იურა მოვსისიანი

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
იურა მოვსისიანი
Spar-Rub15 (4).jpg
პირადი მონაცემები
დაბადების
თარიღი
2 აგვისტო, 1987 (1987-08-02) (32 წლის)
დაბადების
ადგილი
ბაქო, აზერბაიჯანის დროშა აზერბაიჯანი
სიმაღლე 1.85 მ
სათამაშო
პოზიცია
თავდამსხმელი
საკლუბო ინფორმაცია
მიმდინარე
კლუბი
სპარტაკი მოსკოვი
ნომერი 10
ახალგაზრდული კარიერა
2005-2006 პესანდერა
პროფესიონალური კარიერა*
წლები გუნდი მატჩი (გოლი)
2006–2007 კანზას-სიტი ვიზარდსი 28 (5)
2007-2009 რეალ სოლტ-ლეიკი 53 (15)
2010-2011 რანერსი 30 (12)
2011-2012 კრასნოდარი 50 (23)
2012- სპარტაკი მოსკოვი 56 (24)
ეროვნული ნაკრები
2010- სომხეთი 27 (9)
* პროფესიონალურ კლუბებში გამოსვლა და გოლები მხოლოდ ეროვნული ლიგებისთვის იანგარიშება

იურა მოვსისიანი (სომხ. Յուրա Սարգիսի Մովսիսյան; დ. 2 აგვისტო, 1987) — სომეხი[1] ფეხბურთელი. არის მოსკოვის „სპარტაკისა“ და სომხეთის ეროვნული ნაკრების თავდამსხმელი.

ადრეული ცხოვრება[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

იურა აზერბაიჯანში დაიბადა სომხურ ოჯახში, თუმცა ამ წლების შესახებ ფეხბურთელს ვერაფერს იხსენებს, გარდა იმისა რომ მათ აზერბაიჯანი 1991 წლის ბოლოს ან 1992 წლის დასაწყისში დატოვეს, ამის მიზეზი გახდა ბაქოში სომხების დარბევა[2]. იურა ოჯახთან ერთად აშშ-ში გადავიდა და აქვე დაიწყო ფეხბურთის თამაში. მისი კუმირი ტიერი ანრი[3] იყო.

კარიერა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მოვსისიანმა თამაში აშშ-ში დაიწყო და MLS-ის რამდენიმე კლუბის ღირსებას იცავდა, ამის შემდეგ მან კარიერა რუსეთში კერძოდ „კრასნოდარში“ გააგრძელა. 2012 წელს იურა „მოსკოვის სპარტაკში“ გადავიდა, ის სპარტაკის ყველა დროის ყველაზე ძვირადღირებული შენაძენია[4].

მოვსისიანმა თავდაპირველად თამაში აშშ-ს ნაკრებში დაიწყო[5], თუმცა 2010 წლის აგვისტოში სომხეთის ეროვნულ ნაკრებს შეუერთდა და პირველად ირანის წინააღმდეგ ითამაშა[6]. იურა ერთ-ერთი ყველაზე შედაგიანი იყო ევრო 2012-ს საკვალიფიკაციო ეტაპზე, სადაც მან 4 გოლი გაიტანა და 5 შედეგიანი გადაცემით დაგვამახსოვრა თავი[7].

პირადი ცხოვრება[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მოვსოსიანი ლოს-ანჯელესში იზრდებოდა და ფლობს როგორც სომხეთის ისე აშშ-ს პასპორტს. მას ჰყავს ცოლი მარიანა და 2 შვილი[8][9].

მიღწევები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

რილ სოლტ ლაიკი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • MLS-ის თასი: 2009

ინდივიდუალური[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • 2011-2012 წლის კრასნოდარის საუკეთესო ფეხბურთელი
  • 2012-2013 წლის რუსეთის პრემიერლიგის საუკეთესო ბომბარდირი

სტატისტიკა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

გოლები ნაკრებში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

No თარიღი სტადიონი მოწინააღმდეგე ანგარიში შედეგი შეჯიბრის სახეობა
1. 7 სექტემბერი 2010 ფილიპ II-ს არენა, სკოპიე, მაკედონია მაკედონიის დროშა მაკედონია 1–0 2–2 ევრო 2012 კვალიფიკაცია
2. 8 ოქტომბერი 2010 ერევნის რესპუბლიკური სტადიონი, ერევანი, სომხეთი სლოვაკეთის დროშა სლოვაკეთი 1–0 3–1 ევრო 2012 კვალიფიკაცია
3. 12 ოქტომბერი 2010 ერევნის რესპუბლიკური სტადიონი, ერევანი, სომხეთი ანდორის დროშა ანდორა 3–0 4–0 ევრო 2012 კვალიფიკაცია
4. 6 სექტემბერი 2011 დუბნომის სტადიონი, ზილინა, სლოვაკეთი სლოვაკეთის დროშა სლოვაკეთი 1–0 4–0 ევრო 2012 კვალიფიკაცია
5. 6 მაისი 2012 ერევნის რესპუბლიკური სტადიონი, ერევანი, სომხეთი ყაზახეთის დროშა ყაზახეთი 3–0 3–0 ამხანაგური მატჩი
6. 11 ივნისი 2013 პარკენის სტადიონი, კოპენჰაგენი, დანია დანიის დროშა დანია 1–0 4–0 2014 წლის მსოლიო ჩემპიონატის კვალიფიკაცია
7. 3–0
8. 11 ოქტომბერი 2013 ერევნის რესპუბლიკური სტადიონი, ერევანი, სომხეთი ბულგარეთის დროშა ბულგარეთი 2–1 2–1 2014 წლის მსოლიო ჩემპიონატის კვალიფიკაცია
9. 15 ოქტომბერი 2013 სან პაოლო, ნაპოლი, იტალია იტალიის დროშა იტალია 1–0 2–2 2014 წლის მსოლიო ჩემპიონატის კვალიფიკაცია

საკლუბო სტატისტიკა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

კლუბი სეზონი ჩემპიონატი თასი საერთაშორისო ამხანაგური სულ
თამაში გოლი თამაში გოლი თამაში  გოლი თამაში გოლი თამაში გოლი
კანსას სიტი MLS 2006 10 0 0 0 0 0 0 0 10 0
MLS 2007 18 5 0 0 0 0 0 0 18 5
Total 28 5 0 0 0 0 0 0 28 5
რილ სოლტ ლეიკი MLS 2007 5 0 0 0 0 0 0 0 5 0
MLS 2008 22 7 3 1 0 0 0 0 25 8
MLS 2009 26 8 4 0 0 0 0 0 30 8
Total 53 15 7 1 0 0 0 0 60 16
რანდერსი დანიის სუპერლიგა 2009-2010 13 7 0 0 0 0 0 0 13 7
დანიის სუპერლიგა 2010-2011 17 5 3 4 5 5 1 0 26 14
Total 30 12 3 4 5 5 1 0 39 21
კრასნოდარი რუსეთის პრემიერ ლიგა 2011-2012 37 14 1 0 0 0 6 8 44 23
რუსეთის პრემიერ ლიგა 2012-2013 13 9 0 0 0 0 0 0 13 9
Total 50 23 1 0 0 0 6 8 57 32
სპარტაკი მოსკოვი რუსეთის პრემიერ ლიგა 2012-2013 8 4 0 0 0 0 0 0 8 4
რუსეთის პრემიერ ლიგა 2013-2014 23 14 1 0 2 2 0 0 26 16
რუსეთის პრემიერ ლიგა2014–2015 16 2 1 0 0 0 0 0 17 2
რუსეთის პრემიერ ლიგა 2015-2016 3 2 0 0 0 0 0 0 3 2
Total 50 22 1 0 2 2 0 0 53 24
სულ 211 77 12 5 7 7 1 0 231 89

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. http://russianfootballnews.com/yura-movsisyan-spartak-fans-are-at-a-different-level-just-like-the-club/
  2. Combine presents land of opportunity. წაკითხვის თარიღი: 9 May 2012.
  3. hy:Յուրա Մովսիսյան. Երբ նայում ես Մեսիին ու Ռոնալդուին, հասկանում ես, որ պետք է շատ աշխատել hy. sport.news.am. წაკითხვის თარიღი: 6 March 2013.
  4. hy:Յուրա Մովսիսյանը՝ "Սպարտակի" ամենաթանկ տրանսֆերների ցուցակում hy. sport.news.am. წაკითხვის თარიღი: 5 March 2013.
  5. You Asked?: Yura Movsisyan Answers, Goal.com, 2009-07-20, http://www.goal.com/en-us/news/1110/major-league-soccer/2009/07/20/1394051/you-asked-yura-movsisyan-answers. წაკითხვის თარიღი: 2010-06-30
  6. U.S. striker joins Armenia’s national soccer team, Armenian Reporter, 2010-08-09, http://www.reporter.am/go/article/2010-08-09-u-s--striker-joins-armenia-s-national-soccer-team. წაკითხვის თარიღი: 2010-08-09
  7. Former RSL striker Movsisyan completes Spartak move. MLSsoccer.com. წაკითხვის თარიღი: 5 March 2013.
  8. Armenian striker Yura Movsisyan's life has gone full circle as he stars in Russia. goal.com. წაკითხვის თარიღი: 5 March 2013.
  9. hy:Հայաստանի հավաքականի ֆուտբոլիստների կանայք (ֆոտո) hy. sport.news.am. წაკითხვის თარიღი: 7 March 2013.