კიმ ჩენ ირის ტიტულების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება
Searchtool-80%.png მთავარი სტატია : კიმ ჩენ ირი.

ჩრდილოეთ კორეაში მიღებულია ლიდერის - კიმ ჩენ ირის - სახელის წინ სპეციალური ტიტულების ჩაწერა.

ბელადის სახელი გამოიყოფა სპეციალური შრიფტით - უფრო მუქითა და დიდით. ეს გამოიყურება ასე - «დიდი მმართველი ამხანაგი კიმ ჩენ ირის მოსაზრებით <…>».[1]

ტიტულები იქმნება კორეის სახალხო პარტიის ცენტრალურ კომიტეტში (ცკ).

ანალოგიური სიტუაცია არსებობდა კიმ ირ სენის მმართველობის დროს. ზოგი მეცნიერი ეცადა ამ ტიტულების შეკრებას.[2][3][4] ქვემოთ წარმოდგენილია კიმ ჩენ ირის ტიტულების სია.

სია[რედაქტირება]

ორიგინალი თარგმანი სქოლიო
당중앙
პარტიის ცენტრი
კიმის პირველი ტიტული.[3]
웃분
ზემდგომი
გამოიყენება 1970 წლებიდან.[3]
친애하는 지도자
საყვარელი მმართველი
ყველაზე ხშირად ნახსენები ტიტული მამის სიცოცხლისა.[3]
존경하는 지도자
პატივცემული მმართველი
გამოიყენება 1970 წლებიდან.[3]
현명한 지도자
ბრძენი მმართველი
영명하신 지도자
ბრწყინვალე მმართველი
유일한 지도자
ერთადერთი მმართველი
გამოიყენება 1975 წლის ივლისიდან.[3]
령도자가 갖추어야 할 풍모를 완벽하게 지닌 친애하는 지도자
საყვაელი მმართველი, რომელიც სრულიად ასახვს ლიდერის სახეს
გამოიყენება 1980 წლებიდან მნიშვნელოვან მომენტებში.[3][4]
최고사령관
უმაღლესი მთავარსარდალი
პირველად ნახსენებია 1980 წლებში, თანამდებობაზე შესვლამდე.[3]
위대한 령도자
დიდი მმართველი
ყველაზე გამოყენებადი ტიტული მამის გარდაცვალების შემდეგ. მისი გამოყენება დაიწყო მას შემდეგ, რაც კიმ ირ სენმა ოფიციალურად გამოაცხადა თავის შემცვლელად კიმ ჩენ ირი..[3]
인민의 어버이
ერის მამა
გამოიყენება 1986 წლის თებერვლიდან.[3]
공산주의 미래의 태양
კომუნისტური მომავლის მზე
გამოიყენება 1980 წლებიდან.[3]
백두광명성
პეკტუსანის კაშკაშა მზე
향도의 해발
მიზანმიმართველი მზის სხვი
혁명무력의 수위
რევოლუციური სამხედრო ძალების სარდალი
გამოიყენება კიმ ჩენ ირის უმაღლეს მთავარსარდალად დანიშვნის შემდეგ 1991 წელს.[3]
조국통일의 구성
სამშობლოს გაერთიანების გზა
조국 통일의 상징
სამშობლოს გაერთიანების სიმბოლო
민족의 운명
ერის ბედი
자애로운 아버지
საყვარელი მამა
당과 국가와 군대의 수위
პარტიის, ქვეყნისა და ჯარის თავი
수령
ბელადი
გამოიყენება კიმ ირ სენის სიკვდილის შემდეგ.[3] კიმ ჩენ ირს პირველად უწოდეს ბელადი 1985 წლის შემდეგ.[4]
장군
სარდალი
გამოიყენება კიმ ირ სენის სიკვდილის შემდეგ. ერთ-ერთი ყველაზე გამოყენებადი ტიტული.[3]
우리당과 우리 인민의 위대한 령도자
პარტიისა და ერის დიდი მმართველი
გამოიყენება კიმ ირ სენის სიკვდილის შემდეგ.[3]
위대한 장군님
დიდი სარდალი
경애하는 장군님
საყვარელი და პატივცემული სარდალი
위대한 수령
დიდი სარდალი
კიმ ირ სენის სიცოცხლის დროს გამოიყენებოდა მხოლოდ მის მიმართ.[3]
경애하는 수령
საყვარელი და პატივცემული ბელადი
백전백승의 강철의 령장
ყოვლადმომგებიანი რკინის სარდალი
გამოიყენება 1997 წლიდან კიმ ირ სენზე სამდღიანი გლოვის შემდეგ.[3]
사회주의 태양
სოციალიზმის მზე
민족의 태양
ერის მზე
삶의 태양
სიცოცხლის მზე
민족의 위대한 태양
ერის დიდი მზე
გამოიყენება 1999 წლიდან 1998 წელს ჩრდილოეთი კორეის ახალი კონსტიტუციის მიღების შემდეგ.[3]
민족의 어버이
ერის მამა
21세기의 세계 수령
XXI საუკუნის დიდი ბელადი
გამოიყენება 2000 წლიდან.[3]
불세출의 령도자
განუმეორებელი მმართველი
21세기 차란한 태양
XXI საუკუნის კაშკაშა მზე
21세기 위대한 태양
XXI საუკუნის დიდი მზე
21세기 향도자
XXI საუკუნის ბელადი
희세의 정치가
გამკვირვებელი პოლიტიკოსი
천출위인
დიდი ადამიანი, ჩამოსული ციდან
천출명장
სახელგანთქმული სარდალი, ჩამოსული ციდან
민족의 최고영수
ერის მთავარი ბელადი
주체의 찬란한 태양
ჩუჩხეს კაშკაშა მზე
당과 인민의 수령
პარტიისა და ხალხის ბელადი
위대한 원수님
დიდი მარშალი
무적필승의 장군
შეუხებელი ყოვლადგამარჯვებული სარდალი
경애하는 아버지
საყვარელი და პატივცემული მამა
21세기의 향도성
XXI საუკუნის მანიშნებელი ვარსკვლავი
실천가형의 위인
დიდი ადამიანი და ნამდვილი უფროსი ძმა
위대한 수호자
დიდი მცველი
구원자
გადამრჩენელი
혁명의 수뇌부
რევოლუციის მმართველი
혁명적 동지애의 최고화신
რევოლუციის მეგობრობის უდიდესი განსახირებეა
각하
მისი აღმატებულება

სქოლიო[რედაქტირება]

  1. 55 წელი საგარეო ვაჭრობის განვითარების. საგარეო ვაჭრობა (მარტი 2005 года). წაკითხვის თარიღი: 2010-01-05.
  2. 김봉기 და სხვ. 영원히 우리와 함께 계신다 (იგი ყოველთვის ჩვენთან იქნება). — 서울: 판문점트레블센타, 2008. — P. 289-291. — 599 p. — (조선민주주의인민공화국 바로읽기 시리즈). — ISBN 978-89-952665-4-0
  3. 3.00 3.01 3.02 3.03 3.04 3.05 3.06 3.07 3.08 3.09 3.10 3.11 3.12 3.13 3.14 3.15 3.16 3.17 3.18 전영선 다시 고쳐 쓴 북한의 사회와 문화 (ჩრდილოეთკორეული საზოგადოება). — 서울: 역락, 2006. — P. 46-51. — 413 p. — ISBN 89-5556-491-0
  4. 4.0 4.1 4.2 ლანკოვი, ანდრეი. (2007-11-23)ღმერთის ათასი სახელი. წაკითხვის თარიღი: 2009-12-30.