საქართველოს დედოფლების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

ამ სტატიაში წარმოგიდგენილია საქართველოს დედოფლების სია.

სია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

იბერიის სამეფოს დედოფლები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მეფის სახელი მეუღლის სახელი
ფარნავაზ I დურძუკი ქალბატონი
საურმაგ I სპარსელი ქალბატონი, ბარდაველის ერისთავის ასული
მირიან I მეფე საურმაგის ასული
არშაკ I მირიან I-ის ასული
ბარტომ I სომხური სამეფო დინასტიის, არშაკუნიანების მეფის ასული
მირიან II მეფე ბარტომის ცოლყოფილი
ფარსმან I ტიგრან IV-ის ასული
ფარსმან II ქველი ღადანა
რევ I მართალი სეფელია
მირიან III აბეშურა
ნანა
ბაკურ II დუხტია
ვარაზ-ბაკური თრდატის ასული
პეროზის ასული
არჩილ I მარიამი
მითრიდატე VIII საგდუხტი
ვახტანგ I გორგასალი ბალენდუხტი, ირანის შაჰის ასული
ელენე, ბიზანტიის იმპერატორის- ლეონის ასული

ქართლის საერისმთავროს დედოფლები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მეფის ან მთავრის სახელი მეუღლის სახელი
ჯუანშერ I ლატავრი, ადარნასე ბაგრატიონის ასული
გურგენი გურანდუხტი, აფხაზთა მეფის- გიორგი II-ის ასული
ლეონ I გურანდუხტი, ქართლის ერისთავის- არჩილის ასული
თეოდოსი II აშოტ I დიდის ასული
ადარნასე I გუარამ მამფალის ასული
ბაგრატ I ადარნასე I-ის ცოლყოფილი, გუარამ მამფალის ასული
კონსტანტინე III ადარნასე II ქართველთა მეფის ასული
სომეხთა მეფის, სუმბატ ტიეზერაკალის ასული
ბაგრატ II კლარჯი ბაგრატიონის, გურგენ ერისთავთ-ერისთავის ასული
დავით I კურაპალატი ლეონ II აფხაზთა მეფის ასული

ერთიანი საქართველოს დედოფლები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მეფის სახელი მეუღლის სახელი
ბაგრატ III მართა
გიორგი I მარიამ ვასპურაკენი
ალდე
ბაგრატ IV ელენე
ბორენა
გიორგი II ელენე
დავით IV აღმაშენებელი რუსუდანი
გურანდუხტი
გიორგი III ბურდუხანი
თამარ მეფე იური ბოგოლიუბსკი
დავით სოსლანი
გიორგი IV ლაშა ველისციხელი ქალი
რუსუდანი მოღის ედ-დინი
დავით VI ნარინი თამარ ამანელისძე
თეოდორა პალეოლოგოსი
დავით VII ულუ ჯიგდა-ხათუნი
ალთუნი
გვანცა
ესუქანი
დემეტრე II თავდადებული თეოდორა კომნენოსი
სოლგარი
ნათელა ჯაყელი
ვახტანგ II ოლჯათაი
დავით VIII ოლჯათი
ბაგრატ V დიდი ელენე
ანა კომნენოსი
კონსტანტინე I ნათია ამირეჯიბი
ალექსანდრე I დულანდუხტი
თამარი
ვახტანგ IV სითიხათუნი
გიორგი VIII თამარ ჯაყელი
ნესტან-დარეჯანი

იმერეთის მეფეები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მეფის სახელი მეუღლის სახელი
დავით I
თეოდორა პალეოლოგოსი (მიხეილ VIII-ს ასული
ელენე ბაგრატ I
ანა ალექსანდრე I
ელენე ბაგრატ II
თამარი ალექსანდრე II
ელენე ბაგრატ III
მამია I გურიელის ასული გიორგი II
რუსუდან შერვაშიძე
შარმაზან დიასამიძის ასული თამარი
მამია IV დადიანის და მარეხი ლევანი
თამარი გიორგი III
ალექსანდრე III მამია II გურიელის ასული
დარეჯან ბატონიშვილი
ბაგრატ IV ქეთევანი
თათია, კონსტანტინე I (მუხრანბატონი)ს ქალიშვილი
თამარ მუხრანბატონი
ალექსანდრე IV თამარი, გიორგი-მალაქია აბაშიძის ასული
სიმონი ანიკა აბაშიძე
მამია III გურიელის და
გიორგი VI როდამ ბატონიშვილი
თამარი, გიორგი-მალაქია აბაშიძის ასული
მერაბ წულუკიძის ასული
პაპუნა რაჭის ერისთავის ასული
ალექსანდრე V მარიამი, ბეჟან I დადიანის ასული
თამარი, ლევან აბაშიძის ასული
სოლომონ I თინათინ შერვაშიძე
მარიამ დადიანი, ოტია დადიანის ასული
გულქან წულუკიძე
ანა ორბელიანი დავით II
სოლომონ II მარიამ დადიანი, კაცია II დადიანის ასული

ქართლის სამეფოს დედოფლები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მეფის სახელი მეუღლის სახელი
კონსტანტინე II თამარი
დავით X ნესტან-დარეჯან ბარათაშვილი
თამარ ჯაყელი, ყვარყვარე II-ის ასული
ლუარსაბ I თამარი, ბაგრატ III
სიმონ I ნესტან-დარეჯანი, ლევან კახთა მეფის ქალიშვილი
დავით XI ელენე
გიორგი X თამარ ლიპარტიან-დადიანი
ლუარსაბ II გიორგი სააკაძის და
ბაგრატ VII ანა, ალექსანდრე კახთა მეფის ქალიშვილი
სიმონ II ჯაჰან ბანუმ ბეგუმი, შაჰ აბასის შვილიშვილი
როსტომი ქეთევან აბაშიშვილი
მარიამ დადიანი
ვახტანგ V როდამ ყაფლანიშვილი-ორბელიანი
მარიამ დადიანი
გიორგი XI თამარი, დავით დავითიშვილის ასული
ერეკლე I ანა, შარმაზან ჩოლოყაშვილის ასული
ქაიხოსრო ქეთევანი
თეიმურაზ II თამარი
ანახანუმი
თამარი, ვახტანგ VI-ის ასული

კახეთის სამეფოს დედოფლები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მეფის სახელი მეუღლის სახელი
ალექსანდრე I ანა, გარსევან ჩოლოყაშვილის ასული
თინათინი, ბეენა ჩოლოყაშვილის ასული
გიორგი II ელენე ორუბაქიძე-ჩოლოყაშვილი
ლევანი თინათინ გურიელი
ქამალ-ქარა მუსალის შამხალის ქალიშვილი
ალექსანდრე II თინათინი, ბარძიმ ამილახვარის ასული
დავით I ქეთევან წამებული, აშოთან I მუხრანბატონის ქალიშვილი
თეიმურაზ I ანა გურიელი, მამია II გურიელის ასული
ხორეშან ბაგრატიონი, ლუარსაბ II-ის და
ერეკლე I ანა ჩოლოყაშვილი
დავით II ტარკის შამხლის ქალიშვილი
იათრი-ჯაჰან ბეგუმი
ერეკლე II ქეთევან ყაფლანიშვილი-ორბელიანი
ანა აბაშიძე
დარეჯან დადიანი

ქართლ-კახეთის სამეფოს დედოფლები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მეფის სახელი მეუღლის სახელი
ერეკლე II ქეთევან ყაფლანიშვილი-ორბელიანი
ანა აბაშიძე
დარეჯან დადიანი
გიორგი XII ქეთევან ანდრონიკაშვილი
მარიამ ციციშვილი

საქართველოს სამეფო სახლის წარმომადგენელთა შეუღლებანი უცხო ქვეყნების სამეფო დინასტიებთან და ქართულ სამეფო-სამთავროებს შორის მომხდარი პოლიტიკური შეუღლებანი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მმართველის სახელი მეუღლის სახელი
ოსეთის მეფე ფარნავაზის და
ქუჯი ფარნავაზ მეფის მეორე და
ქუჯის ძე საურმაგ მეფის ასული
სომხეთის მეფე ამაზასპ II-ის და
დავით I-ის ძე სმბატი გურანდუხტი
აბას I კატაჲ
მიხეილ VII მარიამი
ნიკიფორე III ბოტანიატე
მანუჩაჰრ III თამარი
ბიზანტიის იმპერიის უფლისწული კატა
გიას ად-დინ მასუდი რუსუდანი
აჰმედ სენჯერი
იზიასლავ II
მანუელ კომნენოსი, ანდრონიკე I კომნენოსის ვაჟი რუსუდანი
იური ბოგოლიუბსკი თამარ მეფე
დავით სოსლანი
გიას ედ-დინი, მუჰამედ თოღრულ შაჰის ვაჟი, ქილიჩ-არსლან II-ის შვილიშვილი რუსუდან მეფე
იოანე IV კომნენოსი, ტრაპიზონის იმპერატორი ალექსანდრე I-ის ქალიშვილი
ჰამზა მირზა, მუჰამედ ხუდაბენდეს ვაჟი თინათინ ბატონიშვილი
აბას I ლელა (თინათინ) ბატონიშვილი (ფატმან სულთან ბეგუმი)
ფეიქარ-ხანი
სეფი I თინათინ ბატონიშვილი, თეიმურაზ I-ის ასული
აბას II ანუკა ბატონიშვილი, ვახტანგ V-ს ასული
შაჰ სულთან ჰუსეინი ხორეშან ბატონიშვილი, ქაიხოსრო მეფის ქალიშვილი
ერევნის ხანი