უნგრეთის მონარქების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

უნგრეთის მონარქების სიაში წარმოდგენილია იმ ადამიანების სია, რომლებიც 895-1000 წლებში ატარებდნენ უნგრეთის დიდი მთავრის, ხოლო 1000-1918 წლებში ატარებდნენ უნგრეთის მეფის ტიტულს.

უნგრეთის დიდი მთავრები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

არპადის დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სურათი სახელი მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

კავშირი წინამორბედთან
Arpad Kepes Kronika.jpg არპადი 895 907
Solt in Solt.JPG ჟოლტი 907 947 არპადის ვაჟი
Fajsz Fajsz.jpg ფაისი 947 955 არპადის შვილიშვილი
Taksony Kepes Kronika.jpg ტასკონი 955 972 ჟოლტანი ვაჟი
Geza-ChroniconPictum.jpg გეზა 972 997 ტასკონის ვაჟი
Istvan-ChroniconPictum.jpg იშტვანი 997 25 დეკემბერი

1000

გეზას ვაჟი

უნგრეთის მეფეები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

არპადის დინასტია (1000-1301)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან
St Stephen on the throne - Initial from the Képes Krónika.jpg იშტვან I 25 დეკემბერი 1000 15 აგვისტო 1038 გეზას ვაჟი
Orseolo peter of hungary.jpg პეტერი

ვენეციელი

15 აგვისტო 1038 სექტემბერი 1041 იშტვან I-ის დის შვილი
Aba samuel.jpg აბა შმუელი სექტემბერი 1041 5 ივლისი 1044 იშტვან I-ის ცოლის ძმა
Orseolo peter of hungary.jpg პეტერი

ვენეციელი

5 ივლისი 1044 სექტემბერი 1046 იშტვან I-ის დის შვილი
Coronation Andrew I of Hungary - smaller.jpg ანდრაშ I

სუფთა

სექტემბერი 1046 დეკემბერი 1060 ტასკონის შვილთაშვილი
Béla elnyeri a koronát.jpg ბელა I

დამპყრობელი

6 დეკემბერი 1060 11 სექტემბერი 1063 ანდრაშ I-ის უმცროსი ძმა
Solomon of Hungary David.jpg შალამონი სექტემბერი 1063 14 მარტი 1074 ანდრაშ I-ის ვაჟი
Picta Sal.jpg გეზა I

მაგნუსი

14 მარტი 1074 25 აპრილი 1077 ბელა I-ის ვაჟი
Kun laszlo.jpg ლასლო I 25 აპრილი 1077 29 ივლისი 1095 ბელა I-ის ვაჟი
Konyves Kalman.jpg კალმანი

განათლებული

29 ივლისი 1095 3 თებერვალი 1116 გეზა I-ის ვაჟი
II István koronázása KK.jpg იშტვან II 3 თებერვალი 1116 1 მარტი 1131 კალმანის ვაჟი
Bela II KK2.jpg ბელა II

ბრმა

28 აპრილი 1131 13 თებერვალი 1141 იშტვან II-ის ბიძაშვილი
Géza II.jpg გეზა II 16 თებერვალი 1141 31 მარტი 1162 ბელა II-ის ვაჟი
III István.jpg იშტვან III ივნისი 1162 4 მარტი 1172 გეზა II-ის ვაჟი
II László.jpg ლასლო II

(ანტი-მეფე)

ივნისი 1162 14 იანვარი 1163 გეზა II-ის უმცროსი ძმა
Stephen IV of Hungary.jpg იშტვან IV

(ანტი-მეფე)

27 იანვარი 1163 11 აპრილი 1165 გეზა II-ის უმცროსი ძმა
Béla III (Chronicon Pictum 122).jpg ბელა III მარტი 1172 23 აპრილი 1193 გეზა II-ის ვაჟი
Emeric of Hungary TH.jpg იმრე აპრილი 1193 30 ნოემბერი 1204 ბელა III-ის ვაჟი
Ladislaus III of Hungary.jpg ლასლო III 30 ნოემბერი 1204 7 მაისი 1205 იმრეს ვაჟი
Andrew II (Chronica Hungarorum).jpg ანდრაშ II 29 მაისი 1205 21 სექტემბერი 1235 ბელა III-ის ვაჟი
BelaIV-ChroniconPictum.jpg ბელა IV

მეორედ

დამფუძნებელი

14 ოქტომბერი 1235 3 მაისი 1270 ანდრაშ II-ის ვაჟი
V. István koronázása.jpg იშტვან V მაისი 1270 6 აგვისტო 1272 ბელა IV-ის ვაჟი
Kun L szl Thuroczy.jpg ლასლო IV

ყუმანელი

3 სექტემბერი 1272 10 ივლისი 1290 იშტვან V-ის ვაჟი
Andrew III Kepes kronika.jpg ანდრაშ III

ვენეციელი

23 ივლისი 1290 14 იანვარი 1301 ანდრაშ II-ის შვილთაშვილი

პრემისლიდების დინასტია (1301-1305)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
Wenceslaus (Chronica Hungarorum).jpg Coa Hungary Country History Venczel (1301-1305).svg ვენეცელი 6 ოქტომბერი

1289

27 აგვისტო

1301

9 ოქტომბერი

1305

4 აგვისტო

1306

ბელა IV-ის შვილთაშვილი

ვიტელსბახების დინასტია (1305-1307)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
Otto (Chronica Hungarorum).jpg Coa Hungary Country History Otto (1305-1307).svg ოტო 11 თებერვალი

1261

9 ოქტომბერი

1305

მაისი 1307 9 ნოემბერი

1312

ბელა IV-ის შვილთაშვილი

ანჟუების დინასტია (1308-1395)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
Charles I (Chronica Hungarorum).jpg Coa Hungary Country History Charles I (1310-1342).svg კარლ I 1288 17 ნოემბერი

1308

16 ივლისი 1342 იშტვან V-ის შვილიშვილი
Louis I (Chronica Hungarorum).jpg Coa Hungary Country History Lajos I (1364).svg ლაიოშ I

დიდი

5 მარტი

1326

21 ივლისი

1342

10 სექტემბერი 1382 კარლ I-ის ვაჟი
Mary I of Hungary.jpg Coa Hungary Country History Charles I 2 (1310-1342).svg მარია I 17 აპრილი

1371

17 სექტემბერი

1382

10 დეკემბერი

1385

17 მაისი

1395

ლაიოშ I-ის ქალიშვილი
Charles II (Chronica Hungarorum).jpg Coa Hungary Country History Endre (1342-1345).svg კარლ II

მოკლე

1345 31 დეკემბერი

1385

24 თებერვალი 1386 იშტვან V-ის შვილიშვილი
Mary I of Hungary.jpg Coa Hungary Country History Charles I 2 (1310-1342).svg მარია I

(სიგიზმუნდთან

ერთად)

17 აპრილი

1371

24 თებერვალი

1386

17 მაისი 1395 ლაიოშ I-ის ქალიშვილი

ლუქსემბურგების დინასტია (1387-1437)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
Sigismund (Chronica Hungarorum).jpg Arms of Sigismund, Holy Roman Emperor.svg სიგიზმუნდ I

(მარიასთან

ერთად)

14 თებერვალი

1368

31 მარტი

1387

9 დეკემბერი 1437 ბელა IV-ის მეოთხე შვილთაშვილი

და მარია I-ის მეუღლე

ჰაბსბურგების დინასტია (1437-1457)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
Albert (Chronica Hungarorum).jpg Arms of Albert II of Habsbourg as King of the Romans (Variant).svg ალბერხტ I

დიდებული

10 აგვისტო

1397

18 დეკემბერი

1437

27 ოქტომბერი 1439 სიგიზმუნდ I-ის ვაჟი
VLaszlo.gif Coa Hungary Country History Ladislaus V (1440 – 1457).svg ლასლო V

მამის სიკვდილის

შემდეგ დაბადებული

22 თებერვალი

1440

15 მაისი 1440 23 ნოემბერი 1457 ალბერხტ I-ის ვაჟი

იაგელონების დინასტია (1440-1444)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
Vladislaus I (Chronica Hungarorum).jpg Coa Hungary Country History Vladislaus I (1440–1444).svg ვლადისლავ I 31 ოქტომბერი

1424

17 ივლისი 1440 10 ნოემბერი 1444 ბელა IV-ის მეოთხე

შვილთაშვილი

ჰუნიადების დინასტია (1458-1490)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
Matthias I (Chronica Hungarorum).jpg Coa Hungary Country History Mathias Corvinus (1458-1490) big.svg მატაიშ I

უბრალო

23 თებერვალი

1443

24 იანვარი 1458 6 აპრილი 1490 არცერთ წინამორბედთან

არ ჰქონია არანაირი

ნათესავური კავშირი

იაგელონების დინასტია (1490-1526)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
Vladislaus II (João do Cró).jpg Coa Hungary Country History Vladislas II (1490–1516).jpg ვლადისლავ II 1 მარტი 1456 15 ივლისი 1490 13 მარტი 1516 ალბერხტ I-ის

შვილიშვილი

Hans Krell 002.jpg Coa Hungary Country History (14th century).svg ლაიოშ II 1 ივლისი 1506 13 მარტი 1516 29 აგვისტო 1526 ვლადისლავ II-ის ვაჟი

ჰაბსბურგების დინასტია (1526-1780)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
Ferdinand I, Holy Roman Emperor.jpg Greater Arms of Ferdinand I, Holy Roman Emperor.svg ფერდინანდ I 10 მარტი 1503 17 დეკემბერი

1526

25 ივლისი 1564 ლაიოშ II-ის სიძე
Maximilian II, Holy Roman Emperor.jpg Greater Arms of Maximilian II, Holy Roman Emperor.svg მაქსიმილიან I 31 ივლისი

1527

26 ივლისი 1564 12 ოქტომბერი 1576 ფერდინანდ I-ის ვაჟი
Rudolf II, Martino Rota.jpg Greater Arms of Rudolf II, Matthias and Ferdinand II, Holy Roman Emperors.svg რუდოლფ I 18 ივლისი

1552

12 ოქტომბერი

1576

26 ივნისი 1608 20 იანვარი

1612

მაქსიმილიან I-ის ვაჟი
Lucas van Valckenborch - Emperor Matthias as Archduke, with baton.jpg Greater Arms of Rudolf II, Matthias and Ferdinand II, Holy Roman Emperors.svg მატაიშ II 24 თებერვალი

1557

26 ივნისი 1608 20 მარტი 1619 მაქსიმილიან I-ის ვაჟი,

რუდოლფ I-ის უმცროსი

ძმა

Kaiser Ferdinand II. 1614.jpg Greater Arms of Rudolf II, Matthias and Ferdinand II, Holy Roman Emperors.svg ფერდინანდ II 9 ივლისი 1578 20 მარტი 1619 15 თებერვალი 1637 ფერდინანდ I-ის

შვილიშვილი,

რუდოლფ I-ისა და

მატაიშ I-ის ბიძაშვილი

Frans Luycx 002 - Emperor Ferdinand III.jpg Arms of Ferdinand III, Holy Roman Emperor.svg ფერდინანდ III 13 ივლისი

1608

15 თებერვალი

1637

2 აპრილი 1657 ფერდინანდ II-ის ვაჟი
Anselmus-van-Hulle-Hommes-illustres MG 0432.tif ფერდინანდ IV 8 სექტემბერი

1633

16 ივნისი 1647 9 ივლისი 1654 ფერდინანდ III-ის ვაჟი

და თანამმართველი

Benjamin von Block 001.jpg Greater Arms of Leopold I, Holy Roman Emperor.svg ლეოპოლდ I 9 ივნისი 1640 2 აპრილი 1657 5 მაისი 1705 ფერდინანდ III-ის ვაჟი
Joseph I Holy Roman Emperor 002.jpg Arms of Joseph I, Holy Roman Emperor.svg იოზეფ I 26 ივლისი

1678

5 მაისი 1705 17 აპრილი 1711 ლეოპოლდ I-ის ვაჟი
Gemälde von Kaiser Karl VI.png Greater Arms of Charles VI, Holy Roman Emperor.svg კარლ III 1 ოქტომბერი

1685

17 აპრილი 1711 20 ოქტომბერი 1740 ლეოპოლდ I-ის ვაჟი და

იოზეფ I-ის უმცროსი ძმა

Workshop of Martin van Meytens Kaiserin Maria Theresia.jpg Middle Arms of Maria Theresa, Holy Roman Empress.svg მარია ტერეზა 13 მაისი 1717 20 ოქტომბერი

1740

29 ნოემბერი 1780 კარლ III-ის ქალიშვილი

ჰაბსბურგ-ლოთარინგიის დინასტია (1780-1918)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
Kaiser Joseph II c1780.jpg Middle Coat of Arms of Joseph II, Holy Roman Emperor.svg იოზეფ II 13 მარტი 1741 29 ნოემბერი

1780

20 თებერვალი 1790 მარია ტერეზას ვაჟი
Kaiser Leopold II in Feldmarschallsuniform c1790.jpg Middle Coat of Arms of Leopold II and Francis II, Holy Roman Emperors.svg ლეოპოლდ II 5 მაისი 1747 20 თებერვალი

1790

1 მარტი 1792 მარია ტერეზას ვაჟი და

იოზეფ II-ის უმცროსი ძმა

Kaiser Franz I von Österreich in Feldmarschallsuniform c1820.jpg Middle Coat of Arms of Leopold II and Francis II, Holy Roman Emperors.svg ფრანც I 12 თებერვალი

1768

1 მარტი 1792 2 მარტი 1835 ლეოპოლდ II-ის ვაჟი
Ferdinand I, emperor of Austria.JPG Imperial Coat of Arms of the Empire of Austria (1815).svg ფერდინანდ V 19 აპრილი

1793

2 მარტი 1835 2 დეკემბერი 1848 21 ნოემბერი 1875 ფრანც I-ის ვაჟი
Franz Joseph of Austria 1910 old.jpg Coat of Arms of Franz Joseph I of Austria (Order of the Seraphim).svg ფრანც იოზეფ I 18 აგვისტო 1830 2 დეკემბერი 1848 21 ნოემბერი 1916 ფერდინანდ V-ის ვაჟი
Theodor Mayerhofer Kaiser Karl I von österreich 1917.jpg Imperial Coat of Arms of the Empire of Austria (1815).svg კარლ IV 17 აგვისტო 1887 21 ნოემბერი 1916 16 ნოემბერი 1918 1 აპრილი 1922 ფრანც იოზეფ I-ის ძმის

შვილი

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ლიტერატურა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • Allan Ellenius, Wim Blockmans, European Science Foundation; The Origins of the Modern State in Europe: 13th to 18th Centuries, Oxford University Press, 1998
  • Bálint Hóman, Gyula Szekfű, Gyula Szekfu; Magyar történet; Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, 1938
  • Štefan Holčík; Korunovačné slávnosti, Bratislava 1563–1830, Tatran, 1986
  • Jenő Vértesy; Kölcsey Ferencz, Nyomatott a Magyar királyi Egyetemi könyvnyomdában, 1885
  • Slovenská akadémia vied; Historický časopis, Vydatelʹstvo Slovenskej akadémie vied, 1985

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]