ასწლიანი ომის ბრძოლების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

ცხრილში წარმოდგენილია ასწლიანი ომის ბრძოლების სია. 1337-1453 წლებში მიმდინარე ომში ერთმანეთის პირისპირ იბრძოდნენ ინგლისი და საფრანგეთი თავის მოკავშირეებთან ერთად.

ცხრილი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

წელი
ბრძოლა
გამარჯვებული
დეტალები
1337 კადსანის ბრძოლა Royal Arms of England (1340-1367).svg ინგლისი
1338 არნემეიდენის ბრძოლა Blason pays fr FranceAncien.svg საფრანგეთი პირველი საზღვაო ბრძოლა არტილერიის გამოყენებით, ინგლისურ გემს Christofer-ს სამი ქვემეხი და ერთი ცეცხლსასროლი იარაღი ჰქონდა.
1340 სლეისის ბრძოლა Royal Arms of England (1340-1367).svg ინგლისი 24 ივნისს ედუარდ III გაანადგურა ფილიპ VI-ის საფრანგეთ-გენუის ფლოტი ფლანდრიის სანაპიროსთან. ინგლისელებმა ბრძოლა გადაიტანეს საფრანგეთის ტერიტორიაზე.
1340 სენტ-ომერის ბრძოლა Blason pays fr FranceAncien.svg საფრანგეთი სენტ-ომერის ბრძოლა იყო ედუარდ III-ის კამპანიის კულმინაცია და იგი მოექცა ტაქტიკურ ჩიხში, რის გამოც იძულებული იყო გაეყვანა ანგლო-ფლამადიური ძალები.
1340 ტურნეს ალყა (1340) Blason pays fr FranceAncien.svg საფრანგეთი ტურნე გაათავისუფლეს.
1341 შამტოსოს ბრძოლა Blason pays fr FranceAncien.svg საფრანგეთი
1342 ბრესტის ბრძოლა Royal Arms of England (1340-1367).svg ინგლისი
1342 მორლეს ბრძოლა Blason pays fr FranceAncien.svg საფრანგეთი
1345 ობეროშეს ბრძოლა Royal Arms of England (1340-1367).svg ინგლისი ჰენრი გროსმონტის, დერბის გრაფის გამარჯვება გასკონიაში საფრანგეთის არმიაზე.
1346 სენ-პოლ-დე-ლეონის ბრძოლა Royal Arms of England (1340-1367).svg ინგლისი
1346 კანის ბრძოლა Royal Arms of England (1340-1367).svg ინგლისი კანის დაპყრობა.
1346 ბლანშეტაკის ბრძოლა Royal Arms of England (1340-1367).svg ინგლისი ინგლისის არმია წარმატებით გადავიდა მდინარეზე.
1346 კრესის ბრძოლა Royal Arms of England (1340-1367).svg ინგლისი 26 აგვისტოს ინგლისის არმიამ მნიშვნელოვანი ზარალი მიაყენა საფრანგეთის კავალერიას მდინარე სომაზე პიკარდიაში.
1346 ნევილს-კროსის ბრძოლა Royal Arms of England (1340-1367).svg ინგლისი
1346–1347 კალეს ალყა Royal Arms of England (1340-1367).svg ინგლისი 1347 წლის 1 აგვისტოს ქალაქი ჩაბარდა. გამარჯვების მიუხედავად ედუარდ III-ს ჯარმა დატოვა ქალაქი.
1347 როშე-დერიენის ბრძოლა Royal Arms of England (1340-1367).svg ინგლისი
1350 ვინჩელსის ბრძოლა Royal Arms of England (1340-1367).svg ინგლისი ინგლისურმა ფლოტმა დააამარცხა კასტილიის ფლოტი.
1351 არდრეს ბრძოლა Blason pays fr FranceAncien.svg საფრანგეთი
1351 ოცდაათის ბრძოლა Blason pays fr FranceAncien.svg საფრანგეთი 30 ფრანგმა რაინდმა დაამარცხა 30 ინგლისელი რაინდი.
1352 მორონის ბრძოლა Royal Arms of England (1340-1367).svg ინგლისი ინგლისელების გამარჯვება ფრანგებზე.
1353 სენტ-ჟან-დ’ანჟელის დაპყრობა Blason pays fr FranceAncien.svg საფრანგეთი
1353 ლუზინიანის დაპყრობა Blason pays fr FranceAncien.svg საფრანგეთი
1353 კონორნის ბრძოლა Royal Arms of England (1340-1367).svg ინგლისი
1354 მონტმურანის ბრძოლა Blason pays fr FranceAncien.svg საფრანგეთი 1354 წლის აღდგომა, ბრეტან-საფრანგეთის გამარჯვება ინგლისელების წინააღმდეგ.
1356 პუატიეს ბრძოლა Royal Arms of England (1340-1367).svg ინგლისი ედუარდი შავი პრინცის მიერ მეფე ჟან II-ის დატყვევებამ საფრანგეთი ქაოსში გახვია.
1364 კოშერელის ბრძოლა Blason pays fr FranceAncien.svg საფრანგეთი ბრეტან-ბურგუნდია-გასკონიის ძალების გამარჯვება ნავარა-ინგლისის ძალებზე.
1364 ორაის ბრძოლა Royal Arms of England (1340-1367).svg ინგლისი 29 სექტემბერი, დასრულდა ომი ბრეტონის მემკვიდრეობისათვის.
1367 ნახერის ბრძოლა Royal Arms of England (1340-1367).svg ინგლისი შავმა პრინცმა გაანადგურა კასტილია–საფრანგეთის არმია კასტილიაში.
1369 მონტიელის ბრძოლა Blason pays fr FranceAncien.svg საფრანგეთი 14 მარტი, კასტილია, კასტილია-ფრნაგთა არმიამ დაამარცხა კასტილია–პორტუგალიის არმია.
1370 ლიმოჟის ალყა Royal Arms of England (1340-1367).svg ინგლისი
1370 პონტვალენის ბრძოლა Blason pays fr FranceAncien.svg საფრანგეთი 4 დეკემბერი, ბრეტონ-საფრანგეთის არმიამ დაამარცხა ინგლისის ძალები.
1372 ლა-როშელის ბრძოლა Escudo Corona de Castilla.png კასტილია კასტილიის ფლოტმა დაამარცხა ინგლისის ფლოტი, რითაც ინგლისმა დაკარგა უპირატესობა ზღვაზე.
1372 ჩისეტის ბრძოლა Blason pays fr FranceAncien.svg საფრანგეთი
1382 როზებეკის ბრძლა Blason France moderne.svg საფრანგეთი 27 ნოემბერი,საფრანგეთ-ბურგუნდია-ბრეტან-ნორმანდიის არმიამ დაამარცხა ფლანდრიის ორჯერ უფრო მრავალრიცხოვანი არმია.
1385 საფრანგეთის შეჭრა შოტლანდიაში Royal Arms of England (1340-1367).svg ინგლისი ჟან დე ვენმა გააძლიერა საფრანგეთის საზღვაო სიტუაცია, თუმცა იძულებული გახდა უკან დაეხია.
1415 არფლერის ალყა Royal Arms of England (1399-1603).svg ინგლისი
1415 აზენკურის ბრძოლა Royal Arms of England (1399-1603).svg ინგლისი 25 ოქტომბერი, ინგლისელებმა ჰენრი V-ის მეთაურობით დაამარცხეს ფრანგები შარლ დ’ალბერი.
1418 რუენის ალყა Royal Arms of England (1399-1603).svg ინგლისი ჰენრიV-მ ახალი დასაყრდენი გაიჩინა ნორმანდიაში.
1419 ლა-როშელის ბრძოლა Escudo Corona de Castilla.png კასტილია კასტილიის ფლოტმა დაამარცხა ინგლისის ფლოტი.
1420 ფრესნაის ბრძოლა Royal Arms of England (1399-1603).svg ინგლისი ინგლისელებმა დაამარცხეს დიდი ფრანგულ-შოტლანდიური არმია.
1421 ბოჟეს ბრძოლა Blason France moderne.svg საფრანგეთი 22 მარტი, საფრანგეთისა და შოტლანდიის არმიამ დაამარცხა ინგლისის არმია.
1422 მოს ალყა Royal Arms of England (1399-1603).svg ინგლისი
1423 კრავანის ბრძოლა Royal Arms of England (1399-1603).svg ინგლისი 31 ივლისი, საფრანგეთისა და შოტლანდიის არმია გაანადგურა ინგლისის არმიამ მდინარე იონეს ნაპირებზე.
1423 ბროზინიერის ბრძოლა Blason France moderne.svg საფრანგეთი 26 სექტემბერი, ბრეტან-საფრანგეთის არმია ანადგურებს ინგლისის არმიას.
1424 ვერნეის ბრძოლა Royal Arms of England (1399-1603).svg ინგლისი 17 აგვისტო,ინგლისმა გადამწყვეტი გამარჯვება მოიპოვა ბრეტან-საფრანგეთის არმიაზე.
1426 სენტ-ჯეიმზის ბრძოლა Royal Arms of England (1399-1603).svg ინგლისი 6 მარტი, საფრანგეთის არმია, რომელსაც მეთაურობდა არტურ III, გაფანტა ინგლისის არმიამ თომას რემპსტონის მეთაურობით ბრეტანში.
1428 ორლეანის ალყა Blason France moderne.svg საფრანგეთი 12 ოქტომბერი 1428 - 8 მაისი 1429 ფრანგებმა ჟანა დ’არკის მეტაურობით აირეს ორლეანი. ორლეანის გათავისუფლება იყო ფრანგების პირველი სერიოზული წარმატება 1415 წელს, აზენკურის ბრძოლაში განცდილი სასტიკი მარცხის შემდეგ.
1429 ქაშაყების ბრძოლა Royal Arms of England (1399-1603).svg ინგლისი ინგლისის არმიამ დაამარცხა საფრანგეთისა დ შოტლანდიის არმია.
1429 ჟარჟოს ბრძოლა Blason France moderne.svg საფრანგეთი 12 ივნისი. ფრანგებმა დაიბრუნეს ტერიტორია მდინარე ლუარის ნაპირზე. ინგლისელებმა მძიმე მარცხი განიცადეს.
1429 მენ-სურ-ლუარის ბრძოლა Blason France moderne.svg საფრანგეთი
1429 ბოჟანსის ბრძოლა Blason France moderne.svg საფრანგეთი ინგლისელებმა დათმეს ქალაქი.
1429 პატეს ბრძოლა Blason France moderne.svg საფრანგეთი ბრძოლა ფრანგებსა და ინგლისელებს შორის 1429 წლის 18 ივნისს. პატეს ბრძოლა ასწლიანი ომის ფინალური მომენტის ერთ-ერთი გადამწყვეტი ბრძოლა გახდა.
1435 ჟერბერუის ბრძოლა Blason France moderne.svg საფრანგეთი ეტიენ დე ვინოლმა დაამარცხა ინგლისის არმია, რომელსაც ჯონ ფიცანალი, არუნდელის გრაფი მეთაურობდა.
1449 რუენის ბრძოლა Blason France moderne.svg საფრანგეთი 29 ოქტომბერი, რუენი დაიბრუნა ინგლისელებისაგან ბრეტან-საფრანგეთის არმიამ.
1450 ფორმინის ბრძოლა Blason France moderne.svg საფრანგეთი საფრანგეთის არმიამ ბურბონისა და რიჩმონდის გრაფების ხელმძღვანელობით დაამარცხა ინგლისის არმია თომას კირიელის ხელმძღვანელობით. გენერალი კირიელი გარდაიცვალა ბრძოლის ველზე.
1453 კასტილიონის ბრძოლა Blason France moderne.svg საფრანგეთი საფრანგეთის არმიამ ჟან ბიუროს ხელმძღვანელობით დაამარცხა ინგლისის არმია ჯონ ტალბოტის ხელმძღვანელობით. დასრულდა ასწლიანი ომი. ეს იყო ევროპის პირველი ბრძოლა, რომელშიც გამოიყენეს ქვემეხების კანონადა, რამაც გამარჯვებაში გადამწყვეტი როლი ითამაშა. ჯონ ტალბოტი დაიღუპა ბრძოლის ველზე. მასტან ერთად დაიღუპა 4 000 ინგლისელი.

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]