ფედერიკო გარსია ლორკა

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება
ფედერიკო გარსია ლორკა
Lorca (1914).jpg
დაბ. თარიღი 5 ივნისი 1898(1898-06-05)[1][2][3]
დაბ. ადგილი ფუენტე-ვაკეროსი[2]
გარდ. თარიღი 18 აგვისტო 1936(1936-08-18) (38 წელი)
გარდ. ადგილი გრანადა[2]
საქმიანობა დრამატურგი, პოეტი, თეატრის რეჟისორი, მწერალი და პოეტი ადვოკატი
მოქალაქეობა ესპანეთი
ალმა-მატერი კოლუმბიის უნივერსიტეტი და გრანადის უნივერსიტეტი
ჟანრი დრამატურგია, პოეზია და თეატრი
ხელმოწერა Federico García Lorca signature.svg
Federico García Lorca ვიკისაწყობში

ფედერიკო გარსია ლორკა (ესპ. Federico García Lorca) — ესპანელი პოეტი და დრამატურგი, დაიბადა 1898 წლის 5 ივნისს ანდალუსიის, გრანადის პროვინციის, სოფელ ფუენტე ვაკეროში. 1914 წელს ჩააბარა გრანადის უნივერსიტეტის ფილოსოფიის, ლიტერატურისა და სამართალმცოდნების ფაკულტეტზე. ამ პერიოდს უკავშირდება მისი პირველი შემოქმედებითი ნაბიჯები Impresiones y Paisajes და Libro de Poemas (თუმცა მისი დაბეჭდვა მხოლოდ 1921 წელს მოახერხა). დაუახლოვდა გრანადის მაშინდენ ინტელექტუალებს და ხელოვანებს. მასზე დიდი ზეგავლენა იქონია კომპოზიტორმა მანუელ დე ფალამ. 1919 ბინა დაიდო მადრიდის სტუდენტთა საერთო საცხოვრებელში (Residencia de Estudiante de Madrid). მადრიდში დაუახლოვდა მისი ეპოქის ისეთ გამოჩენილ ადამიანებს როგორებიც იყვნენ: ანტონიო მაჩადო, პაბლო ნერუდა, ხუან რამონ ხიმენესი და სხვ. განსაკუთრებული მეგობრული ურთიერთობა აკავშირებდა მას კატალონიერ სიურეალისტ სალვადორ დალისთან და რეჟისორ ლუის ბუნუელთან. 1929, როგორც სტიპენდიანტი, ნიუ-იორკს გაემგზავრა. მისი იქაური ცხოვრება და მოღვაწეობა ასახულია Poeta en Nueva York-ში, რომელიც მისი სიკვდილის შემდეგ დაიბეჭდა. ესპანეთში დაბრუნების შემდეგ ჩამოაყალიბა მოხეტიალე სტუდენტთა თეატრი "La Barranca". შემოიარეს მთელი ესპანეთი და შემდეგ იმოგზაურეს სამხრეთ ამერიკაში. სცენაზე გააცოცხლეს გამოჩენილი ესპანელი ოსტატების შემოქმედება. 1936 წელს დაიწყო ესპანეთის სამოქალაქო ომი. ლორკა აღზევებული მემარჯვენეების სამიზნე გახდა თავისი პროგრესული აზროვნებისა და მათ მიერ მანკიერად მიჩნეული სექსუალური გამოხატულების გამო. 1936 წლის 19 აგვისტოს ფედერიკო გარსია ლორკა სასტიკად იქნა ნაწამები და დახვრეტილი ფალანგისტების მიერ.

შემოქმედება[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფედერიკო გარსია ლორკას ძეგლი მადრიდში

ლექსები და კრებულები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • Impresiones y paisajes (შთაბეჭდილებები და პეიზაჟი, 1918)
  • Libro de poemas (ლექსების წიგნი, 1921)
  • Oda a Salvador Dalí (ოდა სალვატორე დალის, 1926)
  • Romancero gitano (ციგნური რომანსერო, 1928)
  • Poeta en Nueva York (პოეტი ნიუ-იორკში, 1930)
  • Poema del cante jondo (პოემა კანტე ხონდოზე, 1931)
  • Llanto por Ignacio Sánchez Mejías (1935)
  • Diván del Tamarit (დივან ტამარიტი, 1936)
  • Sonetos del amor oscuro (სონეტები სიყვარულზე, 1936)

პიესები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • Mariana Pineda (1927)
  • La zapatera prodigiosa (1930)
  • Retablillo de Don Cristóbal
  • El público (1930)
  • Así que pasen cinco años (ხუთი წლის შემდეგ, 1930)
  • Amor de don Perlimplín con Belisa en su jardín (დონ პერლიმპლინის სიყვარული, 1933)
  • Bodas de sangre (სისხლიანი ქორწილი, 1933)
  • Yerma (იერმა, 1934)
  • Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores
  • La casa de Bernarda Alba (ბერნარდა ალბას სახლი, 1936)

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. Record #118537598 // Integrated Authority File შემოწმებული აპრილი 9 2014:
  2. 2.0 2.1 2.2 Concise Literary Encyclopedia — Т. 2.
  3. data.bnf.fr შემოწმებული ოქტომბერი 10 2015: