შინაარსზე გადასვლა

მსოფლიოს უმაღლესი ჩანჩქერების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია

ქვემოთ ცხრილში მოცემულია მსოფლიოს ყველაზე მაღალი ჩანჩქერები, მათი ვარდნის სიმაღლეები, მდინარეები და მდებარეობა.

დასახელება მდინარე სიმაღლე ქვეყანა სურათი
1 ანხელი ჩურუნი 979[1] ვენესუელის დროშა ვენესუელა
2 ტუგელა ტუგელა[2] 948 სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკის დროშა სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა
3 სამი დის ჩანჩქერი 914[3] პერუს დროშა პერუ
4 ოლოუპენა 900[4] აშშ-ის დროშა აშშ
5 ჟუმბილია 896[5] პერუს დროშა პერუ
6 ვინუფოსენი 860[6] ნორვეგიის დროშა ნორვეგია
7 ბალაიფოსენი 850[7] ნორვეგიის დროშა ნორვეგია
8 პუკაოკუ 840[8] აშშ-ის დროშა აშშ
9 ჯეიმზ ბრიუსის ჩანჩქერები უსახელო 840[9] კანადის დროშა კანადა
10 ყავისფერი ჩნჩქერები 836[10][11] ახალი ზელანდიის დროშა ახალი ზელანდია
11 კაიეტური პოტარო 822[11][12] გაიანის დროშა გაიანა
12 სტრუპენფოსენი 820[13] ნორვეგიის დროშა ნორვეგია
13 იოსემიტი იოსემიტი-კრიკი 723 აშშ-ის დროშა აშშ
14 სამხრეთი მარდალფოსენი ეიკესდალი 655 ნორვეგიის დროშა ნორვეგია
15 უტიგარდი ეიკესდალი 610 ნორვეგიის დროშა ნორვეგია
16 კუკენანი კუკენანი 610 ვენესუელის დროშა ვენესუელა
17 სატერლენდი არტური 580 ახალი ზელანდიის დროშა ახალი ზელანდია
18 კილე 561 ნორვეგიის დროშა ნორვეგია
19 რიბონი რიბონ-კრიკი 484 აშშ-ის დროშა აშშ
20 ჩრდილოეთი მარდალფოსენი ეიკესდალი 468 ნორვეგიის დროშა ნორვეგია
21 რორაიმა 457 გაიანის დროშა გაიანა
22 კალამბო კალამბო 427 ზამბიის დროშა ზამბია
23 გავარნი გავ-დე-პო 422 საფრანგეთის დროშა საფრანგეთი
24 გლასი 404 ბრაზილიის დროშა ბრაზილია
25 ტრუმელბახი 400 შვეიცარიის დროშა შვეიცარია
26 კრიმლი ზალცახი 380 ავსტრიის დროშა ავსტრია
27 სილვერსტრენდი მიდოუ 357 აშშ-ის დროშა აშშ
28 უოლამანი სტოუნი-კრიკი 347 ავსტრალიის დროშა ავსტრალია
29 უოლომომბი მაკლეი 335 ავსტრალიის დროშა ავსტრალია
30 კატარატა კუზიანა 300 კოლუმბიის დროშა კოლუმბია
31 შტაუბახი მორკა 300 შვეიცარიის დროშა შვეიცარია
32 ვეტიფოსტი კოლდედოლა 274 ნორვეგიის დროშა ნორვეგია
33 გერსოპა შირავატი 252 ინდოეთის დროშა ინდოეთი
34 კაიეტური ესეკიბო 225 გაიანის დროშა გაიანა
35 ამიკალოლი ეტოვა 221 აშშ-ის დროშა აშშ

ლიტერატურა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • ყველაფერი ყველაფერზე, 111 გვ. გამომცემლობა „პალიტრა L“, 2007, შემდგენელი - თემურ ყიფიანი.

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. Angel, Salto | World Waterfall Database: Worlds Tallest Waterfalls. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2010-09-05. ციტირების თარიღი: 2015-05-19.
  2. Tugela Falls | World Waterfall Database: Worlds Tallest Waterfalls. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2011-01-26. ციტირების თარიღი: 2015-05-19.
  3. Tres Hermanas, Cataratas las | World Waterfall Database: Worlds Tallest Waterfalls. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2010-12-01. ციტირების თარიღი: 2015-05-19.
  4. Olo'upena Falls | World Waterfall Database: Worlds Tallest Waterfalls. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2010-01-05. ციტირების თარიღი: 2015-05-19.
  5. Yumbilla, Catarata | World Waterfall Database: Worlds Tallest Waterfalls. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2010-01-05. ციტირების თარიღი: 2015-05-19.
  6. Vinnufossen | World Waterfall Database: Worlds Tallest Waterfalls. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2009-10-09. ციტირების თარიღი: 2015-05-19.
  7. Baläifossen | World Waterfall Database: Worlds Tallest Waterfalls. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2009-10-10. ციტირების თარიღი: 2015-05-19.
  8. Pu'uka'oku Falls | World Waterfall Database: Worlds Tallest Waterfalls. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2010-12-01. ციტირების თარიღი: 2015-05-19.
  9. James Bruce Falls | World Waterfall Database: Worlds Tallest Waterfalls. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2010-12-01. ციტირების თარიღი: 2015-05-19.
  10. Browne Falls | World Waterfall Database: Worlds Tallest Waterfalls. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2010-12-01. ციტირების თარიღი: 2015-05-19.
  11. 11.0 11.1 Swan and Goss, 2004.
  12. Kaieteur Falls | World Waterfall Database: Worlds Tallest Waterfalls
  13. Strupenfossen | World Waterfall Database: Worlds Tallest Waterfalls. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2010-01-05. ციტირების თარიღი: 2015-05-19.