კუნძულების სია ფართობის მიხედვით

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება

250 000 კმ²-ზე დიდი კუნძულები[რედაქტირება]

დასახელება ფართობი
(კმ²)
ქვეყანა/ქვეყნები
1 გრენლანდია 2 175 600 გრენლანდიის დროშა გრენლანდია, დანიის დროშა დანიის ტერიტორია
2 ახალი გვინეა 790 000 ინდონეზიის დროშა ინდონეზია და პაპუა-ახალი გვინეას დროშა პაპუა ახალი გვინეა
3 კალიმანტანი (ბორნეო) 737 500 ბრუნეის დროშა ბრუნეი, ინდონეზიის დროშა ინდონეზია და მალაიზიის დროშა მალაიზია
4 მადაგასკარი 587 041 მადაგასკარის დროშა მადაგასკარი
5 ბაფინის მიწა 507 451 კანადის დროშა კანადა
6 სუმატრა 425 000 ინდონეზიის დროშა ინდონეზია

25 000 კმ²-250 000 კმ² ფართობის კუნძულები[რედაქტირება]

დასახელება ფართობი
(კმ²)
ქვეყანა/ქვეყნები
7 ჰონსიუ 227 414 იაპონიის დროშა იაპონია
8 ვიქტორია 217 291 კანადის დროშა კანადა
9 დიდი ბრიტანეთი 209 331 დიდი ბრიტანეთის დროშა დიდი ბრიტანეთი
10 ელსმირი 196 236 კანადის დროშა კანადა
11 სულავესი 174 600 ინდონეზიის დროშა ინდონეზია
12 სამხრეთი კუნძული 150 737 ახალი ზელანდიის დროშა ახალი ზელანდია
13 იავა 126 700 ინდონეზიის დროშა ინდონეზია
14 ჩრდილოეთი კუნძული 114 050 ახალი ზელანდიის დროშა ახალი ზელანდია
15 ნიუფაუნდლენდი 108 860 კანადის დროშა კანადა
16 კუბა 105 007 კუბის დროშა კუბა
17 ლუსონი 104 688 ფილიპინების დროშა ფილიპინები
18 ისლანდია 102 828 ისლანდიის დროშა ისლანდია
19 მინდანაო 94 630 ფილიპინების დროშა ფილიპინები
20 ირლანდია 84 406 ირლანდიის დროშა ირლანდია და დიდი ბრიტანეთის დროშა დიდი ბრიტანეთი
21 ჰოკაიდო 78 073 იაპონიის დროშა იაპონია
22 ჰაიტი (კუნძული) 73 929 ჰაიტის დროშა ჰაიტი და დომინიკელთა რესპუბლიკის დროშა დომინიკელთა რესპუბლიკა
23 სახალინი 72 493 რუსეთის დროშა რუსეთი
24 ბანქსი 70 028 კანადის დროშა კანადა
25 შრი-ლანკა 65 268 შრი-ლანკის დროშა შრი-ლანკა
26 ტასმანია 60 637 ავსტრალიის დროშა ავსტრალია
27 დევონი 55 247 კანადის დროშა კანადა
28 ალექსანდრე პირველის კუნძული 49 070 ანტარქტიდის დროშა ანტარქტიდა
29 ცეცხლოვანი მიწა 47 401 არგენტინის დროშა არგენტინა და ჩილეს დროშა ჩილე
30 ჩრდილოეთი კუნძული, ახალი მიწა 47 079 რუსეთის დროშა რუსეთი
31 ბერკნერი 43 873 ანტარქტიდის დროშა ანტარქტიდა
32 აკსელ–ჰაიბერგი 43 178 კანადის დროშა კანადა
33 მელვილი 42 149 კანადის დროშა კანადა
34 საუთჰემპტონი 41 214 კანადის დროშა კანადა
35 მარაჟო 40 100 ბრაზილიის დროშა ბრაზილია
36 შპიცბერგენი 39 044 ნორვეგიის დროშა ნორვეგია
37 კიუსიუ 36 555 იაპონიის დროშა იაპონია
38 ახალი ბრიტანეთი 36 514 პაპუა-ახალი გვინეას დროშა პაპუა ახალი გვინეა
39 ტაივანი 35 801 ჩინეთის დროშა ჩინეთი
40 უელსის პრინცის კუნძული 33 339 კანადის დროშა კანადა
41 სამხრეთი კუნძული, ახალი მიწა 33 240 რუსეთის დროშა რუსეთი
42 ხაინანი 33 210 ჩინეთის დროშა ჩინეთი
43 ვანკუვერი 31 285 კანადის დროშა კანადა
44 ტიმორი 28 418 აღმოსავლეთ ტიმორის დროშა აღმოსავლეთი ტიმორი და ინდონეზიის დროშა ინდონეზია
45 სიცილია 25 662 იტალიის დროშა იტალია

10 000–25 000 კმ² ფართობის კუნძულები[რედაქტირება]

დასახელება ფართობი
(კმ²)[1]
ფართობი
(კვ.მი)
ქვეყანა/ქვეყნები
46 სომერსეტი 24 786 9570 კანადის დროშა კანადა
47 კოტელნი/ფადეევის კუნძული 24 000 9266 რუსეთის დროშა რუსეთი
48 სარდინია 23 949 9247 იტალიის დროშა იტალია
49 ბანანალი 20 000 7722 დროშა: ბრაზილია ბრაზილია
50 სიკოკუ 18 545 7160 დროშა: იაპონია იაპონია
51 ჰალმაჰერა 18 040 6865 დროშა: ინდონეზია ინდონეზია
52 სერამი 17 454 6621 დროშა: ინდონეზია ინდონეზია
53 ახალი კალედონია 16 648 6467 საფრანგეთის დროშა საფრანგეთი (ახალი კალედონია)
54 ბათერსტი 16 042 6194 დროშა: კანადა კანადა
55 პრინს-პატრიკი 15 848 6119 დროშა: კანადა კანადა
56 ტარსტონი 15 700 6050 ანტარქტიდის დროშა ანტარქტიდა
57 ჩრდილო-აღმოსავლეთის მიწა 14 467[2] 5586 დროშა: ნორვეგია ნორვეგია
58 სუმბავა 14 386 5965 დროშა: ინდონეზია ინდონეზია
59 ოქტომბრის რევოლუციის კუნძული 14 204 5471 დროშა: რუსეთი რუსეთი
60 ფლორესი 14 154 5464 დროშა: ინდონეზია ინდონეზია
61 მეფე უილიამის კუნძული 13 111 5062 დროშა: კანადა კანადა
62 ნეგროსი 13 074 5048 ფილიპინების დროშა ფილიპინები
63 სამარი 12 849 4961 ფილიპინების დროშა ფილიპინები
64 პალავანი 12 189 4706 ფილიპინების დროშა ფილიპინები
65 პანაი 12 011 4637 ფილიპინების დროშა ფილიპინები
66 ტუპინამბარანა 11 850 4576 დროშა: ბრაზილია ბრაზილია
67 იოს-სუდარსო 11 742 4534 დროშა: ინდონეზია ინდონეზია
68 ბანგკა 11 413 4407 დროშა: ინდონეზია ინდონეზია
69 ელეფ-რინგნესი 11 295 4361 დროშა: კანადა კანადა
70 ბოლშევიკი 11 206 4327 დროშა: რუსეთი რუსეთი
71 იამაიკა 11 190 4320 დროშა: იამაიკა იამაიკა
72 ბაილოტი 11 067 4273 დროშა: კანადა კანადა
73 სუმბა 10 711 4135 დროშა: ინდონეზია ინდონეზია
74 მინდორო 10 572 4082 ფილიპინების დროშა ფილიპინები
75 ვიტი-ლევუ 10 531 4066 ფიჯის დროშა ფიჯი
76 ჰავაი (დიდი კუნძული) 10 434 4029 დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ
77 კეიპ-ბრეტონი 10 311 3981 დროშა: კანადა კანადა

5 000–10 000 კმ² ფართობის კუნძულები[რედაქტირება]

დასახელება ფართობი
(კმ²)[3]
ფართობი
(კვ.მი)
ქვეყანა/ქვეყნები
78 პრინც ჩარლზის კუნძული 9521 3676 დროშა: კანადა კანადა (ნუნავუტი)
79 ბუგენვილი 9318 3598 პაპუა-ახალი გვინეას დროშა პაპუა-ახალი გვინეა
80 კადიაკი 9293 3588 დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ (ალასკა)
81 კვიპროსი 9234 3572 დროშა: კვიპროსი კვიპროსი და აკროტირი და დეკელია, დროშა: გაერთიანებული სამეფო გაერთ. სამეფოს სუვერენული ტერიტორია.[4] (ჩრდილოეთი კვიპროსის თურქული რესპუბლიკის დროშა ჩრდილოეთი კვიპროსი აკონტროლებს კუნძულის ჩრდილოეთ ნაწილს, ეს ტერიტორია არაღიარეებული ქვეყანაა, მას მხოლოდ ერთი ქვეყანა თურქეთი ცნობს.)
82 პუერტო-რიკო 9100 3435 პუერტო-რიკოს დროშა პუერტო-რიკო, სპეციალური ტერიტოია დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ-ში
83 კომსომოლეცი 8812 3402 დროშა: რუსეთი რუსეთი (კრასნოიარსკის მხარე)
84 კორსიკა 8741 3351 დროშა: საფრანგეთი საფრანგეთი
85 დისკო 8612 3312 დროშა: გრენლანდია გრენლანდია, ავტონომიური პტოვინცია დროშა: დანია დანიაში
86 კარნეი 8500 3300 ანტარქტიდის დროშა ანტარქტიდა
87 ჩილოე 8478 3273 ჩილეს დროშა ჩილე (ლოს-ლაგოსის რეგიონი)
88 ბურუ 8473 3271 დროშა: ინდონეზია ინდონეზია (მოლუკი)
89 კრეტა 8312 3209 საბერძნეთის დროშა საბერძნეთი (კრეტას პროვინცია)
90 ანტიკოსტი 7941 3066 დროშა: კანადა კანადა (კვებეკი)
91 რუზველტის კუნძული 7910 3054 ანტარქტიდის დროშა ანტარქტიდა (ანტარქტიდის ტერიტორიული დაყოფა შედის Flag of New Zealand.svg ახალი ზელანდიის შემადგენლობაში)
92 ვრანგელი 7866 3037 დროშა: რუსეთი რუსეთი (ჩუკოტკის ავტონომიური ოკრუგი)
93 ახალი ირლანდია 7404 2859 პაპუა-ახალი გვინეას დროშა პაპუა-ახალი გვინეა
94 ლეიტე 7368 2785 ფილიპინების დროშა ფილიპინები (აღმოსავლეთი ვისაი)
95 ზელანდია 7031[5] 2715 დროშა: დანია დანია
96 კორნუოლლისი 6995 2701 დროშა: კანადა კანადა (ნუნავუტი)
97 პრინც უელსის კუნძული 6675 2577 დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ (ალასკა)
98 კერგელენი 6617 2555 საფრანგეთის სამხრეთული და ანტარქტიდული ტერიტორია დროშა საფრანგეთის სამხრეთული და ანტარქტიდული ტერიტორია, საფრანგეთის ზღვისიქითა ტერიტორიები Flag of France.svg საფრანგეთში
99 აღმოსავლეთი ფოლკლენდი 6605 2550 ფოლკლენდის კუნძულების დროშა ფოლკლენდის კუნძულები, ზღვისიქითა ტერიტორია დროშა: გაერთიანებული სამეფო გაერთ. სამეფოში (კუნძულის ნაწილი შედის დროშა: არგენტინა არგენტინაში)
100 საიპლი 6390 2500 ანტარქტიდის დროშა ანტარქტიდა
101 გრეჰემი 6361 2456 დროშა: კანადა კანადა (ბრიტანეთის კოლუმბია)
102 ახალი ციმბირი 6201 2394 დროშა: რუსეთი რუსეთი (რესპუბლიკა სახა)
103 მელვილი 5765 2234 დროშა: ავსტრალია ავსტრალია (ჩრდილოეთი ტერიტორია)
104 პრინს-ედუარდის კუნძული 5620 2170 დროშა: კანადა კანადა (პრინს-ედუარდის კუნძული)
105 ვანუა-ლევუ 5587 2157 ფიჯის დროშა ფიჯი
106 ველინგტონი 5556 2145 ჩილეს დროშა ჩილე
107 კოტსი 5498 2123 დროშა: კანადა კანადა (ნუნავუტი)
108 ბალი 5416 2091 დროშა: ინდონეზია ინდონეზია (ბალი)
109 ჩიჩაგოვა 5388 2080 დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ (ალასკა)
110 გუადალკანალი 5353 2047 სოლომონის კუნძულების დროშა სოლომონის კუნძულები
111 ამუნდ-რიგნესი 5255 2029 დროშა: კანადა კანადა (ნუნავუტი)
112 დიდი ლიაჰოვის კუნძული 5157 1991 დროშა: რუსეთი რუსეთი (რესპუბლიკა სახა)
113 წმინდა ლავრენტი 5135 1983 დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ (ალასკა)
114 რიესკო 5110 1973 ჩილეს დროშა ჩილე
115 ეჯი 5073[6] 1959 დროშა: ნორვეგია ნორვეგია (შპიცბერგენი)
116 მაკენზ-კინგი 5048 1949 დროშა: კანადა კანადა (ჩრდილო-დასავლეთი ტერიტორიები და ნუნავუტი)
117 ტრინიდადი 5009 1864 ტრინიდადი და ტობაგოს დროშა ტრინიდადი და ტობაგო

სქოლიო[რედაქტირება]

  1. http://islands.unep.ch/Tiarea.htm
  2. http://www.ssb.no/aarbok/kart/i.html
  3. http://islands.unep.ch/Tiarea.htm
  4. აკროტირი და დეკელიაa (მთელი კუნძულის 3 %) და ეს ტერიტოირა არ ეკუთვნის კვიპროს რესპუბლიკას (მთელი კუნძულის 97 %) - see Appendix A, Article 1 in the Cypriot constitution
  5. http://www2.kms.dk/C1256AED004EA666/(AllDocsByDocId)/1D7EE8822587E667C1256AEF0030ABF6?open&pa
  6. http://www.ssb.no/aarbok/kart/i.html