მოლდოვის ქალაქების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
მოლდოვის გერბი

მოლდოვის ქალაქების სია ან მოლდოვის ქალაქებიმოლდოვის ქალაქის ოფიციალური სტატუსის მქონე დასახლებული პუნქტები. მოლდოვის რესპუბლიკის კონსტიტუციის 100-ე სტატია ქალაქს ერთ-ერთ ადმინისტრაციულ-ტერიტორიულ ერთეულად განსაზღვრავს[1]. ნომერ 764-ე კანონის (27.12.2001) მე-6 სტატიაში, „მოლდოვის რესპუბლიკის ადმინისტრაციულ-ტერიტორიული მოწყობის შესახებ“ ნათქვამია, რომ ქალაქი წარმოადგენს სოფელთან შედარებით ეკონომიკურად და სოციალურ-კულტურულად უფრო განვითარებულ დასახლებას, რომელიც აერთიანებს საქალაქო დასახლებას, აქვს შესაბამისი ინფრასტრუქტურა, საწარმოო ან სავაჭრო სტუქტურები, ქალაქის მოსახლეობის უმეტესი ნაწილი კი დაკავებულია სამრეწველო წარმოებაში, მომსახურების სფეროში, ინტელექტუალური საქმიანობის სხვადასხვა მიმართულებებში, კულტურულ და პოლიტიკურ ცხოვრებაში[2].

კანონი ქალაქის მუნიციპალიტეტად აღიარების შესაძლებლობას იძლევა. მუნიციპალიტეტი — ქალაქური სახის, დასახლების პუნქტი, რომელიც განსაკუთრებულ როლს თამაშობს ქვეყნის ეკონომიკურ, სოციალურ-კულტურულ, სამეცნიერო, პოლიტიკურ და ადმინისტრაციულ ცხოვრებაში და აქვს მნიშვნელოვანი სავაჭრო სტრუქტურები, განათლების, ჯანდაცვისა და კულტურის დაწესებულებები[2]. ასეთი სტატუსი მიკუთვნილია ქალაქებისთვის: კიშინიოვი, ბელცი, ბენდერი, კომრატი, ტირასპოლი.

სულ მოლდოვაში 66 ქალაქია, რომლებშიც 1854.9 ათასი ადამიანი ცხოვრობს. უმრავლესობას შეადგენენ ქალაქები 10 ათას მაცხოვარზე ნაკლები რაოდენობით — 30 ქალაქი, 10 ათასიდან 20 ათასამდე მაცხოვრით — 21 ქალაქი, 20 ათასიდან 50 ათასამდე მაცხოვრით — 11 ქალაქი, 50 ათასიდან 100 ათასამდე მაცხოვრით — 3 ქალაქი. ქვეყნის უდიდესი ქალაქია — 671.8 ათას მაცხოვრიანი დედაქალაქი კიშინიოვი[3].

ქვემოთ მოცემულ სიაში ჩამოწერილია მოლდოვის რესპუბლიკის ყველა ქალაქი. ჩამონათვალი შეიცავს ინფორმაციას მოსახლეობის რაოდენობის, ფართობის, დასახლების დაარსების თარიღის და გეოგრაფიული კოორდინატების შესახებ.

ქალაქების სია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  ქალაქები, რომლებიც მოლდოვის რესპუბლიკის კონტროლს არ ექვემდებარებიან
  მოლდოვის დედაქალაქი

[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

დასახელება
(ქართ.)
დასახელება
(მოლდ.)
ადმინისტრაციული ერთეული მოსახლეობა
(2013)[3][4][5]
ფართ.
(კმ²)[6]
დაარს. წელი კოორდინატები
1 ბელცი Bălţi ბელცის მუნიციპალიტეტი 144,8 41,43 1421 47°45′32″ ჩ. გ. 27°55′09″ ა. გ. / 47.75889° ჩ. გ. 27.91917° ა. გ. / 47.75889; 27.91917
2 ბენდერი[7] Bender ბენდერის მუნიციპალიტეტი 93,0 მ/გ 1408 46°49′29″ ჩ. გ. 29°28′43″ ა. გ. / 46.82472° ჩ. გ. 29.47861° ა. გ. / 46.82472; 29.47861
3 ბასარაბეასკა[8] Basarabeasca ბასარაბეასკის რაიონი 12,4 27,54 1856 46°19′48″ ჩ. გ. 28°57′53″ ა. გ. / 46.33000° ჩ. გ. 28.96472° ა. გ. / 46.33000; 28.96472
4 ბირუინცა Biruinţa სინჯერეის რაიონი 4,1 2,37 1963 47°48′58″ ჩ. გ. 28°04′07″ ა. გ. / 47.81611° ჩ. გ. 28.06861° ა. გ. / 47.81611; 28.06861
5 ბრიჩენი Briceni ბრიჩანის რაიონი 9,9 5,13 1562 48°21′44″ ჩ. გ. 27°04′50″ ა. გ. / 48.36222° ჩ. გ. 27.08056° ა. გ. / 48.36222; 27.08056
6 ბიკოვეცი Bucovăţ სტრაშენის რაიონი 1,3 7,89 1420 47°11′20″ ჩ. გ. 28°28′03″ ა. გ. / 47.18889° ჩ. გ. 28.46750° ა. გ. / 47.18889; 28.46750
7 ვადულ-ლუი-ვოდე[9] Vadul lui Vodă კიშინიოვის მუნიციპალიტეტი 5,0 2,43 1432 47°05′36″ ჩ. გ. 29°04′17″ ა. გ. / 47.09333° ჩ. გ. 29.07139° ა. გ. / 47.09333; 29.07139
8 ვატრა[10] Vatra კიშინიოვის მუნიციპალიტეტი 3,5 0,53 1927 47°04′28″ ჩ. გ. 28°44′11″ ა. გ. / 47.07444° ჩ. გ. 28.73639° ა. გ. / 47.07444; 28.73639
9 ვულკანეშტი Vulcăneşti გაგაუზია 16,7 7,63 1605 45°41′03″ ჩ. გ. 28°24′10″ ა. გ. / 45.68417° ჩ. გ. 28.40278° ა. გ. / 45.68417; 28.40278
10 გინდეშტი[11] Ghindeşti ფლორეშტის რაიონი 1,9 43,51 1956 47°51′28″ ჩ. გ. 28°22′58″ ა. გ. / 47.85778° ჩ. გ. 28.38278° ა. გ. / 47.85778; 28.38278
11 გლოდენი Glodeni გლოდენის რაიონი 11,6 4,42 1673 47°46′30″ ჩ. გ. 27°30′59″ ა. გ. / 47.77500° ჩ. გ. 27.51639° ა. გ. / 47.77500; 27.51639
12 გრიგორიოპოლი Grigoriopol დნესტრისპირეთი 9,5 მ/გ 1792 47°08′43″ ჩ. გ. 29°17′58″ ა. გ. / 47.14528° ჩ. გ. 29.29944° ა. გ. / 47.14528; 29.29944
13 დნესტროვსკი Dnestrovsc დნესტრისპირეთი 11,1 მ/გ 1963 46°37′03″ ჩ. გ. 29°54′58″ ა. გ. / 46.61750° ჩ. გ. 29.91611° ა. გ. / 46.61750; 29.91611
14 დონდუშენი Donduşeni დონდუშენის რაიონი 10,6 34,25 1893 48°14′38″ ჩ. გ. 27°36′24″ ა. გ. / 48.24389° ჩ. გ. 27.60667° ა. გ. / 48.24389; 27.60667
15 დროკია Drochia დროკიის რაიონი 20,3 18,3 1889 48°06′51″ ჩ. გ. 27°48′30″ ა. გ. / 48.11417° ჩ. გ. 27.80833° ა. გ. / 48.11417; 27.80833
16 დუბოსარი Dubăsari დნესტრისპირეთი 25,7 მ/გ 1523 47°15′58″ ჩ. გ. 29°09′21″ ა. გ. / 47.26611° ჩ. გ. 29.15583° ა. გ. / 47.26611; 29.15583
17 დურლეშტი Durleşti კიშინიოცის მუნიციპალიტეტი 19,5 3,0 1656 47°01′05″ ჩ. გ. 28°45′53″ ა. გ. / 47.01806° ჩ. გ. 28.76472° ა. გ. / 47.01806; 28.76472
18 ედინეცი[12] Édineţ ედინეცის რაიონი 18,4 7,61 1431 48°10′10″ ჩ. გ. 27°17′48″ ა. გ. / 48.16944° ჩ. გ. 27.29667° ა. გ. / 48.16944; 27.29667
19 კაირანი[13] Căinari კაუშანის რაიონი 4,5 42,94 1525 46°40′44″ ჩ. გ. 29°02′46″ ა. გ. / 46.67889° ჩ. გ. 29.04611° ა. გ. / 46.67889; 29.04611
20 კალარაში Călăraşi კალარაშის რაიონი 16,4 42,33 1433 47°15′15″ ჩ. გ. 28°19′04″ ა. გ. / 47.25417° ჩ. გ. 28.31778° ა. გ. / 47.25417; 28.31778
21 კამენკა Camenca დნესტრისპირეთი 9,0 მ/გ 1608 48°01′56″ ჩ. გ. 28°41′16″ ა. გ. / 48.03222° ჩ. გ. 28.68778° ა. გ. / 48.03222; 28.68778
22 კანტემირი Cantemir კანტემირის რაიონი 6,0 მ/გ 1973 46°16′41″ ჩ. გ. 28°12′03″ ა. გ. / 46.27806° ჩ. გ. 28.20083° ა. გ. / 46.27806; 28.20083
23 კაუშანი Căuşeni კაუშანის რაიონი 19,9 нმ/გ 1535 46°38′16″ ჩ. გ. 29°24′19″ ა. გ. / 46.63778° ჩ. გ. 29.40528° ა. გ. / 46.63778; 29.40528
24 კაგული[14] Cahul კაგულის რაიონი 39,8 33,91 1502 45°54′27″ ჩ. გ. 28°11′45″ ა. გ. / 45.90750° ჩ. გ. 28.19583° ა. გ. / 45.90750; 28.19583
25 კიშინიოვი Chişinău კიშინიოვის მუნიციპალიტეტი 671,8 120,0 1436 47°01′07″ ჩ. გ. 28°50′29″ ა. გ. / 47.01861° ჩ. გ. 28.84139° ა. გ. / 47.01861; 28.84139
26 კოდრუ Codru კიშინიოვის მუნიციპალიტეტი 12,0 2,46 1945 46°58′31″ ჩ. გ. 28°49′10″ ა. გ. / 46.97528° ჩ. გ. 28.81944° ა. გ. / 46.97528; 28.81944
27 კომრატი Comrat გაგაუზია 25,7 მ/გ 1789 46°17′48″ ჩ. გ. 28°39′20″ ა. გ. / 46.29667° ჩ. გ. 28.65556° ა. გ. / 46.29667; 28.65556
28 კორნეშტი Corneşti უნგენის რაიონი 2,7 6,24 1867 47°21′24″ ჩ. გ. 28°00′25″ ა. გ. / 47.35667° ჩ. გ. 28.00694° ა. გ. / 47.35667; 28.00694
29 კოსტეშტი Costeşti რიშკანის რაიონი 2,5 მ/გ 1499 47°51′27″ ჩ. გ. 27°15′32″ ა. გ. / 47.85750° ჩ. გ. 27.25889° ა. გ. / 47.85750; 27.25889
30 კრასნოე Crasnoe დნესტრისპირეთი 2,9 მ/გ 1957 46°38′34″ ჩ. გ. 29°49′42″ ა. გ. / 46.64278° ჩ. გ. 29.82833° ა. გ. / 46.64278; 29.82833
31 კრიკოვო Cricova კიშინიოვის მუნიციპალიტეტი 8,5 1,43 1431 47°08′10″ ჩ. გ. 28°51′47″ ა. გ. / 47.13611° ჩ. გ. 28.86306° ა. გ. / 47.13611; 28.86306
32 კრიულენი Criuleni კრიულენის რაიონი 8,3 31,17 1607 47°12′35″ ჩ. გ. 29°09′27″ ა. გ. / 47.20972° ჩ. გ. 29.15750° ა. გ. / 47.20972; 29.15750
33 კუპჩინი[15] Cupcini ედინეცის რაიონი 7,6 12,0 1431 48°06′48″ ჩ. გ. 27°23′05″ ა. გ. / 48.11333° ჩ. გ. 27.38472° ა. გ. / 48.11333; 27.38472
34 ლეოვა Leova ლეოვის რაიონი 10,8 5,63 1489 46°28′43″ ჩ. გ. 28°15′19″ ა. გ. / 46.47861° ჩ. გ. 28.25528° ა. გ. / 46.47861; 28.25528
35 ლიპკანი Lipcani ბრიჩანის რაიონი 5,5 11,88 1699 48°15′55″ ჩ. გ. 26°48′14″ ა. გ. / 48.26528° ჩ. გ. 26.80389° ა. გ. / 48.26528; 26.80389
36 მარკულეშტი[16] Mărculeşti ფლორეშტის რაიონი 2,0 0,75 1837 47°53′01″ ჩ. გ. 28°14′52″ ა. გ. / 47.88361° ჩ. გ. 28.24778° ა. გ. / 47.88361; 28.24778
37 მაიაკი Maiac დნესტრისპირეთი 1,2 მ/გ 1978 47°14′15″ ჩ. გ. 29°23′09″ ა. გ. / 47.23750° ჩ. გ. 29.38583° ა. გ. / 47.23750; 29.38583
38 ნისპორენი Nisporeni ნისპორენის რაიონი 14,4 14,0 1618 47°04′53″ ჩ. გ. 28°10′42″ ა. გ. / 47.08139° ჩ. გ. 28.17833° ა. გ. / 47.08139; 28.17833
39 ნოვოტირასპოლსკი Tiraspolul Nou დნესტრისპირეთი მ/გ[17] მ/გ XX საუკუნე 46°49′51″ ჩ. გ. 29°34′01″ ა. გ. / 46.83083° ჩ. გ. 29.56694° ა. გ. / 46.83083; 29.56694
40 ანენი-ნოი[18] Anenii Noi ანენი-ნოის რაიონი 8,6 მ/გ 1731 46°52′39″ ჩ. გ. 29°13′53″ ა. გ. / 46.87750° ჩ. გ. 29.23139° ა. გ. / 46.87750; 29.23139
41 კნიცა Ocniţa ოკნიცის რაიონი 9,3 4,2 1897 48°24′37″ ჩ. გ. 27°28′49″ ა. გ. / 48.41028° ჩ. გ. 27.48028° ა. გ. / 48.41028; 27.48028
42 ორჰეი Orhei ორჰეის რაიონი 33,5 20,47 XV საუკუნე 47°22′59″ ჩ. გ. 28°49′23″ ა. გ. / 47.38306° ჩ. გ. 28.82306° ა. გ. / 47.38306; 28.82306
43 ოტაჩი Otaci ოკნიცის რაიონი 1,7 3,6 1419 48°25′48″ ჩ. გ. 27°47′38″ ა. გ. / 48.43000° ჩ. გ. 27.79389° ა. გ. / 48.43000; 27.79389
44 რეზინა Rezina რეზინის რაიონი 13,3 4,83 1495 47°44′50″ ჩ. გ. 28°58′00″ ა. გ. / 47.74722° ჩ. გ. 28.96667° ა. გ. / 47.74722; 28.96667
45 რიბნიცა Rîbniţa დნესტრისპირეთი 48,8 მ/გ 1657 47°45′52″ ჩ. გ. 29°00′45″ ა. გ. / 47.76444° ჩ. გ. 29.01250° ა. გ. / 47.76444; 29.01250
46 რიშკანი Rîşcani რიშკანის რაიონი 13,3 5,83 1602 47°57′26″ ჩ. გ. 27°33′14″ ა. გ. / 47.95722° ჩ. გ. 27.55389° ა. გ. / 47.95722; 27.55389
47 სლობოდზეა Slobozia დნესტრისპირეთი 20,0 მ/გ 1769 46°43′31″ ჩ. გ. 29°42′28″ ა. გ. / 46.72528° ჩ. გ. 29.70778° ა. გ. / 46.72528; 29.70778
48 სოროკა[19] Soroca სოროკის რაიონი 37,7 10,79 1499 48°09′38″ ჩ. გ. 28°18′05″ ა. გ. / 48.16056° ჩ. გ. 28.30139° ა. გ. / 48.16056; 28.30139
49 სტრაშენი Străşeni სტრაშენის რაიონი 20,5 60,82 1545 47°08′48″ ჩ. გ. 28°36′50″ ა. გ. / 47.14667° ჩ. გ. 28.61389° ა. გ. / 47.14667; 28.61389
50 სინჯერა Sîngera კიშინიოვის მუნიციპალიტეტი 8,4 3,66 1485 46°54′47″ ჩ. გ. 28°58′39″ ა. გ. / 46.91306° ჩ. გ. 28.97750° ა. გ. / 46.91306; 28.97750
51 სინჯერეა[20] Sîngerei სინჯერეის რაიონი 14,7 83,37 1586 47°38′07″ ჩ. გ. 28°08′30″ ა. გ. / 47.63528° ჩ. გ. 28.14167° ა. გ. / 47.63528; 28.14167
52 ტარაკლია[21] Taraclia ტარაკლიის რაიონი 15,0 85,08 1813 45°54′00″ ჩ. გ. 28°40′08″ ა. გ. / 45.90000° ჩ. გ. 28.66889° ა. გ. / 45.90000; 28.66889
53 ტვარდიცა Tvardiţa ტარაკლიის რაიონი 5,8 მ/გ 1830 46°09′17″ ჩ. გ. 28°57′56″ ა. გ. / 46.15472° ჩ. გ. 28.96556° ა. გ. / 46.15472; 28.96556
54 ტელენეშტი Teleneşti ტელენეშტის რაიონი 8,1 3,97 1611 47°29′59″ ჩ. გ. 28°21′56″ ა. გ. / 47.49972° ჩ. გ. 28.36556° ა. გ. / 47.49972; 28.36556
55 ტირასპოლი Tiraspol დნესტრისპირეთი 135,7 მ/გ 1792 46°50′28″ ჩ. გ. 29°37′55″ ა. გ. / 46.84111° ჩ. გ. 29.63194° ა. გ. / 46.84111; 29.63194
56 უნგენი Ungheni უნგენის რაიონი 38,2 16,4 1462 47°12′30″ ჩ. გ. 27°47′51″ ა. გ. / 47.20833° ჩ. გ. 27.79750° ა. გ. / 47.20833; 27.79750
57 ფალეშტი Făleşti ფალეშტის რაიონი 16,9 5,16 1429 47°34′27″ ჩ. გ. 27°43′01″ ა. გ. / 47.57417° ჩ. გ. 27.71694° ა. გ. / 47.57417; 27.71694
58 ფლორეშტი Floreşti ფლორეშტის რაიონი 15,4 მ/გ XVI საუკუნე 47°53′36″ ჩ. გ. 28°18′05″ ა. გ. / 47.89333° ჩ. გ. 28.30139° ა. გ. / 47.89333; 28.30139
59 ფრუნზე Frunză ოკნიცის რაიონი 8,5 2,61 1925 48°24′27″ ჩ. გ. 27°35′55″ ა. გ. / 48.40750° ჩ. გ. 27.59861° ა. გ. / 48.40750; 27.59861
60 ჰინჩეშტი[22] Hînceşti ჰინჩეშტის რაიონი 16,9 მ/გ 1522 46°49′48″ ჩ. გ. 28°35′19″ ა. გ. / 46.83000° ჩ. გ. 28.58861° ა. გ. / 46.83000; 28.58861
61 ჩადირ-ლინგა Ceadîr Lunga გაგაუზია 22,9 96,1 1789 46°03′28″ ჩ. გ. 28°49′57″ ა. გ. / 46.05778° ჩ. გ. 28.83250° ა. გ. / 46.05778; 28.83250
62 ჩიმიშლია Cimişlia ჩიმიშლიის რაიონი 14,2 მ/გ 1620 46°31′29″ ჩ. გ. 28°46′49″ ა. გ. / 46.52472° ჩ. გ. 28.78028° ა. გ. / 46.52472; 28.78028
63 შოლდანეშტი[23] Şoldăneşti შოლდანეშტის რაიონი 7,5 მ/გ 1610 47°48′55″ ჩ. გ. 28°47′48″ ა. გ. / 47.81528° ჩ. გ. 28.79667° ა. გ. / 47.81528; 28.79667
64 შტეფან-ვოდე[24] Ştefan Vodă შტეფან-ვოდეს რაიონი 8,6 22,77 1909 46°30′42″ ჩ. გ. 29°39′41″ ა. გ. / 46.51167° ჩ. გ. 29.66139° ა. გ. / 46.51167; 29.66139
65 იალოვენი Ialoveni იალოვენის რაიონი 15,9 31,65 1436 46°56′57″ ჩ. გ. 28°46′50″ ა. გ. / 46.94917° ჩ. გ. 28.78056° ა. გ. / 46.94917; 28.78056
66 იარგარა Iargara ლეოვის რაიონი 4,7 27,04 1772 46°25′44″ ჩ. გ. 28°25′52″ ა. გ. / 46.42889° ჩ. გ. 28.43111° ა. გ. / 46.42889; 28.43111

რუკა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. მოლდოვის რესპუბლიკის კონსტიტუცია. მოლდოვის იუსტიციის სამინისტროს ოფიციალური ვებ-საიტი.
  2. 2.0 2.1 კანონი Nr. 764 от 27.12.2001 „მოლდოვის რესპუბლიკის ადმინისტრაციულ-ტერიტორიული მოწყობის შესახებ“. მოლდოვის იუსტიციის სამინისტროს ოფიციალური ვებ-საიტი.
  3. 3.0 3.1 მოლდვის მუდმივი მოსახლეობის რაოდენობა 2013 წლის 1 იანვრის მიხედვით. მოლდოვის რესპუბლიკის სტატისტიკის ეროვნული ბიურო.
  4. Статистический ежегодник Приднестровской Молдавской Республики. — ტირასპოლი: Государственная служба статистики Приднестровской Молдавской Республики, 2012. — გვ. 188.
  5. Данные о численности населения приведены: в городах Бендеры, Маяк, Рыбница, Тирасполь по состоянию на конец 2011 года; в городах Григориополь, Днестровск, Дубоссары, Красное, Слободзея по состоянию на 2010 год; в городе Твардица по состоянию на 2008 год
  6. მთავარი გვერდი. ჩვენ — მოლდოველები!.
  7. უწინ: ტიაგიანიაკიაჩა, ტიგინა
  8. უწინ: რომანოვკა
  9. უწინ: ვადულ-ლუი-შტეფან-ვოდე
  10. უწინ: გიდიგიჩი
  11. უწინ: ლენინსკი
  12. უწინ: ედინცი
  13. უწინ: დუმბრავენი
  14. უწინ: შკეა, ფრუმოასა
  15. უწინ: კალინინსკი
  16. უწინ: სტაროვკა
  17. მონაცემები არ არის, რადგან ქალაქი ოფიცილაურად ტირასპოლის შემადგენლობაშია
  18. უწინ: პაშკან-პე-ბიკი, ნოვაია ნიკოლაევკა
  19. უწინ: სარაკი
  20. უწინ: ლაზოვსკი
  21. უწინ: შოპ-ტარაკლია
  22. უწინ: განჩეშტი, კოტოვსკოე, კოტოვსკი
  23. უწინ: ჩერნენკო
  24. უწინ: კიზილი, სუვოროვო