პორტუგალიის დედოფლების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

პორტუგალიის დედოფლების სიაში წარმოდგენილია იმ ქალების სია, რომლებიც დაქორწინებულნი იყვნენ პორტუგალიის მეფეზე, ან იმპერატორზე.

პორტუგალიას მთელი მისი ისტორიის მანძილზე 36 ასეთი დედოფალი ჰყავდა, აქედან სამი - მარია I, მარია II და ბეატრის I პორტუგალიის დედოფლები იყვნენ, ოღონდ მეფის პრივილეგიებით სარგებლობდნენ, ვინაიდან მათ ტახტი არა ქორწინებით, არამედ მემკვიდრეობით მიიღეს. დანარჩენები ატარებდნენ უბრალოდ დედოფლის ტიტულს, თუმცა ბევრ მათგანს დიდი ძალაუფლება ჰქონდა. ასეთები პორტუგალიის ისტორიაში არც ისე ცოტანი იყვნენ, მათ ასეთი შეუზღუდავი ძალაუფლება ძირითადად რეგენტობის დროს მიიღეს.

მეფე დინიშ I-ის მეუღლე - დედოფალი იზაბელა არაგონელი წმინდანადაა შერაცხული.

პორტუგალიის 36 დედოფლიდან 5 დაქორწინებული იყო იმპერატორზე, აქედან გამომდინარე მათ ჰქონდათ იმპერატრიცის ტიტული, 28 დაქორწინებული იყო მეფეზე და ჰქონდა დედოფლის ტუტული, ხოლო 3 თავად იყო პორტუგალიის მონარქი.

ბურგუნდიული დინასტია (1139-1383)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი ქორწინება მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
Mafalda Sabóia.jpg მაუდ სავოიელი სავოია 1125 იანვარი 1146 ივნისი 1146 4 ნოემბერი 1157 4 ნოემბერი 1157 აფონსუ I
Dulce de Aragão, Rainha de Portugal -The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).png დულკა არაგონელი ბარსელონა 1160 1174 6 დეკემბერი 1185 1 სექტემბერი 1198 1 სექტემბერი 1198 სანშუ I
D. Urraca de Castela, Rainha de Portugal - The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).png ურაკა კასტილიელი კასტილია 28 მაისი 1187 1206 26 მარტი 1212 3 ნოემბერი 1220 3 ნოემბერი 1220 აფონსუ II
Mécia Lopes de Haro.jpg მესია ლოპეს დე ჰარო კასტილია 1215 1246 1246 4 იანვარი 1248 1270 სანშუ II
Matilde de Bolonha, Rainha de Portugal - The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).png მატილდა ბოლონიელი ბოლოგნა 1202 1235 4 იანვარი 1248 1253 14 იანვარი

1262

აფონსუ III
D. Beatriz, Rainha Consorte de Portugal - The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).png ბეატრის კასტილიელი კასტილია 1242 1253 16 თებერვალი 1279 27 ოქტომბერი 1303 27 ოქტომბერი 1303 აფონსუ III
Elisabeth of Aragon.jpg იზაბელა არაგონელი არაგონი 4 იანვარი 1271 2 თებერვალი 1282 24 ივნისი 1282 7 იანვარი 1325 4 ივლისი 1336 დინიშ I
D. Beatriz de Castela, Rainha de Portugal - The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).png ბეატრის კასტილიელი კასტილია 8 მარტი 1293 12 სექტემბერი 1309 7 იანვარი 1325 28 მაისი 1357 25 ოქტომბერი 1359 აფონსუ IV
Ines de Castro.jpg ინეს დე კასტრო კასტილია 1325 1 იანვარი 1354 _ _ 7 იანვარი 1355 პედრუ I
Leonore Teles de Menezes.jpg ელეონორ თალესი პორტუგალია 1350 მაისი 1372 მაისი 1372 22 ოქტომბერი 1383 1406 ფერნანდუ I

ავისის დინასტია (1385-1580)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი ქორწინება მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
Phillippa of Lancaster cropped.jpg ფილიპა ლანკასტერი ინგლისი 31 მარტი 1359 11 თებერვალი 1387 11 თებერვალი 1387 19 ივლისი 1415 19 ივლისი 1415 ჟუან I
D. Leonor de Aragão, Rainha de Portugal - The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).png ელეანორ არაგონელი არაგონი 1402 22 სექტემბერი 1428 14 აგვისტო 1433 9 სექტემბერი 1438 19 თებერვალი 1445 დუარტე I
Isabel de Coimbra.PNG იზაბელ კოიმბრელი პორტუგალია 1 მარტი 1432 6 მაისი 1447 6 მაისი 1447 2 დეკემბერი 1455 2 დეკემბერი 1455 აფონსუ V
Joanna of Castile.jpg ხუანა ლა

ბელტრანეხა

კასტილია 21 თებერვალი 1462 30 მაისი 1475 30 მაისი 1475 1479 1530 აფონსუ V
13- Rainha D. Leonor.jpg ელეონორ

ვისეუელი

პორტუგალია 2 მაისი 1458 22 იანვარი 1471 28 აგვისტო 1481 25 ოქტომბერი 1495 17 ნოემბერი 1525 ჟუან II
Elisabet, reina de Portugal.jpg ისაბელა არაგონელი არაგონი 2 ოქტომბერი 1470 30 სექტემბერი 1497 30 სექტემბერი 1497 28 აგვსტო 1498 28 აგვისტო 1498 მანუელ I
Portrait of Maria of Aragon, Belem Collection.JPG მარია

არაგონელი

არაგონი 29 ივნისი 1482 30 ოქტომბერი 1500 30 ოქტომბერი 1500 7 მარტი 1517 7 მარტი 1517 მანუელ I
Cleve Eleanor of Austria.jpg ელეონორ

ავსტრიელი

ფლანდრია 15 ნოემბერი 1498 16 ივლისი 1518 16 ივლისი 1518 13 დეკემბერი 1521 25 თებერვალი 1558 მანუელ I
Lopes Catherine of Habsburg.jpg ეკატერინე

ავსტრიელი

ფლანდრია 14 იანვარი 1507 10 თებერვალი 1525 10 თებერვალი 1525 11 ივნისი 1557 12 თებერვალი 1578 ჟუან III

ჰაბსბურგთა დინასტია (1581-1640)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი ქორწინება მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
Margaret of austria 1609.jpg მარგარეტ

ავსტრიელი

ავსტრია 25 დეკემბერი

1584

18 აპრილი 1599 18 აპრილი 1599 3 ოქტომბერი 1611 3 ოქტომბერი 1611 ფილიპე II
La reina Isabel de Borbón (Universidad de Salamanca).png ელიზაბეტა

დე ბურბონი

საფრანგეთი 22 ნოემბერი 1602 25 ნოემბერი 1615 31 მარტი 1621 15 დეკემბერი 1640 6 ოქტომბერი 1644 ფილიპე III

ბრაგანსის დინასტია (1640-1853)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი ქორწინება მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
Luisa Francisca de Guzmán y Medina Sidonia atribuible a Alonso Cano.png ლუიზა დე გუსმანი ესპანეთი 13 ოქტომბერი 1613 12 იანვარი

1633

1 დეკემბერი 1640 6 ნოემბერი 1656 27 თებერვალი 1666 ჟუან IV
Maria Francisca of Savoy, Queen of Portugal by an anonymous artist.jpg მარია ფრანჩესკა

სავოიელი

სავოია 21 ივნისი 1646 2 აგვისტო 1666 2 აგვისტო 1666 24 მარტი 1668 27 დეკემბერი 1683 აფონსუ VI
Portugal 20170510 154442 (34384113050).jpg მარია სოფია

ნოიბურგელი

საღვთო

რომის

იმპერია

6 აგვისტო 1666 11 აგვისტო 1687 11 აგვისტო 1687 4 აგვისტო 1699 4 აგვისტო 1699 პედრუ II
D. Maria Anna de Austria.png მარია ანა ავსტრიელი საღვთო

რომის

იმპერია

7 სექტემბერი 1683 27 ოქტომბერი 1708 27 ოქტომბერი 1708 31 ივლისი 1750 14 აგვისტო 1754 ჟუან V
Rainha Dona Mariana Victória, Escola Portuguesa, séc. XVIII.png მარიანა ვიქტორია

ესპანელი

ესპანეთი 31 მარტი 1718 19 იანვარი 1729 31 ივლისი 1750 24 თებერვალი 1777 15 იანვარი 1781 ჟუზე I
Queen Maria I of Portugal with regalia.jpg მარია I ბრაგანსი პორტუგალია 17 დეკემბერი 1734 1760 24 თებერვალი 1777 20 მარტი 1816 20 მარტი 1816 პედრუ III
Carlota Joaquina.jpg კარლოტა ხოაკინა ესპანელი ესპანეთი 25 აპრილი 1775 8 მაისი 1785 20 მარტი 1816 10 მარტი 1826 11 დეკემბერი 1826 ჟუან VI
D. Leopoldina - ca. 1817.jpg მარია ლეოპოლდინა

ავსტრიელი

საღვთო

რომის

იმპერია

22 იანვარი 1797 6 ნოემბერი 1817 26 მარტი 1826 2 მაისი 1826 11 დეკემბერი 1826 პედრუ IV
Maria II of Portugal Simspon c. 1840.jpg მარია II ბრაგანსი პორტუგალია 4 აპრილი 1819 1836 28 მაისი 1826 15 ნოემბერი 1853 15 ნოემბერი 1853 ფერნანდუ II

ბრაგანსა-საქსენი-კობურგი და გოთას დინასტია (1853-1910)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაბ.თარიღი ქორწინება მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
Estefânia Hohenzollern Sigmarigen.jpg სტეფანია

ჰოჰენცოლერნ-

ზიგმარიგენი

შვაბია 15 ივლისი 1837 18 მაისი 1858 18 მაისი 1858 17 ივლისი 1859 17 ივლისი 1859 პედრუ V
Portrait of Maria Pia of Savoy.jpg მარია პია

სავოიელი

იტალია 14 თებერვალი 1847 6 ოქტომბერი 1862 6 ოქტომბერი 1862 19 ოქტომბერი 1889 5 ივლისი 1911 ლუიშ I
Amelie d'Orleans Corcos 1905.jpg ამელია ორლეანელი საფრანგეთი 28 სექტემბერი 1865 22 მაისი 1886 19 ოქტომბერი 1889 1 თებერვალი 1908 25 ოქტომბერი

1951

კარლუშ I

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]