სომხეთის მეფეების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

ეს არის სომხეთის მეფეთა და დედოფალთა სია. დამატებითი ინფორმაციისათვის იხილეთ უძველესი ცნობები სომხეთის და სომხების შესახებ, აგრეთვე, სომხეთის ისტორია.

იხილეთ, ინფორმაცია შუა საუკუნეების სომხური სამეფოს კილიკიის შესახებ.

იხილეთ ურარტუს მეფეთა სია (დიდი სომხეთის წინამორბედი სახელმწიფო)

დიდი სომხეთი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ეს არის ყველაზე დიდი და ყველაზე ხანგრძლივი პერიოდით არსებული სომხეთის ისტორიული სამეფო.

ორონთიდი მეფეები და სატრაპები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სომხური ტრადიცია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სომხური ტრადიციის მიხედვით ადრეულ მეფეთა სია მოვსეს ხორენაცს ეკუთვის.

შეგახსენებთ, რომ მათი მეფობის თარიღებისა და ვადების დაზუსტება ძნელია.

დადასტურებული სატრაპები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ერვანდუნების (ორონთიდების) დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

არტაშესიანთა დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

რომაელი და პართელი არადინასტიური კანდიდატები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სომხეთის არშაკუნიანი მეფეები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მარზპანები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ვარდან მამიკონიანი სომეხთა ლეგენდარული მხედართმთავარი. დაიღუპა მრძოლაში

მხედართმთავარ მირდატის სამხედრო ოკუპაცია 482

ერისთავთერისთავები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ბაგრატუნი მეფეები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

კილიკიის სომეხთა სამეფო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

დიდებულები/მთავრები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი მეფობის დასაწყისი მეფობის დასასრული ტიტული ოჯახი ფოტო
რუბენ I 1080 1095 რუბენიდები
რუბენი
კონსტანდინ I 1095 1102 რუბენიდები
თოროს I 1102 1129 რუბენიდები
კონსტანდინ II 1129 1129 რუბენიდები
ლევონ I 1129 1144 რუბენიდები
თოროს II 1144 1169 რუბენიდები
რუბენ II 1169 1170 რუბენიდები
მლეჰი 1170 1175 რუბენიდები
რუბენ III 1175 1187 რუბენიდები
ლევონ II 1187 1198/1199 კილიკიის სომეხთა სამეფოს პირველი მეფე რუბენიდები
ლეო II სომეხი

მეფეები და დედოფლები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი მეფობის დასაწყისი მეფობის დასასრული ტიტული ოჯახი ფოტო
ლევონ II 1198/1199 1219 რუბენიანები
Leo II of Armenia.jpg
იზაბელა 1219 1252 დედოფალი და თანამმართველი რუბენიანები
Hetoum and Zabel.jpeg
ჰეთუმ I 1226 1270 თანამმართველი, თანამეფე ჰეთუმიანები
HetoumIAtMongolCourt1254.JPG
ლევონ III 1270 1289 ჰეთუმიანები
Leo III of Armenia.jpeg
ჰეთუმ II 1289 1293 გადადგა თოროს III-ის სასარგებლოდ ჰეთუმიანები
HetoumIIDrawing.JPG
თოროს III 1293 1298 მოუწოდა ჰეთუმ II-ს თანამმართველად ჰეთუმიანები
ჰეთუმ II 1295 1296 თანამმართველი თოროს III-ს ერთად ჰეთუმიანები
HetoumIIDrawing.JPG
სმბატი 1296 1298 უზურპატორი ჰეთუმიანები
კოსტანდინ III 1298 1299 ჰეთუმიანები
ჰეთუმ II 1299 1303 დააბრუნეს ტახტზე. გადადგა და გახდა ლეო III-ის რეგენტი ჰეთუმიანები
HetoumIIDrawing.JPG
ლევონ IV 1303 1307 რეგენტი ჰეთუმ II-ის შემდეგ ჰეთუმიანები
ოშინი 1307 1320 ჰეთუმიანები
ლევონ V 1320 1341 რეგენტი ოშინ კორიკოსის შემდეგ 1329 წლამდე ჰეთუმიანები
Portrait of Levon V in manuscript of Armenian translation of Assises d'Antioche.jpg
კოსტანდინ IV 1342 1344 დიდებულთა მიერ არჩეული ლუზინიანები
კოსტანდინ V 1344 1362 ნეგირის სახლი
Constantin5Armenie.jpg
კოსტანდინ VI 1362 1373 ნეგირის სახლი ან ლუზინიანები
ლევონ VI 1374 1375 ლუზინიანები
Bust Leon V of Armenia.jpg

სადავო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელწოდება ასაკი მეფობის დასაწყისი მეფობის დასასრული ტიტული დინასტია სურათი
ლევონ VI 1375 1393 ლუზინიანები
ლეონ V-ის ბიუსტი
იაკობ I 1396 1398 ლუზინიანები
იანუსი 1398 1432 ლუზინიანები
იოანე II 1432 1458 ლუზინიანები
შარლოტი 1458 1467 ლუზინიანები
შარლოტ კვიპროსელი

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]