უღრმესი მღვიმეების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

სიაში მოცემულია მსოფლიოს უღრმესი კარსტული მღვიმეები. დღეისათვის მსოფლიოში ყველაზე ღრმა კარსტული მღვიმეა ვერიოვკინის მღვიმე, რომელიც მდებარეობს საქართველოში, კერძოდ, აფხაზეთის ავტონომიურ რესპუბლიკაში, გაგრის რაიონში. მისი სიღრმეა 2212 მ, ხოლო სიგრძე 13,500 მ. სიღრმით მეორე ადგილზეა აგრეთვე საქართველოში მდებარე კრუბერის გამოქვაბული, ხოლო მესამე ადგილს აგრეთვე საქართველოში მდებარე სარმის მღვიმე იკავებს.

მსოფლიოს უღრმესი მღვიმეების სია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

# სახელი სიღრმე (მ) სიგრძე (კმ) ქვეყანა კორდინატები
1 ვერიოვკინის მღვიმე 2212[1] 13,5 კმ[1] საქართველო 43°23′52″ ჩ. გ. 40°21′37″ ა. გ. / 43.39778° ჩ. გ. 40.36028° ა. გ. / 43.39778; 40.36028
2 კრუბერის გამოქვაბული 2197[2] 23,0 კმ[3][4] საქართველო 43°24′35″ ჩ. გ. 40°21′44″ ა. გ. / 43.40972° ჩ. გ. 40.36222° ა. გ. / 43.40972; 40.36222
3 სარმის მღვიმე 1830[5] 19,2 კმ[5] საქართველო 43°24′56″ ჩ. გ. 40°21′50″ ა. გ. / 43.41556° ჩ. გ. 40.36389° ა. გ. / 43.41556; 40.36389
4 თოვლიანი უფსკრული 1760[6] 32,1 კმ[6] საქართველო 43°15′53″ ჩ. გ. 40°43′06″ ა. გ. / 43.26472° ჩ. გ. 40.71833° ა. გ. / 43.26472; 40.71833
5 ლამპრეხტსოფენი 1735[7] 61 კმ[7] ავსტრია 47°31′34″ ჩ. გ. 12°44′21″ ა. გ. / 47.52611° ჩ. გ. 12.73917° ა. გ. / 47.52611; 12.73917
6 მიროლდა 1733[3] 13 კმ საფრანგეთი 46°05′22″ ჩ. გ. 6°46′11″ ა. გ. / 46.08944° ჩ. გ. 6.76972° ა. გ. / 46.08944; 6.76972
7 ჟან-ბერნარი 1626[8] 25,8 კმ[9] საფრანგეთი 46°06′07″ ჩ. გ. 6°46′48″ ა. გ. / 46.10194° ჩ. გ. 6.78000° ა. გ. / 46.10194; 6.78000
8 დელ-სერო-დელ-კუევონი 1589[10] 7 კმ ესპანეთი 43°13′14″ ჩ. გ. 4°51′37″ დ. გ. / 43.22056° ჩ. გ. 4.86028° დ. გ. / 43.22056; -4.86028
9 ჰირლაცჰელე 1560[11] 112,9 კმ[11] ავსტრია 47°32′43″ ჩ. გ. 13°37′57″ ა. გ. / 47.54528° ჩ. გ. 13.63250° ა. გ. / 47.54528; 13.63250
10 უაუტლა 1560[12] 89 კმ[13] მექსიკა 18°07′20″ ჩ. გ. 96°47′49″ დ. გ. / 18.1224111° ჩ. გ. 96.7972028° დ. გ. / 18.1224111; -96.7972028
11 ჩევე 1524[13] 55,0 კმ[13] მექსიკა 17°51′43″ ჩ. გ. 96°48′50″ დ. გ. / 17.86194° ჩ. გ. 96.81389° დ. გ. / 17.86194; -96.81389
12 პანტიუხინის უფსკრული 1508[3] 5,5 კმ საქართველო 43°19′36″ ჩ. გ. 40°29′56″ ა. გ. / 43.32667° ჩ. გ. 40.49889° ა. გ. / 43.32667; 40.49889
13 სიმა-დე-ლა-კორნიზა 1507[10] 6,4 კმ ესპანეთი 43°10′45″ ჩ. გ. 04°51′51″ დ. გ. / 43.17917° ჩ. გ. 4.86417° დ. გ. / 43.17917; -4.86417
14 ჩეჰი 2 1505[14] 5,5 კმ[14] სლოვენია 46°22′01″ ჩ. გ. 13°30′36″ ა. გ. / 46.36694° ჩ. გ. 13.51000° ა. გ. / 46.36694; 13.51000
15 სისტემა-დელ-ტრავე 1441[10] 9,1 კმ ესპანეთი 43°13′16″ ჩ. გ. 04°51′29″ დ. გ. / 43.22111° ჩ. გ. 4.85806° დ. გ. / 43.22111; -4.85806
16 ველებიტის მღვიმეები 1431[15] 3,7 კმ ხორვატია 44°46′01″ ჩ. გ. 15°01′35″ ა. გ. / 44.76694° ჩ. გ. 15.02639° ა. გ. / 44.76694; 15.02639
17 ეგმა 1429[16] 3,118 კმ[17] თურქეთი 36°18′54″ ჩ. გ. 32°46′44″ ა. გ. / 36.31500° ჩ. გ. 32.77889° ა. გ. / 36.31500; 32.77889
18 ბოი-ბულოკი 1415[18] 14,8 კმ[19] უზბეკეთი 38°23′07″ ჩ. გ. 67°30′11″ ა. გ. / 38.385389° ჩ. გ. 67.503111° ა. გ. / 38.385389; 67.503111
19 პიერ-სენ-მარტენი 1410[20] 83,6 კმ[21] საფრანგეთი 42°58′05″ ჩ. გ. 0°46′10″ დ. გ. / 42.96806° ჩ. გ. 0.76944° დ. გ. / 42.96806; -0.76944

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. 1.0 1.1 შეცდომა თარგის გამოძახებისას: cite web: პარამეტრები url და title აუცილებელად უნდა მიეთითოს.Lyubimov, Petr. (12 March 2018) Russian. ციტირების თარიღი: 25 November 2018
  2. 3D model of the Krubera (Voronja) Cave (VRML). Ukrainian Institute of Speleology and Karstology. დაარქივებულია ორიგინალიდან - 2009-04-01. ციტირების თარიღი: 2009-04-04.
  3. 3.0 3.1 3.2 Great Caves of the World. Portalul Speologilor din Romania. დაარქივებულია ორიგინალიდან - 12 May 2014. ციტირების თარიღი: 10 May 2014.
  4. Описания пещер массива Арабика - 63.Пещерная система Арабикская. ციტირების თარიღი: 17 February 2020
  5. 5.0 5.1 შეცდომა თარგის გამოძახებისას: cite web: პარამეტრები url და title აუცილებელად უნდა მიეთითოს. Russian (2016). ციტირების თარიღი: 25 November 2018
  6. 6.0 6.1 შეცდომა თარგის გამოძახებისას: cite web: პარამეტრები url და title აუცილებელად უნდა მიეთითოს.Gromov, Alexey. (27 December 2017) Russian. ციტირების თარიღი: 25 November 2018
  7. 7.0 7.1 Die tiefsten Höhlen Österreichs (2019-09-12). ციტირების თარიღი: 2020-02-08.
  8. (1991) Le gouffre Jean-Bernard, 1602 m: Samoens/Haute-Savoie/France : record du monde de profondeur. Groupe Vulcain. ISBN 9782741700319. 
  9. G.S Vulcain. (2020-08-02) Coupe Jean Bernard. ციტირების თარიღი: 2020-02-08.
  10. 10.0 10.1 10.2 Catálogo de Grandes Cavidades Españolas - Clasificación por Desnivel >300m. ციტირების თარიღი: 30 June 2019.
  11. 11.0 11.1 Lang gesuchter Durchstieg in der Hirlatzhöhle gefunden. Kleine Zeitung (September 30, 2018). ციტირების თარიღი: 30 Sep 2018.
  12. Sistema Huautla Becomes Deepest Cave in the Western Hemisphere. CavingNews (April 3, 2013). ციტირების თარიღი: 22 Jan 2015.
  13. 13.0 13.1 13.2 Gulden. (2019-05-26) Worlds deepest caves. Geo2 Committee on Long and Deep Caves. National Speleological Society (NSS). ციტირების თარიღი: 2019-09-23.
  14. 14.0 14.1 Jamarska zveza Slovenije. (2020-02-16) Najdaljše in najgloblje jame v Sloveniji. ციტირების თარიღი: 2020-02-17.
  15. Popis najvećih špilja. ციტირების თარიღი: 5 October 2016.
  16. Archived copy. ციტირების თარიღი: 2006-10-15
  17. Peynirlikönü Düdeni. The Archaeological Settlements of Turkey - TAY Project. ციტირების თარიღი: 2014-09-12.
  18. Boy-Bulok cave. ციტირების თარიღი: 4 August 2018..
  19. Arnauld Malard. Caving Expedition Boy Bulok 2018, Uzbekistan. ციტირების თარიღი: 25 September 2018..
  20. Synthèse des réseaux du massif de la Pierre Saint-Martin / Larra. ციტირების თარიღი: 2002-01-01..
  21. Les 35 cavités de plus de 1000 mètres de développement (au 1/07/2016). ციტირების თარიღი: 8 September 2016..