ანტიპაპების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება

ანტიპაპი — ტერმინი კათოლიკურ ეკლესიაში, გამოიყენება იმ ადამიანის აღმნიშვნელად, რომელმაც მიითვისა პაპის წოდება. ტრადიციის თანახმად, პირველად III საუკუნეში გვხვდება ეს ტერმინი და ის ჰიპოლიტუსს მიაწერეს. ბოლოს ფელიქს V (1440—1449 წწ).

ყველაზე რთული სიტუაცია შეიქმნა მაშინ როდესაც სხვადასხვა ქვეყნები აღიარებდნენ ჯერ ორ პაპს, შემდეგ კი სამს (რომი, ავინიონი, პიზა). ეს დიდი განხეთქილება დაიწყო XIV საუკუნის ბოლოდან და XV საუკუნის შუა ხანებამდე გაგრძელდა.

აღსანიშნავია რომ ფელიქსს V ანტიპაპის ჩათვლით ყველა ანტიპაპი შედიოდა რომის პაპების ნუსხაში (Annuario pontifico) შესაბამისი აღმნიშვნელით.

ისტორიული ანტიპაპების სია[რედაქტირება]

პაპები სამოქალაქო სახელი თანამდებობაზე ხანგრძლივობის ვადა შენიშვნა
ჰიპოლიტუსი (წმ.) 217–235 პირველი და ერთადერთი წმინდა ანტიპაპი
ნოვიციონი 251–258
ფელიქს II 356–365 ლეგიტიმურობა გაურკვეველია
ურსინუსი 366–367
ეულალიუსი 418–419
ლაურენციუსი 498–506
დიოსკორუსი 530 ლეგიტიმურობა გაურკვეველია
თეოდორე 687
პასხალისი I 687–692
თეოფილაქტე 705
კონსტანტინე II 767–768
ფილიპე 768
იოანე VIII 844
ანასტასიუსი III 855
ქრისტეფორუსი 903–904 ლეგიტიმურობა გაურკვეველია
ბონიფაციუს VII ფრანკო ფერუჩი 974 მოგვიანებით აგრეთვე კანონიერი პაპი
იოანე XVI 997–998
გრიგოლ VI 1012
სილვესტერ III ჯიოვანი დი საბინა 1045 ლეგიტიმურობა გაურკვეველია
ბენედიქტე X ჯიოვანი მინჩიო ვონ ტუსკულუმი 1058–1060
ჰონორიუს II პიეტრო ცადალუს ვონ პარმა 1061–1064
კლიმენტ III ვიბერტ ვონ რავენა 1084–1100
თეოდერიხი თეოდერიხი 1100
ალბერტი ალბერტ ვონ საბინა 1102
სილვესტერ IV მაგინულფი 1105–1111
გრიგოლ VIII მაურიტიუს ბურდინოსი 1118–1121
ცელესტინ II ტებალდო ბუკაპეკუსი 1124
ანაკლეტუს II პიეტრო პიერლეონი 1130–1138
ვიქტორ IV გრეგორიო ცონტი ვონ სეჩანო 1138
ვიქტორ IV ოქტავიანო დე მონტეჩელო 1159–1164
პასხალის III გვიდო ვონ კრემა 1164–1168
კალიქსტუს III იოანეს ვონ სტრუმა 1168–1178
ინოკენტი III 1179–1180
ნიკოლოზ V 1328–1330 რომში (ომი ავინიონი)
კლემენტ VII რობერტ გრაფ ვონ გეფტი 1378–1394 ავინიონი
ბენედიქტე XIII პედრო მარინეზ დე ლუნდა ი გოტორი 1394–1422 ავინიონი
ალექსანდრე V პეტრო ფილარგი 1409–1410 პიზა (მხოლოდ XX საუკუნეში მიაკუთვნეს ანტიპაპებს)
იოანე XXIII ბალთაზარ კოსა 1410–1415 პიზა (მხოლოდ XX საუკუნეში მიაკუთვნეს ანტიპაპებს)
კლიმენტ VIII გილ სანჩეზ მუნოს ი გარდონი 1423–1429 არაგონი
ბენედიქტე XIV ბერნარდ გარნიერ 1425–1430 არაგონი
ფელიქს V ამადეუს გრაფ ვონ სავოიენი 1439–1449 გენფი, ლუზანა და ბაზელი

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება]

ლიტერატურა[რედაქტირება]

  • Kelly, J.N.D, "The Oxford Dictionary of Popes," Oxford University Press, USA (1 June 1986), ISBN 0-19-213964-9
  • Raspail, Jean, "L'Anneau du pêcheur," Paris: Albin Michel, 1994. 403 p. ISBN 2-226-07590-9
  • Bavoux, Gérard, "Le Porteur de lumière," Paris: Pygmalion, 1996. 329 pp ISBN 2-85704-488-7

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება]