მოსიარულე მკვდრები (ტელესერიალი)

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
მოსიარულე მკვდრები
The Walking Dead 2010 logo.svg
მოსიარულე მკვდრები
ჟანრი პოსტ-აპოკალიფსი
ზომბი
საშინელებები
ავტორი ფრენკ დარაბონტი
მონაწილეობენ ენდრიუ ლინკოლნი
ჯონ ბერთალი
ლორი ჰოლდენი
ნორმან რიდასი
გახმოვანება ინგლისური
ქვეყანა დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ
ენა ინგლისური
სეზონი 4
ეპიზოდი 40 (ეპიზოდების სია)
კომპანია
პროდიუსერ(ებ)ი ფრენკ დარაბონტი
ენ ჰერდი
ხანგრძლივობა 42–45 წთ.
ეთერი
ორიგინალური არხი AMC
აუდიო ფორმატი

Dolby Digital 5.1 (DVD)
Dolby TrueHD 5.1 (Blu-ray)

Dolby TrueHD 7.1 (Blu-ray)
პირველად ეთერში 31 ოქტომბერი 2010 – დღემდე
საიტი amctv.com/shows/the-walking-dead/

მოსიარულე მკვდრები (ინგლ. The Walking Dead) — ამერიკული სატელევიზიო სერიალი, გადაღებული რეჟისორ ფრანკ დარაბონტის მიერ. იგი დაფუძნებულია ამავე სახელწოდების კომიქსების სერიაზე (ავტორები: რობერტ კირტმენი და ტონი მური). სერიალში თამაშობს ენდრიუ ლინკოლნი, რომელიც შერიფის მოადგილის, რიკ გრაიმზის როლს ასრულებს. მისი პერსონაჟი იღვიძებს ხანგრძლივი კომიდან და როდესაც მიხვდება, რომ მთელი ამერიკა ინფექციამ მოიცვა და მოსახლეობის უმეტესობა ზომბებად იქცა, ცდილობს იპოვნოს თავისი ცოლი (ლორი გრაიმზი) და შვილი (კარლ გრაიმზი). იგი მათ საძებნად მიემგზავრება.

ორიგინალური კომიქსი საზოგადოებაში დიდი პოპულარობით სარგებლობდა და გარკვეულწილად სერიალის წარმატებაც ამან განაპირობა. მესამე სეზონის პრემიერა იხილა დაახლოებით 11 მილიონმა მაყურებელმა, რითაც იგი გახდა ყველაზე ყურებადი სატელევიზიო სერიალი.

სიუჟეტი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სერიალის მესამე სეზონი,ქარლი და რიკი.

The Walking Dead მოგვითხრობს ისტორიას ზომბი აპოკალიპსის შემდეგ გადარჩენილების პატარა ჯგუფზე. გადარჩენილები ეძებენ თავშესაფარს ზომბებისგან თავდასაცავად,რომლებიც „ჭამენ“ ყოველ ცოცხალ არსებას და მათი ნებისმიერი ნაკბენი იწვევს იგივე ინფექციას.სიუჟეტი ორიენტირებულია ძირითადად იმ დილემებზე რომელთაც ჯგუფი მოულოდნელად აწყდება და იბრძვის დააბალანსოს კაცობრიობა თავისი გადარჩენით და ბრძოლით ზომბების წინააღმდეგ,ხოლო მოგვიანებით,თუ როგორ ართმევენ თავს ჯგუფის წევრების სიკვდილს და აქვთ ურთიერთობა სხვა გადარჩენილებთან,რომლებსაც მოულოდნელად ხვდებიან და მათგან უმრავლესობა მათთვის სახიფათოა. ჯგუფის ლიდერია რიკ გრაიმსი (ენდრიუ ლინკოლნი)],რომელიც იყო შერიფის მოადგილე.თვდაპირველად იგი იღვიძებს კომიდან და მიემგზავრება ოჯახის საძიებლად და ხვდება სხვა გადარჩენილებს და თავისი ლიდერული მახასიათებლებით ხელმძღვანელობს ბრძოლას გადარჩენისთვის .იგი ცდილობს იპოვნოს უსაფრთხო ადგილი ისეთ გარემოში სადაც დომინირებენ „მოსიარულე მკვდრები“(ზომბები).

ასეთ სამყაროში ცხოვრება დღითიდღე ძნელდება,ჭირს საკვებისა და სუფთა წყლის მოძიება,უსაფრთხო ადგილის პოვნა,თანდათ ნათელი ხდება რომ ზომბები დომინირებენ,ხოლო გადარჩენილების რაოდენობა იკლებს,ამ ყველაფრის გამო გადარჩენილთა ზოგიერთი ჯგუფი თვითონ ადამიანის მტრებიც ხდებიან და საკუთარი კეთილდღეობისათვის სხვის სიცოცხლეს საფრთხეში აგდებენ.სწორედ ასეთი მტრისგან უწევს რიკსა და მის ჯგუფს თავის დაცვა,ხოლო რიკი ყვეალფერს აკეთებს რათა დაიცვას საკუთარი ოჯახისა და ჯგუფის უსაფრთხოება და სიცოცხლე,ნელ-ნელა ნათელი გახდა რომ რიკი ჯგუფის ერთპიროვნული ლიდერია და ამას ჯგუფის სხვა წევრებიც ხვდებოდნენ და აღიარებდნენ.ამგვარ გარემოში შეიძლება თითოეული უყურადღებო წამი ან წუთი,არასწორი ნაბიჯი ან გადაწყვეტილება,უცხოს ნდობა ან არ ნდობა სასიკვდილო აღმოჩნდეს ,რიკს კი ჯგუფის სიცოცხლის შენარჩუნებაში ლიდერული თვისებები და სწორი გადაწყვეტილებები ეხმარება. მათთვის აშკარა გახდა რომ ერთად დგომა და ერთმანეთის დახმარება აუცილებელია "მოსიარულე მკვდრებისგან" და ზოგჯერ მტრულად განწყობილი ადამიანებისგან თავდასაცავად.გადარჩენილები ერთ ოჯახად იქცნენ სადაც თითოეულის სიცოცხლე ყველასთვის ძვირფასი გახდა,განსაკუთრებით მას შემდეგ რაც დეილი გარდაიცვალა.

სეზონები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მეორე სეზონის მთავარი გმირები:რიკი,სოფია,ქეროლი,ლორი,ქარლი,თი-დოგი,გლენი,ანდრეა, დეილი,დერილი დაშეინი.

პირველი სეზონის პრემიერა გაიმართა 2010 წლის 31 ოქტომბერს აშშ-ში საკაბელო სატელევიზიო არხზე AMC და მოიცავდა 6 სერიას(ეპიზოდს),მისი პრემიერა 5.35 მილიონმა ადამიანმა ნახა.პირველმა სეზონმა რამდენიმე ნომინაცია მიიღო,მათშორის აღსანიშნავია საუკეთესო სატელევიზიო დრამა სერიალის ნომინაცია ოქროს გლობუსის რიგით 86-ე დაჯილდოებაზე. The Walking Dead ასევე ნომინირებული იყო Writers Guild of America Awards-ზე 2011 წლის საუკეთესო სერიალისთვის.

მეორე სეზონის პრემიერა გაიმართა 2011 წელს და მოიცავდა 13 სერიას(ეპიზოდს),მისი პრემიერა 7.25 მილიონმა ადამიანმა ნახა.სერიალმა Primetime_Emmy_Awards Emmy Awards-ზე მიიღო 3 ნომინაცია,მოიგო ჯილდო საუკეთესო სატელევიზიო პრეზენტაციისთვის ნორმან რიდესმა მიიღო საუკეთესო მეორეხარისხოვანი მსახიობის როლი ტელევიზიაში.მეორე სეზონს დაემატნენ ახალი მსახიობები: ლორენ კოჰანი, სქოტ ვილსონი, ჯეინ მაკნეილი და სხა.

მესამე სეზონის პრემიერა გაიმართა 2012 წლის 14 ოქტომბერს,რომელიც 10.87 მილიონმა ადამიანმა ნახა. სეზონი მოიცავს 16 სერიას(ეპიზოდს),აქედან 8 სერია 2012 წელს გამოვიდა,ხოლო დანარჩენი რვა სერიას 2013 წლის 10 თებერვლიდან გამოუშვებენ და მეთექვსმეტე სერიის ჩვენება დაგეგმილია 2013 წლის 31 მარტს.მესამე სეზონს დაემატნენ მსახიობები: Danai Gurira(მიშონი)], David Morrissey გუბერნატორი, Michael Rooker, მერლ დიქსონი და სხვა.

მეოთხე სეზონის პრემიერა გაიმართა 2013 წლის 13 ოქტომბერს. სეზონი მოიცავს 16 სერიას(ეპიზოდს) და როგორც მესამე სეზონი გაიყოფა ორ ნაწილად, პირველი 8 სერია 2013 წელს გამოვა, ხოლო დანარჩენი 8 სერია 2014 წლის თებერვლიდან. 2013 წლის 29 ოქტომბერს სატელევიზიო არხმა AMC გააგრძელა სერიალი მეხუთე სეზონზე.

პირველი სეზონი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პირველი სეზონის მთავარი გმირები:ემი, შეინი,გლენი, ქარლი, ლორი, რიკი, დეილი და ანდრეა.

სერიალის დასაწყისში რიკი ბანდიტებთან შეტაკების შემდეგ მძიმედ დაიჭრება და რამდენიმე თვე გონებადაკარგული გაატარებს საავადმყოფოში,ამ ხნსი განმავლობაში კი დედამიწა შეიცვლება,გავრცელდება საშინელი ვირუსი,რომელიც ადიამინებს მკვლელ და სისხლისმსმელ არსებებად აქცევს,სერიალის გმირები კი ასეთ არსებებს "მოსიარულე მკვდრებს" ეძახიან. კომიდან გაღვიძებულ რიკს სხვანაირი მსოფლიო ხვდება,გარშემო არავინაა,მხოლოდ გვამები ყრია გარეთ და ყველაფერი ან დამწვარია ან დამსხვრეულია.მას წარმოდგენაც არ ჰქონდა თუ რა მოხდა და სახლში მივა ოჯახის სანახავად, მაგრამ არავინ დახვდება.შემდეგ იგი შეხვდება მორგანს,რომლისგანაც შეიტყობს ყველაფერს თუ რაც მოხდა.პირველ ზომბს რიკი მორგანის სახლთან ბეისბოლის ბიტით მოკლავს,შემდეგ კი მორგანთან ერთად თვის სახლში წავა,სადაც მიხვდება რომ ლორი და კარლი ცოცხლები არიან, ამის შემდეგ კი შეიარაღებული გაემგზავრება ატლანტაში ოჯახის საძებნელად,სადაც მოსახლეობას პირდებოდნენ უსაფრთხო ადგილს,მაგრამ ყველაფერი ტყუილი აღმოჩნდა და ქალაქი "მოსიარულეებმა" დაიკავეს.

ქალაქში გაიცნობს გლენს,რომელიც მას სიკვდილისგან იხსნის,გლენის მეშვეობით კი სხვა გადარჩენილებსაც შეხვდება,ამ ჯგუფში კი მისი ცოლი(ლორი) და შვილი(კარლი) აღმოჩნდება,რომლებიც გუნდის სხვა წევრებთან ერთად ქალაქიდან რამდენიმე მილის მოშორებით იყვნენ დაბანაკებულები.აღსანიშნავია რომ,ლორს და კარლს რიკი გარდაცვლილი ეგონათ და მასთან შეხვედრა მათთვის მოულოდნელი აღმოჩნდება სანამ რიკი თავის ოჯახს იპოვნიდა,კარლს და ლორის "მკვდარი მოსიარულეებისგან",თავისი საუკეთესო მეგობარი და პარტნიორი, შეინი იცავდა,შეინს კი ლორი შეუყვარდა და მისთვისაც მოულოდნელი აღმოჩნდა რიკის გამოჩენა და ამასთანავე, თითქოს არასასიამოვნოც.

მას შემდეგ რაც ქალაქგარეთ დაბანკებულ ჯგუფს ზომბები დაესხმებიან თავს და მოკლავენ ჯგუფის რამდენიმე წევრს,ჯგუფი გადაწყვეტს დახმარების საძებნელად წასვლას დაავადებათა კონტროლისა და პრევენციის ცენტრში CDC,სადაც დოქტორ ედვინ ჯენერს შეხვდებიან, რომლის გარდა ცენტრში არავინ აღარ იყო შემორჩენილი .შემდეგ ჯგუფს მოუწევს ცენტრის დატოვება და სხვა უსაფრთო ადგილის მოძებნა,წასვლის წინ კი რიკ გრაიმს ჯენერმა ყურში ჩარჩურჩულა საიდუმლო ,რომელასც რიკი მეორე სეზონის ბოლოს გაუმხელს გუნდის სხვა წევრებს.

მსახიობები და როლები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ძირითადი შემადგენლობა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მსახიობი პერსონაჟი სეზონი
1 2 3 4 5 6 7 8
ენდრიუ ლინკოლნი რიკ გრეიმსი მუდმივი
ჯონ ბერნტალი შეინ უოლში მუდმივი კამეო
სარა უეინ კელისი ლორი გრეიმსი მუდმივი
ლორი ჰოლდენი ანდრეა მუდმივი
ჯეფრი დემანი დეილ ჰორვატი მუდმივი
სტივენ იონი გლენი მუდმივი
ჩენდლერ რიგზი კარლ გრეიმსი მუდმივი
ნორმან რიდუს დერილ დიქსონი განმეორებადი მუდმივი[1]
მელისა მაკბრაიდი კეროლ პელეტიე განმეორებადი აგრეთვე როლებში მუდმივი[2]
მაიკლ რუკერი მერლ დიქსონი სტუმარი მუდმივი
ლენი ჯეიმზი 'მორგან ჯონსი სტუმარი სპეციალური სტუმარი განმეორებადი მუდმივი
ლორენ კოენი მეგი გრინი განმეორებადი მუდმივი
სკოტ უილსონი ჰერშელ გრინი განმეორებადი აგრეთვე როლებში მუდმივი
ემილი კინი ბეტ გრინი განმეორებადი აგრეთვე როლებში მუდმივი[3]
დანაი გურირა მიშონი (შემცვლელი) მუდმივი
დევიდ მორისი ფილიპ ბლეიკი / „გუბერნატორი“ მუდმივი სპეციალური სტუმარი
ჩად კოულმენი ტაირიზ უილიამსი განმეორებადი აგრეთვე როლებში მუდმივი[3]
სონიკუა მარტინ-გრინი საშა უილიამსი განმეორებადი აგრეთვე როლებში მუდმივი[3]
ლოურენს ჯილიარდ უმც. ბობ სტუკი აგრეთვე როლებში
ალანა მასტერსონი ტარა ჩამბლერი განმეორებადი აგრეთვე როლებში მუდმივი[3]
მაიკლი კუდლიტცი ებრაჰამ ფორდი განმეორებადი მუდმივი[3]
ჯოშ მაკდერმიტი იუჯინ პორტერი განმეორებადი აგრეთვე როლებში მუდმივი[3]
ქრისტიან სერატოსი როსიტა ესპინოზა განმეორებადი აგრეთვე როლებში მუდმივი[3]
ენდრიუ ჯ. უესტი გარეთი განმეორებადი აგრეთვე როლებში
სეთ გილიამი გაბრიელ სტოუკი აგრეთვე როლებში მუდმივი[3]
როს მარქუანდი აარონი განმეორებადი აგრეთვე როლებში მუდმივი[3]
ტოვა ფელდშუ დიანა მონრო განმეორებადი აგრეთვე როლებში
ალექსანდრა ბრეკენრიჯი ჯესი ანდერსონი განმეორებადი აგრეთვე როლებში
ოსტინ ნიკოლსი სპენსერ მონრო განმეორებადი აგრეთვე როლებში
კეიტლინ ნეიქონი ენიდი განმეორებადი აგრეთვე როლებში
ოსტინ ამელიო დუაიტი განმეორებადი აგრეთვე როლებში
ტომ პეინი პოლ "იესო" როვია განმეორებადი აგრეთვე როლებში
ქსანდერ ბერკლი გრეგორი განმეორებადი აგრეთვე როლებში
ჯეფრი დინ მორგანი ნიგანი სპეციალური სტუმარი განმეორებადი აგრეთვე როლებში
სტივენ ოგი საიმონი სტუმარი განმეორებადი აგრეთვე როლებში
ხარი პეიტონი ეზეკიელი აგრეთვე როლებში
პოლიანა მაკინტოში ჯედისი განმეორებადი აგრეთვე როლებში

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

Commons-logo.svg
ვიკისაწყობში? არის გვერდი თემაზე:

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. 'The Walking Dead' Promotes Lauren Cohan To Regular. დაარქივებულია ორიგინალიდან - 2012-11-22. წაკითხვის თარიღი: 2012-10-26.
  2. Michael Ausiello. (4 апреля 2013) Melissa McBride Clears Up Walking Dead Contract Mystery, Declares: 'I Am a Series Regular'. TV Line. დაარქივებულია ორიგინალიდან - 2013-04-18. წაკითხვის თარიღი: 2013-04-07.
  3. 3.0 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 3.7 3.8 Nellie Andreeva. (3 апреля 2013) ‘The Walking Dead’ Ups Trio To Regulars. Deadline.com. დაარქივებულია ორიგინალიდან - 2013-04-05. წაკითხვის თარიღი: 2013-04-04.