სადავო ტერიტორიების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება

აქ წარმოდგენილია მთელ მსოფლიოში ტერიტორიული დავის მონაწილე ქვეყნების სია.

მუქი მიუთითებს ერთ მოსარჩელე სრულ კონტროლზე მოცემულ ტერიტორიაზე; დახრილი, აღნიშნავს რამდენიმე ქვეყნის დავას ერთ ტერიტორიაზე.

დავა ქვეყნებს შორის[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

აფრიკა და მიმდებარე ზღვები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ტერიტორია მოსარჩელეები შენიშვნები
ბასას-და-ინდია, კუნძული ევროპა და ჟუან-დი-ნოვა დროშა: საფრანგეთი საფრანგეთი
მადაგასკარის დროშა მადაგასკარი[1]
ბადმე დროშა: ეთიოპია ეთიოპია
დროშა: ერიტრეა ერიტრეა[1]
ბაკასი კამერუნის დროშა კამერუნი
ნიგერიის დროშა ნიგერია
გაეროს საერთაშორისო სასამართლოს გადაწყვეტილებით ნიგერიის ეს ტერიტორია გადაეცა კამერუნს, ნიგერიის სენატმა ეს გადაწყვეტილება უკანონოდ გამოაცხადა.
ბანს-დე-გეისერი მადაგასკარის დროშა მადაგასკარი
კომორის კუნძულების კავშირის დროშა კომორის კუნძულები
დროშა: საფრანგეთი საფრანგეთი
ბირ-ტავილი დროშა: ეგვიპტე ეგვიპტე
სუდანის დროშა სუდანი
დე ფაქტო ტერიტორია. ორვე მხარე ეგვიპტეც და სუდანიც ამ ტერიტორიას ცნობს 22 გრადუსიანი ხაზის ჩრდილოეთით. ამით ბირ-ტავილი არის სუდანში, თუმცა ამ ტერიტორიაზე კონტროლს ეგვიპტე ახორციელებს. ბირ-ტავილის აღმოსავლეთით მდეაბრეობს მეორე სადავო ტერიტორია ჰალაიბის სამკუთხედი.
ბურე დროშა: ეთიოპია ეთიოპია
დროშა: ერიტრეა ერიტრეა[2]
კაპრივის სექტორი საზღვარი ტრიპოინტი/ქუადრიპოინტი დროშა: ბოტსვანა ბოტსვანა
დროშა: ნამიბია ნამიბია
დროშა: ზამბია ზამბია
ზიმბაბვეს დროშა ზიმბაბვე
სეუტა[3] დროშა: ესპანეთი ესპანეთი
დროშა: მაროკო მაროკო
ჩაგოსის არქიპელაგი დროშა: გაერთიანებული სამეფო გაერთიანებული სამეფო
მავრიკის დროშა მავრიკი
სეიშელის დროშა სეიშელის კუნძულები
დიდი ბრიტანეთის ადმინისტრაციული ერთეულის ბრიტანეთის ინდოეთის ოკეანის ტერიტორია
გიკუმბის ოლქის და ჩრდილოეთი ოლქის ნაწილი რუანდის დროშა რუანდა
უგანდის დროშა უგანდა
გლორიოსი დროშა: საფრანგეთი საფრანგეთი
მადაგასკარის დროშა მადაგასკარი
სეიშელის დროშა სეიშელის კუნძულები
კომორის კუნძულების კავშირის დროშა კომორის კუნძულები
ჰალაიბის სამკუთხედი დროშა: ეგვიპტე ეგვიპტე
სუდანის დროშა სუდანი[4]
ორივე ქვეყანა აღიარებს ეგვიპტურ სუვერენიტეტს, სუდანს აქვს პრეტენზია ამ მხარეში ადმინისტრაციული უფლებამოსილების შესრულებაზე, ვინაიდან ეს ტერიტორია ადრე მის საკუთრებაში შედიოდა.
პერეჰილი დროშა: ესპანეთი ესპანეთი
დროშა: მაროკო მაროკო
2000 წელს მომხდარი ინციდენტის შემდეგ, ორივე ქვეყნის შეთანხმებით აღდგა სტატუს ქვო.[5]
ჩაფარიანასის კუნძულები დროშა: ესპანეთი ესპანეთი
დროშა: მაროკო მაროკო
ილემის სამკუთხედი დროშა: კენია კენია
სამხრეთ სუდანის დროშა სამხრეთი სუდანი
კაბალეს ოლქის ნაწილი უგანდის დროშა უგანდა
რუანდის დროშა რუანდა
კანგავანას და სვაზის ნაწილი. დროშა: სარ სარ
სვაზილენდის დროშა სვაზილენდი
კარიბას ჰესი და კუნძული სინდაბეზი დროშა: ზამბია ზამბია
ზიმბაბვეს დროშა ზიმბაბვე
კასიკილი/სედუდუ დროშა: ბოტსვანა ბოტსვანა
დროშა: ნამიბია ნამიბია[6]
1999 წელს გაეროს საერთაშორისო სასამართლომ ეს ტერიტორია ბოტსვანას გადასცა.
კატემბას რეგიონის ნაწილი დროშა: ანგოლა ანგოლა
კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკის დროშა კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა
სოფელი კოუალაუ დროშა: ბურკინა  ფასო ბურკინა ფასო
დროშა: ბენინი ბენინი
კუნძული ლეტე და მეზობელი კუნძულები დროშა: ბენინი ბენინი
ნიგერის დროშა ნიგერი
გაეროს საერთაშორისო სასამართლომ 2005 წელს გადაწყვეტილება მიიღო ნიგერის სასარგებლოდ
ლოგობას მახლობლად (მოიოს ოლქი) სუდანის დროშა სუდანი
უგანდის დროშა უგანდა
ლუნჩინდა-პუეტოს პროვინცია დროშა: ზამბია ზამბია
კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკის დროშა კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა
მაიოტა დროშა: საფრანგეთი საფრანგეთი
კომორის კუნძულების კავშირის დროშა კომორის კუნძულები[1]
მბანიეს კუნძული, კოკოტიერესი და კონგასის კუნძული დროშა: გაბონი გაბონი
დროშა: ეკვატორული  გვინეა ეკვატორული გვინეა[7]
მბამბას ყურე, ნიასას ტბა ტანზანიის დროშა ტანზანია
მალავის დროშა მალავი
მელილია[3] დროშა: ესპანეთი ესპანეთი
დროშა: მაროკო მაროკო
დავა არსებობს მიგინგოს კუნძულების სიახლოვეს არსებულ ტერიტორიაზე და, კიდევ უფრო ჩრდილოეთით არსებულ ტერიტოიაზე. ორ ქვეყანას შორის დავაა ვიქტორიის ტბის საზღვრებთანაც. დროშა: კენია კენია
უგანდის დროშა უგანდა
რამდენიმე კუნძული მდინარე ნტემში კამერუნის დროშა კამერუნი
დროშა: ეკვატორული  გვინეა ეკვატორული გვინეა
რამდენიმე სოფელი მდინარე ოკპარას სიახლოვეს დროშა: ბენინი ბენინი
ნიგერის დროშა ნიგერი
პენონ-დე-ალუსემასი დროშა: ესპანეთი ესპანეთი
დროშა: მაროკო მაროკო
პენონ-დე-ვალეს-დე-ლა-გომერა დროშა: ესპანეთი ესპანეთი
დროშა: მაროკო მაროკო
რას-დუმეირა და დოუმერას კუნძულები დროშა: ერიტრეა ერიტრეა
ჯიბუტის დროშა ჯიბუტი
რუკვანზის კუნძული და მდინარე სემლიკის ხეობა კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკის დროშა კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა
უგანდის დროშა უგანდა
რუფუნზოს ხეობა და სებერერვე რუანდის დროშა რუანდა
დროშა: ბურუნდი ბურუნდი
განსაკუთრებული ეკონომიკური ზონა, სელვაჟეშინის კუნძულის გარშემო დროშა: პორტუგალია პორტუგალია
დროშა: ესპანეთი ესპანეთი
სამხრეთ აღმოსავლეთი ალჟირი დროშა: ალჟირი ალჟირი
ლიბიის დროშა ლიბია
ტრომელინი დროშა: საფრანგეთი საფრანგეთი
მავრიკის დროშა მავრიკი
სეიშელის დროშა სეიშელის კუნძულები
ტსორონა-ზალამბესა დროშა: ეთიოპია ეთიოპია
დროშა: ერიტრეა ერიტრეა [2]
ვადი-ჰალფა დროშა: ეგვიპტე ეგვიპტე
სუდანის დროშა სუდანი
იანგა და მიკონის და მოას მდინარეების საზღვრები სიერა-ლეონეს დროშა სიერა-ლეონე
გვინეის დროშა გვინეა

ამერიკა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ტერიტორია მოსარჩელეები შენიშვნები
არ არის მითითებული ჩილეს დროშა ჩილე
დროშა: ბოლივია ბოლივია
ბოლივიის სურვილია 1879 წლის ომში დაკარგული ტერიტორიების დაბრუნება
ანკონოს კუნძული ვენესუელის დროშა ვენესუელა
დროშა: გაიანა გაიანა
არო-დე-ლა ინვერნადა და
ალბორნოზოს ხეობა
დროშა: ბრაზილია ბრაზილია
დროშა: ურუგვაი ურუგვაი
ბელიზის სამხრეთი ნახევარი დროშა: ბელიზი ბელიზი
დროშა: გვატემალა გვატემალა
გვატემალა ადრე აცხადებდა სრულიად ბელიზზე პრეტენზიას.
ბაჯო-ნუევოს ნაპირი დროშა: კოლუმბია კოლუმბია
დროშა: ნიკარაგუა ნიკარაგუა
დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ
დროშა: იამაიკა იამაიკა
ჰონდურასმა აღიარა კოლუმბიის სუვერენიტეტი ამ კუნძულზე, სხვა მოსარჩელეებს ეს არ უღიარებიათ
კონეჯოს კუნძული ჰონდურასის დროშა ჰონდურასი
სალვადორის დროშა სალვადორი
ფოლკლენდის კუნძულები[1] დროშა: გაერთიანებული სამეფო გაერთიანებული სამეფო
დროშა: არგენტინა არგენტინა
არგენტინა შეიჭრა ფოლკენდში, რის შედეგადაც დაიწყო ფოლკლენდის ომი
მდინარე მარონის დასავლეთი ტერიტორია (საფრანგეთის გვიანა) დროშა: საფრანგეთი საფრანგეთი
სურინამის დროშა სურინამი
გუანტანამოს ყურე[1] დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ
დროშა: კუბა კუბა
ეს არის ამერიკის შეერთებული შტატების იჯარით-მფლობელობაში არსებული ტერიტორია, მაგრამ კუბა ინარჩუნებს დე იურე სუვერენიტეტს.
გუაირას ჩანჩქერი/სეტი-კედასი დროშა: ბრაზილია ბრაზილია
დროშა: პარაგვაი პარაგვაი
მდინარე კორანტეინის ზემო-აღმოსავლეთი (გაიანა) დროშა: გაიანა გაიანა
სურინამის დროშა სურინამი
მდინარე ესსეკიბოს დასავლეთი (გაიანა) დროშა: გაიანა გაიანა
ვენესუელის დროშა ვენესუელა
ჰანსის კუნძული დროშა: კანადა კანადა
დროშა: დანია დანია
კანადა და დანია ერთობლივად მართავს ამ ტერიტორიას.
კუნძული ავესი ვენესუელის დროშა ვენესუელა
დროშა: დომინიკა დომინიკა
ბრაზილიური კუნძული დროშა: ბრაზილია ბრაზილია
დროშა: ურუგვაი ურუგვაი
ურუგვაი ამტკიცებს, რომ სამმხრივი საკონტროლო გამშვები პუნქტი არგენტინისთვის და ბრაზილიისთვის განსაზღვრული არ არის, მაგრამ ეს ქვეყნები ამ გადაწყევტილებას არ ეთანხმებიან.
სუარეცი დროშა: ბოლივია ბოლივია
დროშა: ბრაზილია ბრაზილია
ლოს-მოხესის არქიპელაგი[1] ვენესუელის დროშა ვენესუელა
დროშა: კოლუმბია კოლუმბია
მაჯიტო-დე-ლა-სრუზის სიახლოვეს დროშა: კოსტა-რიკა კოსტა-რიკა
დროშა: ნიკარაგუა ნიკარაგუა
ნავასა[1] დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ
ჰაიტის დროშა ჰაიტი
კეტა სუენას ყურე დროშა: კოლუმბია კოლუმბია
დროშა: ნიკარაგუა ნიკარაგუა
წყნარი ოკეანის საზღვაო ნაპირი დროშა: ჩილე ჩილე
დროშა: პერუ პერუ
ეს ტერიტორია სავარაუდოდ მოიცავს 19 000-35 000 კვადრატულ მეტრს
სან-ანდრესი და პროვიდენსია დროშა: კოლუმბია კოლუმბია
დროშა: ნიკარაგუა ნიკარაგუა
ჰონდურასი აღიარებს კოლუმბიის პრეტენზიებს
საპოდელასა მარჯნის კუნძული დროშა: ბელიზი ბელიზი
დროშა: გვატემალა გვატემალა
ჰონდურასის დროშა ჰონდურასი
გვატემალა ადრე აცხადებდა სრულიად ბელიზზე პრეტენზიას.
სერანილას რიფი დროშა: კოლუმბია კოლუმბია
დროშა: ნიკარაგუა ნიკარაგუა
დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ
დროშა: იამაიკა იამაიკა
ჰონდურასმა აღიარა კოლუმბიის სუვერენიტეტი ამ კუნძულზე, სხვა მოსარჩელეებს ეს არ უღიარებიათ
სამხრეთი გეორგია და სამხრეთ სენდვიჩის კუნძულები[1] დროშა: გაერთიანებული სამეფო გაერთიანებული სამეფო
დროშა: არგენტინა არგენტინა
სამხრეთ პატაგონიის ყინულის ველი
ფიცროის და კეროს მთებს შორის
საზღვრის ნაწილი კვლავ დაუდგენელია

ტერიტორიული დავა კანადასა და ამერიკის შეერთებულ შტატებს შორის[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მთავარი სტატია: ტერიტორიული დავა კანადასა და ამერიკის შეერთებულ შტატებს შორის

ტერიტორია კანადის დროშა კანადური მოსარჩელე აშშ-ის დროშა ამერიკული მოსარჩელე
მაკიას-სილი ნიუ-ბრანსუიკის დროშა ნიუ-ბრანსუიკი მენის დროშა მეინი
ჩრდილოეთ კლდე ნიუ-ბრანსუიკის დროშა ნიუ-ბრანსუიკი მენის დროშა მეინი
ხუან-დე-ფუკა ბრიტანეთის კოლუმბიის დროშა ბრიტანეთის კოლუმბია ვაშინგტონის დროშა ვაშინგტონი
დიქსონ ენტრანსი ბრიტანეთის კოლუმბიის დროშა ბრიტანეთის კოლუმბია ალასკის დროშა ალასკა
პორტლენდის არხი ბრიტანეთის კოლუმბიის დროშა ბრიტანეთის კოლუმბია ალასკის დროშა ალასკა
ბოფორტის ზღვა იუკონის დროშა იუკონი ალასკის დროშა ალასკა
ჩრდილოდასავლეთის გასასვლელი და სხვა არქტიკული წყლები კანადის ტერიტორიები აშშ-ის შტატები

აზია და წყნარი ოკეანე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ტერიტორია მოსარჩელეები შენიშვნები
ასალი, ელ-ქაა, ელ-ქარი, დეირ ელ-აშაიერი, კფარ კოუქი და ტურფაილი ლიბანის დროშა ლიბანი
სირიის დროშა სირია
აბუ-მუსა დროშა: ირანი ირანი
არაბთა გაერთიანებული საამიროების დროშა არაბთა გაერთიანებული საამიროები
აკსა-ჩინი დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
ინდოეთის დროშა ინდოეთი
პეკტუსანის მთის ჩრდილოეთი ნაწილი დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
სამხრეთ კორეის დროშა სამხრეთი კორეა
ტერიტორიის ჩინური სახელი არის ჩანგბაის მთა
ამ მთაზე პრეტენზიას არ აცხადებს ჩრდილოეთი კორეა. კორეის დემოკრატიულმა რესპუბლიკამ 1962 წელს პეკტუსანის მთის ჩრდილოეთი ნაწილი აღიარა ჩინეთის შემადგენლობაში არსებულ ტერიტორიად.
ბუტანის ანკლავი ტიბეტში, კერძოდ: ჩერიკფ გომპა, დჰო, დუნგმარი, გასური, გეზონი, იტსა გომპა, კოჩარი, ნიანრი, რინგუნგი, სანმარი, ტარჩანი და ზუტჰულპუკი დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
დროშა: ბჰუტანი ბჰუტანი
ბორაიბარი ბანგლადეშის დროშა ბანგლადეში
ინდოეთის დროშა ინდოეთი
ბორაიბარი არის არასუვერენული ტერიტორია, რომელიც ეკუთვნის ინდოეთს. მაგრამ 1971 წლიდან ამ ადგილს ბანგლდეში აკონტროლებს.
დაიკატა-დუმბარი ინდოეთის დროშა ინდოეთი
ბანგლადეშის დროშა ბანგლადეში
სხვადასხვა ტერიტორია: დაკ-ჯარმანი/დაკ-დიუტი, დაკ-დანგი/დაკ-ჰაუტი, ლა-დრანგი კუნძულები ფართობით: ბაიე/კოჰ-ტა-კიევი, მილიე/კოჰ-ზმეი, ეაუ/კოჰ-სასი, პისი/კოჰ-ტონსა და ჩრდილოეთ პირატები/კოჰ-პო კამბოჯის დროშა კამბოჯა
დროშა: ვიეტნამი ვიეტნამი
დემჩოკი, ჩუმარი, კაურიკი, შიპკი პასი, ჯადჰი და ლაპტალი დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
ინდოეთის დროშა ინდოეთი
ჩინეთის რესპუბლიკის დროშა ტაივანი (ჩინეთის რესპუბლიკა)
აქ არსებული ტერიტორიების დიდი უმრავლესობა ინდოეთს აქვს დაკავებული, გარდა დემჩოკისა.
დოი-ლანფი დროშა: ბირმა ბირმა
ტაილანდის დროშა ტაილანდი
ფაშტი ედ-დიუბალი და ქიტ ედ-ჯარდაჰი დროშა: ბაჰრეინი ბაჰრეინი
კატარის დროშა კატარი
2001 წელს გაეროს საერთაშორისო სასამართლომ არ მიიღო განაჩენი, ფაქტების ნაკლებობის გამო.
ფარგანის ხეობა დროშა: ყირგიზეთი ყირგიზეთი
დროშა: ტაჯიკეთი ტაჯიკეთი
დროშა: უზბეკეთი უზბეკეთი
დიდი და მცირე ტუნბსი დროშა: ირანი ირანი
არაბთა გაერთიანებული საამიროების დროშა არაბთა გაერთიანებული საამიროები
ეშმორის და კარტიეს კუნძულები დროშა: ავსტრალია ავსტრალია
დროშა: ინდონეზია ინდონეზია
სოკოტრას კლდე სამხრეთ კორეის დროშა სამხრეთი კორეა
დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
ინდო-ბანგლადეშის ანკლავები ინდოეთის დროშა ინდოეთი
ბანგლადეშის დროშა ბანგლადეში
ისფარა დროშა: ყირგიზეთი ყირგიზეთი
დროშა: ტაჯიკეთი ტაჯიკეთი
კაჩატევუს კუნძული ინდოეთის დროშა ინდოეთი
შრი-ლანკის დროშა შრი-ლანკა
ქარანგ უარანგი დროშა: ინდონეზია ინდონეზია
დროშა: მალაიზია მალაიზია
ჯამუ და ქაშმირი ინდოეთის დროშა ინდოეთი
Flag of Pakistan.svg პაკისტანი
აქ არსებულ ზოგიერთ ტერიტორიას აკონტროლებს ჩინეთი
კურია-მურია ომანის დროშა ომანი
იემენის დროშა იემენი
კორეა ჩრდილოეთ კორეის დროშა ჩრდილოეთი კორეა
სამხრეთ კორეის დროშა სამხრეთი კორეა
ჩრდილოეთ კორეის კონსტიტუციის 1 მუხლში წერია: "კორეის სოციალისტური რესპუბლიკა ინტერესებს გამოხატავს ყველა კორეელის მიმართ". ხოლო სამხრეთ კორეის კონსტიტუციის მე-3 მუხლში წერია: "კორეის რესპუბლიკის ტერიტორია შედეგება კორეის ნახევარკუნძულისგან და მიმდებარე კუნძულებისაგან".
კულა-კანგრი და მაღალმთიანი რეგიონის მთები დასავლეთ ბუტანში. დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
დროშა: ბჰუტანი ბჰუტანი
სამხრეთ კურილიის კუნძულები დროშა: რუსეთი რუსეთი
დროშა: იაპონია იაპონია
ლაზიტილა ინდოეთის დროშა ინდოეთი
ბანგლადეშის დროშა ბანგლადეში
ლიანკური სამხრეთ კორეის დროშა სამხრეთი კორეა
ჩრდილოეთ კორეის დროშა ჩრდილოეთი კორეა
დროშა: იაპონია იაპონია
[8]
ლიგიტანი და სიპადანი დროშა: მალაიზია მალაიზია
დროშა: ინდონეზია ინდონეზია
2002 წელს გაეროს საერთაშორისო სასამართლომ გადაწყევტილება მიიღო მალაიზიის სასარგებლოდ და ორივე კუნძული მას მიაკუთვნა. მაგრამ მალაიზიასა და ინდონეზიას შორის ამ ტერიტორიაზე საზღვაო საზღვარი დადგენილი არ არის.
ლიმბანგის ტერიტორია დროშა: ბრუნეი ბრუნეი
დროშა: მალაიზია მალაიზია
2010 წლის 30 აპრილს ბრუნეიმ ხელი მოაწერა დადგენილებას, რომლის პირობითაც მან დათმო ლიმბანგზე ყველა უფლება.
მაკლესფელდი დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
ჩინეთის რესპუბლიკის დროშა ტაივანი (ჩინეთის რესპუბლიკა)
დროშა: ვიეტნამი ვიეტნამი
დროშა: ფილიპინები ფილიპინები
მატევის და ჰუნტერის კუნძულები ვანუატუს დროშა ვანუატუ
დროშა: საფრანგეთი საფრანგეთი
მინერვას რიფი დროშა: ტონგა ტონგა
დროშა: ფიჯი ფიჯი
ფიჯის აქვს ამ ტერიტორიაზე პრეტენზია, მაგრამ ყველა საერთაშორისო საზღვაო სამართალის წესის თანახმად ეს ტერიტორია ტონგას ეკუთვნის.
მალიკუს ატოლი ინდოეთის დროშა ინდოეთი
მალდივის დროშა მალდივი
მდინარე მუჩურიჩარის კუნძულები ინდოეთის დროშა ინდოეთი
ბანგლადეშის დროშა ბანგლადეში
კუნძული მდინარე ნაფში ბანგლადეშის დროშა ბანგლადეში
დროშა: ბირმა ბირმა
პაკისტანის პროვინციების ჩრდილო-დასავლეთის სასაზღვრო პროვინციის, პლემიონის ზონის და ბულჯისტანის ნაწილი Flag of Pakistan.svg პაკისტანი
დროშა: ავღანეთი ავღანეთი
ოკუსი-ამბანის მცირე ნაწილი დროშა: აღმოსავლეთ  ტიმორი აღმოსავლეთ ტიმორი
დროშა: ინდონეზია ინდონეზია
ოკინტორო დროშა: იაპონია იაპონია
დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
ჩინეთი პრეტენზიას არ გამოთქვამს ამ მცირე კუნძულზე, ის ამტკიცებს, რომ იაპონიას არ აქვს უფლება განსაკუთრებული ეკონომიკური ზონა ჰქონდეს ამ ტერიტორიაზე.
პარასელის კუნძულები დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
ჩინეთის რესპუბლიკის დროშა ტაივანი (ჩინეთის რესპუბლიკა)
დროშა: ვიეტნამი ვიეტნამი
"მალაიზია-სინგაპურის საზღვარი" დროშა: სინგაპური სინგაპური
დროშა: მალაიზია მალაიზია
პოიპეტის ნაწილი ტაილანდის დროშა ტაილანდი
კამბოჯის დროშა კამბოჯა
პრაჩინ-ბური ტაილანდის დროშა ტაილანდი
კამბოჯის დროშა კამბოჯა
პრეაჰვიჰეარის ტაძარი ტაილანდის დროშა ტაილანდი
კამბოჯის დროშა კამბოჯა
1962 წელს საერთაშორისო სასამართლომ, ტაძრის კომპლექსი კამბოჯას მიაკუთვნა, თუმცა მიმდებარე ტერიტორიაზე დავა დღემდე გრძელდება.
პულაუ/ფატუ-სინაი დროშა: ინდონეზია ინდონეზია
დროშა: აღმოსავლეთ  ტიმორი აღმოსავლეთ ტიმორი
2004 წელს ეს ტერიტორია გადაეცა ინდონეზიას.
პირდივაჰი ინდოეთის დროშა ინდოეთი
ბანგლადეშის დროშა ბანგლადეში
ქაროჰი და უმ-ელ-მარდიმი დროშა: ქუვეითი ქუვეითი
საუდის არაბეთის დროშა საუდის არაბეთი
საბაჰი (ჩრდილოეთი ბორნეო) დროშა: მალაიზია მალაიზია
დროშა: ფილიპინები ფილიპინები
ფილიპინები გამოთქვამს პრეტენზიას იმის შესახებ, რომ საბაჰი ეკუთვნოდა სულუს სასულთნოს ისტორიულ ტერიტორიას.
სახალინი (სამხრეთი) დროშა: რუსეთი რუსეთი დროშა: იაპონია იაპონიას აქვს უარყოფითი დამოკიდებულება სან-ფრანცისკოს სამშვიდობო ხელშეკრულების სახალინის პუნქტთან, რომლის ძალითაც ეს კუნძული რუსეთს გადაეცა.
სკარბროუჯის რიფი დროშა: ფილიპინები ფილიპინები
დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
ჩინეთის რესპუბლიკის დროშა ტაივანი (ჩინეთის რესპუბლიკა)
სენკაკუს კუნძული დროშა: იაპონია იაპონია
დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
ჩინეთის რესპუბლიკის დროშა ტაივანი (ჩინეთის რესპუბლიკა)
შაკსგამის ხეობა დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
ინდოეთის დროშა ინდოეთი
შატ ალ-არაბი დროშა: ირანი ირანი
დროშა: ერაყი ერაყი
სიაჩენი და სალტოროს ტერიტორია ინდოეთის დროშა ინდოეთი
Flag of Pakistan.svg პაკისტანი
სერის ყურე ინდოეთის დროშა ინდოეთი
Flag of Pakistan.svg პაკისტანი
სამხრეთ ტალპატის კუნძულები ინდოეთის დროშა ინდოეთი
ბანგლადეშის დროშა ბანგლადეში
ეს არის კუნძულების მცირე ჯგუფი რომელზეც ადრე დავა მიმდინარეობდა. ამჟამად აქ მიწის შესახებ დავები აღარ არსებობს, მაგრამ საზღვაო საზღვრი ჯერ კიდევ არ არის განსაზღვრული[9]
სამხრეთი ტიბეტი დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
ინდოეთის დროშა ინდოეთი
ჩინეთის რესპუბლიკის დროშა ტაივანი (ჩინეთის რესპუბლიკა)
კუნძული სპრატლი ჩინეთის რესპუბლიკის დროშა ტაივანი (ჩინეთის რესპუბლიკა)
დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
დროშა: ვიეტნამი ვიეტნამი
დროშა: ფილიპინები ფილიპინები (ნაწილი)
დროშა: მალაიზია მალაიზია (ნაწილი)
დროშა: ბრუნეი ბრუნეი (ნაწილი)
ფილიპინებმა გამოაქვეყნა კონინი, რომლის ძალითაც აქ არსებული კუნძულები გამოცხადდა "რეჟიმის კუნძულებად".
ატოლი სუეინსი დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ
ტოკელაუს დროშა ტოკელაუ
ამ ტერიტორიაზე პრეტენზია არ გამოუთქვამს ახალ ზელანდიას და ის აღიარებს აშშ-ს სუვერენიტეტს სუეინსის კუნძულებზე.
48 კვადრატული მილი (124 კმ²) ტერიტორია სირიის დროშა სირია
იორდანიის დროშა იორდანია
განსაკუთრებული ეკონომიკური ზონა, ტასმანიის ზღვის სიახლოვეს დროშა: ავსტრალია ავსტრალია
დროშა: იაპონია იაპონია
სამ მთაზე გადასასვლელის ნაწილი დროშა: ბირმა ბირმა
ტაილანდის დროშა ტაილანდი
ტრანს-ყარაყორუმის ტრაქტი დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
ინდოეთის დროშა ინდოეთი
მდინარე ტუმნე დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
ჩრდილოეთ კორეის დროშა ჩრდილოეთი კორეა
სამხრეთ კორეის დროშა სამხრეთი კორეა
კუნძულები უტანტი, ზესტლი და მალოჟემჩუჟნი დროშა: რუსეთი რუსეთი
დროშა: ყაზახეთი ყაზახეთი
კუნძული ვოროჟდენია დროშა: ყაზახეთი ყაზახეთი
დროშა: უზბეკეთი უზბეკეთი
კუნძული უეიკი დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ
მარშალის კუნძულების დროშა მარშალის კუნძულები
მდინარე იალუზიანი დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
ჩრდილოეთ კორეის დროშა ჩრდილოეთი კორეა
სამხრეთ კორეის დროშა სამხრეთი კორეა
მდინარეში არსებული კუნძულები და ორი ქვეყნის საზღვარი ამ მონაკვეთში დაუდგენელია.
საუდის არაბეთის და არაბთა გაერთიანებული საემიროების საზღვრის დავა არაბთა გაერთიანებული საამიროების დროშა არაბთა გაერთიანებული საამიროები
საუდის არაბეთის დროშა საუდის არაბეთი

ევროპა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ტერიტორია მოსარჩელეები შენიშვენბი
აკროტირი, სუვერენული სამხედრო ბაზები დროშა: გაერთიანებული სამეფო გაერთიანებული სამეფო
დროშა: კვიპროსი კვიპროსი
ბალტიის ზღვაში საზღვრის დავა კუნძულ ბორნჰოლმის სიახლოვეს დროშა: პოლონეთი პოლონეთი
დროშა: დანია დანია
კარლინგფორდის ყურესთან სასაზღვრო დავა დროშა: ირლანდიის რესპუბლიკა ირლანდია
დროშა: გაერთიანებული სამეფო გაერთიანებული სამეფო
დავითგარეჯა სასაზღვრო დავა დროშა: საქართველო საქართველო
დროშა: აზერბაიჯანი აზერბაიჯანი
მდინარე დუნაის ზოგიერთი ნაწილი
ოსიეკის და სომბორის ოლქების ნაწილზე არსებული დავა
ხორვატიის დროშა ხორვატია
დროშა: სერბეთი სერბეთი
მდინარე ნარვას აღმოსავლეთი სანაპირო და პეტსერი დროშა: რუსეთი რუსეთი
დროშა: ესტონეთი ესტონეთი
1920 წელს დადებული ტარტუს ხელშეკრულებით ეს ტერიტორია რუსეთს შეუერთდა, საბჭოთა კავშირის დაშლის შემდეგ ეს ტერიტორია კვლავ რუსეთის შემადგენლობაში დარჩა.
დეკელია, სუვერენული სამხედრო ბაზები დროშა: გაერთიანებული სამეფო გაერთიანებული სამეფო
დროშა: კვიპროსი კვიპროსი
აღმოსავლეთი ანატოლია დროშა: თურქეთი თურქეთი
დროშა: სომხეთი სომხეთი
მდინარე ემსის და დოლარტის ყურის დასავლეთი ნაწილი დროშა: ნიდერლანდები ნიდერლანდები
დროშა: გერმანია გერმანია
დაარსდა 1960 წელს
გიბრალტარი დროშა: გაერთიანებული სამეფო გაერთიანებული სამეფო
დროშა: ესპანეთი ესპანეთი
ესპანეთი გამოთქვამს პრეტენზიას ამ ტერიტორიაზე
პირანის ყურე სლოვენიის დროშა სლოვენია
ხორვატიის დროშა ხორვატია
გაფორმდა ხელშეკრულება ორ ქვეყანას შორის (ხორვატიის პარლამენტმა რატიფიცირება მოახდინა 2009 წლის 20 ნოემბერს)
ახრი გიბრალტარსა და ესპანეთს შორის დროშა: გაერთიანებული სამეფო გაერთიანებული სამეფო
დროშა: ესპანეთი ესპანეთი
ესპანეთს პრეტენზია აქვს ამ ტერიტორიაზე, რადგანაც ის არალეგალურად არის დაკავებული გაერთიანებული სამეფოს მიერ.
იმია/კარდაკი საბერძნეთის დროშა საბერძნეთი
დროშა: თურქეთი თურქეთი
ტუზლას კუნძული დროშა: უკრაინა უკრაინა
დროშა: რუსეთი რუსეთი
ბოდენის ტბა დროშა: ავსტრია ავსტრია
დროშა: გერმანია გერმანია
დროშა: შვეიცარია შვეიცარია
ლოუთ ფოლის სასაზღვრო დავა დროშა: ირლანდიის რესპუბლიკა ირლანდია
დროშა: გაერთიანებული სამეფო გაერთიანებული სამეფო
მთა მონბლანი დროშა: საფრანგეთი საფრანგეთი
იტალიის დროშა იტალია
მონტამუსის პარკის სიახლოვეს არსებული ტერიტორია დროშა: ანდორა ანდორა
დროშა: ესპანეთი ესპანეთი
ოლივენსა (მათ შორის მუნიციპალიტეტი და ტალიგა) დროშა: ესპანეთი ესპანეთი
დროშა: პორტუგალია პორტუგალია
ფიჭვნი დროშა: საქართველო საქართველო
დროშა: რუსეთი რუსეთი
პრევლაკა ხორვატიის დროშა ხორვატია
ჩერნოგორიის დროშა მონტენეგრო
საზღვაო საზღვარი ადრიატიკაზე ხორვატიის დროშა ხორვატია
ჩერნოგორიის დროშა მონტენეგრო
როკოლი დროშა: გაერთიანებული სამეფო გაერთიანებული სამეფო
დროშა: ირლანდიის რესპუბლიკა ირლანდია
დროშა: დანია დანია
ისლანდიის დროშა ისლანდია
ირლანდიასა და ბრიტანეთში შეთანხმდნენ დემარკაციას მიმდებარე ზღვის ფსკერზე. დანია და ისლანდია ამტკიცებენ, რომ ეს ტერიტორია დიდ ბრიტანეთს არ ეკუთვნის.
სასტავცი დროშა: სერბეთი სერბეთი
დროშა: ბოსნია და ჰერცეგოვინა ბოსნია და ჰერცეგოვინა
სარენგრადსკა (კუნძული)კუნძული სარენგრადსკა დროშა: სერბეთი სერბეთი
ხორვატიის დროშა ხორვატია
სარიჩი დროშა: უკრაინა უკრაინა
დროშა: რუსეთი რუსეთი
გველის კუნძული დროშა: უკრაინა უკრაინა
დროშა: რუმინეთი რუმინეთი
დავა გადაწყდა 2009 წლის 3 თებერვალს, საერთაშორისო სასამართოლოს დახმარებით.
სვეტა გერეს სამხედრო კომპლექსის სიახლოვეს სლოვენიის დროშა სლოვენია
ხორვატიის დროშა ხორვატია
400 ჰექტარი და მისი მიმდებარე ტერიტორია, ტეშინში დროშა: ჩეხეთი ჩეხეთი
დროშა: პოლონეთი პოლონეთი
ველიკო-სკოლჯი და მალი-სკოლჯი (ნეუმის სიახლოვეს) ხორვატიის დროშა ხორვატია
დროშა: ბოსნია და ჰერცეგოვინა ბოსნია და ჰერცეგოვინა
კუნძული ვუკოვარი ხორვატიის დროშა ხორვატია
დროშა: სერბეთი სერბეთი

ტერიტორიული დავა სახელმწიფოს შიგნით[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

არაღიარებული ქვეყნები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ტერიტორია მხარეები შენიშვნები
აფხაზეთი აფხაზეთის რესპუბლიკის დროშა აფხაზეთის რესპუბლიკა
დროშა: საქართველო საქართველო
ბუტანის აღმოსავლეთი ნაწილი დროშა: ბჰუტანი ბჰუტანი
დროშა: ჩინეთი ჩინეთი (ჩინეთის რესპუბლიკა)
ჩრდილოეთ კვიპროსი ჩრდილოეთი კვიპროსის თურქული რესპუბლიკის დროშა ჩრდილოეთ კვიპროსის თურქული პესპუბლიკა
დროშა: კვიპროსი კვიპროსი
კონტინენტური ჩინეთი (მოიცავს ტიბეტს და სინძიანს) დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
ჩინეთის რესპუბლიკის დროშა ტაივანი (ჩინეთის რესპუბლიკა)
მოლდოვას კონტროლირებადი დუბოსარის ოლქი მოლდოვის დროშა მოლდოვა
დნესტრისპირეთის დროშა დნესტრისპირეთის მოლდოვური რესპუბლიკა
აღმოსავლეთი იერუსალიმი ისრაელის დროშა ისრაელი
პალესტინის დროშა პალესტინა
ტივერიადის ტბის ჩრდილოეთი სანაპირო. ისრაელის დროშა ისრაელი
სირიის დროშა სირია
1950-1967 წლებში სირიამ მოახდინა ამ ტერიტორიის ოკუპირება. ექვსდღიანი ომის შემდეგ ეს ტერიტორია კვლავ ისრაელს დაუბრუნდა.
გოლანის მაღლობი ისრაელის დროშა ისრაელი
სირიის დროშა სირია
გიგიტ-ბალისტანის მცირე ტერიტორია Flag of Pakistan.svg პაკისტანი
დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
დიდი უსურისკის კუნძული დროშა: რუსეთი რუსეთი
დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
2004 წელს გაიყო ეს ტერიტორია ჩინეთსა და რუსეთს შორის
პალესტინა ისრაელის დროშა ისრაელი
პალესტინის დროშა პალესტინა
ჰამასი ამჟამად დე-ფაქტო კონტროლს ახორციელებს ღაზის სექტორზე. პალესტინასა და ისრაელს შორის გაფორმებულია ოსლოს ხელშეკრულება.
კაჩინი დროშა: ბირმა ბირმა
დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
გალიგონგის მთების ჩრდილოეთი ნაწილი (高黎貢山) იუნანის დასავლეთით
106,40 კვადრატული კილომეტრი ჩინური ტერიტორია ყაზახეთში დროშა: ყაზახეთი ყაზახეთი
დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
კოსოვო დროშა: სერბეთი სერბეთი
კოსოვოს დროშა კოსოვო
კუნძული კუტუზოვი დროშა: რუსეთი რუსეთი
დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
ლაჩინის კორიდორი მთიანი ყარაბაღის რესპუბლიკის დროშა მთიანი ყარაბაღის რესპუბლიკა
დროშა: აზერბაიჯანი აზერბაიჯანი
მთიანი ყარაბაღი მთიანი ყარაბაღის რესპუბლიკის დროშა მთიანი ყარაბაღის რესპუბლიკა
დროშა: აზერბაიჯანი აზერბაიჯანი
პამირის მთები (დასავლეთით სინძიანი)
(ჩრდილოეთი და ცენტრალური ტერიტორია)
დროშა: ტაჯიკეთი ტაჯიკეთი
დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
პამირის მთები (დასავლეთით სინძიანი)
(სამხრეთი ტერიტორია)
დროშა: ავღანეთი ავღანეთი
დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
რასონი ჩრდილოეთ კორეის დროშა ჩრდილოეთი კორეა
დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
შებაა ისრაელის დროშა ისრაელი
სირიის დროშა სირია
ლიბანის დროშა ლიბანი
თექვსმეტი სოფელი მდინარე ამურის აღმოსავლეთით დროშა: რუსეთი რუსეთი
დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
სომალილენდი სომალილენდის დროშა სომალილენდი
სომალის დროშა სომალი
სამხრეთი ოსეთი სამხრეთ ოსეთის დროშა სამხრეთ ოსეთის რესპუბლიკა
დროშა: საქართველო საქართველო
ნახეთ რუსეთ-საქართველოს ომი (2008)
საზღვრის გამშვები პუნქტი სტრომვილია დროშა: გაერთიანებული სამეფო გაერთიანებული სამეფო
ჩრდილოეთი კვიპროსის თურქული რესპუბლიკის დროშა ჩრდილოეთ კვიპროსის თურქული რესპუბლიკა
ბრიტანეთის სუვერენული სამხედრო ბაზა
ტაივანი
პენჰუ
კონმენი
მატსუს კუნძულები
პრატასის კუნძული
ჩინეთის რესპუბლიკის დროშა ტაივანი (ჩინეთის რესპუბლიკა)[12]
დროშა: ჩინეთი ჩინეთი[13]
დნესტრისპირეთი დნესტრისპირეთის დროშა დნესტრისპირეთის მოლდოვური რესპუბლიკა
მოლდოვის დროშა მოლდოვა
ტუვა დროშა: რუსეთი რუსეთი
დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
ვარნიცა, კოპანსა და ბენდერნი მოლდოვის დროშა მოლდოვა
დნესტრისპირეთის დროშა დნესტრისპირეთის მოლდოვური რესპუბლიკა
დასავლეთ სანაპირო (ისრაელში ეძახიან იუდეა და სამარია) ისრაელის დროშა ისრაელი
პალესტინის დროშა პალესტინა
ნახეთ: ისრაელ-პალესტინის კონფლიქტი
დასავლეთი საჰარა დროშა: მაროკო მაროკო
საჰარის რესპუბლიკის დროშა საჰარის არაბთა დემოკრატიული რესპუბლიკა
გაეროს მიერ ეს ტერიტორია სუვერენულად მიჩნეული არ არის.

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]