მანიჩსკაიის პარასკევას ეკლესია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
მანიჩსკაიის პარასკევას ეკლესია
Церковь Параскевы Пятницы, станица Манычская.jpg
მანიჩსკაიის პარასკევას ეკლესია (რუსეთი)
Red pog.png
ძირითადი ინფორმაცია
რელიგიური კუთვნილება რუსეთის მართლმადიდებელი ეკლესია
ქვეყანა დროშა: რუსეთი რუსეთი
პროვინცია როსტოვის ოლქი
ადგილმდებარეობა მანიჩსკაია
სასულიერო სტატუსი რუსეთის გერბი რუსეთის კულტურული მემკვიდრეობის ძეგლი № 6100658000
ხუროთმოძღვრების აღწერა
ხუროთმოძღვარი(ები) ილია ზლობინი
თარიღდება 1904

მანიჩსკაიის პარასკევას ეკლესია (რუს. Церковь Параскевы) — მართლმადიდებლური ეკლესია ბაგაევის რაიონის სტანიცა მანიჩსკაიაში, როსტოვის ოლქი, რუსეთის ფედერაცია. ამჟამად აღნიშნული ტერიტორია მიეკუთვნება რუსეთის მართლმადიდებელი ეკლესიის მოსკოვის საპატრიარქოს შახტინის ეპარქიას. აგებულია 1904 წელს არქიტექტორ ილია ზლობინის პროექტის მიხედვით[1]. წარმოადგენს რუსეთის ფედერაციის კულტურული მემკვიდეობის ძეგლს[2].

ეკლესიის მისამართი: რუსეთი, როსტოვის ოლქი, ბაგაევის რაიონი, სტანიცა მანიჩსკაია.

ისტორია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პირველად პარასკევას ეკლესია მოიხსენიება 1748 წელს, რომლის დაძველების შემდეგ 1763 წელს ააგეს და აკურთხეს მეორედ. მეორე ეკლესია 1801-1805 წლებში დაშალეს, გადაიტანეს სხვა ადგილზე და კვლავ ააგეს. 1862-1891 წლებში ეკლესიასთან მოქმედებდა საეკლესიო-სამრევლო სასწავლებელი. 1891 წლიდან კი მოქმედებდა საეკლესიო-სამრევლო სკოლა.

ქვის ეკლესია წმინდა პარასკევას სახელზე (რომელიც ოჯახების მფარველად ითვლება) ააგეს 1878 წელს[3] (სხვა მონაცემებით 1897[4] ან 1893[2] წელს). 1904 წელს სამშენებლო სამუშაოები დასრულდა და ეკლესია აკურთხეს.

1934 წელს ეკლესია დახურეს და გაძარცვეს, ოფიციალურად ეკლესია დახურეს 1936 წლის1 ივნისს. მეორე მსოფლიო ომის პერიოდში ღვთისმსახურება კვლავ მიმდინარეობდა[4]. შემდეგ იგი გამოიყენებოდა როგორც ხორბლის საცავი. ხელისუფლებაში ნიკიტა ხრუშჩოვის მოსვლის შემდეგ ეკლესიის სამრეკლო დაანგრიეს და მისი აგური სხვა შენობებისთვის გამოიყენეს[3].

1989 წელს დარეგისტრირდა სოფლის რელიგიური ორგანიზაცია. 1990 წელს მასში აღსდგა ღვთისმსახურება. 2001 წლიდან, როდესაც ეკლესიის წინამძღვრად დაინიშნა მამა ალექსანდრე, ეკლესიაში დაიწყო სარეკონსტრუქციო სამუშაოები[3]. 2006 წელს მამა ალექსანდრეს დამსახურებით ეკლესიასთან გაიხსნა ახალგაზრდული საზაფხულო ბანაკი, სადაც ღებულობდნენ 16-30 წლის ასაკის ახალგაზრდებს, სულ 50 კაცს. საგზური უფასო იყო. 2006 წელსვე ეკელსიასთან გაიხსნა საბავშვო სახლი „წმინდა პარასკევა“.

2007 წელს გაიხსნა სამკურნალო წყარო, რომელზეც ააგეს სამლოცველო. ეკლესიის დღესასწაულზე 2009 წლის 9 აგვისტოს, პანტელეიმონ მკურნალის ხსენების დღეს, ეკლესიაში აღესრულა პირველი საღვთო ლიტურგია მთავარ ეკვდერში. 2013 წელს შახტინის ეპისკოპოსის ეგნატეს კურთხევით ეკლესიამ მიიღო საეპარქიო მონასტრის სტსტუსი[5].

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. Манычская|Церковь Параскевы Пятницы. sobory.ru. ციტირების თარიღი: 2017-02-02.
  2. 2.0 2.1 Памятники истории и культуры (объекты культурного наследия) народов Российской Федерации. old.kulturnoe-nasledie.ru. ციტირების თარიღი: 2017-02-02.
  3. 3.0 3.1 3.2 .. Храм в Манычской. donpravtv.ru. ციტირების თარიღი: 2017-02-02.
  4. 4.0 4.1 Исторические сведения о приходе святой Параскевы - Социальный блок Шахтинской епархии“, Социальный блок Шахтинской епархии, 2015-02-24. ციტირების თარიღი: 2017-02-02. (ru-RU) 
  5. Исторические сведения о приходе святой Параскевы - Социальный блок Шахтинской епархии“, Социальный блок Шахтинской епархии, 2015-02-24. ციტირების თარიღი: 2017-02-02. (ru-RU)