მაროკოს მმართველთა სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება

ქვემოთ მოცემულია მაროკოს მმართველთა სია. 1957 წლის შემდეგ, მაროკოს მმართველები ატარებენ მეფის ტიტულს.

მაროკოს გერბი

იდრისიდების დინასტია[რედაქტირება]

ფატიმიდების მმართველობის პირველი პერიოდი იყო 922-დან 925 წლამდე.

ფატიმიდების მმართველობის მეორე პერიოდი იყო 927-937 წლებში.

1974 წელს სულთანი ალ-ჰასან ბენ კანუნი დაამარცხდა კორდოვის სახალიფოსთან. ამის შემდეგ დაიწყო კორდოვის სახალიფოს მმართველობის პერიოდი.

ალმორავიდების დინასტია[რედაქტირება]

ალმოჰადების დინასტია[რედაქტირება]

მარინიდების დინასტია[რედაქტირება]

ვატასიდების დინასტია[რედაქტირება]

საადების დინასტია[რედაქტირება]

სამხრეთ მაროკოს საადი მეფეები (1509-1554):

მაროკოს საადი სულთნები:

საადი მმართველები ფესში (1603–1627, მხოლოდ ადგილობრივი ძალაუფლება):

ალაუიტების დინასტია[რედაქტირება]

ტაფილალტის ალაუიტი პრინცები (1631-1666):

სურათი თარიღი დაბადების თარიღი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული გარდაცვალების თარიღი
Noimage.png
მუჰამად I 9 ნოემბერი 1589 1631 1636
(გადადგა)
5 ივნისი 1659
Noimage.png
მუჰამად II  ? 1636 2 აგვისტო 1664
(მოკლეს ანგადის ბრძოლაში)
Mulay al-Rashid.jpg
ალ-რაშიდი 1631 1664 1666
(მაროკოს გამოცხადებული სულთანი)
1672

მაროკოს ალაუიტი სულთნები:

სურათი თარიღი დაბადების თარიღი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული გარდაცვალების თარიღი
Mulay al-Rashid.jpg
ალ-რაშიდი 1631 1666 1672
Mulay Ismail.jpg
ისმაილ იბნ-შარიფი 1634/1645 1672 22 მარტი 1727
Noimage.png
აბუ'ლ აბას აჰმად II
(პირველად)
1677 22 მარტი 1727 მარტი 1728
(დაამხეს)
5 მარტი 1729
Noimage.png
აბდალმალიქი  ? მარტი 1728 ივლისი 1728
(დაამხეს)
1728
Noimage.png
აბუ'ლ აბას აჰმად II
(ხელმეორედ)
1677 ივლისი 1728 5 მარტი 1729
Noimage.png
აბდალაჰი
(პირველად)
1678 5 მარტი 1729 28 სექტემბერი 1734
(დაამხეს)
10 ნოემბერი 1757
Noimage.png
ალი  ? 28 სექტემბერი 1734 14 თებერვალი 1736
(დაამხეს)
აპრილი 1737
Noimage.png
აბდალაჰი
(ხელმეორედ)
1678 14 თებერვალი 1736 8 აგვისტო 1736
(დაამხეს)
10 ნოემბერი 1757
Noimage.png
მუჰამედ II 1694 8 აგვისტო 1736 18 ივნისი 1738
(დაამხეს)
 ?
Noimage.png
ალ-მოსტადი
(პირველად)
 ? 18 ივნისი 1738 თებერვალი 1740
(დაამხეს)
1759
Noimage.png
აბდალაჰი
(მესამედ)
1678 თებერვალი 1740 13 ივნისი 1741
(დაამხეს)
10 ნოემბერი 1757
Noimage.png
ზინ ალ-აბიდინი  ? 13 ივნისი 1741 24 ნოემბერი 1741
(დაამხეს)
 ?
Noimage.png
აბდალაჰი
(მეოთხედ)
1678 24 ნოემბერი 1741 3 თებერვალი 1742
(დაამხეს)
10 ნოემბერი 1757
Noimage.png
მოსტადი
(ხელმეორედ)
 ? 3 თებერვალი 1742 მაისი 1743
(დაამხეს)
1759
Noimage.png
აბდალაჰი
(მეხუთედ)
1678 მაისი 1743 ივლისი 1747
(დაამხეს)
10 ნოემბერი 1757
Noimage.png
მოსტადი
(მესამედ)
 ? ივლისი 1747 ოქტომბერი 1748
(დაამხეს)
1759
Noimage.png
აბდალაჰი
(მეექვსედ)
1678 ოქტომბერი 1748 10 ნოემბერი 1757
Coins of Sidi Mohammed ben Abdallah 1760 1767 minted in Essaouira.jpg
მოჰამედ III 1710 10 ნოემბერი 1757 1790
Noimage.png
იაზიდი 1750 1790 1792
Noimage.png
სლიმანი 1760 1792 1822
Ferdinand-Victor-Eugène DELACROIX - Moulay Abd-er-Rahman, sultan du Maroc, sortant de son palais de Meknes, entouré de sa garde et de ses principaux officiers. - Musée des Augustins - 2004 1 99.jpg
აბდერაჰმარე 1778 1822 24 აგვისტო 1859
Moroccan 4 Falus Coin (AH 1290).jpg
მოჰამედ IV 1802 24 აგვისტო 1859 1873
Hassan I of Morocco.jpg
ჰასან I 1836 1873 7 ივნისი 1894
Abdelaziz ben hassan.jpg
აბდელაზიზი 1878 7 იბნისი 1894 4 იანვარი 1908
(დაამხეს)
1943
Abdelhafid.jpg
აბდელჰაფიდი 1873 4 იანვარი 1908 12 აგვისტო 1912
(გადადგა)
4 აპრილი 1937

საფრანგეთის პროტექტორატის ქვეშ (1912–1956):

სურათი თარიღი დაბადების თარიღი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული გარდაცვალების თარიღი
Youcef ben hassan.jpg
იუსუფი 1882 13 აგვისტო 1912 17 ნოემბერი 1927
Mohammed V of Morocco.jpg
მოჰამედ V
(პირველად)
10 აგვისტო 1909 17 ნოემბერი 1927 20 აგვისტო 1953
(დაამხეს)
26 თებერვალი 1961
Noimage.png
მოჰამედ ბენ არფა 1889 20 აგვისტო 1953 30 ოქტომბერი 1955
(გადადგა)
1976
Mohammed V of Morocco.jpg
მოჰამედ V
(ხელმეორედ)
10 აგვისტო 1909 16 ნოემბერი 1955 14 აგვისტო 1957
(მაროკოს გამოცხადებული მეფე)
26 თებერვალი 1961

მაროკოს ალაუიტი მეფეები:

სურათი თარიღი დაბადების თარიღი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული გარდაცვალების თარიღი
Mohammed V of Morocco.jpg
მუჰამედ V 10 აგვისტო 1909 14 აგვისტო 1957 26 თებერვალი 1961
DF-SC-83-08526.jpg
ჰასან II 9 ივლისი 1929 3 მარტი 1961 23 ივლისი 1999
Mohammed VI of Morocco.jpg
მუჰამედ VI 21 აგვისტო 1963 23 ივლისი 1999

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება]