ColecoVision-ის თამაშების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
Colecovision
Colecovision-ის კარტრიჯები

ეს არის სათამაშო კონსოლის, ColecoVision-ის ვიდეო თამაშების სია. ColecoVision არის 8 ბიტიანი მეორე თაობის სახლის ვიდეო თამაშების კონსოლი, შემუშავებული და გამოცემული კომპანია Coleco-ს მიერ 1982 წელს ჩრდილოეთ ამერიკაში, 1983 წელს ევროპაში.

1982 წლის ბოლო გაიყიდა 500 ათასი ეგზემპლარი. ColecoVision-ის ეს წარმატება გარკვეულწილად განაპირობა Nintendo-სთან დადებულმა შეთანხმებამ, რითაც Coleco-ს ეძლეოდა უფლება კონსოლთან ერთად კომლექტში გაეყიდა Nintendo-ს თამაში „Donkey Kong“. ვიდეო თამაშების კრიზისამდე 1983 წელს გაყიდვები 1 მილიონამდე გაიზარდა, ხოლო 1984 წლის დასაწყისისთვის კონსოლის გაყიდვებმა შესამჩნევად იკლო. 8 თვის შემდეგ Coleco-მ დატოვა ვიდეო თამაშების ბაზარი, ხოლო 1985 წლის ოქტომბერში ColecoVision-ის წარმოება შეწყდა. მისი შეჩერების მთავარ მიზეზად მიჩნეულია 1983 წლის ვიდეო თამაშების კრიზისი. 1986 წელს Bit Corporation-მა შექმნა ColecoVision-ის კლონი Dina, რომელსაც ჩრდილოეთ ამერიკაში Telegames Personal Arcade-ის სახელით გამოსცემდა კომპანია Telegames

1996 წელს პროგრამისტმა კევინ ჰორტონმა შეიმუშავა ColecoVision-ის პირველი Homebrew თამაში „Kevtris“, რომელიც „ტეტრისის“ კლონს წარმოადგენს. 1997 წელს Telegames-მა გამოუშვა ColecoVision-ის თამაშების კოლექცია Microsoft Windows-ისთვის. ხოლო 2014 წელს AtGames-მა გამოსცა კონსოლი სახელწოდებით ColecoVision Flashback, რომელიც მოიცავს 60 თამაშს, მათ შორის Sega-ს „Zaxxon“-ს და Exidy-ის „Venture“-ს. საერთო ჯამში კონსოლზე გამოვიდა:

  • 129 ამერიკული გამოცემა
  • 1 შეზღუდული ამერიკული გამოცემა
  • 7 უცხოური/კანადური გამოცემა
  • 5 TeleGames-ის ექსკლუზივი
  • 8+ პროტოტიპი და გამოუცემელი
  • 116+ homebrew თამაშები

ოფიციალური[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

აშშ[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ქვემოთ წარმოდგენილი 129 თამაში გამოვიდა მხოლოდ აშშ-ში:

სათაური თარიღი ჟანრი გამომცემელი
„2010: The Graphic Action Game“ 1984 თავსატეხი Coleco[1]
„Alphabet Zoo“ 1984 საგანმანათლებლო Spinnaker Software
„Antarctic Adventure“ 1984 რბოლა, პლატფორმერი Coleco
„Aquattack“ 1984 საიდსქროლერი Interphase
„Artillery Duel“ 1983 სტრატეგია Xonox
„B.C.'s Quest for Tires“ 1983 მოქმედებითი Sierra
„B.C. II: Grog's Revenge“ 1984 მოქმედებითი Coleco
„Beamrider“ 1983 ფიქსირებული შუტერი Activision
„Blockade Runner“ 1984 პირველი პირის შუტერი Interphase
„Brain Strainers“ 1984 საგანმანათლებლო, მუსიკალური Coleco
„Buck Rogers: Planet of Zoom“ 1983 პირველი პირის შუტერი[2] Coleco
„Bump 'n' Jump“ 1984 რბოლა Coleco
„BurgerTime“ 1984 პლატფორმერი Coleco
„Cabbage Patch Kids: Adventures in the Park“ 1984 მოქმედებითი Coleco
„Cabbage Patch Kids Picture Show“ 1984 საგანმანათლებლო Coleco
„Campaign '84“ 1983 სტრატეგიული Sunrise Software
„Carnival“ 1982 ფიქსირებული შუტერი Coleco
„Centipede“ 1983 ფიქსირებული შუტერი Atarisoft
„Choplifter!“ 1984 შუტერი Coleco
„Chuck Norris Superkicks“ 1983 მოქმედებითი Xonox
„Congo Bongo“ 1984 იზომეტრიული პლატფორმერი Coleco
„Cosmic Avenger“ 1982 სქროლ-შუტერი Coleco
„The Dam Busters“ 1984 ფრენის სიმულატორი Coleco
„Dance Fantasy“ 1984 ცეკვის სიმულატორი Fisher-Price
„Decathlon“ 1983 სპორტული Activision
„Defender“ 1983 სქროლ-შუტერი Atarisoft
„Destructor“ 1984 მოქმედებითი Coleco
„Donkey Kong“ 1982 პლატფორმერი Coleco
„Donkey Kong Jr.“ 1983 პლატფორმერი Coleco
„Dr. Seuss' Fix-Up the Mix-Up Puzzler“ 1984 თავსატეხი Coleco
„Dragonfire“ 1984 მოქმედებითი Imagic
„The Dukes of Hazzard“ 1984 რბოლა Coleco
„Facemaker“ 1983 საგანმანათლებლო Spinnaker Software
„Fathom“ 1983 მოქმედებითი-სათავგადასავლო Imagic
„Flipper Slipper“ 1983 პინბოლი Spectravideo International
„Fortune Builder“ 1984 სტრატეგია Coleco
„Fraction Fever“ 1983 საგანმანათლებლო Spinnaker Software
„Frantic Freddy“ 1983 ფიქსირებული შუტერი Spectravideo International
„Frenzy“ 1983 მრავალმიმართულებიანი შუტერი Coleco
„Frogger“ 1983 ზემოდან ხედვის მოქმედებითი თამაში Parker Brothers
„Frogger II: Threeedeep!“ 1984 ზემოდან ხედვის მოქმედებითი თამაში Parker Brothers
„Front Line“ 1983 ირბინე-ისროლე Coleco
„Galaxian“ 1983 ფიქსირებული შუტერი Atarisoft
„Gateway to Apshai“ 1984 მოქმედებითი-სათავგადასავლო Epyx
„Gorf“ 1983 ფიქსირებული შუტერი Coleco
„Gust Buster“ 1983 მოქმედებითი Sunrise Software
„Gyruss“ 1984 ფიქსირებული შუტერი Parker Brothers
„H.E.R.O.“ 1984 მოქმედებითი Activision
„The Heist“ 1983 სქროლური პლატფორმერი Micro Fun
„Illusions“ 1984 თავსატეხი Coleco
„It's Only Rock 'N Roll“ 1984 ბიზნესის სიმულატორი Xonox
„James Bond 007“ 1984 პლატფორმერი Parker Brothers
„Jukebox“ 1984 საგანმანათლებლო Spinnaker Software
„Jumpman Jr.“ 1984 პლატფორმერი, თავსატეხი Epyx
„Jungle Hunt“ 1984 საიდ-სქროლერი Atarisoft
„Ken Uston Blackjack/Poker“ 1983 აზარტული Coleco.
„Keystone Kapers“ 1984 პლატფორმერი Activision
„Lady Bug“ 1982 ლაბირინთი Colec
„Learning with Leeper“ 1984 საგანმანათლებლო Sierra
„Linking Logic“ 1984 საგანმანათლებლო, მოქმედებითი, თავსატეხი Fisher-Price
„Logic Levels“ 1984 საგანმანათლებლო, მოქმედებითი, თავსატეხი Fisher-Price
„Looping“ 1983 სქროლ-შუტერი Coleco
„Memory Manor“ 1984 სამაგიდო თამაში Fisher-Price
„Miner 2049er“ 1983 პლატფორმერი Micro Fun
„Monkey Academy“ 1984 საგანმანათლებლო, თავსატეხი Coleco
„Montezuma's Revenge“ 1984 პლატფორმერი Parker Brothers
„Moonsweeper“ 1983 ფიქსირებული შუტერი Imagic[3]
„Motocross Racer“ 1984 რბოლა Xonox
„Mountain King“ 1984 პლატფორმერი Sunrise Software
„Mouse Trap“ 1982 ლაბირინთი Coleco
„Mr. Do!“ 1983 ლაბირინთი Coleco
„Mr. Do!'s Castle“ 1984 პლატფორმერი, თავსატეხი Parker Brothers
„Nova Blast“ 1983 სქროლ-შუტერი Imagic
„Oil's Well“ 1984 ლაბირინთი Sierra
„Omega Race“ 1983 ფიქსირებული შუტერი Coleco
„One on One Basketball“ 1984 სპორტული Micro Fun
Pepper II“ 1983 ლაბირინთი Coleco
„Pitfall!“ 1983 პლატფორმერი Activision
„Pitfall II: Lost Caverns“ 1984 პლატფორმერი Activision
„Pitstop“ 1983 რბოლა Epyx
„Popeye“ 1983 პლატფორმერი Parker Brothers
„Q*bert“ 1983 მოქმედებითი, თავსატეხი Parker Brothers
„Q*bert's Qubes“ 1984 მოქმედებითი, თავსატეხი Parker Brothers
„Quest for Quintana Roo“ 1983 მოქმედებითი-სათავგადასავლო Sunrise Software
„River Raid“ 1984 სქროლ-შუტერი Activision
„Robin Hood“ 1984 მოქმედებითი-სათავგადასავლო Xonx
„Roc 'N Rope“ 1984 პლატფორმერი Coleco
„Rocky Super Action Boxing“ 1983 საბრძოლო თამაში Coleco
„Rolloverture“ 1983 საგანმანათლებლო, მუსიკალური Sunrise Software
„Sammy Lightfoot“ 1983 პლატფორმერი Sierra
„Sector Alpha“ 1983 პირველი პირის შუტერი Spectravideo International
„Sewer Sam“ 1984 მოქმედებითი-სათავგადასავლო Interphase
„Sir Lancelot“ 1983 მოქმედებითი Xonox
„Slither“ 1983 ფიქსირებული შუტერი Coleco
„Slurpy“ 1984 მოქმედებითი Xonox
„Smurf Paint 'n' Play Workshop“ 1984 საგანმანათლებლო Coleco
„Smurf: Rescue in Gargamel's Castle“ 1982 პლატფორმერი Coleco
„Space Fury“ 1983 შუტერი Coleco
Space Panic“ 1984 პლატფორმერი Coleco
„Spectron“ 1983 ფიქსირებული შუტერი Spectravideo International
„Spy Hunter“ 1984 რბოლა გადარჩენისთვის Coleco
„Squish 'Em Featuring Sam“ 1983 ცოცვის პლატფორმერი Interphase
„Star Trek: Strategic Operations Simulator“ 1984 კოსმოსური სიმულატორი Coleco
„Star Wars: The Arcade Game“ 1984 რელსური შუტერი Parker Brothers
„SubRoc“ 1983 მოქმედებითი Coleco
„Super Action Baseball“ 1983 სპორტული Coleco
„Super Action Football“ 1984 სპორტული Coleco
„Super Cobra“ 1983 სქროლ-შუტერი Parker Brothers
„Super Crossforce“ 1983 ფიქსირებული შუტერი Spectravideo International
„Super Sketch“ 1984 Doodling Practical Peripherals
„Tapper“ 1984 მოქმედებითი Coleco
„Tarzan“ 1984 მოქმედებითი-სათავგადასავლო Coleco
„Telly Turtle“ 1984 საგანმანათლებლო Coleco
„Threshold“ 1983 ფიქსირებული შუტერი Sierra
„Time Pilot“ 1983 მრავალმიმართულებიანი შუტერი Coleco
„Tomarc the Barbarian“ 1984 მოქმედებითი-სათავგადასავლო Xonox
„Tournament Tennis“ 1984 სპორტული Imagic
„Turbo“ 1982 რბოლა Coleco
„Tutankham“ 1983 ლაბირინთი, შუტერი Parker Brothers
„Up'n Down“ 1984 რბოლა, ლაბირინთი Sega
„Venture“ 1982 სტრატეგია Coleco
„Victory“ 1983 სქროლ-შუტერი Coleco
„WarGames“ 1984 სტრატეგია Coleco
„War Room“ 1983 ფიქსირებული შუტერი, სტრატეგია Probe 2000
„Wing War“ 1983 საიდსქროლერი, შუტერი Imagic
„The Wizard of Id's Wiz Math“ 1984 საგანმანათლებლო, მოქმედებითი Sierra
„Word Feud“ 1984 თავსატეხი Xonox
„Zaxxon“ 1982 იზომეტრიული შუტერი Coleco
„Zenji“ 1984 თავსატეხი Activision

აშშ-ის შეზღუდული გამოცემა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ქვემოთ წარმოდგენილი თამაში გამოვიდა მხოლოდ აშშ-ში შეზღუდული რაოდენობით:

სათაური თარიღი ჟანრი გამომცემელი
„Caterpillar S.O.S. game“ 1983 მოქმედებითი, სიმულატორი Nuvatec

უცხოური[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ეს არის თამაშების სია, რომლებიც არ გამოსულან აშშ-ში:

სათაური თარიღი ჟანრი გამომცემელი შენიშვნები
„Cosmic Crisis“ 1983 პლატფორმერი[2] Bit Corp. ევროპა
„Energy Quizz“ საგანმანათლებლო SierraVision კანადა
„Evolution“ 1983 მოქმედებითი Coleco of Canada / Sidney კანადა
„Meteoric Shower“ 1983 ფიქსირებული შუტერი Bit Corp. ევროპა
„Super Action Football“ 1984 სპორტული CBS Electronics
„Strike It!“ 1983 Bit Corp. ევროპა
„Tank Wars“ 1983 ლაბირინთი, შუტერი Bit Corp. ევროპა

Dina / Telegames[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

Dina არის ColecoVision-ის და Sega SG-1000-ის კლონი, რომელსაც ჩაშენებული ჰქონდა ვიდეო თამაში „Meteoric Shower“. ქვემოთ მოყვანილი თამაშები არის ColecoVision ფორმატის:

სათაური თარიღი ჟანრი გამომცემელი შენიშვნები
„Alcazar: The Forgotten Fortress“ 1985 მოქმედებითი-სათავგადასავლო[2] Telegames Telegames-ის ექსკლუზივი
„Amazing Bumpman“ 1986 საგანმანათლებლო, ლაბირინთი Telegames Telegames-ის ექსკლუზივი
„Boulder Dash“ 1984 ლაბირინთი Telegames
„Cosmic Crisis“ 1986 პლატფორმერი Telegames
„Kung Fu Superkicks“ საიდსქროლერი Telegames იგივეა რაც „Chuck Norris Superkicks“
„Rock 'N Bolt“ 1984 მოქმედებითი თავსატეხი Telegames Telegames-ის ექსკლუზივი
„Skiing“ 1986 სპორტული Telegames Telegames-ის ექსკლუზივი
„Strike It!“ 1986 Telegames
„Tank Wars“ 1986 ლაბირინთული შუტერი Telegames

გამოუცემელი პროტოტიპები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

Homebrew[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. Niads' Original 134 ColecoVision games at atariage.com
  2. 2.0 2.1 2.2 Weiss, Brett (2012). Classic Home Video Games, 1982-1984: A Complete Reference Guide. McFarland. 
  3. Holyoak, Craig. “Here are ColecoVision's jewels“, Deseret News, 1984-05-30, გვ. 4 WV. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2015. 
  4. Dig Dug (ColecoVision)