სახლის ვიდეო თამაშების კონსოლების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

ეს არის სახლის ვიდეო თამაშების კონსოლების სია, დალაგებული ქრონოლოგიურად, დაწყებული პირველი სახლის კონსოლებით, როგორებიცაა პირველი თაობის Atari-ის Pong და Magnavox-ის კარტრიჯული Odyssey, დამთავრებული მერვე თაობით: Microsoft-ის Xbox, Sony-ის PlayStation 4 და Nintendo-ს Nintendo Wii U.

სია დაყოფილია ეპოქებად, მაგალითად, პირველი თაობის კონსოლები, მეორე, მესამე და ასე შემდეგ. ზოგიერთი ეპოქა, აგრეთვე მოიხსენიება ბიტების მიხედვით, მაგალითად 8 ბიტიანების ეპოქა, 16 ბიტიანების ეპოქა და ა.შ. სახლის კონსოლების „ბიტებად“ აღნიშვნა დაიწყეს მესამე თაობის მიწურულს და 16 ბიტიანი სათამაშო კონსოლების გამოჩენისას, წინა თაობებისგან განსასხვავებლად.

ეს სია არ მოიცავს სხვა სახის ვიდეო თამაშების კონსოლებს, როგორიც არის პორტატიული კონსოლები, რომლებიც როგორც წესი, მათი ზომიდან გამომდინარე, სახლის კონსოლებთან შედარებით დაბალი მახასიათებლებით გამოირჩევიან და აგრეთვე მიკროკონსოლები — ძირითადად Android-ზე დაფუძნებული დაბალფასიანი სისტემები, ან გამოყოფილი კონსოლები, რომლებშიც ჩაშენებულია ვიდეო თამაშები და არ გამოიყენებენ რაიმე სახის ფიზიკურ მედია საშუალებებს. დროდადრო კონსოლების ფორმა და შესაძლებლობები იცვლება. სიაში არ არის წარმოდგენილი კონსოლის სახეშეცვლილი და განახლებული ვერსიები.

სათამაშო კონსოლები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პირველი თაობა (1972–1980)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი თარიღი მწარმოებელი
Magnavox Odyssey სექტემბერი, 1972 Magnavox აშშ-ის დროშა
Ping-O-Tronic 1974 Zanussi იტალიის დროშა
Atari PONG 1975 Atari აშშ-ის დროშა
PC-50X Family 1975 General Instrument აშშ-ის დროშა
Tele-Spiel 1975 Philips ნიდერლანდების დროშა
Video 2000 1975 Interton გერმანიის დროშა
Fairchild Channel F 1976 Fairchild აშშ-ის დროშა
Coleco Telstar Arcade 1977 Coleco აშშ-ის დროშა
Color TV-Game 1977 Nintendo იაპონიის დროშა

მეორე თაობა (1976–1992)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი თარიღი მწარმოებელი
APF-MP1000 1978 APF აშშ-ის დროშა
RCA Studio II 1977 RCA აშშ-ის დროშა
Atari 2600 11 სექტემბერი, 1977 Atari Inc. აშშ-ის დროშა
Bally Astrocade 1977 Bally Technologies აშშ-ის დროშა
VC 4000 1978 Interton გერმანიის დროშა
Magnavox Odyssey² 1978 Magnavox/Philips აშშ-ის დროშა
Channel F II 1979 Fairchild აშშ-ის დროშა
APF Imagination Machine 1979 APF აშშ-ის დროშა
Bandai Super Vision 8000 1979 Bandai იაპონიის დროშა
Intellivision 1980 Mattel აშშ-ის დროშა
PlayCable 1981 Mattel აშშ-ის დროშა
VTech CreatiVision 1981 VTech ჰონგ-კონგის დროშა
Epoch Cassette Vision 1981 Epoch იაპონიის დროშა
Arcadia 2001/Leisure Vision 1982 Emerson Radio აშშ-ის დროშა
Atari 5200 ნოემბერი, 1982 Atari Inc. აშშ-ის დროშა
ColecoVision 1982 Coleco აშშ-ის დროშა
Entex Adventure Vision 1982 Entex აშშ-ის დროშა
Vectrex 1982 GCE/Milton Bradley Company აშშ-ის დროშა

მესამე თაობა (1983–2003)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი თარიღი მწარმოებელი გაიყიდა ცპუ
PV-1000 1983 Casio იაპონიის დროშა Z80A 3.579 მჰც ტაქტური სიხშირე
Videopac G7400 1983 Philips
Commodore 64 Games System 1990 Commodore კანადის დროშა
Amstrad GX4000 1990 Amstrad დიდი ბრიტანეთის დროშა 15,000 Zilog Z80 @ 4 მჰც
Atari 7800 მაისი, 1986 Atari Corporation აშშ-ის დროშა 8 მილიონი Atari SALLY 6502 („6502C“) 1.19-1.79 მჰც
Atari XEGS 1987 Atari Corporation აშშ-ის დროშა 2 მილიონი MOS Technology 6502C
Sega SG-1000 15 ივლისი, 1983 Sega იაპონიის დროშა 2 მილიონი Zilog Z80 @ 3.58 მჰც
Sega Master System 20 ოქტომბერი, 1985 Sega იაპონიის დროშა, Tec Toy ბრაზილიის დროშა 13 მილიონი Zilog Z80 @ 4 მჰც
NES/Family Computer (Famicom) 15 ივლისი, 1983 Nintendo იაპონიის დროშა 61.91 მილიონი Ricoh 2A03 (MOS Technology 6502)
Family Computer Disk System[1] 1986 Nintendo იაპონიის დროშა 4.44 მილიონი Ricoh 2A03 (MOS Technology 6502)
My Vision 1983 Nichibutsu იაპონიის დროშა
Super Cassette Vision 1984 Epoch იაპონიის დროშა
Zemmix 1985 Daewoo Electronics სამხრეთ კორეის დროშა
Bridge Companion 1985 BBC/Heber დიდი ბრიტანეთის დროშა

მეოთხე თაობა (1987–2004)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი თარიღი მწარმოებელი გაიყიდა ცპუ
PC Engine/TurboGrafx-16 1987 NEC იაპონიის დროშა 10 მილიონი Hudson Soft HuC6280
PC Engine2/SuperGrafx 1989 NEC იაპონიის დროშა Hudson Soft HuC6280
Sega Genesis/Mega Drive 29 ოქტომბერი, 1988 Sega იაპონიის დროშა 30.75 მილიონი Motorola 68000 @ 7.6 მჰც

Zilog Z80 @ 3.58 მჰც

Sega CD/Mega CD 1992 (ჩრდილოეთი ამერიკა) Sega იაპონიის დროშა 2.24 მილიონი Motorola 68000 @ 12.5 მჰც
Sega 32X 1994 Sega იაპონიის დროშა 665,000 2 × SH-2 RISC @ 23 მჰც
Konix Multisystem გაუქმებული Konix დიდი ბრიტანეთის დროშა არ არის
Neo Geo 26 აპრილი, 1990 SNK იაპონიის დროშა >750,000 Motorola 68000 @ 12მჰც, Zilog Z80A @ 4 მჰც
Super NES/Super Famicom 21 ნოემბერი, 1990 Nintendo იაპონიის დროშა 49.10 მილიონი Ricoh 5A22 @ 3.58 მჰც
SNES-CD გაუქმებული Nintendo იაპონიის დროშა არ არის
Satellaview 1993 Nintendo იაპონიის დროშა
Atari Panther გაუქმებული Atari Corporation აშშ-ის დროშა არ არის
Commodore CDTV მარტი, 1991 Commodore კანადის დროშა Motorola 68000 @ 7 მჰც
Turbo Duo/PC Engine Duo 21 სექტემბერი, 1991 NEC იაპონიის დროშა >500,000 Hudson Soft HuC6280
CD-i 3 დეკემბერი, 1991 Philips ნიდერლანდების დროშა >1.5 მილიონი Philips SCC68070 @ 15.5 მჰც
Memorex VIS 1992 Memorex/Tandy Corp აშშ-ის დროშა <15,000
Sega Pico 1994 Sega/Majesco Entertainment იაპონიის დროშა
Super A'Can 1995 Funtech ჩინეთის რესპუბლიკის დროშა

მეხუთე თაობა (1993–2005)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი თარიღი მწარმოებელი გაიყიდა ცპუ
Pioneer LaserActive 1993 Pioneer Corporation იაპონიის დროშა
FM Towns Marty 1993 Fujitsu იაპონიის დროშა AMD 386SX 16 მჰც
Apple Bandai Pippin 1995 Bandai იაპონიის დროშა/Apple Inc. აშშ-ის დროშა 42,000 PowerPC 603 RISC (66 მჰც)
PC-FX 1994 NEC იაპონიის დროშა >400,000 NEC V810
Neo Geo CD 1994 SNK
Atari Jaguar 23 ნოემბერი, 1993 Atari Corporation აშშ-ის დროშა <1 მილიონი
Atari Jaguar CD 1995 Atari Corporation აშშ-ის დროშა
PlayStation 3 დეკემბერი, 1994 Sony იაპონიის დროშა 102.49 მილიონი R3000 @ 33.8688 მჰც
Sega Saturn 22 ნოემბერი, 1994 Sega იაპონიის დროშა 9.26 მილიონი 2× Hitachi SH-2 @ 28.6 მჰც
3DO Interactive Multiplayer 1993 Panasonic/Sanyo იაპონიის დროშა/GoldStar სამხრეთ კორეის დროშა 2 მილიონი 32-bit RISC CPU ARM60 დაფუძნებული ARM არქიტექტურაზე @ 12.5 მჰც
Amiga CD32 1993 Commodore კანადის დროშა >100,000 Motorola 68EC020@ 14.18 მჰც (PAL რეგიონი)14.32 მჰც (NTSC)
Casio Loopy 1995 Casio იაპონიის დროშა 32 ბიტიანი RISC SH-1 (SH7021)
Playdia 1994 Bandai იაპონიის დროშა
CPS Changer 1994 Capcom იაპონიის დროშა Motorola 68000 @ 10 მჰც
Nintendo 64 23 ივნისი, 1996 Nintendo იაპონიის დროშა 32.93 მილიონი 64-ბიტიანი NEC VR4300 @ 93.75 მჰც
Nintendo 64DD 1999 Nintendo იაპონიის დროშა

მეექვსე თაობა (1998–2013)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი თარიღი მწარმოებელი გაიყიდა ცპუ
Dreamcast 1998 Sega იაპონიის დროშა 9.13 მილიონი Hitachi SH-4 RISC @ 200 მჰც
Nuon 2000 VM Labs აშშ-ის დროშა >25,000
PlayStation 2 2000 Sony იაპონიის დროშა 155 მილიონი Emotion Engine 294.912 მჰც
L600 გაუქმებული Indrema არ არის
GameCube 2001 Nintendo იაპონიის დროშა 21.74 მილიონი IBM PowerPC Gekko @ 486 მჰც
iQue Player 2003 Nintendo იაპონიის დროშა >0.1 მილიონი R-4300 93.75 მჰც
Panasonic M2 Cancelled Panasonic იაპონიის დროშა არ არის
Xbox 2001 Microsoft აშშ-ის დროშა 24 მილიონი Intel Pentium III 733 მჰც

მეშვიდე თაობა (2005–2017)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი თარიღი მწარმოებელი გაიყიდა ცპუ
The Phantom გაუქმებული Phantom აშშ-ის დროშა N/A
Game Wave 2005 ZAPiT კანადის დროშა 70,000 (2008)[2]
Xbox 360 2005 Microsoft აშშ-ის დროშა 83.7 მილიონი (31 მარტი, 2014)[3][4][5][6] 3.2 გჰც PowerPC Tri-Core Xenon
HyperScan 2006 Mattel აშშ-ის დროშა
Wii 2006 Nintendo იაპონიის დროშა 101.63 მილიონი (31 დეკემბერი, 2016)[7] IBM PowerPC "Broadway"
PlayStation 3 2006 Sony იაპონიის დროშა 80 მილიონი[8] 3.2 გჰც

მერვე თაობა (2012–დღემდე)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი თარიღი მწარმოებელი გაიყიდა ცპუ
Wii U 2012 Nintendo იაპონიის დროშა 13.56 მილიონი (32 დეკემბერი, 2016)[9] 1.24 გჰც Tri-Core IBM PowerPC „Espresso“
PlayStation 4 2013 Sony იაპონიის დროშა 50 მილიოონი (6 დეკემბერი, 2016)[10] 8-ბირთვიანი AMD x86-64 Jaguar 1.6 გჰც CPU (APU-ში ინტეგრირებული)
Xbox One 2013 Microsoft აშშ-ის დროშა >10 მილიონი (2013) 1.75 გჰც AMD 8-ბირთვიანი APU (2 ოთხ ბირთვიანი Jaguar-ის მოდული)

Nintendo Switch (ადრე NX) გამოვიდა ამავე პერიოდში, 2017 წლის 3 მარტს, მაგრამ მიიჩნეულია როგორც ჰიბრიდული კონსოლი, რომელიც თავის თავში მოიცავს სახლის და პორტატიულ სისტემას.

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. Famicom-ის დამატებითი მოწყობილობა - მხოლოდ იაპონიაში.
  2. VP Final - MP4 (20 დეკემბერი, 2008). წაკითხვის თარიღი: 14 აგვისტო, 2012.
  3. Earnings Release FY13 Q4. Microsoft. წაკითხვის თარიღი: 7 მაისი, 2014.
  4. Earnings Release FY14 Q1. Microsoft. წაკითხვის თარიღი: 7 მაისი, 2014.
  5. Earnings Release FY14 Q2. Microsoft. წაკითხვის თარიღი: 7 მაისი, 2014.
  6. Earnings Release FY14 Q3. Microsoft. წაკითხვის თარიღი: 7 მაისი, 2014.
  7. IR Information: Sales Data - Hardware and Software Sales Units. Nintendo Co., Ltd. (31 დეკემბერი, 2016). წაკითხვის თარიღი: 31 იანვარი, 2017.
  8. PlayStation 3 Sales Reach 80 Million Units Worldwide. Sony Computer Entertainment. წაკითხვის თარიღი: 6 ნოემბერი, 2013.
  9. IR Information: Sales Data - Hardware and Software Sales Units“. წაკითხვის თარიღი: 10 თებერვალი, 2017. 
  10. Sony PS4 sales top 50 million“. წაკითხვის თარიღი: 25 იანვარი, 2017.