კირიბატის კუნძულების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

ქვემოთ ჩამოთვლილია კირიბატის კუნძულები, რომლებიც შედგება ოცდათორმეტი ატოლისა და ერთი მარჯნის ატოლისგან. კუნძულები დაყოფილია სამ ჯგუფად: გილბერტი , ფენიქსი და ლაინი. ამათგან ყველაზე უკაცრიელია ფენიქსის ჯგუფი, სადაც მხოლოდ კანტონია (იგივე აბარირინგა) დასახლებული – 31 კაცი (2010). ისინი ყველა განლაგებულია წყნარ ოკეანეში. ხმელეთის საერთო ფართობი შეადგენს 812,34 კმ²-ს, ლაგუნების — 2412,5 კმ²-ს. მანძილი ქვეყნის ყველაზე დასავლეთით მდებარე კუნძულსა და ყველაზე აღმოსავლეთით მდებარე კუნძულს შორის შეადგენს დაახლოებით 4000 კმ-ს. მოსახლეობის საერთო რაოდენობაა — 103 058 ადამიანი[1] (2010, აღწერა).

გილბერტის კუნძულები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

კუნძულის დასახელება ყოფილი სახელი თვითწოდება ფართობი, კმ² ლაგუნის ფართობი, კმ² მოსახლეობა
(2010)
კოორდინატები
აბაიანგი - Abaiang 17,48 232,5 5502 1°50′ ჩ. გ. 172°57′ ა. გ. / 1.833° ჩ. გ. 172.950° ა. გ. / 1.833; 172.950
აბემამა - Abemama 27,37 132,4 3213 0°24′ ჩ. გ. 173°50′ ა. გ. / 0.400° ჩ. გ. 173.833° ა. გ. / 0.400; 173.833
არანუკა - Aranuka 11,61 19,4 1057 0°10′ ჩ. გ. 173°35′ ა. გ. / 0.167° ჩ. გ. 173.583° ა. გ. / 0.167; 173.583
არორაე - Arorae 9,48 0 1279 2°38′ ს. გ. 176°49′ ა. გ. / 2.633° ს. გ. 176.817° ა. გ. / -2.633; 176.817
ბერუ - Beru 17,65 38,9 2099 1°20′ ს. გ. 175°59′ ა. გ. / 1.333° ს. გ. 175.983° ა. გ. / -1.333; 175.983
ბუტარიტარი - Butaritari 13,49 191,7 4346 3°09′ ჩ. გ. 172°50′ ა. გ. / 3.150° ჩ. გ. 172.833° ა. გ. / 3.150; 172.833
კურია - Kuria 15,48 0 960 0°13′ ჩ. გ. 173°24′ ა. გ. / 0.217° ჩ. გ. 173.400° ა. გ. / 0.217; 173.400
მაიანა - Maiana 16,72 98,4 2027 0°55′ ჩ. გ. 173°00′ ა. გ. / 0.917° ჩ. გ. 173.000° ა. გ. / 0.917; 173.000
მაკინი - Makin 7,89 0,3 1798 3°23′ ჩ. გ. 173°00′ ა. გ. / 3.383° ჩ. გ. 173.000° ა. გ. / 3.383; 173.000
მარაკეი - Marakei 14,13 19,6 2872 2°00′ ჩ. გ. 173°17′ ა. გ. / 2.000° ჩ. გ. 173.283° ა. გ. / 2.000; 173.283
ნიკუნაუ - Nikunau 19,08 0 1907 1°21′ ს. გ. 176°28′ ა. გ. / 1.350° ს. გ. 176.467° ა. გ. / -1.350; 176.467
ნონოუტი - Nonouti 19,85 370,4 2683 0°40′ ს. გ. 174°20′ ა. გ. / 0.667° ს. გ. 174.333° ა. გ. / -0.667; 174.333
ონოტოა - Onotoa 15,62 54,4 1519 1°52′ ს. გ. 175°33′ ა. გ. / 1.867° ს. გ. 175.550° ა. გ. / -1.867; 175.550
ტაბიტეუეა - Tabiteuea 37,63 365,2 4979 1°20′ ს. გ. 174°50′ ა. გ. / 1.333° ს. გ. 174.833° ა. გ. / -1.333; 174.833
ტამანა - Tamana 4,73 0 951 2°30′ ს. გ. 175°58′ ა. გ. / 2.500° ს. გ. 175.967° ა. გ. / -2.500; 175.967
ტარავა - Tarawa 31,02 343,6 56 284 1°26′ ჩ. გ. 173°00′ ა. გ. / 1.433° ჩ. გ. 173.000° ა. გ. / 1.433; 173.000
მთლიანად 279,23 1866,5 93 496

ლაინის კუნძულები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

კუნძულის დასახელება ყოფილი სახელი თვითწოდება ფართობი, კმ² ლაგუნის ფართობი, კმ² მოსახლეობა
(2010)
კოორდინატები
ვოსტოკი - Vostok 0,24 0 დაუსახლებელი 10°06′ ს. გ. 152°25′ დ. გ. / 10.100° ს. გ. 152.417° დ. გ. / -10.100; -152.417
ქეროლაინი - Caroline 3,76 2,5 დაუსახლებელი 9°57′ ს. გ. 150°13′ დ. გ. / 9.950° ს. გ. 150.217° დ. გ. / -9.950; -150.217
მოლდენი - Malden 39,3 0 დაუსახლებელი 4°01′ ს. გ. 154°59′ დ. გ. / 4.017° ს. გ. 154.983° დ. გ. / -4.017; -154.983
შობის კუნძული კრიტიმატი (Kiritimati) Christmas Island 388,39 324 5586 1°53′ ჩ. გ. 157°24′ დ. გ. / 1.883° ჩ. გ. 157.400° დ. გ. / 1.883; -157.400
სტარბუკი - Starbuck 21 25 დაუსახლებელი 5°37′ ს. გ. 155°56′ დ. გ. / 5.617° ს. გ. 155.933° დ. გ. / -5.617; -155.933
ტაბუაერანი ფანინგი Tabuaeran 33,73 110 1960 3°52′ ჩ. გ. 159°22′ დ. გ. / 3.867° ჩ. გ. 159.367° დ. გ. / 3.867; -159.367
ტერაინა ვაშინგტონი Teraina 9,55 0 1690 4°43′ ჩ. გ. 160°24′ დ. გ. / 4.717° ჩ. გ. 160.400° დ. გ. / 4.717; -160.400
ფლინტი - Flint 3 0 დაუსახლებელი 11°26′ ს. გ. 151°48′ დ. გ. / 11.433° ს. გ. 151.800° დ. გ. / -11.433; -151.800
მთლიანად 498,97 461,5 9236

ფენიქსის კუნძულები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

კუნძულის დასახელება ყოფილი სახელი თვითწოდება ფართობი, კმ² ლაგუნის ფართობი, კმ² მოსახლეობა
(2010)
კოორდინატები
ბირნიე - Birnie 0,2 0 დაუსახლებელი 3°35′ ს. გ. 171°31′ დ. გ. / 3.583° ს. გ. 171.517° დ. გ. / -3.583; -171.517
კანტონი აბარირინგა (Abariringa) Canton ან Kanton 9,15 50 31 2°50′ ს. გ. 171°43′ დ. გ. / 2.833° ს. გ. 171.717° დ. გ. / -2.833; -171.717
მამ კეანი - Mc Kean 0,4 0 დაუსახლებელი 3°36′ ს. გ. 174°08′ დ. გ. / 3.600° ს. გ. 174.133° დ. გ. / -3.600; -174.133
მანრა სიდნეი (Sydney) Manra 4,4 0 დაუსახლებელი 4°27′ ს. გ. 171°15′ დ. გ. / 4.450° ს. გ. 171.250° დ. გ. / -4.450; -171.250
ნიკუმარორო გარდნერი (Gardner) Nikumaroro 4,1 4 დაუსახლებელი 4°40′ ს. გ. 174°31′ დ. გ. / 4.667° ს. გ. 174.517° დ. გ. / -4.667; -174.517
ორონა ჰული (Hull) Orona 3,9 30 დაუსახლებელი 4°30′ ს. გ. 172°10′ დ. გ. / 4.500° ს. გ. 172.167° დ. გ. / -4.500; -172.167
რავაკი ფენიქსი (Phoenix) Rawaki 0,5 0,5 დაუსახლებელი 3°43′ ს. გ. 170°43′ დ. გ. / 3.717° ს. გ. 170.717° დ. გ. / -3.717; -170.717
ენდერბეური Enderbury 5,1 0 დაუსახლებელი 3°08′ ს. გ. 171°05′ დ. გ. / 3.133° ს. გ. 171.083° დ. გ. / -3.133; -171.083
მთლიანად 27,75 84,5 31

დასავლეთ გილბერტი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

დასახელება ყოფილი სახელი თვითწოდება ფართობი, კმ² ლაგუნის ფართობი, კმ² მოსახლეობა
(2010)
კოორდინატები
ბანაბა ოკეანე (Ocean) Banaba 6,39 0 295 0°51′ ს. გ. 169°13′ ა. გ. / 0.850° ს. გ. 169.217° ა. გ. / -0.850; 169.217
მთლიანად 6,39 0 295

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. Kiribati Census Report 2010 Volume 1. National Statistics Office, Ministry of Finance and Economic Development, Government of Kiribati.