შოტლანდიის მონარქების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
შოტლანდიის სამეფოს გერბი

შოტლანდიის მონარქების სიაში წარმოდგენილია იმ ადამიანთა სია, რომლებიც მართავდნენ შოტლანდიას. ისტორიაში მხოლოდ ოთხი გამონაკლისი იყო, როცა მონარქი ქალი გახდა, დანარჩენ შემთხვევებში, მონარქები ყოველთვის მამაკაცები იყვნენ. აქვე უნდა აღინიშნოს, რომ დედოფალი მერი I ასევე იყო საფრანგეთის დედოფალიც, ხოლო მისი ვაჟიდან, ჯეიმზ VI-დან მოყოლებული, შოტლანდიის ყველა მონარქი ამავდროულად ინგლისისა და ირლანდიის მონარქებიც იყვნენ, რაც საბოლოოდ იმით დასრულდა, რომ 1707 წელს დედოფალმა ანამ შოტლანდია და ინგლისი დიდი ბრიტანეთის სამეფოდ გააერთიანა და ეს წოდებაც გაუქმდა.

ალპინების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
კენეთ I Kenneth MacAlpin.jpg 810 843 - 858 13 თებერვალი,

858

დონალდ I Donald MacAlpin.jpg 812 13 თებერვალი, 858 - 13 აპრილი, 862 13 აპრილი,

862

კენეთ I-ის უმცროსი ძმა
კონსტანტინ I Constantine I of Scotland (Holyrood).jpg ? 13 აპრილი, 862 - 877 877 კენეთ I-ის უფროსი ვაჟი
აედი Áed, king of Scots.jpg ? 877 - 878 878 კენეთ I-ის უმცროსი ვაჟი
ეოხეიდი ? 878-889 889
გირიკი Gregorius the Great or Giric of Scotland.jpg ? 878-889 889 დონალდ I-ის ვაჟი
დონალდ II Donald II of Scotland (Holyrood).jpg ? 889-900 900 კონსტანტინ I-ის ვაჟი
კონსტანტინ II Constantine II of Scotland (Holyrood).jpg 879 900-943 952 აედის ვაჟი
მალკოლმ I Malcolm I of Scotland (Holyrood).jpg ? 943-954 954 დონალდ II-ის ვაჟი
ინდულფი An Ionsaighthigh.jpg ? 954-962 962 კონსტანტინ II-ის ვაჟი
დუბი Dub, King of Scotland d. 967, r. 962-967.jpg 928 962-967 967 მალკოლმ I-ის უფროსი ვაჟი
კულენი Culenus, King of Scotland, 966 (crop).jpg ? 967-971 971 ინდულფის უფროსი ვაჟი
ალმაიბი ? 971-977 977 ინდულფის უმცროსი ვაჟი
კენეთ II Kenneth II of Scotland (Holyrood).jpg ? 977-995 995 მალკოლმ I-ის უმცროსი ვაჟი
კონსტანტინ III Constantine III (Alba).jpg 970 995-997 997 კულენის ვაჟი
კენეთ III Kenneth III of Scotland.jpg 966 997 - 25 მარტი, 1005 25 მარტი,

1005

დუბის ვაჟი
მალკოლმ II Malcolm II of Scotland (Holyrood).jpg 954 25 მარტი, 1005 - 1034 1034 კენეთ II-ის ვაჟი

დანკელდების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
დუნკან I Donnchad I.jpg 1001 1034-1040

(მოკლეს)

14 აგვისტო,

1040

მალკოლმ II-ის შვილიშვილი
მაკბეტი Macbeth of Scotland (Holyrood).jpg 1005 14 აგვისტო, 1040 - 15 აგვისტო, 1057
15 აგვისტო,

1057

დუნკან I-ის ბიძაშვილი, მალკოლმ II-ის შვილთაშვილი

და კენეთ III-ის სიძე

ლულახი 1033 15 აგვისტო, 1057 - 17 მარტი, 1058

(მოკლეს)

17 მარტი,

1058

მალკოლმ II-ის შვილთაშვილის შვილი და მაკბეტის გერი
მალკოლმ III Malcolm III Engraving.jpg 26 მარტი,

1031

17 მარტი, 1058 - 13 ნოემბერი, 1093 13 ნოემბერი,

1093

დუნკან I-ის უფროსი ვაჟი
დონალდ III Donald III of Scotland - 16th-17th Century.jpg 1032 13 ნოემბერი, 1093 - 1094

1094 - 1097

(დაამხეს)

1099 დუნკან I-ის უფროსი ვაჟი
დუნკან II Duncan II of Scotland (Holyrood).jpg 1060 1094-1094

(მოკლეს)

12 ნოემბერი,

1094

მალკოლმ III-ის უფროსი ვაჟი
ედგარი Edgar of Scotland (Holyrood).jpg 1074 1097 - 8 იანვარი, 1107 8 იანვარი,

1107

მალკოლმ III-ის შუათანა ვაჟი
ალექსანდრე I Alexander I of Scotland (Holyrood).jpg 1078 8 იანვარი, 1107 - 23 აპრილი, 1124 23 აპრილი,

1124

(45 წლის)

დეივიდ I David I of Scotland (Holyrood).jpg 1084 23 აპრილი, 1124 - 24 მაისი, 1153 24 მაისი,

1153

(68-69 წლის)

მალკოლმ III-ის ნაბოლარა ვაჟი
მალკოლმ IV Malcolm IV of Scotland (Holyrood).jpg 24 მაისი,

1141

24 მაისი, 1153 - 9 დეკემბერი, 1165 9 დეკემბერი,

1165

(24 წლის)

დეივიდ I-ის უფროსი შვილიშვილი
უილიამ I William I of Scotland (Holyrood).jpg 1142 9 დეკემბერი, 1165 - 4 დეკემბერი, 1214 4 დეკემბერი,

1214

(72 წლის)

დეივიდ I-ის უმცროსი შვილიშვილი
ალექსანდრე II Alexander II (Alba) ii (transparent).png 24 აგვისტო,

1198

4 დეკემბერი, 1214 - 6 ივლისი, 1249 6 ივლისი,

1249

(50 წლის)

უილიამ I-ის ვაჟი
ალექსანდრე III Alexand3.jpg 4 სექტემბერი,

1241

6 ივლისი, 1249 - 19 მარტი, 1286 19 მარტი,

1286

(44 წლის)

ალექსანდრე II-ის ვაჟი

შვერეს დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ალექსანდრე III-ის გარდაცვალებით შეწყდა დანკელდების დინასტია, რის გამოც ტახტზე ალექსანდრე III-ის ასულ მარგარეტ შოტლანდიელისა და მისი ქმრის, ნორვეგიის მეფე ერიკ II-ის ქალიშვილი ავიდა შვერეს დინასტიიდან.

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
მარგარეტი Margaret, Maid of Norway imaginary.jpg 9 აპრილი, 1283 19 მარტი, 1286 - 26 სექტემბერი, 1290 26 სექტემბერი, 1290

(7 წლის)

ალექსანდრე III-ის შვილიშვილი

ბალიოლის დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

დედოფალ მარგარეტის ტრაგიკული და ნაადრევი დაღუპვის შემდეგ, 1290-92 წლებში შოტლანდიის სამეფო ხელისუფლება ხელში არმიამ და გვარდიელებმა ჩაიგდეს, რომელთაგან ერთ-ერთმა, ჯონ ბალიოლმა შეძლო და 1292 წელს შოტლანდიის მეფე გახდა.

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ჯონი SetonArmorialJohnBalliolAndWife.jpg 1249 17 ნოემბერი, 1292 - 10 ივლისი, 1296

(დაამხეს)

1314 არ ჰქონია

ბრიუსების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მეფე ჯონის ტახტიდან ჩამოგდებისა და შემდგომში მისი საფრანგეთში გაძევების შემდეგ, შოტლანდიის სამეფო ხელისუფლება კვლავ გვარდიელების ხელში გადავიდა, რამაც ათ წელს გასტანა. 1306 წელს შოტლანდიის ტახტი ბრიუსების ძლევამოსილი, გავლენიანი და ჩრდილოური კლანის წარმომადგენელმა რობერტ I-მა დაიკავა და თავისი დინასტია დააარსა. აქვე უნდა აღინიშნოს, რომ რობერტი შოტლანდიის მეფე უილიამ I-ის უმცროსი ძმის შვილთაშვილის შვილიც იყო და ამრიგად მას გარკვეულწილად ეკუთვნოდა კიდეც ტახტი, რადგან ამ დროისათვის უკვე სამეფო წარმომავლობის სხვა ადამიანები აღარ იყვნენ ცოცხლები.

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
რობერტ I Wallace Monument 20080505 Bust Robert the Bruce.jpg 11 ივლისი, 1274 25 მარტი, 1306 - 7 ივნისი, 1329 7 ივნისი, 1329

(54 წლის)

უილიამ I-ის ძმის, დეივიდ ჰანტინგდონის შვილთაშვილის შვილი
დეივიდ II Scotland penny 802002 (obverse).jpg 5 მარტი, 1324 7 ივნისი, 1329 - 22 თებერვალი, 1371 22 თებერვალი,

1371

(46 წლის)

რობერტ I-ის ვაჟი

სტიუარტების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

დეივიდ II-ის უშვილოდ გარდაცვალების შემდეგ, შოტლანდიის ტახტს რობერტ I-ის ასულის, ბარჯერი ბრიუსისა და უოლტერ სტიუარტის ერთადერთი ვაჟი, რობერტ II იკავებს სტიუარტთა დინასტიიდან.

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
რობერტ II Robert II, King of Scotland.png 2 მარტი, 1316 22 თებერვალი, 1371 - 19 აპრილი, 1390 29 აპრილი, 1390

(74 წლის)

რობერტ I-ის შვილიშვილი
რობერტ III Robert III, King of Scotland.png 1337 19 აპრილი, 1390 - 4 აპრილი, 1406 4 აპრილი, 1406

(69 წლის)

რობერტ II-ის ვაჟი
ჯეიმზ I King James I of Scotland.jpg ივლისი, 1394 4 აპრილი, 1406 - 21 თებერვალი, 1437 21 თებერვალი, 1437

(42 წლის)

რობერტ III-ის ვაჟი
ჯეიმზ II James II of Scotland 17th century.jpg 16 ოქტომბერი, 1430 21 თებერვალი, 1437 - 3 აგვისტო, 1460 3 აგვისტო, 1460

(29 წლის)

ჯეიმზ I-ის ვაჟი
ჯეიმზ III James III of Scotland.jpg 10 ივლისი, 1451 3 აგვისტო, 1460 - 11 ივნისი, 1488 11 ივნისი, 1488

(36 წლის)

ჯეიმზ II-ის ვაჟი
ჯეიმზ IV James IV of Scotland.jpg 17 მარტი, 1473 11 ივნისი, 1488 - 9 სექტემბერი, 1513 9 სექტემბერი, 1513

(40 წლის)

ჯეიმზ III-ის ვაჟი
ჯეიმზ V Portrait of James V of Scotland (1512 - 1542).jpg 15 აპრილი, 1512 9 სექტემბერი, 1513 - 14 დეკემბერი, 1542 15 დეკემბერი, 1542

(30 წლის)

ჯეიმზ IV-ის ვაჟი
მერი I Mary Queen of Scots Blairs Museum.jpg 8 დეკემბერი, 1542 14 დეკემბერი, 1542 - 24 ივლისი, 1567

(დაამხეს)

8 თებერვალი, 1587

(44 წლის)

ჯეიმზ V-ის ერთადერთი ქალიშვილი
ჯეიმზ VI James I of England Schloss Ambras.jpg 19 ივნისი, 1566 24 ივლისი, 1567 - 27 მარტი, 1625 27 მარტი, 1625

(58 წლის)

მერი I-ის ერთადერთი ვაჟი
ჩარლზ I King Charles I by Sir Anthony Van Dyck.jpg 19 ნოემბერი, 1600 27 მარტი, 1625 - 30 იანვარი, 1649

(დაამხეს)

30 იანვარი, 1649

(48 წლის)

ჯეიმზ VI-ის ვაჟი
ჩარლზ II Philippe de Champaigne - Portrait of King Charles II of England - 1959.38 - Cleveland Museum of Art.tif 29 მაისი, 1630 30 იანვარი, 1649 - 6 თებერვალი, 1685 6 თებერვალი, 1685

(54 წლის)

ჩარლზ I-ის უფროსი ვაჟი
ჯეიმზ VII King James II and VII.jpg 14 ოქტომბერი, 1633 6 თებერვალი, 1685 - 11 დეკემბერი, 1688

(დაამხეს)

16 სექტემბერი, 1701

(67 წლის)

ჩარლზ I-ის უმცროსი ვაჟი
მერი II Queen Mary II.jpg 30 აპრილი, 1662 11 დეკემბერი, 1688 - 28 დეკემბერი, 1694

(თავის ქმარ უილიამ II-თან ერთად)

28 დეკემბერი, 1694

(32 წლის)

ჯეიმზ VII-ის უფროსი ქალიშვილი
უილიამ II King William III of England, (1650-1702).jpg 4 ნოემბერი, 1650 11 დეკემბერი, 1688 - 8 მარტი, 1702

(თავის ცოლ მერი II-თან ერთად, 1694

წლამდე)

8 მარტი, 1702

(51 წლის)

მერი II-ის ქმარი და ჩარლზ I-ის შვილიშვილი
ანა Dahl, Michael - Anne, Queen of Great Britain and Ireland.jpg 6 თებერვალი, 1665 8 მარტი, 1702 - 1 მაისი, 1707

(ამის შემდეგ ინგლისი და შოტლანდია

დიდ ბრიტანეთად გაერთიანდა და

ეს წოდებაც გაუქმდა)

1 აგვისტო, 1714

(49 წლის)

ჯეიმზ VII-ის უმცროსი ქალიშვილი

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ლიტერატურა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • Anderson, Alan Orr, Early Sources of Scottish History: AD 500–1286, 2 Vols, (Edinburgh, 1922)
  • Broun, Dauvit (2007), Scottish Independence and the Idea of Britain. From the Picts to Alexander III., Edinburgh University Press, ISBN 978-0-7486-2360-0
  • Hudson, Benjamin T., Kings of Celtic Scotland, (Westport, 1994)
  • Skene, W. F. (ed.), Chronicles of the Picts, Chronicles of the Scots and other Early Memorials of Scottish History, (Edinburgh, 1867)