ნეაპოლის კონსორტების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
ნავიგაციაზე გადასვლა ძიებაზე გადასვლა

ნეაპოლის კონსორტების სიაში წარმოდგენილია იმ ქალებისა და მამაკაცების სია, რომლებიც დაქორწინებულნი იყვნენ ნეაპოლის მმართველებზე და ჰქონდათ ჰერცოგინიის, დედოფლის, ან მეფე-კონსორტის წოდება.

ნეაპოლის ჰერცოგინიები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • დროზუ, სერგიუს I-ის ცოლი;
  • თეოდორა, ჯოვანი III-ის ცოლი;
  • ლიმპიასა კაპუელი, სერგიუს VI-ის ცოლი;
  • ანა გაეტელი, ჯოვანი VI-ის ცოლი;

ნეაპოლის დედოფლები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ანჟუები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
BeatrixProvensalska.jpg ბეატრიქს

პროვანსელი

რაიმონ ბერენგარ IV,

პროვანსის გრაფი

(ბარსელონელები)

1234 31 იანვარი,

1245

26 თებერვალი,

1266

23 სექტემბერი, 1267 კარლო I
Jean-Joseph Ansiaux (1754-1840) Margaretha van Bourgondië, gravin van Tonnerre - Godshuis van Tonnerre 20-10-2016 17-46-06.jpg მარგარიტა

ბურგუნდიელი

ოდო,

ნევერის გრაფი

(ბურგუნდიელები)

1250 18 ნოემბერი, 1268 7 იანვარი, 1285

ქმრის გარდაცვალება

4 სექტემბერი, 1308
Marie Uhry neapol.jpg მარია

უნგრელი

იშტვან V,

უნგრეთის მეფე

(არპადები)

1257 მაისი/ივნისი,

1270

7 იანვარი,

1285

5 მაისი, 1309

ქმრის გარდაცვალება

25 მარტი, 1323 კარლო II
SanchaMallorka.jpg სანჩა

მაიორკელი

ხაიმე II,

მაიორკის მეფე

(ბარსელონელები)

1285 20 სექტემბერი,

1304

5 მაისი, 1309 20 იანვარი, 1343

ქმრის გარდაცვალება

28 ივლისი, 1345 რობერტო
Murder of Andrew, Duke of Calabria.jpg ანდრაშ

უნგრელი

კარლ I,

უნგრეთის მეფე

(ანჟუები)

30 ოქტომბერი,

1327

1342 აგვისტო, 1344 19 სექტემბერი, 1345 ჯოვანა I
James IV of Majorca.jpg ხაიმე IV

მაიორკელი

ხაიმე III,

მაიორკის მეფე

(ბარსელონელები)

1336 26 სექტემბერი, 1363 20 იანვარი, 1375
ოტო

ბრაუნშვაიგელი

ჰაინრიხ II,

ბრაუნშვაიგის

ჰერცოგი

(ველფები)

1320 25 სექტემბერი, 1376 26 აგვისტო, 1381

ცოლის დამხობა

1 დეკემბერი, 1398

ანჟუ-დურაცოები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
მარგერიტა

დურაცოელი

კარლო,

დურაცოს ჰერცოგი

(ანჟუები)

28 ივლისი, 1347 თებერვალი, 1369 12 მაისი, 1382 24 თებერვალი, 1386

ქმრის გარდაცვალება

6 აგვისტო, 1412 კარლო III
მარი დე

ლუზინიანი

ჟაკ I,

კვიპროსის მეფე

(ლუზინიანები)

1381 12 თებერვალი, 1403 4 სექტემბერი, 1404 ლადისლაო
მარი

ენგიენელი

ჟანი,

კასტროს გრაფი

(ენგიენები)

1367/1370 1406 6 აგვისტო, 1414

ქმრის გარდაცვალება

9 მაისი, 1446

ვალუები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Marie of Blois, Duchess of Anjou.jpg მარი ბლუელი შარლი,

ბრეტანის

ჰერცოგი

(შატიიონები)

1345 8 ივლისი,

1360

12 მაისი,

1382

20 სექტემბერი, 1384

ქმრის გარდაცვალება

12 ნოემბერი, 1404 ლუი I
Yolande of Aragon.jpg იოლანდა

არაგონელი

ხუან I,

არაგონის მეფე

(ბარსელონელები)

11 აგვისტო,

1384

2 დეკემბერი, 1400 29 აპრილი, 1417

ქმრის გარდაცვალება

14 ნოემბერი, 1442 ლუი II
Marketa Savojská.jpg მარგერიტა

სავოიელი

ამადეო VIII,

სავოიის ჰერცოგი

(სავოიელები)

აგვისტო,

1420

31 აგვისტო, 1432 12 ნოემბერი, 1434

ქმრის გარდაცვალება

30 სექტემბერი, 1479 ლუი III
Ambito francese - Isabella di Lorena, regina di Napoli.jpg იზაბელ

ლოთარინგიელი

შარლ II,

ლოთარინგიის

ჰერცოგი

(ლოთარინგიელები)

1400 24 ოქტომბერი,

1420

2 თებერვალი,

1435

28 თებერვალი, 1453 რენე
Jeanne de Laval (TBB).png ჟანა დე ლავალი გი XIV,

ლავალის გრაფი

(ლავალები)

10 ნოემბერი,

1433

10 სექტემბერი, 1454 10 ივლისი, 1480

ქმრის გარდაცვალება

19 დეკემბერი, 1498

ტრასტამარები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Marie Kastilie.jpg მარია

კასტილიელი

ენრიკე III,

კასტილიის მეფე

(ტრასტამარები)

1 სექტემბერი,

1401

12 ოქტომბერი,

1415

2 ივნისი, 1442 4 ოქტომბერი, 1458 ალფონსო I
Isabella Guilhem de Clermont.jpg იზაბელა

კლერმონელი

ტრისტანი,

კოპერტინოს

გრაფი

(ლოდევილები)

1424 30 მაისი, 1445 27 ივნისი, 1458 30 მარტი, 1465 ფერდინანდ I
ხუანა

არაგონელი

ხუან II,

არაგონის მეფე

(ტრასტამარები)

16 ივნისი,

1455

14 სექტემბერი, 1476 25 იანვარი, 1494

ქმრის გარდაცვალება

9 იანვარი, 1517
ჯოვანა

ნეაპოლელი

ფერდინანდ I,

ნეაპოლის მეფე

(ტრასტამარები)

1478 1496 7 სექტემბერი, 1496

ქმრის გარდაცვალება

27 აგვისტო, 1518 ფერდინანდ II
იზაბელა

დალ ბალცო

პიეტრო,

ანდრიის ჰერცოგი

(დალ ბალცოები)

? 28 ნოემბერი,

1486

7 სექტემბერი,

1496

1501

ქმრის დამხობა

1533 ფედერიკო I

ვალუები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
BNF - Latin 9474 - Jean Bourdichon - Grandes Heures d'Anne de Bretagne - f. 3r - Anne de Bretagne entre trois saintes (détail).jpg ანა ბრეტონელი ფრანსუა II,

ბრეტანის ჰერცოგი

(მონფორები)

25 იანვარი, 1477 8 იანვარი, 1499 1501 29 დეკემბერი, 1503

ქმრის დამხობა

9 იანვარი, 1514 ლუი IV

ტრასტამარები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Isabel la Católica-2.jpg ისაბელ

კასტილიელი

ხუან II,

კასტილიის მეფე

(ტრასტამარები)

22 აპრილი, 1451 19 ოქტომბერი,

1469

29 დეკემბერი, 1503 26 ნოემბერი, 1504 ფერდინანდ III
Germaine de Foix1.jpg ჟერმენა

დე ფუა

ჟანი,

ნარბონის

ვიკონტი

(ფუები)

1488 19 ოქტომბერი, 1505 23 იანვარი, 1516

ქმრის გარდაცვალება

18 ოქტომბერი,

1538

ჰაბსბურგები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
La emperatriz Isabel de Portugal, por Tiziano.jpg ისაბელ

პორტუგალიელი

მანუელ I,

პორტუგალიის

მეფე

(ავისები)

24 ოქტომბერი, 1503 11 მარტი, 1526 1 მაისი, 1539 კარლო IV
Maria Tudor1.jpg მერი ტიუდორი ჰენრი VIII,

ინგლისის მეფე

(ტიუდორები)

18 თებერვალი, 1516 25 ივლისი, 1554 17 ნოემბერი, 1558 ფილიპე I
Isabel de Valois2..jpg ელიზაბეტ

დე ვალუა

ანრი II,

საფრანგეთის

მეფე

(ვალუები)

2 აპრილი, 1545 22 აპრილი, 1559 3 ოქტომბერი, 1568
Ana de Austria2.jpg ანა ავსტრიელი მაქსიმილიან II,

საღვთო რომის

იმპერატორი

(ჰაბსბურგები)

1 ნოემბერი, 1549 4 მაისი, 1570 26 ოქტომბერი, 1580
Margaret of austria 1609.jpg მარგარეტ

ავსტრიელი

კარლ II,

ავსტრიის

ერცჰერცოგი

(ჰაბსბურგები)

25 დეკემბერი, 1584 18 აპრილი, 1599 3 ოქტომბერი, 1611 ფილიპე II
Rodrigo de Villandrando - Isabel of France - WGA25100.jpg ელიზაბეტ

დე ბურბონი

ანრი IV,

საფრანგეთის

მეფე

(ბურბონები)

22 ნოემბერი, 1602 25 ნოემბერი,

1615

31 მარტი, 1621 6 ოქტომბერი, 1644 ფილიპე III
Marie-Anne d'Autriche, reine d'Espagne.jpg მარიანა

ავსტრიელი

ფერდინანდ III,

საღვთო რომის

იმპერატორი

(ჰაბსბურგები)

24 დეკემბერი, 1634 7 ოქტომბერი, 1649 17 სექტემბერი, 1665

ქმრის გარდაცვალება

16 მაისი, 1696
Marie Louise d'Orléans by Mignard wearing the Fleur-de-lis (showing her dignity as a Grand daughter of France) and the Spanish crown.jpg მარია ლუიზა

ორლეანელი

ფილიპ I,

ორლეანის

ჰერცოგი

(ორლეანელები)

26 მარტი, 1662 19 ნოემბერი, 1679 12 თებერვალი, 1689 კარლო V
Marie-Anne de Neubourg, reine d'Espagne.jpg მარია ანა

ნოიბურგელი

ფილიპ

ვილჰელმი,

პფალცის

კურფიურსტი

(ვიტელსბახები)

28 ოქტომბერი, 1667 14 მაისი, 1690 1 ნოემბერი, 1700

ქმრის გარდაცვალება

16 ივლისი, 1740

ბურბონები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Queen Maria Luisa of Spain, Princess of Savoy.jpg მარია ლუიზა

სავოიელი

ვიტორიო ამადეო II,

სარდინიის მეფე

(სავოიელები)

17 სექტემბერი, 1688 2 ნოემბერი, 1701 11 აპრილი, 1713

ნეაპოლი გადაეცა

ავსტრიას

14 თებერვალი, 1714 ფილიპე IV

ჰაბსბურგები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Andrea Vaccaro il giovane (attr.) - Elisabeth Christine von Braunsweig-Wolfenbüttel - circa 1711-1713.jpg ელიზაბეთ

კრისტინა

ბრაუნშვაიგ-

ვოლფენბიუტელი

ლუდვიგ რუდოლფი,

ბრაუნშვაიგ-

ვოლფენბიუტელის

ჰერცოგი

(ველფები)

28 აგვისტო, 1691 1 აგვისტო, 1708 11 აპრილი, 1713 25 მაისი, 1734

ნეაპოლი გადაეცა

ესპანეთს

21 დეკემბერი,

1750

კარლო VI

ბურბონები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Ritratto di Maria Amalia di Sassonia - Madrid, Museo del Prado.jpg მარია ამალია

საქსონიელი

ავგუსტ III,

პოლონეთის მეფე

(ვეტინები)

24 ნოემბერი, 1724 19 ივნისი, 1738 10 აგვისტო, 1759

ქმრის გადადგომა

27 სექტემბერი, 1760 კარლო VII
Johann Georg Weikert 001.jpg მარია კაროლინა

ავსტრიელი

ფრანც I,

საღვთო რომის

იმპერატორი

(ჰაბსბურგ-

ლოთარაინგიელები)

13 აგვისტო, 1752 12 მაისი, 1768 8 სექტემბერი, 1814 ფერდინანდ IV

ბონაპარტები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Julie Clary - enfants.jpg მარი ჯულია კლარი ფრანსუა კლარი 26 დეკემბერი, 1771 1 აგვისტო, 1794 30 მარტი, 1806 1 აგვისტო, 1808

ქმრის გადადგომა

7 აპრილი, 1845 ჯუზეპე

მიურატები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Caroline Murat by Vigee-Lebrun.jpg კაროლინ ბონაპარტი კარლო ბონაპარტე

(ბონაპარტები)

25 მარტი, 1782 20 იანვარი, 1800 1 აგვისტო, 1808 3 მაისი, 1815

ქმრის დამხობა

18 მაისი, 1839 იოაჰიმი

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]