ბრიტანეთის ანტარქტიკული ექსპედიციის წევრების სია (1910—1913)

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

ბრიტანეთის 1910-1913 წლების ანტარქტიკული ექსპედიციის წევრების სია მოყვანილია ქვემოთ. ექსპედიციას ბარკ „ტერა-ნოვაზე“ ხელმძღვანელობდა რობერტ სკოტი.

სანაპირო პარტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ოფიცრები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. რობერტ ფოლკონ სკოტი — ფლოტის კაპიტანი, ექსპედიციის მეთაური. გარდაიცვალა 1912 წლის მარტში, პოლუსის მიღწევის შემდეგ.
  2. ედვარდ ევანსი — ფლოტის ლეიტენანტი, „ტერა-ნოვას“ კომანდირი. 1912 წლის მარტში წავიდა ანტარქტიკიდან, 1912 წლის აგვისტოდან მიენიჭა მე-2 რანგის კაპიტნის წოდება.
  3. ვიქტორ კემპბელი — სსფ-ის ყოფილი ლეიტენანტი, უფროსი თანაშემწე „ტერა-ნოვაზე“, გახდა ე.წ. ჩრდილოეთის პარტიის ხელმძღვანელი ვიქტორიას მიწაზე.
  4. ჰენრი ბაუერსი — ინდოეთის სამეფო სსფ-ის ლეიტენანტი. გარდაიცვალა 1912 წლის მარტში, პოლუსის მიღწევის შემდეგ.
  5. ლოურენს ოტსი — მე-6 ინისკილინგური დრაგუნის პოლკის კაპიტანი. გარდაიცვალა 1912 წლის მარტში, პოლუსის მიღწევის შემდეგ.
  6. ჰ. მიურეი ლევიკი — სამხედრო ექიმი
  7. ედვარდ ატკინსონი — პარაზიტოლოგი. 1912-1913 წლების სეზონის დაზამთრების პარტიის მეთაური.

სამეცნიერო შტატი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. ედვარდ ადრიან უილსონი — ზოოლოგი, მედიცინის ბაკალავრი. გარდაიცვალა 1912 წლის მარტში პოლუსის მიღწევის შემდეგ.
  2. ჯორჯ სიმფსონი — მეტეოროლოგი, Ph.D.. 1912 წლის მარტში დატოვა ანტარქტიკა.
  3. გრიფიტ ტეილორი — გეოლოგი, მაკალავრი. 1912 წლის მარტში დატოვა ანტარქტიკა.
  4. ედვარდ ნელსონი — ბიოლოგი
  5. ფრენკ დებენჰემი — გეოლოგი, ბაკალავრი
  6. ჩარლზ რაიტი — ფიზიკოსი
  7. რეიმონდ პრისტლი — გეოლოგი
  8. ჰერბერტ პონტინგი — ფოტოფრაფი, კინოოპერატორი. 1912 წლის მარტში დატოვა ანტარქტიკა.
  9. სესილ მირზი — ძაღლებისა და ცხენების მეთვალყურე. 1912 წლის მარტში დატოვა ანტარქტიკა.
  10. ბერნარდ დეი — ინჟინერი-მექანიკოსი. 1912 წლის მარტში დატოვა ანტარქტიკა.
  11. ეპსლი ჩერი-ჰარარდი — ზოოლოგის ასისტენტი.
  12. იენს ტრიუგვე გრანი — ნორვეგიის სამხედრო-საზღვაო ფლოტის უმცროსი ლეიტენანტი, თხილამურების ინსტრუქტორი

ტექნიკური პერსონალი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. უ. ლეშლი — მეცეცხლურების მეთაური, მექანიკოსი
  2. უ. არჩერი — უფროსი სტიუარდი
  3. ტომას კლისოლდი — მზარეული. 1912 წლის მარტში დატოვა ანტარქტიკა.
  4. ედგარ ევანსი — კვარტირმეისტერი. გარდაიცვალა 1912 წლის მარტში, სამხრეთ პოლუსის მიღწევის შემდეგ.
  5. რობერტ ფორდი — კვარტირმეისტერი. 1912 წლის მარტში დატოვა ანტარქტიკა.
  6. ტომ კრინი — კვარტირმეისტერი
  7. თომას უილიამსონი — კვარტირმეისტერი
  8. პატრიკ კოეჰეინი — კვარტირმეისტერი
  9. ჯორჯ ებოტი — კვარტირმეისტერი
  10. ფრენკ ბრაუნინგი — მეორე კლასის კვარტირმეისტერი
  11. ჰარი დიკასონი — მატროსი
  12. ფ. ჰუპერი — სტიუარდი
  13. ანტონ ომელჩენკო — მეჯინიბე.
  14. დმიტრი გირევი — თოვლზე შესაბმელი ძაღლებით მოგზაური

სახომალდო პარტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ოფიცრები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. ჰარი პენელი — ფლოტის ლეიტენანტი
  2. ჰენრი რენიკი — ფლოტის ლეიტენანტი
  3. უილფრიდ ბრიუსი — ფლოტის ლეიტენანტი
  4. ფრენსის დრეიკი — რევიზორი, სახომალდო მეტეოროლოგის მოვალეობების შემსრულებელი
  5. დენის ლილი — სახომალდო ბიოლოგი
  6. ჯეიმზ დენისტოუნი — ცხენების მეთვალყურე

რიგითი შემადგენლობა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. ალფრედ ჩიტემი — ბოცმანი
  2. უილიამ უილმსი — უფროსი მექანიკოსი
  3. უილიამ ჰორტონი — მექანიკოსი
  4. ფრენსის დეივისი — შტურმანი
  5. ფრედერიკ პარსონსი — კვარტირმეისტერი
  6. უილიამ ჰილდი — კვარტირმეისტერი
  7. არტურ ბეილი — მეორე კლასის კვარტირმეისტერი
  8. ალბერტ ბალსონი — უფროსი მატროსი
  9. ჯოზეფ ლიზი — მატროსი
  10. ჯონ მეტერი — კვარტირმეისტერი
  11. რობერტ ოლიფანტი — მატროსი
  12. თომას მაკ-ლეოდი — მატროსი
  13. მორტიმერ მაკ-კარტი — მატროსი
  14. უილიამ ნოულსი — მატროსი
  15. ჩარლზ უილიამსი — მატროსი
  16. ჯეიმზ სკელტონი — მატროსი
  17. უილიამ მაკ-დონალდი — მატროსი
  18. ჯეიმზ პეტონი — მატროსი
  19. რობერტ ბრისენდენი — უფროსი მატროსი. დაიხრჩო ახალ ზელანდიაში დაბრუნების შემდეგ.
  20. ედვარდ მაკ-კენზი — მეცეცხლური
  21. უილიამ ბარტონი — მეცეცხლური
  22. ბერნარდ სტოუნი — მეცეცხლური
  23. ანგუს მაკ-დონალდი — მექვანახშირე
  24. თომას მაკ-ჰილონი — მექვანახშირე
  25. ჩარლზ ლამინასი — მექვანახშირე
  26. უ. ჰილდი — სტიუარდი

ლიტერატურა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • Скотт, Роберт Фолкон // რობერტ ფოლკონ სკოტი. Экспедиция к Южному полюсу // ექსპედიცია სამხრეთი პოლუსისკენ. Пер. В. А. Островского. М.: Дрофа, 2007. ISBN 978-5-358-02109-9 — C. 542—545