ჰუან სიანფანი

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება
ჰუან სიანფანი
დაბ. თარიღი 13 ნოემბერი ,1899
დაბ. ადგილი გუანსი, ჩინეთი
გარდ. თარიღი 18 იანვარი, 1982
გარდ. ადგილი გუილინ ,გუანსი
საქმიანობა ეთნოგრაფი, ნაციონალისტი, ანთროპოლოგი, ისტორიკოსი,პედაგოგი,პროფესორი
ეროვნება ჩინელი
თემატიკა ანთროპოლოგია,ისტორიოგრაფია


ჰუან სიანფანი(გამარტივებულად 黄现璠; ტრადიციულად 黄現璠; პინ-ინზე: Huáng Xiànfán)(დ.13 ნოემბერი 1899 — გ.18 იანვარი 1982) ჩინელი ეთნოგრაფი, საზოგადო მოღვაწე, პედაგოგი, ისტორიკოსი და ანთროპოლოგი.ჩინელები და ჯუანი(壮族) კლასიკური ისტორია მკვლევარი, ლინგვისტი. ჯუანი ანთროპოლოგიის მამა.(壮族人类学之父) მეოცე საუკუნის ანთროპოლოგიის ჩინელი სკოლის ერთ-ერთი თვალსაჩინო წარმომადგენელი. მისი ღირსშესანიშნავი ნაშრომია ჯუანი მოკლე ისტორია(Brief History of the Zhuang) და ჯუანი ტონგშის(General History of the Zhuang)

ბიოგრაფია[რედაქტირება]

ჰუან სიანფანი დაიბადა 1893 წლის 13 ნოემბერს,სოფელ ფუ სუი, პროვინცია გუანსიში. 1921 წელს დაამთავრა ფუ სუი კლასიკური გიმნაზია.1922 - 1925 წლებში ბეკეტი ისტორიოგრაფია, ლინგვისტიკა და მეცნიერებ ენებს სწავლობს დუბლინის მესამე მასწავლებელი კოლეჯი(Third Normal college).1926 წელს ჩაირიცხა პეკინიში მასწავლებელი უნივერსიტეტშიც .1932 წელს იგი დაამთავრა პეკინიში მასწავლებელი უნივერსიტეტშიც(Beijing Normal University) ისტორია ფაკულტეტი ძველი ჩინელი ისტორიის განხრით.და დაიცვა განათლება მეცნიერებათა ბაკალავრი, იმავე წელს ჩაირიცხა პეკინიში მასწავლებელი უნივერსიტეტშიც ისტორიულის ინსტიტუტის.1935 წელს შემდეგ ამავე ინსტიტუტის დაიცვა ისტორიის მეცნიერებათა მაგისტრი, იმავე წელს იგი საზღვარგარეთ გაემგზავრა სასწავლებლად, ტოკიოს იმპერიული უნივერსიტეტი(ტოკიოს უნივერსიტეტი) აღმოსავლეთის ისტორიის და იაპონელი ისტორიის ისწავლა. 1937წელს ნოემბერი ჩინეთში და იაპონიაში ომი გამო იგი დაბრუნდა ჩინეთში, როდესაც მა ჯუგვუ(马君武) დაპატიჟა გუანგქსის უნივერსიტეტში(Guangxi University).1938-40 წლებში ამავე უნივერსიტეტის ლექტორი, შემდეგ ასოცირებული პროფესორი იყო.1941 წელს კი იგი გუანჯოუში ჯონგშანში უნივერსიტეტში(Sun Yat-sen University) ასწავლიდა. 1942 წელს კი გუილინ მასწავლებელი სკოლა(GuiLin Normal College) გადავიდა და იმავე წელს იგი დამატებით გუანგქსის აღმზრდელობითი ინსტიტუტის მოღვაწეობდა.1943 წელს იგი კვლავ დაპატიჟეს გუანგქსის უნივერსიტეტში.1949 წელს იგი ამ უნივერსიტეტში ჩინური ლიტერატრურის პრეზიდენტი იყო და 1950 წელს იმავე უნივერსიტეტში ბიბლიოთეკა პრეზიდენტი იყო.1953-1982 წლებში მიხეილ წერეთელი იყო გუანგქსის მასწავლებელი კოლეჯი(Guangxi Normal college)პროფესორი ძველი ჩინელი ისტორიაში. 1982 წლის 18 იანვარის იგი გარდაიცვალა.ჰუან სიანფანი კვლევა ჩინელი ჯუანი კულტურაში და ისტორიაში, იგი ჩინელი ჯუანი სკოლის(Zhuang studies)დამაარსებელი და ჯუანი კლასიკური ეთნოგრაფები ერთ-ერთი ფუძემდებელი იყო.

მნიშვნელოვანი შრომები[რედაქტირება]

  • ჩინეთში ტონგშის მოხაზულობა(1932-1934)
  • მაღლა სკოლა უცხოური ისტორია(1933)
  • იუანის დინასტია გლეხი სიცოცხლე(1934)
  • ტანის დინასტია საზოგადოებრივი ისტორია(1936)
  • სუნის დინასტია სტუდენტები მოძრაობა(1936)
  • ჩინეთში კულტურული ისტორია(1943)
  • ჩინეთში ისტორია ლექცია(1945)
  • ჯუანი მოკლე ისტორია(1957)
  • ჩინეთში ისტორიული კოლექცია(1962)
  • ნონგ ჯიგაო[侬智高](1983)
  • ჯუანი ტონგშის(1988)
  • ხუანი სიანფან აკადემიური კოლექცია(2004)
  • ვეი ბაცუნ ბიოგრაფია[韦拔群评传](2008)

სქოლიო[რედაქტირება]


რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება]