საქართველოს ლიდერთა სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

საქართველოს მმართველთა ქვემოთ წარმოდგენილ სიაში 1918 წლიდან დღემდე, შესულნი არიან საქართველოს პირველი დემოკრატიული რესპუბლიკის (1918–1921) მთავრობის თავმჯდომარეები და საქართველოს პარლამენტის პირველი თავმჯდომარე, საქართველოს რევოლუციური კომიტეტის (1921–1922) თავმჯდომარის მოვალეობის შემსრულებელი და თავმჯდომარეები, ამიერკავკასიის სფსრ სამხარეო კომიტეტის (1922–1937) და საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბოლშევიკების) ცენტრალური კომიტეტის მდივნები (1922–1991), საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს (1938–1992) და საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს პრეზიდიუმის (1938–1990) თავმჯდომარეები და პოსტსაბჭოთა ეპოქის ლიდერები.

საქართველოს დემოკრატიული რესპუბლიკა (საქართველოს პირველი რესპუბლიკა)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

საქართველოს დემოკრატიული რესპუბლიკის მთავრობა, თავმჯდომარეები საქართველოს პარლამენტი, პირველი თავმჯდომარე
პორტრეტი სახელი პორტრეტი სახელი
Noeramishvilipic.jpg
ნოე რამიშვილი
(1881–1930)
26 მაისი, 1918–24 ივლისი, 1918
საქართველოს სოციალ-დემოკრატიული პარტია
საქართველოს დემოკრატიული რესპუბლიკის მთავრობის 1-ლი თავმჯდომარე.
1918 წლის 26 მაისს, 17:10 საათზე შეიქმნა საქართველოს პირველი დემოკრატიული რესპუბლიკა.
NikolayChkheidze-5.pdf ნიკოლოზ ჩხეიძე
(1864–1926)
26 მაისი, 1918–16 მარტი, 1921
საქართველოს სოციალ-დემოკრატიული პარტია
ეროვნული საბჭოს თავმჯდომარე
26 მაისი, 1918–8 ოქტომბერი, 1918,
საპარლამენტო ასამბლეის თავმჯდომარე
8 ოქტომბერი, 191812 მარტი, 1919
დამფუძნებელი კრების თავმჯდომარე
12 მარტი, 1919–25 თებერვალი, 1921,
პარლამენტის თავმჯდომარე
25 თებერვალი, 1921–16 მარტი, 1921
Noe Schordania.jpg
ნოე ჟორდანია
(1868–1953)
24 ივნისი, 1918–25 თებერვალი, 1921
(ემიგრაციაში: 25 თებერვალი, 1921–11 იანვარი, 1953)
საქართველოს სოციალ-დემოკრატიული პარტია
საქართველოს დემოკრატიული რესპუბლიკის მთავრობის მე-2 თავმჯდომარე.
1921 წლის 25 თებერვალს თბილისში შემოიჭრა მე-11 წითელი არმიის ნაწილები. ერთი დღით ადრე საქართველოს დემოკრატიული რესპუბლიკის მთავრობამ ქართული არმიის ერთეულებთან ერთად დატოვა თბილისი. მე-11 წითელი არმიის ნაწილებმა გასაბჭოებულ ქართულ არმიასთან ერთად გაათავისუფლა თურქეთის არმიის მიერ დაპყრობილი ბათუმი. 1921 წლის 25 თებერვლიდან მთავრობა ემიგრირებულია საფრანგეთში.
ბაგრატიონთა დინასტიის უამრავი წარმომადგენელი იძულებული გახდა ქვეყნიდან გადახვეწილოყო და ემიგრაციაში ეცხოვრა წითელი არმიის მიერ საქართველოს დემოკრატიული რესპუბლიკაზე სრული კონტროლის ხელში აღების და 1920 წლის 8 აპრილს საქართველოს კომუნისტური პარტიის შექმნის შემდეგ.
Evgeni Gegechkori.jpg
ევგენი გეგეჭკორი
(1881–1954)
11 იანვარი, 1953–5 ივნისი, 1954
საქართველოს სოციალ-დემოკრატიული პარტია
საქართველოს დემოკრატიული რესპუბლიკის მთავრობის მე-3 თავმჯდომარე ემიგრაციაში.

საქართველოს რევოლუციური კომიტეტი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სურათი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული პარტია თანამდებობა
Mamia Orakhelashvili.jpg ივანე (მამია) დიმიტრის ძე ორახელაშვილი
(1881–1937)
15 თებერვალი, 1921 6 მარტი, 1921 რუსეთის სოციალ-დემოკრატიული მუშათა პარტია საქართველოს რევოლუციური კომიტეტის თავმჯდომარის მოვალეობის შემსრულებელი
Филипп Махарадзе.jpg ფილიპე იესეს ძე მახარაძე
(1868–1941)
6 მარტი, 1921 7 ივლისი, 1921 რუსეთის სოციალ-დემოკრატიული მუშათა პარტია საქართველოს რევოლუციური კომიტეტის თავმჯდომარე
Polikarp Mdivani.jpg ბუდუ (პოლიკარპე) გურგენის ძე მდივანი
(1897–1935)
7 ივლისი, 1921 12 მარტი, 1922 საკავშირო კომუნისტური პარტია (ბოლშევიკების) საქართველოს რევოლუციური კომიტეტის თავმჯდომარე

ამიერკავკასიის სფსრ/ საქართველოს სსრ[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ამიერკავკასიის სფსრ სამხარეო კომიტეტი, მდივნები საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბოლშევიკების) ცენტრალური კომიტეტი[1], მდივნები
პორტრეტი სახელი პორტრეტი სახელი
Mamia Orakhelashvili.jpg
ივანე (მამია) დიმიტრის ძე ორახელაშვილი
23 თებერვალი, 1922–3 ნოემბერი, 1922
რუსეთის სოციალ-დემოკრატიული მუშათა პარტია
ამიერკავკასიის სამხარეო კომიტეტის პასუხისმგებელი მდივანი
Mamia Orakhelashvili.jpg
ივანე (მამია) დიმიტრის ძე ორახელაშვილი
1 თებერვალი, 1922–აპრილი, 1922
რუსეთის სოციალ-დემოკრატიული მუშათა პარტია
საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბ) ცენტრალური კომიტეტის პასუხისმგებელი მდივანი
2-michel-okujava.webp
მიხეილ სტეფანეს ძე ოკუჯავა
აპრილი, 1922–ოქტომბერი, 1922
რუსეთის სოციალ-დემოკრატიული მუშათა პარტია
საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბ) ცენტრალური კომიტეტის პასუხისმგებელი მდივანი
Alexander Myasnikyan (2).jpg
ალექსანდრე თეოდორეს ძე მიასნიკოვი (მიასნიკიანი)
3 ნოემბერი, 1922–11 დეკემბერი, 1924
რუსეთის სოციალ-დემოკრატიული მუშათა პარტია
ამიერკავკასიის სამხარეო კომიტეტის პასუხისმგებელი პირველი მდივანი
Vissarion Lominadze.jpg
ბესარიონ ბესარიონის ძე ლომინაძე
ოქტომბერი, 1922–1924
რუსეთის სოციალ-დემოკრატიული მუშათა პარტია (ბოლშევიკების)
საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბ) ცენტრალური კომიტეტის პასუხისმგებელი მდივანი
Grigol Ordzhonikidze at the 10th Party Congress (3).jpg
გრიგოლ (სერგო) კონსტანტინეს ძე ორჯონიკიძე
11 დეკემბერი, 1924–8 დეკემბერი, 1926
რუსეთის სოციალ-დემოკრატიული მუშათა პარტია
ამიერკავკასიის სამხარეო კომიტეტის პირველი მდივანი
Mikheil Kakhiani.jpg
მიხეილ ივანეს ძე კახიანი
1924–6 მაისი, 1930
რუსეთის სოციალ-დემოკრატიული მუშათა პარტია (ბოლშევიკების)
საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბ) ცენტრალური კომიტეტის პასუხისმგებელი პირველი მდივანი
Mamia Orakhelashvili.jpg
ივანე (მამია) დიმიტრის ძე ორახელაშვილი
8 დეკემბერი, 1926–27 ნოემბერი, 1929
რუსეთის სოციალ-დემოკრატიული მუშათა პარტია
ამიერკავკასიის სამხარეო კომიტეტის პირველი მდივანი
Krinicki.jpg
ალექსანდრე ივანეს ძე კრინიცკი
27 ნოემბერი, 1929–8 მაისი, 1930
რუსეთის სოციალ-დემოკრატიული მუშათა პარტია (ბოლშევიკების)
ამიერკავკასიის სამხარეო კომიტეტის პირველი მდივანი
Vissarion Lominadze.jpg
ბესარიონ ბესარიონის ძე ლომინაძე
8 მაისი, 1930–19 ნოემბერი, 1930
რუსეთის სოციალ-დემოკრატიული მუშათა პარტია (ბოლშევიკების)
ამიერკავკასიის სამხარეო კომიტეტის პირველი მდივანი
5-levan-gogoberidze.webp
ლევან დავითის ძე ღოღობერიძე
6 მაისი, 1930–20 ნოემბერი, 1930
რუსეთის სოციალ-დემოკრატიული მუშათა პარტია (ბოლშევიკების)
საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბ) ცენტრალური კომიტეტის პირველი მდივანი
L I Lavrentiev Kartvelishvili.jpg
ლავრენტი იოსების ძე ქართველიშვილი
19 ნოემბერი, 1930–9 ნოემბერი, 1931
რუსეთის სოციალ-დემოკრატიული მუშათა პარტია (ბოლშევიკების)
ამიერკავკასიის სამხარეო კომიტეტის პირველი მდივანი
6-samson-mamulia.webp
სამსონ ანდრიას ძე მამულია
20 ნოემბერი, 1930–12 სექტემბერი, 1931
რუსეთის სოციალ-დემოკრატიული მუშათა პარტია (ბოლშევიკების)
საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბ) ცენტრალური კომიტეტის პირველი მდივანი
Mamia Orakhelashvili.jpg
ივანე (მამია) დიმიტრის ძე ორახელაშვილი
9 ნოემბერი, 1931–17 ოქტომბერი, 1932
რუსეთის სოციალ-დემოკრატიული მუშათა პარტია
ამიერკავკასიის სამხარეო კომიტეტის პირველი მდივანი
L I Lavrentiev Kartvelishvili.jpg
ლავრენტი იოსების ძე ქართველიშვილი
12 სექტემბერი, 1931–14 ნოემბერი, 1931
რუსეთის სოციალ-დემოკრატიული მუშათა პარტია (ბოლშევიკების)
საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბ) ცენტრალური კომიტეტის პირველი მდივანი
Makharadze, Mir-Jafar Bagirov, Beria.jpg
ლავრენტი პავლეს ძე ბერია
17 ოქტომბერი, 1932–23 აპრილი, 1937
რუსეთის სოციალ-დემოკრატიული მუშათა პარტია (ბოლშევიკების)
ამიერკავკასიის სამხარეო კომიტეტის პირველი მდივანი
Секретарь ЦК Грузинской компартии Лаврентий Берия.jpg
ლავრენტი პავლეს ძე ბერია
14 ნოემბერი, 1931–31 აგვისტო, 1938
რუსეთის სოციალ-დემოკრატიული მუშათა პარტია (ბოლშევიკების)
საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბ) ცენტრალური კომიტეტის პირველი მდივანი
1936 წლის 5 დეკემბერს ამიერკავკასიის საბჭოთა ფედერაციული სოციალისტური რესპუბლიკა ლიკვიდირებულ იქნა. საქართველოს სსრ, აზერბაიჯანის სსრ და სომხეთის სსრ დამოუკიდებლად შევიდნენ სსრკ-ის შემადგენლობაში.
1937 წლის 23 აპრილს ამიერკავკასიის სამხარეო კომიტეტის პირველი მდივნის თანამდებობა გაუქმდა.

საქართველოს საბჭოთა სოციალისტური რესპუბლიკა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბოლშევიკების) ცენტრალური კომიტეტი, მდივნები საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭო[2]
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭო, თავმჯდომარეები საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს პრეზიდიუმი, თავმჯდომარეები
პორტრეტი სახელი პორტრეტი სახელი პორტრეტი სახელი
11-kandid-charkviani.webp
კანდიდ ნესტორის ძე ჩარკვიანი
31 აგვისტო, 1938–2 აპრილი, 1952
საკავშირო კომუნისტური პარტია (ბოლშევიკების)
საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბოლშევიკების) ცენტრალური კომიტეტის პირველი მდივანი
იოსებ დიმიტრის ძე კოჭლამაზაშვილი
8 ივლისი, 1938–24 მარტი, 1947
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს თავმჯდომარე
Филипп Махарадзе.jpg
ფილიპე იესეს ძე მახარაძე
10 ივლისი, 1938–10 დეკემბერი, 1941
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს პრეზიდიუმის თავმჯდომარე
ვაკანსია
10 დეკემბერი, 1941–3 იანვარი, 1942
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს პრეზიდიუმის თავმჯდომარის მოადგილეები
გიორგი თედორეს ძე სტურუა
3 იანვარი, 1942–26 მარტი, 1948
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს პრეზიდიუმის თავმჯდომარე
ვასილ ბარნაბას ძე გოგუა
26 მარტი, 1947–26 მარტი, 1948
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს თავმჯდომარე
ვასილ ბარნაბას ძე გოგუა
26 მარტი, 1948–5 აპრილი, 1952
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს პრეზიდიუმის თავმჯდომარე
არჩილ ალექსანდრეს ძე გიგოშვილი
26 მარტი, 1948–18 აპრილი, 1951
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს თავმჯდომარე
მიხეილ მიხეილის ძე ლელაშვილი
18 აპრილი, 1951–5 აპრილი, 1952
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს თავმჯდომარე
12-akaki-mgeladze.webp
აკაკი ივანეს ძე მგელაძე
2 აპრილი, 1952–14 აპრილი, 1953
საკავშირო კომუნისტური პარტია (ბოლშევიკების)
საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბოლშევიკების) ცენტრალური კომიტეტის პირველი მდივანი
გივი დიმიტრის ძე ჯავახიშვილი
5 აპრილი, 1952–15 აპრილი, 1953
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს თავმჯდომარე
ზაქარია ნიკოლოზის ძე ჩხუბიანიშვილი
5 აპრილი, 1952–15 აპრილი, 1953
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს პრეზიდიუმის თავმჯდომარე
13-alexander-mirtskulava.webp
ალექსანდრე იორდანეს ძე მირცხულავა
14 აპრილი, 1953–20 სექტემბერი, 1953
საკავშირო კომუნისტური პარტია (ბოლშევიკების)
საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბოლშევიკების) ცენტრალური კომიტეტის პირველი მდივანი
არჩილ დიმიტრის ძე გიორგაძე
15 აპრილი, 1953–1954
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს თავმჯდომარე
ვლადიმერ გედევანის ძე ცხოვრებაშვილი
15 აპრილი, 1953–29 ოქტომბერი, 1953
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს პრეზიდიუმის თავმჯდომარე
ვასილ მჟავანაძე.jpg
ვასილ პავლეს ძე მჟავანაძე
20 სექტემბერი, 1953–29 სექტემბერი, 1972
საკავშირო კომუნისტური პარტია (ბოლშევიკების)
საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბოლშევიკების) ცენტრალური კომიტეტის პირველი მდივანი
ვიქტორ დიმიტრის ძე კუპრაძე
1954–26 აპრილი, 1963
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს თავმჯდომარე
მირონ დიმიტრის ძე ჩუბინიძე
29 ოქტომბერი, 1953–17 აპრილი, 1959
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს პრეზიდიუმის თავმჯდომარე
რაფაელ რაფაელის ძე დვალი
26 აპრილი, 1963–12 ივლისი, 1971
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს თავმჯდომარე
Georgi Dzotsenidze 1970.jpg
გიორგი სამსონის ძე ძოწენიძე
18 აპრილი, 1959–26 იანვარი, 1976
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს პრეზიდიუმის თავმჯდომარე
Ceausescu in Tbilisi. 1976 (1).jpg
ედუარდ ამბროსის ძე შევარდნაძე
29 სექტემბერი, 1972–6 ივლისი, 1985
საბჭოთა კავშირის კომუნისტური პარტია
საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბოლშევიკების) ცენტრალური კომიტეტის პირველი მდივანი
Irakli Abashidze.jpg
ირაკლი ბესარიონის ძე აბაშიძე
12 ივლისი, 1971–14 ნოემბერი, 1990
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს თავმჯდომარე
პავლე გიორგის ძე გილაშვილი
26 იანვარი, 1976–29 მარტი, 1989
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს პრეზიდიუმის თავმჯდომარე
Jumber Patiashvili.jpg
ჯუმბერ ილიას ძე პატიაშვილი
6 ივლისი, 1985–14 აპრილი, 1989
საბჭოთა კავშირის კომუნისტური პარტია
საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბოლშევიკების) ცენტრალური კომიტეტის პირველი მდივანი
ოთარ ევტიხის ძე ჩერქეზია
29 მარტი, 1989–17 ნოემბერი, 1989
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს პრეზიდიუმის თავმჯდომარე
17-givi-gumbaridze.webp
გივი გრიგოლის ძე გუმბარიძე
14 აპრილი, 1989–7 დეკემბერი, 1990
საბჭოთა კავშირის კომუნისტური პარტია
საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბოლშევიკების) ცენტრალური კომიტეტის პირველი მდივანი
17-givi-gumbaridze.webp
გივი გრიგოლის ძე გუმბარიძე
17 ნოემბერი, 1989–14 ნოემბერი, 1990
საქართველოს კომუნისტური პარტია
საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს პრეზიდიუმის თავმჯდომარე
ავთანდილ ანტონის ძე მარგიანი
7 დეკემბერი, 1990–20 თებერვალი, 1991
საბჭოთა კავშირის კომუნისტური პარტია
საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბოლშევიკების) ცენტრალური კომიტეტის პირველი მდივანი
Гамсахурдіа.jpg
ზვიად კონსტანტინეს ძე გამსახურდია
14 ნოემბერი, 1990–14 აპრილი, 1991
მრგვალი მაგიდა — თავისუფალი საქართველო
საქართველოს რესპუბლიკის უზენაესი საბჭოს თავმჯდომარე
ჯემალ ფრიდონის ძე მიქელაძე
20 თებერვალი, 1991–26 აგვისტო, 1991
საბჭოთა კავშირის კომუნისტური პარტია
საქართველოს კომუნისტური პარტიის (ბოლშევიკების) ცენტრალური კომიტეტის პირველი მდივანი
აკაკი თორნიკეს ძე ასათიანი
18 აპრილი, 1991–2 იანვარი, 1992
საქართველოს მონარქიული პარტია
საქართველოს ტრადიციონალისტთა კავშირი
მრგვალი მაგიდა — თავისუფალი საქართველო
საქართველოს რესპუბლიკის უზენაესი საბჭოს თავმჯდომარე

საქართველო (საქართველოს მეორე რესპუბლიკა)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

Searchtool-80%.png მთავარი სტატია : საქართველოს პრეზიდენტი.
სახელი სურათი ვადა თანამდებობა დაიკავა თანამდებობა დატოვა პარტია თანამდებობა
1 ზვიად გამსახურდია
(1939–1993)
Zviad Gamsakhurdia, Tbilisi, 1988.jpg 1 14 აპრილი, 1991
(არჩეული უზენაესი საბჭოს მიერ)
26 მაისი, 1991
(არჩეული საყოველთაო, თანასწორი და პირდაპირი საარჩევნო უფლების საფუძველზე)
14 ივნისი, 1991
(ინაუგურირებული)
2 იანვარი, 1992
(დამხობილი)
მრგვალი მაგიდა — თავისუფალი საქართველო საქართველოს რესპუბლიკის პრეზიდენტი
ჯაბა იოსელიანი
(1926–2003)
იოსელიანი და კიტოვანი.jpg 6 იანვარი, 1992 10 მარტი, 1992 თანა-ლიდერები
(სამხედრო საბჭო)
საქართველოს რესპუბლიკის სამხედრო საბჭოს თავმჯდომარე
თენგიზ კიტოვანი
(1938–)
საქართველოს რესპუბლიკის სამხედრო საბჭოს თავმჯდომარე
ედუარდ შევარდნაძე
(1928–2014)
Eduard shevardnadze.jpg 10 მარტი, 1992 4 ნოემბერი, 1992 დამოუკიდებელი კანდიდატი საქართველოს რესპუბლიკის სახელმწიფო საბჭოს თავმჯდომარე
4 ნოემბერი, 1992 6 ნოემბერი, 1992 საქართველოს რესპუბლიკის პარლამენტის თავმჯდომარე
6 ნოემბერი, 1992 26 ნოემბერი, 1995 საქართველოს რესპუბლიკის სახელმწიფო მეთაური
2 1 26 ნოემბერი, 1995
(ინაუგურირებული)
30 აპრილი, 2000 საქართველოს მოქალაქეთა კავშირი საქართველოს რესპუბლიკის პრეზიდენტი
2 30 აპრილი, 2000
(ინაუგურირებული)
23 ნოემბერი, 2003
(გადამდგარი)
საქართველოს რესპუბლიკის პრეზიდენტი
ნინო ბურჯანაძე
(დაბადებული 1964)
Nino Burjanadze (Tbilisi, December 5, 2003).jpg 23 ნოემბერი, 2003 25 იანვარი, 2004 ერთიანი ნაციონალური მოძრაობა საქართველოს რესპუბლიკის პრეზიდენტის მოვალეობის შემსრულებელი
3 მიხეილ სააკაშვილი
(დაბადებული 1967)
Saakaschwili.jpg 1 25 იანვარი, 2004
(ინაუგურირებული)
25 ნოემბერი, 2007 საქართველოს პრეზიდენტი
ნინო ბურჯანაძე
(დაბადებული 1964)
April 11, 2009. Nino Burjanadze in front of the parliament building (cropped).jpg 25 ნოემბერი, 2007 20 იანვარი, 2008 საქართველოს პრეზიდენტის მოვალეობის შემსრულებელი
(3) მიხეილ სააკაშვილი
(დაბადებული 1967)
President of Georgia Mikheil Saakashvili in Tbilisi, March 22, 2008.jpg 2 20 იანვარი, 2008
(ინაუგურირებული)
17 ნოემბერი, 2013 საქართველოს პრეზიდენტი
4 გიორგი მარგველაშვილი
(დაბადებული 1969)
Giorgi Margvelashvili, President of Georgia.jpg 1 17 ნოემბერი, 2013
(ინაუგურირებული)
16 დეკემბერი, 2018 ქართული ოცნება — დემოკრატიული საქართველო საქართველოს პრეზიდენტი
5 სალომე ზურაბიშვილი
(დაბადებული 1952)
Salome Zurabishvili in 2018.jpg
1 16 დეკემბერი, 2018
(ინაუგურირებული)
მოქმედი დამოუკიდებელი კანდიდატი საქართველოს პრეზიდენტი

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]