იაპონური დიალექტების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება
(ქვემორე სტატიაში იაპონური სახელების ქართული მართლწერის შესაბამისად გადმოტანისას კრიტერიუმი არა ტრანსკრიბირების რუსული ტრადიცია იყო , არამედ რომაჯი ( ローマ字 ).)

იაპონურ ენას აქვს მრავალრიცხოვანი დიალექტი. ეს მრავალფეროვნება განაპირობა ქვეყნის განსაკუთრებულმა გეოგრაფიულმა მდებარეობამ. თანამედროვე იაპონური ენა ეყრდნობა ედოს (ტოკიო) დიალექტს. იაპონური ენა არ ენათესავება აინუს ენას

აღმოსავლეთიაპონური[რედაქტირება]

  • ჰოკაიდოს დიალექტი (北海道方言[Hokkaidō ])
  • ტოჰოკუს დიალექტ(ებ)ი (東北方言 [Tōhoku])
    • ცუგარუს დიალექტი (津軽弁 [Tsugaru])
    • შიმოკიტას დიალექტი (下北弁 [Shimokita])
    • ნანბუ დიალექტი (南部弁 [Nanbu])
    • სენდაი დიალექტი (仙台弁 [Sendai])
  • კანტო დიალექტი (東関東方言 [Kantō])
    • იბარაკი დიალექტი (茨城弁 [Ibaraki])
    • ტოჩიგის დიალექტი (栃木弁 [Tochigi])
  • დასავლეთკანტოს დიალექტი (西関東方言 [–Kantō])
    • ედო–კოტობას დიალექტი (江戸言葉 [Edo-Kotoba])
    • ტოკიოს დიალექტი (東京方言 [Tōkyō])
    • გუნმა დიალექტი (群馬弁 [Gunma])
  • ჰაჩიჯოს დიალექტი ('''八丈方言''' [Hachijō]): საუბრობენ ზოგიერთ ისეთ მოშორებულ კუნულზე როგორიცაა აოგაშიმა, ჰაჩიჯოჯიმასა და დაიტოს კუნძულებზე. ეს დიალექტი ჯერ კიდევ ძლიერ არის ძველაღმოსავლურ იაპონურად შეფერილი.
  • ჩუბუს დიალექტი ('中部方言' [Chūbu])
    • ენშუს დიალექტი (遠州弁 [Enshū])
    • მიკავას დიალექტი (三河弁 [Mikawa])
    • ნაგოიას დიალექტი (名古屋弁 [Nagoya] ), ასევე ოვარის დიალექტი (尾張弁 [Owari])
    • მინოს დიალექტი (美濃弁 [Mino])

დასავლეთიაპონური[რედაქტირება]

  • ჰოკურიკოს დიალექტი (北陸方言 [Hokuriku])
    • ფუკუიამას- ან ეტჩუ დიალექტი (富山弁 / 越中方言 [Fukuyama / Etchū])
    • კაგას დიალექტი (加賀弁 [Kaga])
    • ნოტოს დიალექტი (能登弁 [Noto])
    • სადოს დიალექტი (佐渡弁 [Sado])
    • ფუკუის დიალექტი (福井弁 [Fukui])
    • კანეზავას დიალექტი (金沢弁 [Kanezawa])
  • კანზაის დიალექტი / კინაის დიალექტი (関西弁 / 近畿方言 Kansai / Kinai)
    • ომის დიალექტი (近江弁 [Ōmi])
    • კიოტოს დიალექტი (京都弁 [Kyōto])
    • მაზუროს დიალექტი (舞鶴弁 [მაზურო])
    • ტანბას დიალექტი (丹波弁 [Tanba])
    • იზეს დიალექტი (伊勢弁 [Ise])
      • შიმას დიალექტი (志摩弁 [Shima])
    • იგას დიალექტი (伊賀弁 [Iga])
    • ოსაკას დიალექტი (大阪弁 [Ōsaka])
      • სენბა–კოტობას დიალექტი (船場言葉 [Senba])
      • სეტცუს დიალექტი (摂津弁 [Settsu])
      • კავაჩის დიალექტი (河内弁 [Kawachi])
      • სენშუს დიალექტი (泉州弁 [Senshū])
    • კობეს დიალექტი (神戸弁 [Kobe])
    • ბანშუს დიალექტი (播州弁 [Banshū])
    • ნარას დიალექტი (奈良弁 [Nara]), ასევე იამატო–ბენის დიალექტი (大和弁 [Yamato-ben])
      • ტოკუცავას დიალექტი (十津川弁 [Totsukawa])
    • კიშუს დიალექტი (紀州弁 [Kishū])
    • ავაჯის დიალექტი (淡路弁 [Awaji])
  • ტოკაი–ტოსანის დიალექტები (東海東山方言 [Tōkai-Tōsan])
  • შიკოკუს დიალექტი (四国方言 [Shikoku])
    • ტოკუშიმას დიალექტი (徳島弁 [Tokushima])
    • სანუკის დიალექტი (讃岐弁 [Sanuki])
    • იიოს დიალექტი (伊予弁 [Iyo])
    • ტოსას დიალექტი (土佐弁 [Tosa])
    • ჰატას დიალექტი (幡多弁 [Hata])
  • უნპაკუს დიალექტი (雲伯方言 [Unpaku]) (იზუმოს დიალექტი (出雲弁 [Izumo]), იასუგის დიალექტი (安来弁 [Yasugi]), იონაგოს დიალექტი (米子弁 [Yonago])
  • ჩუგოკუს დიალექტი (中国方言 [Chūgoku])
    • ჰიროშიმას დიალექტი (広島弁 [Hiroshima])
    • ოკაიამას დიალექტი (岡山弁 [Okayama])
    • იამაგუჩის დიალექტი (山口弁 [Yamaguchi])

კიუშუს (Kyūshū) დიალექტი[რედაქტირება]

  • ჰონიჩის დიალექტი (豊日方言 [Hōnichi])
    • კიტაკაიუშუს დიალექტი (北九州弁 [Kitakyūshū])
    • ტაგავას დიალექტი (田川弁 [Tagawa])
    • ნაკაცუს დიალექტი (中津弁 [Nakatsu])
    • ოიტას დიალექტი (大分弁 [Ōita])
    • ჰიტას დიალექტი (日田弁 [Hita])
    • მიიზაკის დიალექტი (宮崎弁 [Miyazaki])
  • ჰიჩიკუს დიალექტი (肥筑方言 [Hichiku])
    • ჰაკატას დიალექტი (博多弁 [Hakata])
    • ფუკუოკას დიალექტი (福岡弁 [Fukuoka])
    • საგას დიალექტი (佐賀弁 [Saga])
    • მუნაკატას დიალექტი (宗像弁 [Munakata])
    • ჩიკუგოს დიალექტი (筑後弁 [Chikugo]) (კურუმეს დიალექტი 久留米弁 [Kurume])
    • იანაგავას დიალექტი (柳川弁 [Yanagawa])
    • ნაგასაკის დიალექტი (長崎弁 [Nagasaki])
    • შიმაბარას დიალექტი (島原弁 [Shimabara])
    • კუმამატოს დიალექტი (熊本弁 [Kumamoto])
  • საცუგუს დიალექტი (薩隅方言 [Satsugū]) (კაგოშიმას დიალექტი 鹿児島弁 [გოშიმა])