ორლეანის კონსორტთა სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
ნავიგაციაზე გადასვლა ძიებაზე გადასვლა

ორლეანის კონსორტთა სიაში წარმოდგენილია იმ ქალების სია, რომლებიც დაქორწინებულნი იყვნენ ორლეანის მონარქებზე. სხვადასხვა დროს მათ ჰქონდათ დედოფლის, გრაფინიისა და ჰერცოგინიის წოდება. უკანასკნელი კონსორტი იყო ჰერცოგინია ელენა, რომლის ქმარიც 1842 წელს დაიღუპა.

ორლეანის დედოფლები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მეროვინგები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სურათი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
გუთენუკ

ბურგუნდიელი

გოდომარ

ბურგუნდიელი

495 514/521 25 ივნისი, 524

ქმრის გარდაცვალება

532 ხლოდომერი
ვენერანდა უცნობი მონა ? ? ? ? ? გუნტრამი
მარკატრუდა მაგნახაირი,

ფრანკთა მეფე

? 556 565

განქორწინება

566
ავსტერხილდა ? 548 567 580
ფაილობე ? ? ? ? ? ? ხილდებერტ II
ერმენგრადა

ვესტგოთი

ვიტერიხი,

ვესტგოთთა

მეფე

? 606 607

განქორწინება

? თოიდერიხ II

ორლეანის გრაფინიები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

კაროლინგები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სურათი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
ვალდრადა

ვორმსელი

ერფოლდი ? ? ? 821

ქმრის გარდაცვალება

824 ადრიანი
ენგელტრუდა

ფეზენსაკელი

ლოთარ I,

პარიზის გრაფი

(გირარდები)

805 ? 827 834

ქმრის გარდაცვალება

? ოდო I
აგანე ? ? ? ? 862 რობერი
ელის

ტურელი

უგო, ტურის

გრაფი

(ეტიხონიდები)

805 862 15 სექტემბერი, 866

ქმრის გარდაცვალება

886
თეოდრატა

ტრუელი

ალერანი,

ტრუას გრაფი

868 885 29 თებერვალი, 888

დედოფალი გახდა

903 ოდო II
ჟუდიტი ? ? 922 925 უგო I
ედჰილდ

ინგლისელი

ედუარდი,

ინგლისის მეფე

(უესექსები)

907/910 926 937
Hedwig of Saxony.jpg ჰედვიგ

საქსონიელი

ჰაინრიხ I,

აღმოსავლეთ

ფრანკთა მეფე

(ოტონიდები)

910/22 14 სექტემბერი, 938 16 ივნისი, 956

ქმრის გარდაცვალება

10 მაისი, 965
Adelaide of Aquitaine.jpg ადელაიდა

აკვიტანიელი

გულიემ III,

აკვიტანიის

ჰერცოგი

(რამნულფილდები)

945 970 3 ივლისი, 987

დედოფალი გახდა

15 ივნისი, 1004 უგო II

კაპეტინგები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სურათი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Isabella of Aragon - psychology of dress.jpg ისაბელა

არაგონელი

ხაიმე I,

არაგონის მეფე

(ბარსელონელები)

1247 28 მაისი, 1262 25 აგვისტო, 1270

დედოფალი გახდა

28 იანვარი, 1271 ფილიპი

ორლეანის ჰერცოგინიები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ვალუები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სურათი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Blanche de France (fille de Charles IV).jpg ბლანშ

ფრანგი

შარლ IV,

საფრანგეთის მეფე

(კაპეტინგები)

1 აპრილი, 1328 8 იანვარი, 1345 1 სექტემბერი, 1376

ქმრის გარდაცვალება

8 თებერვალი, 1393 ფილიპი
Valentine de Milan implore la justice du roi Charles VI pour l'assassinat du duc d'Orléans - Alexandre Colin - MBA Lyon 2014 - détail 8.JPG ვალენტინა

ვისკონტი

ჯან გალეაცო,

მილანის ჰერცოგი

(ვისკონტები)

1371 17 აგვისტო, 1389 23 ნოემბერი, 1407

ქმრის გარდაცვალება

4 დეკემბერი, 1408 ლუი I
Isabelle of Valois.jpg იზაბელ

დე ვალუა

შარლ VI,

საფრანგეთის მეფე

(ვალუები)

9 ნოემბერი, 1389 29 ივნისი,

1406

23 ნოემბერი,

1407

13 სექტემბერი, 1409 შარლ I
Scène de fiançailles - Avril - Très Riches Heures du duc de Berry (f.4).jpg ბონა

დ’არმანიაკი

არმან VII,

არმანიაკის გრაფი

(არმანიაკები)

19 თებერვალი, 1392 15 აგვისტო, 1410 1430/35
Marie de Clèves (1426-1487).jpg მარია

კლეველი

ადოლფ I,

კლევის ჰერცოგი

(ლა მარკები)

19 სექტემბერი, 1426 27 ნოემბერი, 1440 5 იანვარი, 1465

ქმრის გარდაცვალება

23 აგვისტო, 1487
Joan of Valois Queen of France.jpg ჟანა

დე ვალუა

ლუი XI,

საფრანგეთის მეფე

(ვალუები)

23 აპრილი, 1461 8 სექტემბერი, 1476 7 აპრილი, 1498

დედოფალი გახდა

4 თებერვალი, 1505 ლუი II
Catarina de medici.jpg ეკატერინე

მედიჩი

ლორენცო II,

ურბინოს ჰერცოგი

(მედიჩები)

13 აპრილი, 1519 28 ოქტომბერი, 1533 10 აგვისტო, 1536

დოფინი გახდა

5 იანვარი, 1589 ანრი

ბურბონები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სურათი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Beaubrun, workshop of - Marie de Bourbon, Duchess of Montpensier - Versailles.jpg მარი დე

ბურბონი

ანრი,

მონპენსიეს

ჰერცოგი

(ბურბონები)

15 ოქტომბერი, 1605 6 აგვისტო, 1626 4 ივნისი, 1627 გასტონი
Anthonis van Dyck 018 (détail).jpg მარგარიტა

ლოთარინგიელი

ფრანსუა II,

ლოთარინგიის

ჰერცოგი

(ლოთარინგიელები)

22 ივლისი, 1615 3 იანვარი, 1632 2 თებერვალი, 1660

ქმრის გარდაცვალება

13 აპრილი, 1672

ორლეანელები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სურათი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Mytens, Jan - Henrietta of England - Enfield Museum Service.jpg ჰენრიეტა

ინგლისელი

ჩარლზ I,

ინგლისის,

ირლანდიისა და

შოტლანდიის მეფე

(სტიუარტები)

26 ივნისი, 1644 31 მარტი, 1661 30 ივნისი, 1670 ფილიპ I
Liselotte von der pfalz.jpg ელიზაბეთ

შარლოტა

კურპფალცელი

კარლ I ლუდვიგი,

პფალცის

კურფიურსტი

(ვიტელსბახები)

27 მაისი, 1652 16 ნოემბერი, 1671 9 ივნისი, 1701

ქმრის გარდაცვალება

9 დეკემბერი,

1722

Françoise-Marie de Bourbon in 1700; Duchess of Chartres.jpg ფრანსუაზ მარი

დე ბურბონი

ლუი XIV,

საფრანგეთის მეფე

(ბურბონები)

25 მაისი, 1677 18 თებერვალი,

1692

9 ივნისი,

1701

2 დეკემბერი, 1723

ქმრის გარდაცვალება

1 თებერვალი,

1749

ფილიპ II
Portrait d'Augusta Marie Jeanne de Baden-Baden, duchesse d'Orléans, détail (jlpw16 0333).jpg ავგუსტა

ბადენ-ბადენელი

ლუდვიგ

ვილჰელმი,

ბადენ-ბადენის

მარკგრაფი

(ცერინგენები)

10 ნოემბერი, 1704 13 ივლისი, 1724 8 ივლისი, 1726 ლუი
Louise Henriette de Bourbon (1726–1759), depicted as the goddess Hebe by Nattier (Metropolitan Museum of Art).jpg ლუიზ ანრიეტა

დე ბურბონი

ლუი არმანი,

კონტის პრინცი

(ბურბონები)

20 ივნისი, 1726 17 დეკემბერი,

1743

4 თებერვალი,

1752

9 თებერვალი, 1759 ლუი ფილიპ I
Portrait of Louise Marie Adélaïde de Bourbon by Vigée Lebrun.jpg მარი ადელაიდა

დე ბურბონი

ლუი ჟან მარი,

პენტიევრის

ჰერცოგი

(ბურბონები)

13 მარტი, 1753 8 მაისი, 1768 18 ნოემბერი,

1785

6 ნოემბერი, 1793

ქმრის სიკვდილით

დასჯა

23 ივნისი,

1821

ლუი ფილიპ II
Marie-Amélie de Bourbon 1.JPG მარია ამალია

ნეაპოლელი

ფერდინანდ I,

ნეაპოლისა და

სიცილიის მეფე

(ბურბონები)

26 აპრილი, 1782 25 ნოემბერი, 1809 9 აგვისტო, 1830

დედოფალი გახდა

24 მარტი,

1866

ლუი ფილიპ III
Portrait de la princesse royale, duchesse d'Orléans - Franz Xaver Winterhalter - musée d'art et d'histoire de Saint-Brieuc b.jpg ელენა

მეკლენბურგ-

შვერინელი

ფრიდრიხ

ლუდვიგი,

მეკლენბურგ-

შვერინის ჰერცოგი

(მეკლენბურგ-

შვერინელები)

24 იანვარი, 1814 28 მაისი, 1837 13 ივლისი, 1842

ქმრის გარდაცვალება

17 მაისი, 1858 ფერდინანდ

ფილიპი

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]