აშშ-ის შტატებად გახდომის სია თარიღების მიხედვით

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
პირველი 13 შტატის მიერ კონსტიტუციის რატიფიცირებისა და კავშირში სხვა წევრების მიღების თანმიმდევრობა

ეს არის აშშ-ის შტატების სია მათი შტატად გახდომის ან კავშირში შესვლის თარიღის მიხედვით. მიუხედავად იმისა, რომ პირველი 13 შტატი ითვლება შეერთებული შტატების წევრებად 1776 წლის 4 ივლისის დამოუკიდებლობის დეკლარაციის მიღების მომენტიდან — აქ ისინი მოცემულნი არიან იმის მიხედვით, თუ როდის მოახდინეს მათ დღევანდელი აშშ-ის კონსტიტუციის რატიფიცირება.

# Flag of the United States.svg შტატი რატიფიცირება‡ ან შესვლა ისტორია შესვლამდე
1 Flag of Delaware.svg დელავერი პარასკევი, 7 დეკემბერი, 1787 ‡ დელავერის კოლონია, კონფედერაციის დამაარსებელი შტატი
2 Flag of Pennsylvania.svg პენსილვანია ოთხშაბათი, 12 დეკემბერი, 1787 ‡ პენსილვანიის პროვინცია, შემდეგ სუვერენული შტატი კონფედერაციაში
3 Flag of New Jersey.svg ნიუ-ჯერსი სამშაბათი, 18 დეკემბერი, 1787 ‡ ნიუ-ჯერსის პროვინცია, შემდეგ სუვერენული შტატი კონფედერაციაში
4 Flag of Georgia (U.S. state).svg ჯორჯია ოთხშაბათი, 2 იანვარი, 1788 ‡ ჯორჯიის პროვინცია, შემდეგ სუვერენული შტატი კონფედერაციაში
5 Flag of Connecticut.svg კონექტიკუტი ოთხშაბათი, 9 იანვარი, 1788 ‡ კონექტიკუტის კოლონია, შემდეგ სუვერენული შტატი კონფედერაციაში
6 Flag of Massachusetts.svg მასაჩუსეტსი ოთხშაბათი, 6 თებერვალი, 1788 ‡ მასაჩუსეტს-ბეის პროვინცია, შემდეგ სუვერენული შტატი კონფედერაციაში
7 Flag of Maryland.svg მერილენდი ორშაბათი, 28 აპრილი, 1788 ‡ მერილენდის პროვინცია, შემდეგ სუვერენული შტატი კონფედერაციაში
8 Flag of South Carolina.svg სამხრეთი კაროლინა პარასკევი, 23 მაისი, 1788 ‡ სამხრეთი კაროლინას პროვინცია, შემდეგ სუვერენული შტატი კონფედერაციაში
9 Flag of New Hampshire.svg ნიუ-ჰემფშირი შაბათი, 21 ივნისი, 1788 ‡ ნიუ-ჰემფშირის პროვინცია, შემდეგ სუვერენული შტატი კონფედერაციაში
10 Flag of Virginia.svg ვირჯინია ოთხშაბათი, 25 ივნისი, 1788 ‡ ვირჯინიის კოლონია, შემდეგ სუვერენული შტატი კონფედერაციაში
11 Flag of New York.svg ნიუ-იორკი შაბათი, 26 ივლისი, 1788 ‡ ნიუ-იორკის პროვინცია, შემდეგ სუვერენული შტატი კონფედერაციაში
12 Flag of North Carolina.svg ჩრდილოეთი კაროლინა შაბათი, 21 ნოემბერი, 1789 ‡ ჩრდილოეთი კაროლინას პროვინცია, შემდეგ სუვერენული შტატი კონფედერაციაში
13 Flag of Rhode Island.svg როდ-აილენდი შაბათი, 29 მაისი, 1790 ‡ როდ-აილენდის კოლონია და პროვიდენსის პლანტაციები, შემდეგ სუვერენული შტატი კონფედერაციაში
14 Flag of Vermont.svg ვერმონტი პარასკევი, 4 მარტი, 1791 ვერმონტის რესპუბლიკა
15 Flag of Kentucky.svg კენტუკი პარასკევი, 1 ივნისი, 1792 ვირჯინია (კენტუკის საგრაფო)
16 Flag of Tennessee.svg ტენესი ოთხშაბათი, 1 ივნისი, 1796 ჩრდილოეთი კაროლინას პროვინცია, სამხრეთ-დასავლეთი ტერიტორია
17 Flag of Ohio.svg ოჰაიო სამშაბათი, 1 მარტი, 1803* ჩრდილო-აღმოსავლეთი ტერიტორია
18 Flag of Louisiana.svg ლუიზიანა ხუთშაბათი, 30 აპრილი, 1812 ორლეანის ტერიტორია
19 Flag of Indiana.svg ინდიანა ოთხშაბათი, 11 დეკემბერი, 1816 ინდიანას ტერიტორია
20 Flag of Mississippi.svg მისისიპი ოთხშაბათი, 10 დეკემბერი, 1817 მისისიპის ტერიტორია
21 Flag of Illinois.svg ილინოისი ხუთშაბათი, 3 დეკემბერი, 1818 ილინოისის ტერიტორია
22 Flag of Alabama.svg ალაბამა სამშაბათი, 14 დეკემბერი, 1819 ალაბამას ტერიტორია
23 Flag of Maine.svg მენი ოთხშაბათი, 15 მარტი, 1820 მენის რაიონი მასაჩუსეტსში
24 Flag of Missouri.svg მისური პარასკევი, 10 აგვისტო, 1821 მისურის ტერიტორია
25 Flag of Arkansas.svg არკანზასი ოთხშაბათი, 15 ივნისი, 1836 არკანზასის ტერიტორია
26 Flag of Michigan.svg მიჩიგანი ხუთშაბათი, 26 იანვარი, 1837 მიჩიგანის ტერიტორია
27 Flag of Florida.svg ფლორიდა ორშაბათი, 3 მარტი, 1845 ფლორიდის ტერიტორია
28 Flag of Texas.svg ტეხასი ორშაბათი, 29 დეკემბერი, 1845 ტეხასის რესპუბლიკა
29 Flag of Iowa.svg აიოვა ორშაბათი, 28 დეკემბერი, 1846 აიოვას ტერიტორია
30 Flag of Wisconsin.svg უისკონსინი ორშაბათი, 29 მაისი, 1848 უისკონსინის ტერიტორია
31 Flag of California.svg კალიფორნია ორშაბათი, 9 სექტემბერი, 1850 კალიფორნიის რესპუბლიკა
32 Flag of Minnesota.svg მინესოტა სამშაბათი, 11 მაისი, 1858 მინესოტის ტერიტორია
33 Flag of Oregon.svg ორეგონი ორშაბათი, 14 თებერვალი, 1859 ორეგონის ტერიტორია
34 Flag of Kansas.svg კანზასი სამშაბათი, 29 იანვარი, 1861 კანზასის ტერიტორია
35 Flag of West Virginia.svg დასავლეთი ვირჯინია შაბათი, 20 ივნისი, 1863 ვირჯინია (გაყოფილია)
36 Flag of Nevada.svg ნევადა ორშაბათი, 31 ოქტომბერი, 1864 ნევადის ტერიტორია
37 Flag of Nebraska.svg ნებრასკა პარასკევი, 1 მარტი, 1867 ნებრასკის ტერიტორია
38 Flag of Colorado.svg კოლორადო სამშაბათი, 1 აგვისტო, 1876 კოლორადოს ტერიტორია
39 † Flag of North Dakota.svg ჩრდილოეთი დაკოტა შაბათი, 2 ნოემბერი, 1889 დაკოტას ტერიტორია
40 † Flag of South Dakota.svg სამხრეთი დაკოტა შაბათი, 2 ნოემბერი, 1889 დაკოტას ტერიტორია
41 Flag of Montana.svg მონტანა პარასკევი, 8 ნოემბერი, 1889 მონტანას ტერიტორია
42 Flag of Washington.svg ვაშინგტონი ორშაბათი, 11 ნოემბერი, 1889 ვაშინგტონის ტერიტორია
43 Flag of Idaho.svg აიდაჰო ხუთშაბათი, 3 ივლისი, 1890 აიდაჰოს ტერიტორია
44 Flag of Wyoming.svg უაიომინგი ხუთშაბათი, 10 ივლისი, 1890 უაიომინგის ტერიტორია
45 Flag of Utah.svg იუტა შაბათი, 4 იანვარი, 1896 იუტას ტერიტორია
46 Flag of Oklahoma.svg ოკლაჰომა შაბათი, 16 ნოემბერი, 1907 ოკლაჰომას ტერიტორია და ინდიელთა ტერიტორია
47 Flag of New Mexico.svg ნიუ-მექსიკო შაბათი, 6 იანვარი, 1912 ნიუ-მექსიკოს ტერიტორია
48 Flag of Arizona.svg არიზონა ოთხშაბათი, 14 თებერვალი, 1912 არიზონას ტერიტორია
49 Flag of Alaska.svg ალასკა შაბათი, 3 იანვარი, 1959 რუსეთის და შემდეგ ალასკის ტერიტორია
50 Flag of Hawaii.svg ჰავაი პარასკევი, 21 აგვისტო, 1959 ჰავაის სამეფო, ჰავაის რესპუბლიკა და შემდეგ ჰავაის ტერიტორია

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

აშშ-ს შტატებად გახდომის თარიღები
  1776-1790
  1791-1799
  1800-1819
  1820-1839
  1840-1859
  1860-1879
  1880-1899
  1900-1950
  1950-

 ‡ პირველი 13 შტატი. 1776 წლის 4 ივლისს ყველა მათგანი შტატი გახდა. აქ ჩამოთვლილნი არიან მათ მიერ კონსტიტუციის რატიფიცირების თარიღების მიხედვით.

 * კონგრესმა ოჰაიოს შტატი აღიარა 1803 წლის 19 თებერვალს[1], სწორედ ამ დღეს შეიკრიბა პირველად ოჰაიოს საკანონმდებლო ორგანო.

 † ჩრდილოეთი და სამხრეთი დაკოტას შტატად მიღების ფაქტობრივი თარიღები არეულია ისე, რომ არავინ არ იცის სინამდვილეში რომელი მათგანი მიიღეს პირველი. პრეზიდენტი ბენჯამინ ჰარისონი ყოველთვის უარს ამბობდა ამ ფაქტის გამხელაზე. მიუხედავად ამისა ჩრდილოეთი დაკოტა მითითებულია პირველად (ლათინური ანბანის მიხედვით ის პირველი იწერება).

  1. "An act to provide for the due execution of the laws of the United States, within the state of Ohio", მეშვიდე კონგრესი, სესია II, თავი VII

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]