საქართველოს უნივერსიტეტების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

საქართველოს უნივერსიტეტების სია - საქართველოში არსებული უმაღლესი განათლების დაწესებულებების სია. „უმაღლესი განათლების შესახებ“ საქართველოს კანონის თანახმად, უნივერსიტეტი არის უმაღლესი საგანმანათლებლო დაწესებულება, რომელიც ახორციელებს მაგისტრატურისა და დოქტორანტურის საგანმანათლებლო პროგრამებს ან აკადემიური უმაღლესი განათლების სამივე საფეხურის უმაღლეს საგანმანათლებლო პროგრამებს და სამეცნიერო კვლევებს. [1]

2020 წლის 20 აგვისტოს მონაცემებით საქართველოს განათლების, მეცნიერების, კულტურისა და სპორტის სამინისტრო უმაღლესი განათლების დაწესებულებებს შემდეგ კლასიფიკაციას იყენებს: უნივერსიტეტი, სასწავლო უნივერსიტეტი, კოლეჯი და მართლმადიდებლური საღვთისმეტყველო უმაღლესი საგანმანათლებლო დაწესებულება.

თბილისი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

კერძო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

N სახელწოდება შემოკლებით ფოტო სახელწოდება ლათინურად დამფუძნებელი/დამფუძნებლები დაფუძნების წელი
1 თავისუფალი უნივერსიტეტი ფრიუნი Free University of Tbilisi Library.jpg Universitas Libera Tphilisensis კახა ბენდუქიძე 2007
თბილისის აზიისა და აფრიკის ინსტიტუტისა (1991 წელი) და ESM თბილისის შერწყმის შედეგად
2 საქართველოს უნივერსიტეტი UG მანანა სანაძე, გიული ალასანია 2004
3 საქართველოს საზოგადოებრივ საქმეთა ინსტიტუტი GIPA 1994

სახელმწიფო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

N სახელწოდება შემოკლებით ფოტო სახელწოდება ლათინურად დამფუძნებელი/დამფუძნებლები დაფუძნების წელი
1 ივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტი თსუ TSU Main Building in 2018 (2).jpg Universitas Tphilisensis
  • ივანე ჯავახიშვილი
  • კონსტანტინე აფხაზი
  • გრიგოლ გველესიანი
  • ექვთიმე თაყაიშვილი
  • გიორგი ახვლედიანი
  • შალვა ნუცუბიძე
  • დიმიტრი უზნაძე
  • გრიგოლ წერეთელი
  • აკაკი შანიძე
  • ანდრია რაზმაძე
  • იოსებ ყიფშიძე
  • კორნელი კეკელიძე
  • პეტრე მელიქიშვილი
  • 8 თებერვალი, 1918
    [ძვ. სტ. 26 იანვარი]
    2 ილიას სახელმწიფო უნივერსიტეტი ილიაუნი Iliauni1korpusi.jpg Heliae Universitas Publica 2006
    3 საქართველოს ტექნიკური უნივერსიტეტი Georgian Technical University, Building 0.jpg GEORGIAE UNIVERSITAS RERUM TECHNICI 1922
    4 სოხუმის სახელმწიფო უნივერსიტეტი სოხუმის სახელმწიფო უნივერსიტეტი 7 თებერვალი, 1932
    5 თბილისის სახელმწიფო სამედიცინო უნივერსიტეტი 1930, 10 ივნისი
    6 აპოლონ ქუთათელაძის სახელობის თბილისის სახელმწიფო სამხატვრო აკადემია სამხატვრო აკადემიის შენობა გრიბოედოვის ქუჩაზე.jpg 8 მარტი, 1922
    7 თბილისის სახელმწიფო კონსერვატორია თბილისის კონსერვატორიის შენობა 2009 წელს 1917 წლის 1 მაისი


    სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]