პორტატიული ვიდეო თამაშების კონსოლების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

ეს არის პორტატიული კონსოლების სია. ამ სიაში არ არის წარმოდგენილი ჯიბის კომპიუტერები, სმარტფონები, ან პლანშეტები; მიუხედავად იმისა, რომ ამ მოწყობილობებზე თავსებადია ვიდეო თამაშები, ისინი არ მოიხსენიებიან ვიდეო თამაშების კონსოლებად.

კონსოლები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

კონსოლი გამოსვლის თარიღი შეჩერების თარიღი მწარმოებელი თაობა შენიშვნები სურათები
Microvision 1979[1] 1981[1] Milton Bradley მეორე
  • ყველაზე ადრეული პორტატიული კონსოლი, რომელიც გამოიყენებდა ცვლად კარტრიჯებს
  • არ გააჩნდა პროცესორი; ყველა გამოთვლას თავად კარტრიჯები ახორციელებდნენ
Milton-Bradley-Microvision-Handheld-FL.jpg
Children's Discovery System 1981 არ არის Mattel მეორე
  • საგანმანათლებლო პორტატიული კონსოლი
Select-A-Game 1981 1982 Entex Industries მეორე
  • არ გააჩნდა პროცესორი; ყველა გამოთვლას თავად კარტრიჯები ახორციელებდნენ
Entex-SelectAGame.jpg
Adventure Vision ჩრდ.ამ. 1982[2]
ჩრდ.ამ. 1983[2]
Entex Industries მეორე Entex-AdventureVision.jpg
Super Micro 1983 არ არის Palmtex მეორე
  • სისტემაზე გამოვიდა მხოლოდ სამი თამაში
Palmtex-SuperMicro.jpg
Gamate 3D 1983 არ არის VTech მეორე
  • სისტემაზე გამოვიდა მხოლოდ სამი თამაში
  • ეს თამაშები აგრეთვე გამოვიდა ProScreen-ისთვის
Variety 1983 არ არის} VTech მეორე
  • სისტემაზე გამოვიდა მხოლოდ ექვსი თამაში
Digi Casse 1984 არ არის Bandai მეორე
  • სისტემაზე გამოვიდა მხოლოდ ექვსი თამაში
Game Pocket Computer 1984 არ არის Epoch მეორე
  • სისტემაზე გამოვიდა მხოლოდ ხუთი თამაში, დამატებით ჩაშენებული იყო თავსატეხი და ხატვის თამაში
  • გამოიყენებდა ცვლად კარტრიჯებს
Epoch-Game-Pocket-Computer-FL.jpg
ProScreen 1984 არ არის VTech მეორე
  • პროექტორისა და პორტატიული კონსოლის კომბინაცია
  • სისტემაზე გამოვიდა მხოლოდ სამი თამაში
  • ეს თამაშები აგრეთვე გამოვიდა Gamate 3D-ისთვის.
  • მისი ამავე სახელწოდების ვარიანტი გამოვიდა Ludotronic-ის მიერ
Etch A Sketch Animator 2000 1988 არ არის Ohio Art Company მეოთხე
  • სისტემაზე გამოვიდა მხოლოდ სამი თამაში
  • გააჩნდა სენსორული ეკრანი
Oaetch2000.jpg
IM-26 1988[3] არ არის Electronika მეოთხე
  • სისტემაზე გამოვიდა მხოლოდ ხუთი თამაში[3]
Игра электроника ИМ-26.jpg
Light Games 1988 არ არის Grandstand მეოთხე
  • პროექტორისა და პორტატიული კონსოლის კომბინაცია
  • სხვა ვარიანტები გამოვიდა ევროპაში
Playtime-LightGames.jpg
PreComputer 1000 1988 არ არის VTech მეოთხე
  • საგანმანათლებლო პორტატიული კონსოლი
Game Boy იაპ 21 აპრილი, 1989[4]
ჩრდ.ამ. July 31, 1989[5]
ევრ 19900928სექტემბერი 28, 1990
WW 23 აპრილი, 2003[6]
Nintendo მეოთხე
  • პირველი კონსოლი Game Boy-ის ოჯახიდან.
  • აქვს მონოქრომული ეკრანი და თამაშები ეშვება ROM-კარტრიჯის მეშვეობით
  • შემცირებული ვერსია სახელად Game Boy Pocket გამოვიდა 1996 წელს
  • მეორე სახეშეცვილი ვერსია სახელად Game Boy Light გამოიცა 1998 წელს
  • 1998 წელს გამოვიდა კონსოლის განახალებული ვერსია Game Boy Color, რომელსაც გააჩნდა ფერადი ეკრანი. მისი თამაშები უკუთავსებადი იყო ორიგინალ Game Boy-თან, თუმცა იგი ითვლება მეხუთე თაობის კონსოლების ნაწილად.
  • Game Boy-ს ყველა ვერსიის საერთო გაყიდვები საერთო ჯამში შეადგენს 118.69 მილიონ ასლს.[7]
Game-Boy-Original.jpg
Lynx ჩრდ.ამ. ოქტომბერი, 1989
1995 Atari მეოთხე
  • პირველი პორტატიული კონსოლი ფერადი LCD ეკრანით.
  • ეშვებოდა სათამაშო კარტრიჯები.
  • შემცირებული ვერსია სახელად Atari Lynx II გამოვიდა 1991 წელს
  • გაყიდვების რაოდენობა არ აღემატება 500,000 ასლს[8]
Atari-Lynx-I-Handheld.png
Game Gear იაპ 6 ოქტომბერი, 1990[9]
ჩრდ.ამ. 26 აპრილი, 1991[10]
ევრ 26 აპრილი, 1991[10]
იაპ 1996[11]
ჩრდ.ამ. 30 აპრილი, 1997[11]
ევრ 30 აპრილი, 1997[11]
Sega მეოთხე
  • Sega-ს პირველი პორტატიული კონსოლი
  • მას შეეძლო Master System-ის თამაშების გაშვება, სპეციალური კონვერტერის საშუალებით[12]
  • თამაშები ეშვებოდა სათამაშო კარტრიჯის მეშვეობით
  • საერთო ჯამში კონსოლის 11 მილიონი ასლი გაიყიდა[8][12]
Game-Gear-Handheld.jpg
TurboExpress იაპ 16 ნოემბერი, 1990[13]
ჩრდ.ამ. 1991[13]
ჩრდ.ამ. 1994[13]
NEC მეოთხე
  • TurboGrafx-16-ის პორტატიული ვერსია
  • ზოგიერთი თამაშს გააჩნდა მრავალმოთამაშიანი რეჟიმი TurboLink-ის კაბელის საშუალებით
  • ეშვებოდა სათამაშო კარტრიჯები
  • ერთდებოდა სტანდარტულ ტელევიზორზე
  • გაიყიდა 1.5 მილიონი ეგზემპლარის ოდენობით[8]
NEC-TurboExpress-Upright-FL.jpg
Gamate 1990 1993 Bit Corporation მეოთხე Gamate.jpg
Game Master 1990 არ არის Hartung მეოთხე
  • Known by different names in different countries, including Systema 2000, Super Game, Game Tronic, and Game Plus
  • Plays monochrome games from ROM cartridges
Supervision 1992[14] არ არის Watara მეოთხე
  • Releases in different countries were by different suppliers with different names similar to Supervision
  • Screen could be tilted relative to controls via flexible connection
  • Plays monochrome games from ROM cartridges
  • Could be linked up to a television via a link cable
  • Version without a tilted screen released
Watara-Supervision-Tilted.jpg
Mega Duck 1993 არ არის Welback Holdings მეოთხე Mega duck cougar boy and games Lighter Sharper.jpg
Game Wizard 1994 არ არის MGA Entertainment მეოთხე
  • Plays cartridges with built-in LCD screen
  • Cartridges bundled with system and not sold separately
  • Similar handheld game consoles released in the UK as the Game Player by Grandstand and in Japan as the Triple-In by Epoch
Virtual Boy იაპ 21 ივლისი, 1995
ჩრდ.ამ. 19950814აგვისტო 14, 1995
იაპ 22 დეკემბერი, 1995
ჩრდ.ამ. 2 მარტი, 1996
Nintendo მეხუთე Virtual-Boy-Set.png
Nomad იაპ ოქტომბერი, 1995[8]
ჩრდ.ამ. October 1995[8]
არ არის Sega მეხუთე
  • Handheld version of the Sega Genesis that played the same cartridges[16]
  • Early version for use on Japanese airplanes was named the Mega Jet[16]
  • Plays ROM cartridges
  • Sold 1 million units; considered a commercial failure[8]
Sega-Nomad-Front.jpg
Design Master Senshi 1995 არ არის Bandai მეხუთე
  • Features a touchscreen with an included stylus
R-Zone 1995 არ არის Tiger Electronics მეხუთე
  • Displayed stereoscopic 3D graphics via a headset; the cartridges contained an LCD screen which the headset displayed via mirrors
  • Plays red monochrome games from ROM cartridges
  • Version that plays color games named the R-Zone Super Screen released in 1995
  • Version that did not use a headset named the X.P.G. Xtreme Pocket Game; games were instead reflected onto a mirror on the console itself
Tiger-RZone-Headset.jpg
PasoGo 1996 არ არის Koei მეხუთე
Game.com ჩრდ.ამ. სექტემბერი, 1997
ჩრდ.ამ. 2000
Tiger Electronics მეხუთე
  • Features a touchscreen with an included stylus
  • Plays monochrome games from ROM cartridges
  • Could be connected to a 14.4 kbit/s modem
  • Smaller version released as the Game.com Pocket Pro
  • Cheaper version without the frontlight released as the Game.com Pocket
  • Sold fewer than 300,000 units; considered a commercial failure[8]
Tiger-Game-Com-FL.jpg
Neo Geo Pocket იაპ 28 ოქტომბერი, 1998[17]
ჩრდ.ამ. June 1, 1999 (Color)[18]
PAL October 1, 1999 (Color)
იაპ 2001
ჩრდ.ამ. 13 ივნისი, 2000[18]
ევრ 13 ივნისი, 2000[18]
SNK მეხუთე
  • Part of the Neo Geo family of consoles
  • Plays monochrome games from ROM cartridges
  • Version that plays color games released as Neo Geo Pocket Color worldwide
  • Neo Geo Pocket was quickly discontinued in favor of the Neo Geo Pocket Color due to lower than expected sales[8]
  • Color version is backwards compatible with Neo Geo Pocket games, but is considered part of the მეექვსე
  • Pocket and Pocket Color combined sold 2 million units; resulted in SNK leaving the hardware business completely[8]
Neo-Geo-Pocket-Anthra-Left.jpg
WonderSwan იაპ 4 მარტი, 1999[19]
2003 Bandai მეექვსე
  • Plays monochrome games from ROM cartridges
  • Version that plays color games released as WonderSwan Color in 2000
  • Redesigned version of the console with a better LCD screen released as SwanCrystal in 2002
  • Sold 3.5 million units: 1.55 million WonderSwans, 1.1 million WonderSwan Colors, and 0.95 million SwanCrystals[20][21]
WonderSwan-Black-Left.jpg
Cybiko USA აპრილი, 2000[22][23]
UK 2001
2003 Cybiko მეექვსე
  • Combination PDA and handheld game console[22]
  • Features an included stylus for keyboard[22]
  • Plays digital games via internet download from PC[22]
  • More than 430 games and applications produced for the system, all were free[24]
  • Improved version named Cybiko Xtreme released in September 2001[22]
  • Sold over 500,000 units by the end of 2000[25]
Cybiko.jpg
Turbo Twist 2000 არ არის LeapFrog Enterprises მეექვსე
  • Educational handheld game console
Game Boy Advance იაპ 21 მარტი, 2001[26]
ჩრდ.ამ. 11 ივნისი, 2001[27]
PAL 22 ივნისი, 2001[28]
იაპ 2006
ჩრდ.ამ. 2008
PAL 2007
Nintendo მეექვსე Nintendo-Game-Boy-Advance-Purple-FL.jpg
Pokémon Mini იაპ 14 დეკემბერი, 2001
ჩრდ.ამ. 20011116ნოემბერი 16, 2001
PAL 20020315მარტი 15, 2002
იაპ დეკემბერი, 2002
Nintendo სხვა Pokémon mini system.jpg
GP32 KOR 23 ნოემბერი, 2001
PAL 15 ივნისი, 2004
არ არის Game Park მეექვსე Gp32.jpg
iQuest 2001 არ არის LeapFrog Enterprises მეექვსე
  • Educational handheld game console
Kasey the Kinderbot 2002 არ არის Fisher Price მეექვსე
  • Educational handheld game console
Pixter 2002[30] 2002[30] Mattel / Fisher-Price მეექვსე
  • Educational handheld game console
  • Features a touchscreen with an included stylus.
N-Gage October 7, 2003[31] არ არის Nokia მეექვსე
  • Combination game console and phone
  • Plays MultiMediaCards
  • Redesigned version that made changing game cartridges easier and moved the earpiece off of the side of the device released as the N-Gage QD in 2004
  • Sold 3 million units[8]
Nokia-NGage-LL.jpg
Leapster October 2003 არ არის LeapFrog Enterprises მეექვსე
  • Educational handheld game console
  • Features a touchscreen with an included stylus
  • Redesigned version with TV output named Leapster L-Max released in 2004
  • Console version named Leapster TV released in 2005
Zodiac October 2003 July 2005 Tapwave მეექვსე
  • Combination PDA, handheld game console, and mobile entertainment device
  • Features a touchscreen with an included stylus and an MP3 player
  • Plays digital games via internal memory or SD cards
  • Sold fewer than 200,000 units; Tapwave declared bankruptcy in July 2005[8]
Tapwave-Zodiac2-FL.jpg
GameKing HKG 2003
არ არის TimeTop Other Gameking I.jpg
Nintendo DS იაპ 2 დეკემბერი, 2004
ჩრდ.ამ. 21 ნოემბერი, 2004
PAL 24 თებერვალი, 2005
2007 Nintendo მეშვიდე
  • First console in the Nintendo DS line
  • Uses two separate screens
  • Features a touchscreen with an included stylus
  • Backwards compatible with Game Boy Advance games
  • Plays ROM cartridges
  • Lighter version with a brighter screen released as the Nintendo DS Lite in 2006
  • Larger version with cameras and without Game Boy Advance compatibility released as the Nintendo DSi in 2008
  • Larger version with larger, better LCD screen released as the Nintendo DSi XL in 2008
  • Sold over 154 million units[32]
Nintendo-DS-Fat-Blue.jpg
PlayStation Portable იაპ 12 დეკემბერი, 2004
ჩრდ.ამ. 24 მარტი, 2005
PAL 1 სექტემბერი, 2005
იაპ ივნისი, 2014
ჩრდ.ამ. იანვარი, 2014
PAL Q4 2014
Sony მეშვიდე
  • Features interactivity with PlayStation 2 and PlayStation 3 consoles
  • Plays Universal Media Discs and digital games via internet download
  • Lighter and thinner version released as the PSP-2000 in 2007
  • Lighter version with a microphone and better LCD screen released as the PSP-3000 in 2008
  • Smaller, redesigned version without a UMD drive released as the PSP Go in 2009
  • Cheaper version without internet connectivity released as the PSP-E1000 in 2011
  • Sold 80 million units[33]
Psp-1000.jpg
Gizmondo ჩრდ.ამ. 22 ოქტომბერი, 2005[34]
ევრ 19 მარტი, 2005[34]
6 თებერვალი, 2006 Tiger Telematics მეშვიდე
  • Features camera, GPS, text messaging, and Bluetooth wireless connectivity
  • Plays SD cards
  • Released in advertisement-supported and ad-free variants
  • Sold fewer than 25 thousand units; considered one of the worst commercial failures of a handheld console[8]
Gizmondo.jpg
GP2X KOR 10 ნოემბერი, 2005
არ არის GamePark Holdings მეშვიდე GP2X 01.JPG
digiBlast ევრ 2005
არ არის Nikko მეშვიდე
  • Kids media player for music, video games and cartoons videos
  • Cartridge for MP3 playback and a cartridge with a 1.3-megapixel camera were released as add-ons
Thumb-digiblast.jpg
V.Smile Pocket 2005 არ არის VTech Other
  • Handheld version of the V.Smile educational console
  • Plays ROM cartridges
  • Redesigned version with a microphone released in 2007
  • Redesigned clamshell version named the V.Smile Pocket Cyber released in 2008
VideoNow XP 2005 არ არის Tiger Electronics მეშვიდე
Didj ჩრდ.ამ. 22 აგვისტო, 2008
არ არის LeapFrog Enterprises Other
  • Educational handheld game console aimed at children
  • Plays ROM cartridges
Dingoo A320 არ არის Dingoo Digital Technology Company მეშვიდე
  • Combination game console, radio, and media player
  • Plays digital games via internet download
Dingoo A320 White.jpg
GP2X Wiz May 12, 2009 არ არის GamePark Holdings მეშვიდე Gp2xwiz.jpg
Pandora May 21, 2010 არ არის OpenPandora მეშვიდე
  • Open source hardware game console only sold online
  • Combination game console and subnotebook
  • Unofficial successor to the GP2X
  • Plays digital games via internet download
  • Features a touchscreen with an included stylus
PandoraFront.JPG
Leapster Explorer July 15, 2010 არ არის LeapFrog Enterprises მეშვიდე
  • Educational handheld video game console
  • Backwards compatible with Didj games
CAANOO August 16, 2010 September 2011 GamePark Holdings მეშვიდე CAANOO.jpg
iXL 2010[35] 2012[35] Mattel / Fisher Price მეშვიდე
  • საგანმანათლებლო კონსოლი
  • Features a touchscreen with an included stylus
Nintendo 3DS იაპ 26 თებერვალი, 2011
ჩრდ.ამ. 27 მარტი, 2011
PAL 25 მარტი, 2011
არ არის Nintendo მერვე
  • Nintendo 3DS-ის ოჯახის ნაწილი
  • გამოიყენებს ორ ერთმანეთისგან განცალკევებულ ეკრანს და შეუძლია სტერეოსკოპური 3D ეფექტის გამოსახვა 3D სათვალეების გარეშე
  • უკუთავსებადია Nintendo DS-თნ
  • ეშვება სათამაშო კარტრიჯები, აგრეთვე თამაშებს გადმოტვირთვა შესაძლებელია ინტერნეტიდან
  • 2012 წელს გამოვიდა კონსოლის დიდი ზომის ვერსია Nintendo 3DS XL
  • Version without 3D capability or clamshell design released as the Nintendo 2DS in 2013
  • Redesigned version with better performance and exclusive titles released as the New Nintendo 3DS in 2014
  • Larger redesigned version with better performance and exclusive titles released as the New Nintendo 3DS XL in 2015
  • Larger redesigned version with better performance and exclusive titles released as the New Nintendo 2DS XL in 2017
  • Sold over 60 million units[36]
Nintendo-3DS-AquaOpen.png
K-Magic September 2011 არ არის K's Kids Other
  • საგანმანათლებლო პორტატიული კონსოლი
PlayStation Vita იაპ 17 დეკემბერი, 2011
ჩრდ.ამ. 15 თებერვალი, 2012
PAL 22 თებერვალი, 2012
არ არის Sony მერვე
  • PlayStation Portable-ს მემკვიდრე
  • გაჩნია მოძრაობის სენსორი, უსადენო ინტერნეტის ფუნქცია, PlayStation 3/PlayStation 4-თან კავშირი, და სენსორული ეკრანი
  • უკუთავსებადია PlayStation Portable-ის თამაშებთან
  • თამაშები ეშვება ემხსიერების ბარათის მეშვეობით, აგრეთვე შესაძლებელია თამაშების ჩამოტვირთვა ინტერნეტიდან
  • შემცირებული ვერსია PCH-2000 გამოვიდა 2013 წელს
  • არაპორტატიული PlayStation TV გამოვიდა 2013 წელს
  • გაიყიდა 4 მილიონი ასლი[32]
PlayStation-Vita-1101-FL.jpg
Kids Pad KOR 21 ნოემბერი, 2012[37]
არ არის LG Corporation სხვა
  • საგანმანათლებლო პორტატიული კონსოლი
Neo Geo X ჩრდ.ამ. 18 დეკემბერი, 2012
არ არის Tommo მერვე
  • Neo Geo-ს ხაზის ნაწილი
  • დაფუძნებულია ღია აპარატულ უზრუნველყოფაზე
  • თამაშები ეშვებოდა SD-ბარათის მეშვეობით
  • მოიცავს HDMI, A/V.
  • პირველი ჰიბრიდული ვიდეო თამაშების კონსოლი
GCW Zero ჩრდ.ამ. 17 იანვარი, 2013
არ არის Game Consoles Worldwide სხვა
  • დაფუძნებული ღია აპარატულ უზრუნველყოფაზე
GCW Zero Front.png
Shield Portable ჩრდ.ამ. 31 ივლისი, 2013
არ არის Nvidia მერვე
  • Nvidia Shield-ის ხაზის ნაწილი
  • Android-ზე დაფუძნებული
  • PC-ის მეშვეობით იძლევა სტრიმინგის საშუალებას
NvidiaShieldPortable.jpg
Nintendo Switch ჩრდ.ამ. 3 მარტი, 2017
არ არის Nintendo სხვა
  • ჰიბრიდული კონსოლი, ძირითად სახლის კონსოლი, რომელიც თავსდება დოკ-სადგურში და უერთდება ტელევიზორს.
  • მისი კონტროლერის, Joy-Con-ის მიერთება კონსოლზე შესაძელებელია როგორც დოკ რეჟიმში, ასევე პლანშეტურ რეჟიმში
  • სენსროული ეკრანი 720p გაფართოებით, 1080p დიკ-რეჟიმში HDMI პორტის მეშვეობით
Nintendo Switch Console.svg

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. 1.0 1.1 Milton Bradley Microvision. AllGame. დაარქივებულია ორიგინალიდან - November 14, 2014. წაკითხვის თარიღი: November 21, 2014.
  2. 2.0 2.1 2.2 Forster, Winnie (2005). The Encyclopedia of Game.Machines: Consoles, Handhelds, and Home Computers 1972-2005. Magdalena Gniatczynska, გვ. 53. 
  3. 3.0 3.1 Электроника ИМ 26. Myadel (2010). წაკითხვის თარიღი: March 28, 2016.
  4. "retrodiary: 1 April – 28 April". Retro Gamer (Bournemouth: Imagine Publishing) (88): 17. April 2011. ISSN 1742-3155. OCLC 489477015.
  5. White, Dave (July 1989). "Gameboy Club". Electronic Gaming Monthly (3): 68.
  6. Consolidated Sales Transition by Region (PDF). Nintendo (January 27, 2010). დაარქივებულია ორიგინალიდან - February 14, 2010. წაკითხვის თარიღი: February 14, 2010.
  7. Consolidated Sales Transition by Region (PDF). Nintendo (January 27, 2010). დაარქივებულია ორიგინალიდან - February 14, 2010. წაკითხვის თარიღი: February 14, 2010.
  8. 8.00 8.01 8.02 8.03 8.04 8.05 8.06 8.07 8.08 8.09 8.10 8.11 Snow, Blake. (July 30, 2007) The 10 Worst-Selling Handhelds of All Time. GamePro. დაარქივებულია ორიგინალიდან - October 12, 2007. წაკითხვის თარიღი: January 17, 2008.
  9. Forster, Winnie (2005). The Encyclopedia of Game.Machines: Consoles, Handhelds, and Home Computers 1972-2005. Magdalena Gniatczynska, გვ. 139. 
  10. 10.0 10.1 "Retroinspection: Sega Game Gear". Retro Gamer (Imagine Publishing) (41): 78–85. 2009. ISSN 1742-3155.
  11. 11.0 11.1 11.2 "Sega Game Gear". Retro Gamer (Live Publishing) (17): 26–35. 2005. ISSN 1742-3155.
  12. 12.0 12.1 Beuscher, David. Sega Game Gear. Allgame. All Media Network. დაარქივებულია ორიგინალიდან - September 14, 2014. წაკითხვის თარიღი: July 8, 2013.
  13. 13.0 13.1 13.2 TurboGrafx-16 TurboExpress. AllGame. დაარქივებულია ორიგინალიდან - November 14, 2014. წაკითხვის თარიღი: November 21, 2014.
  14. Supervision. AllGame. დაარქივებულია ორიგინალიდან - November 14, 2014. წაკითხვის თარიღი: November 21, 2014.
  15. Blake Snow. (May 4, 2007) The 10 Worst-Selling Consoles of All Time. GamePro.com. დაარქივებულია ორიგინალიდან - May 8, 2007. წაკითხვის თარიღი: November 25, 2007.
  16. 16.0 16.1 Marriott, Scott Alan. Sega Genesis Nomad - Overview. Allgame. All Media Network. დაარქივებულია ორიგინალიდან - September 14, 2014. წაკითხვის თარიღი: October 5, 2013.
  17. NeoGeo Pocket. AllGame. დაარქივებულია ორიგინალიდან - November 14, 2014. წაკითხვის თარიღი: November 21, 2014.
  18. 18.0 18.1 18.2 NeoGeo Pocket Color. AllGame. დაარქივებულია ორიგინალიდან - November 14, 2014. წაკითხვის თარიღი: November 21, 2014.
  19. Plunkett, Luke. (April 8, 2011) The Game Boy Creator's Last Handheld Was a Wonderful Thing. Kotaku. წაკითხვის თარიღი: April 17, 2014.
  20. Wild, Kim (2007). "Retroinspection: WonderSwan". Retro Gamer (36): 68–71. ISSN 1742-3155.
  21. Brunskill, Kerry (2010). "Swan Song: A WonderSwan Retrospective". Retro Gamer (126): 45–47.
  22. 22.0 22.1 22.2 22.3 22.4 Chapter 1 : Introducing the Cybiko. Piclist.com. წაკითხვის თარიღი: February 23, 2016.
  23. Holmes, Paul. Cybiko: Technology for Teens. The Holmes Report (July 8, 2002). წაკითხვის თარიღი: February 23, 2016.
  24. Win a fabulous Cybiko Xtreme; READER CLUB.. MGN Ltd. (2002). წაკითხვის თარიღი: February 23, 2016.
  25. Ringshaw, Grant. Vesta pours $9m into new console. Telegraph Media Group Limited (January 2001). წაკითხვის თარიღი: February 23, 2016.
  26. Game Boy Advance: It's Finally Unveiled. IGN (August 23, 2000). წაკითხვის თარიღი: July 19, 2014.
  27. Fielder, Lauren. (May 16, 2001) E3 2001: Nintendo unleashes GameCube software, a new Miyamoto game, and more. GameSpot. წაკითხვის თარიღი: July 19, 2014.
  28. Bramwell, Tom. (March 21, 2001) GBA Day: June 22nd. Eurogamer. წაკითხვის თარიღი: July 19, 2014.
  29. Consolidated Sales Transition by Region (PDF). Nintendo (July 28, 2010). დაარქივებულია ორიგინალიდან - July 19, 2014. წაკითხვის თარიღი: July 19, 2014.
  30. 30.0 30.1 Pixter™. Mattel. წაკითხვის თარიღი: February 20, 2016.
  31. N-Gage. AllGame. დაარქივებულია ორიგინალიდან - November 14, 2014. წაკითხვის თარიღი: November 21, 2014.
  32. 32.0 32.1 Consolidated Sales Transition by Region (PDF). Nintendo (October 29, 2014). წაკითხვის თარიღი: October 29, 2014.
  33. Sony to Stop Selling PlayStation Portable by End of Year. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 3, 2014.
  34. 34.0 34.1 Gizmondo. AllGame. დაარქივებულია ორიგინალიდან - November 14, 2014. წაკითხვის თარიღი: November 21, 2014.
  35. 35.0 35.1 iXL™ Learning System. Mattel. წაკითხვის თარიღი: March 8, 2016.
  36. Nintendo 3DS Sales Pass 60 Million Units Worldwide. IGN (June 10, 2016). წაკითხვის თარიღი: June 14, 2016.
  37. MEGHNA. (November 21, 2012) LG announces the Kids Pad: A tablet aimed at 3 to 7 year olds. Gizmodiva. წაკითხვის თარიღი: February 28, 2016.
შეცდომა ციტირებაში ტეგი <ref> სახელად „IM-26-2“, გარკვეული <references>-ში, არ გამოიყენება წინა ტექსტში.; $2