იუნესკოს არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის ძეგლების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება
განაწილება ქვეყნების მიხედვით

იუნესკომ შექმნა არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის ძეგლების სია, რომლის მიზანია უზრუნველყოს მათი უკეთესი დაცვა და საზოგადოების ინფორმირება მათი მნიშვნელობის შესახებ[1].

სია შეიქმნა 2008 წელს, როდესაც 2003 წელს მიღებული არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის ძეგლების დაცვის კონვენცია შევიდა ძალაში.

2010 წელს პროგრამის ფარგლებში შეადგინეს ორი სია: კაცობრიობის არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის წარმომადგენლობითი სია და გადაუდებელი დაცვის საჭიროების მქონე არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის ძეგლების სია.

კაცობრიობის არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის წარმომადგენლობითი სია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

წევრი ქვეყანა ელემენტი[A] განაცხადის წელი[B] რეგისტრაციის წელი[C] რეგიონი[D] სქოლიო
ალბანეთის დროშა ალბანეთი ალბანეთის იზოპოლიფონიური მუსიკა 2005 2008 ENA [2]
ალჟირის დროშა ალჟირი აჰელილი 2005 2008 AST [3]
წესები და ხელოვნება, რომელიც ასოცირდება ტლემსენის საქორწინო კოსტუმების ტრადიციასთან 2012 AST [4]
სიდი აბდ-ელ ადერის მავზოლეუმის ყოველწლიური პილიგრიმობა (სიდი-შეიხი) 2013 AST [5]
სებეიბის რიტუალები და ცერემონიალები ჯანეტის ოაზისში 2014 AST [6]
სბუა, სიდი ელ ჰაჯი ბელქასემის ყოველწლიური მოლოცვა 2015 AST [7]
ალჟირის დროშა ალჟირი
მალის დროშა მალი
ნიგერის დროშა ნიგერი
იმზადი 2013 AFR, AST [8]
ანდორის დროშა ანდორა
ესპანეთის დროშა ესპანეთი
საფრანგეთის დროშა საფრანგეთი
ზაფხულის ნაბუნიობის ფესტივალი პირენეებში 2015 ENA [9]
არგენტინის დროშა არგენტინა ფილეტეადო ბუენოს-აირესში, ტრადიციული ხატვის ხელოვნება 2015 LAC [10]
არგენტინის დროშა არგენტინა
ურუგვაის დროშა ურუგვაი
ტანგო 2009 LAC [11]
სომხეთის დროშა სომხეთი დუდუკი 2005 2008 ENA [12]
სომხური ქვა-ჯვარების ხელოვნება. სიმბოლიზმი და ხაჩქარების ხელობა 2010 ENA [13]
დავით სასუნცი 2012 ENA [14]
ლავაში, მოზადება, მნიშვნელობა და ტრადიციული პურის გამოვლინება სომხურ კულტურაში 2014 ENA [15]
ავსტრიის დროშა ავსტრია შემენლაუფენი, იმსტის ფესტივალი 2012 ENA [16]
ესპანური ცხენოსნობის სკოლა 2015 ENA [17]
აზერბაიჯანის დროშა აზერბაიჯანი აზერბაიჯანული მუღამი 2003 2008 APA [18]
აშუღის აზერბაიჯანული ხელოვნება 2009 APA [19]
ხალიჩების ქსოვის ტრადიციული აზებაიჯანული ხელოვნება 2010 APA [20]
თარზე დაკვრის აზერბაიჯანული ხელოვნება 2012 APA [21]
ტრდიციული აზერბაიჯანული ქალის თავსაბურავი 2014 APA [22]
ლაჰიჩის სპილენძის ხელობა 2015 APA [23]
ავღანეთის დროშა ავღანეთი, აზერბაიჯანი, ინდოეთი, ირანი, ყირგიზეთი, პაკისტანი, თურქეთი, უზბეკეთი ნოვრუზი 2009 APA [24]
ბანგლადეშის დროშა ბანგლადეში ბაული 2005 2008 APA [25]
ჯამდანი 2013 APA [26]
არაბთა გაერთიანებული საამიროები, ავსტრია, ბელგია, ჩეხეთი, საფრანგეთი, უნგრეთი, სამხრეთი კორეა, მონღოლეთი, მაროკო, ყატარი, საუდის არაბეთი, ესპანეთი, სირია ბაზი, ცოცხალი მსოფლიო მემკვიდრეობა 2010 AFR, APA, AST, ENA [27]
ბელგიის დროშა ბელგია ბინჩეს კარნავალი 2003 2008 ENA [28]
ბრიუგეს წმინდა სისხლის პროცესია 2009 ENA [29]
აალსტის კარნავალი 2010 ENA [30]
ჰოუტემის ყოველწლიური საქონლის ბაზრობა 2010 ENA [31]
Krakelingen and Tonnekensbrand, end-of-winter bread and fire feast at Geraardsbergen 2010 ENA [32]
Leuven age set ritual repertoire 2011 ENA [33]
Marches of Entre-Sambre-et-Meuse 2012 ENA [34]
Shrimp fishing on horseback in Oostduinkerke 2013 ENA [35]
Beer culture in Belgium 2016 ENA [36]
ბელგიის დროშა ბელგია
საფრანგეთის დროშა საფრანგეთი
Processional giants and dragons in Belgium and France 2005 2008 ENA [37]
ბელიზის დროშა ბელიზი
გვატემალის დროშა გვატემალა
ჰონდურასის დროშა ჰონდურასი
ნიკარაგუას დროშა ნიკარაგუა
გარიფუნის ენა, ცეკვა და მუსიკა 2001 2008 LAC [38]
ბენინის დროშა ბენინი
ნიგერიის დროშა ნიგერია
ტოგოს დროშა ტოგო
Oral heritage of Gelede 2001 2008 AFR [39]
ბჰუტანის დროშა ბჰუტანი Mask dance of the drums from Drametse 2005 2008 APA [40]
ბოლივიის დროშა ბოლივია კალავაია 2003 2008 LAC [41]
ორუროს კარნავალი 2001 2008 LAC [42]
Ichapekene Piesta, the biggest festival of San Ignacio de Moxos 2012 LAC [43]
Pujllay and Ayarichi, music and dances of the Yampara culture 2014 LAC [44]
ბოსნია და ჰერცეგოვინის დროშა ბოსნია და ჰერცეგოვინა Zmijanje embroidery 2014 ENA [45]
ბრაზილიის დროშა ბრაზილია Oral and graphic expressions of the Wajapi 2003 2008 LAC [46]
Samba de Roda of the Recôncavo of Bahia 2005 2008 LAC [47]
Frevo, performing arts of the Carnival of Recife 2012 LAC [48]
Círio de Nazaré (The Taper of Our Lady of Nazareth) in the city of Belém, Pará 2013 LAC [49]
კაპოეირა 2014 LAC [50]
ბულგარეთის დროშა Bulgaria Bistritsa Babi, archaic polyphony, dances and rituals from the Shoplouk region 2005 2008 ENA [51]
Nestinarstvo, messages from the past: the Panagyr of Saints Constantine and Helena in the village of Bulgari 2009 ENA [52]
The tradition of carpet-making in Chiprovtsi 2014 ENA [53]
პერნიკის რეგიონის ფოლკლორის ფესტივალი 2015 ENA [54]
ბურკინა-ფასოს დროშა ბურკინა-ფასო
მალის დროშა მალი
კოტ-დ’ივუარის დროშა კოტ-დ’ივუარი
Cultural practices and expressions linked to the balafon of the Senufo communities of Mali, Burkina Faso and Côte d'Ivoire 2012 AFR [55]
ბურუნდის დროშა ბურუნდი Ritual dance of the royal drum 2014 AFR [56]
კამბოჯის დროშა კამბოჯა კამბოჯის სამეფო ბალეტი 2003 2008 APA [57]
სბეკ-თომის ქმერების ჩრდილის თეატრი 2005 2008 APA [58]
კამბოჯის დროშა კამბოჯა
ფილიპინების დროშა ფილიპინები
სამხრეთ კორეის დროშა სამხრეთი კორეა
ვიეტნამის დროშა ვიეტნამი
Tugging rituals and games 2015 APA [59]
ცენტრალური აფრიკის რესპუბლიკის დროშა ცენტრალური აფრიკის რესპუბლიკა Polyphonic singing of the Aka Pygmies of Central Africa 2003 2008 AFR [60]
ჩილეს დროშა ჩილე Baile Chino 2014 LAC [61]
ჩინეთის დროშა ჩინეთი Kun Qu opera 2001 2008 APA [62]
Guqin and its music 2003 2008 APA [63]
Uyghur Muqam of Xinjiang 2005 2008 APA [64]
Art of Chinese seal engraving 2009 APA [65]
China engraved block printing technique 2009 APA [66]
ჩინური კალიგრაფია 2009 APA [67]
Chinese paper-cut 2009 APA [68]
Chinese traditional architectural craftsmanship for timber-framed structures 2009 APA [69]
Craftsmanship of Nanjing Yunjin brocade 2009 APA [70]
Dragon Boat festival 2009 APA [71]
Farmers' dance of China’s Korean ethnic group 2009 APA [72]
Gesar epic tradition 2009 APA [73]
Grand song of the Dong ethnic group 2009 APA [74]
Hua'er 2009 APA [75]
Manas 2009 APA [76]
Mazu belief and customs 2009 APA [77]
Nanyin 2009 APA [78]
Regong arts 2009 APA [79]
Sericulture and silk craftsmanship of China 2009 APA [80]
ტიბეტური ოპერა 2009 APA [81]
Traditional firing technology of Longquan celadon 2009 APA [82]
Traditional handicrafts of making Xuan paper 2009 APA [83]
Xi'an wind and percussion ensemble 2009 APA [84]
Yueju opera 2009 APA [85]
ტრადიციული ჩინური მედიცინა 2010 APA [86]
Peking opera 2010 APA [87]
Chinese shadow puppetry 2011 APA [88]
Chinese Zhusuan, knowledge and practices of mathematical calculation through the abacus 2013 APA [89]
მონღოლეთის დროშა მონღოლეთი
ჩინეთის დროშა ჩინეთი
ურტიინ-დუუ, ტრადიციული ფოლკლორული სიმღერა 2005 2008 APA [90]
კოლუმბიის დროშა კოლუმბია ბარანკილიის კარნავალი 2003 2008 LAC [91]
Cultural space of Palenque de San Basilio 2005 2008 LAC [92]
Carnaval de Negros y Blancos 2009 LAC [93]
Holy Week processions in Popayán 2009 LAC [94]
Wayuu normative system, applied by the Pütchipü’üi (palabrero) 2010 LAC [95]
Traditional knowledge of the jaguar shamans of Yuruparí 2011 LAC [96]
Festival of Saint Francis of Assisi, Quibdó 2012 LAC [97]
კოლუმბიის დროშა კოლუმბია
ეკვადორის დროშა ეკვადორი
Marimba music, traditional chants and dances from the Colombia South Pacific region and Esmeraldas Province of Ecuador 2015 LAC [98]
კოსტა-რიკას დროშა კოსტა-რიკა Oxherding and oxcart traditions in Costa Rica 2005 2008 LAC [99]
კოტ-დ’ივუარის დროშა კოტ-დ’ივუარი Gbofe of Afounkaha, the music of the transverse trumps of the Tagbana community 2001 2008 AFR [100]
ხორვატიის დროშა ხორვატია
Annual carnival bell ringers' pageant from the Kastav area 2009 ENA [101]
Festivity of Saint Blaise, the patron of Dubrovnik 2009 ENA [102]
Lacemaking in Croatia 2009 ENA [103]
Procession Za Krizen ('following the cross') on the island of Hvar 2009 ENA [104]
Spring procession of Ljelje/Kraljice (queens) from Gorjani 2009 ENA [105]
Traditional manufacturing of children’s wooden toys in Hrvatsko Zagorje 2009 ENA [106]
Two-part singing and playing in the Istrian scale 2009 ENA [107]
Gingerbread craft from Northern Croatia 2010 ENA [108]
Sinjska alka, a knights’ tournament in Sinj 2010 ENA [109]
Bećarac singing and playing from Eastern Croatia 2011 ENA [110]
Nijemo Kolo, silent circle dance of the Dalmatian hinterland 2011 ENA [111]
Klapa multipart singing of Dalmatia, southern Croatia 2012 ENA [112]
კუბის დროშა კუბა La Tumba Francesa 2003 2008 LAC [113]
კვიპროსის დროშა კვიპროსი Lefkara laces or Lefkaritika 2009 ENA [114]
Tsiattista poetic duelling 2011 ENA [115]
ჩეხეთის დროშა ჩეხეთი Slovácko Verbuňk, recruit dances 2005 2008 ENA [116]
Shrovetide door-to-door processions and masks in the villages of the Hlinecko area 2010 ENA [117]
Ride of the Kings in the south-east of the Czech Republic 2011 ENA [118]
ჩრდილოეთ კორეის დროშა ჩრდილოეთი კორეა Arirang folk song in the Democratic People's Republic of Korea 2014 APA [119]
Tradition of kimchi-making in the Democratic People's Republic of Korea 2015 APA [120]
დომინიკელთა რესპუბლიკის დროშა დომინიკელთა რესპუბლიკა Cultural Space of the Brotherhood of the Holy Spirit of the Congos of Villa Mella 2001 2008 LAC [121]
Cocolo Dance Drama Tradition 2005 2008 LAC [122]
ეკვადორის დროშა ეკვადორი Traditional weaving of the Ecuadorian toquilla straw hat 2012 LAC [123]
ეკვადორის დროშა ეკვადორი
პერუს დროშა პერუ
Oral heritage and cultural manifestations of the Zápara people 2001 2008 LAC [124]
ეგვიპტის დროშა ეგვიპტე The Al-Sirah Al-Hilaliyyah Epic 2003 2008 AST [125]
ესტონეთის დროშა ესტონეთი Kihnu cultural space 2003 2008 ENA [126]
Seto Leelo, Seto polyphonic singing tradition 2009 ENA [127]
Smoke sauna tradition in Võromaa 2014 ENA [128]
ესტონეთის დროშა ესტონეთი
ლატვიის დროშა ლატვია
ლიტვის დროშა ლიტვა
Baltic (Estonian, Latvian and Lithuanian) song and dance celebrations 2003 2008 ENA [129]
ეთიოპიის დროშა ეთიოპია Commemoration feast of the finding of the True Holy Cross of Christ 2013 AFR [130]
Fichee-Chambalaalla, New Year festival of the Sidama people 2015 AFR [131]
საფრანგეთის დროშა საფრანგეთი Aubusson tapestry 2009 ENA [132]
Maloya 2009 ENA [133]
Scribing tradition in French timber framing 2009 ENA [134]
Compagnonnage, network for on-the-job transmission of knowledge and identities 2010 ENA [135]
Craftsmanship of Alençon needle lace-making 2010 ENA [136]
Gastronomic meal of the French 2010 ENA [137]
Equitation in the French tradition 2011 ENA [138]
Fest-Noz, festive gathering based on the collective practice of traditional dances of Brittany 2012 ENA [139]
Limousin septennial ostensions 2013 ENA [140]
Gwoka: music, song, dance and cultural practice representative of Guadeloupean identity 2014 ENA [141]
გამბიის დროშა გამბია
სენეგალის დროშა სენეგალი
Kankurang, Manding initiatory rite 2005 2008 AFR [142]
საქართველოს დროშა საქართველო ქართული პოლიფონიური მუსიკა 2001 2008 ENA [143]
ქართული ქვევრის ღვინის დამზადების ტრადიციული მეთოდი 2013 ENA [144]
საბერძნეთის დროშა საბერძნეთი Know-how of cultivating mastic on the island of Chios 2014 ENA [145]
Tinian marble craftsmanship 2015 ENA [146]
საბერძნეთის დროშა საბერძნეთი
იტალიის დროშა იტალია
ესპანეთის დროშა ესპანეთი
მაროკოს დროშა მაროკო
პორტუგალიის დროშა პორტუგალია
ხორვატიის დროშა ხორვატია
კვიპროსის დროშა კვიპროსი
Mediterranean diet

(In 2010, Italy, Spain, Greece and Morocco were the first to be recognised, but on December 4, 2013, Portugal, Cyprus and Croatia were also recognised by UNESCO.)

2013 ENA, AFR [147]
გვატემალის დროშა გვატემალა Rabinal Achí dance drama tradition 2005 2008 LAC [148]
გვინეის დროშა გვინეა Cultural space of Sosso-Bala 2001 2008 AFR [149]
უნგრეთის დროშა უნგრეთი Busó festivities at Mohács: masked end-of-winter carnival custom 2009 ENA [150]
Folk art of the Matyó, embroidery of a traditional community 2012 ENA [151]
ინდოეთის დროშა ინდოეთი Koodiyattam, Sanskrit Theatre, Kerala 2001 2008 APA [152]
Mudiyett: a ritual theatre of Kerala 2010 APA [153]
The Tradition of Vedic Chanting 2003 2008 APA [154]
Ramlila – the Traditional Performance of the Ramayana 2005 2008 APA [155]
Ramman: religious festival and ritual theatre of the Garhwal Himalayas 2009 APA [156]
Kalbelia: folk songs and dances of Rajasthan 2010 APA [157]
Chhau dance: a tradition from eastern India 2010 APA
Buddhist chanting of Ladakh: recitation of sacred Buddhist texts in the trans-Himalayan Ladakh region, Jammu and Kashmir, India 2012 APA [158]
Sankirtana, ritual singing, drumming and dancing of Manipur 2013 APA [159]
Traditional brass and copper craft of utensil making among the Thatheras of Jandiala Guru, Punjab 2014 APA [160]
ინდონეზიის დროშა ინდონეზია Wayang Puppet Theatre 2003 2008 APA [161]
Indonesian Kris 2005 2008 APA [162]
Indonesian Batik 2009 APA [163]
Indonesian Angklung 2010 APA [164]
ირანის დროშა ირანი Radif of Iranian music 2009 APA [165]
ნოვრუზი 2009 ENA [166]
Traditional skills of carpet weaving in Kashan 2010 APA [167]
Traditional skills of carpet weaving in Fars 2010 APA [168]
Ritual dramatic art of Ta‘zīye 2010 APA [169]
Pahlevani and Zoorkhanei rituals 2010 APA [170]
Music of the Bakhshis of Khorasan 2010 APA [171]
Qālišuyān rituals of Mašhad-e Ardehāl in Kāšān 2012 APA [172]
ერაყის დროშა ერაყი The Iraqi Maqam 2003 2008 AST [173]
იტალიის დროშა იტალია Opera dei Pupi, Sicilian Puppet Theatre 2001 2008 ENA [174]
Canto a tenore, Sardinian Pastoral Songs 2005 2008 ENA [175]
Traditional violin craftsmanship in Cremona 2012 ENA [176]
Celebrations of big shoulder-borne processional structures 2013 ENA [177]
Traditional agricultural practice of cultivating the "vite ad alberello" (head-trained bush vines) of the community of Pantelleria 2014 ENA [178]
იამაიკის დროშა იამაიკა The Maroon Heritage of Moore Town 2003 2008 LAC [179]
იაპონიის დროშა იაპონია Nôgaku Theatre 2001 2008 APA [180]
Ningyo Johruri Bunraku Puppet Theatre 2003 2008 APA [181]
Kabuki Theatre 2005 2008 APA [182]
Akiu no Taue Odori 2009 APA [183]
Chakkirako 2009 APA [184]
Daimokutate 2009 APA [185]
Dainichido Bugaku 2009 APA [186]
Gagaku 2009 APA [187]
Hayachine Kagura 2009 APA [188]
Hitachi Furyumono 2009 APA [189]
Koshikijima no Toshidon 2009 APA [190]
Ojiya-chijimi, Echigo jofu: techniques of making ramie fabric in Uonuma region, Niigata Prefecture 2009 APA [191]
Oku-noto no Aenokoto 2009 APA [192]
Traditional Ainu dance 2009 APA [193]
Yamahoko, the float ceremony of the Kyoto Gion festival 2009 APA [194]
Kumiodori, traditional Okinawan musical theatre 2010 APA [195]
Yuki tsumugi, silk fabric production technique 2010 APA [196]
Mibu no Hana Taue, ritual of transplanting rice in Mibu, Hiroshima 2011 APA [197]
Sada Shin Noh, sacred dancing at Sada shrine, Shimane 2011 APA [198]
Nachi no Dengaku, a religious performing art held at the Nachi fire festival 2012 APA [199]
Washoku, traditional dietary cultures of the Japanese, notably for the celebration of New Year 2013 APA [200]
Washi, craftsmanship of traditional Japanese hand-made paper[201] 2014 APA [202]
იორდანიის დროშა იორდანია The Cultural Space of the Bedu in Petra and Wadi Rum 2005 2008 AST [203]
ყირგიზეთის დროშა ყირგიზეთი The Art of Akyns, Kyrgyz Epic Tellers 2003 2008 APA [204]
ნოვრუზი 2009 ENA [166]
ლიბანის დროშა ლიბანი Zajal, recited or sung poetry 2003 2014 APA [205]
ლიტვის დროშა ლიტვა Cross-crafting and its Symbolism 2001 2008 ENA [206]
Sutartinės, Lithuanian multipart songs 2010 ENA [207]
ლუქსემბურგის დროშა ლუქსემბურგი Hopping procession of Echternach 2010 ENA [208]
მაკედონიის დროშა მაკედონია Feast of the Holy Forty Martyrs in Štip 2013 ENA [209]
Kopachkata, a social dance from the village of Dramche, Pijanec 2014 ENA [210]
მადაგასკარის დროშა მადაგასკარი The Woodcrafting Knowledge of the Zafimaniry 2003 2008 AFR [211]
მალავის დროშა მალავი The Vimbuza Healing Dance 2005 2008 AFR [212]
Tchopa, sacrificial dance of the Lhomwe people of southern Malawi 2014 AFR [212]
მალავის დროშა მალავი
მოზამბიკის დროშა მოზამბიკი
ზამბიის დროშა ზამბია
The Gule Wamkulu 2005 2008 AFR [213]
მალაიზიის დროშა მალაიზია Mak Yong Theatre 2005 2008 APA [214]
მალის დროშა მალი The Cultural Space of the Yaaral and Degal 2003 2008 AFR [215]
The Manden Charter, proclaimed in Kurukan Fuga 2009 AFR
The septennial re-roofing ceremony of the Kamablon, sacred house of Kangaba 2009 AFR
Coming forth of the masks and puppets in Markala 2014 AFR
მექსიკის დროშა მექსიკა The Indigenous Festivity dedicated to the Dead 2003 2008 LAC [216]
Places of memory and living traditions of the Otomí-Chichimecas people of Tolimán: the Peña de Bernal, guardian of a sacred territory 2009 LAC [217]
Ritual ceremony of the Voladores: Papantla, El Tajín 2009 LAC [218]
Traditional Mexican cuisine – ancestral, ongoing community culture, the Michoacán paradigm 2010 LAC [219]

[220]

Parachicos in the traditional January feast of Chiapa de Corzo 2010 LAC [221]
Pirekua, traditional song of the Purépecha 2010 LAC [222]
Mariachi, string music, song and trumpet 2011 LAC [223]
მოლდოვის დროშა მოლდოვა The Christmas Carols in masculine horde (shared with Romania) 2013 ENA
მონღოლეთის დროშა მონღოლეთი The Traditional Music of the Morin Khuur 2003 2008 APA [224][225]
Traditional epic poem 2009
Tsuur end-blown flute 2009
The Traditional Naadam festival 2010 APA [226]
Falconry 2012 [227][228]
Traditional craftsmanship of the Mongol Ger and its associated customs 2013 [224]
Mongolian knuckle-bone shooting 2014 APA [226]
მონღოლეთის დროშა მონღოლეთი
ჩინეთის დროშა ჩინეთი
Mongolian Urtiin Duu – Traditional Folk Long Song 2005 2008 APA [229]
Mongolian art of singing: Khoomei 2010 APA
მაროკოს დროშა მაროკო The Cultural Space of Jemaa el-Fna Square 2001 2008 AST [230]
The Moussem of Tan-Tan 2005 2008 AST [231]
Argan, practices and know-how concerning the argan tree 2014 AST [231]
მოზამბიკის დროშა მოზამბიკი The Chopi Timbila 2005 2008 AFR [232]
მავრიკის დროშა მავრიკი Traditional Mauritian Sega 2014 AFR [232]
ნიგერის დროშა ნიგერი Practices and expressions of joking relationships in Niger 2014 AFR [233]
ნიკარაგუას დროშა ნიკარაგუა El Güegüense 2005 2008 LAC [233]
ნიგერიის დროშა ნიგერია The Ifá Divination System 2005 2008 AFR [234]
Ijele masquerade 2009 AFR
პალესტინის დროშა პალესტინა The Palestinian Hikaye 2005 2008 AST [235]
პერუს დროშა პერუ Taquile and its Textile Art 2005 2008 LAC [236]
Huaconada, ritual dance of Mito 2010 LAC [237]
The scissors dance 2010 LAC [238]
Pilgrimage to the sanctuary of the Lord of Qoyllurit'i 2011 LAC [239]
Virgen de la Candelaria, Harákmbut sung prayers of Peru's Huachipaire people 2014 LAC [240]
ფილიპინების დროშა ფილიპინები The Hudhud Chants of the Ifugao 2001 2008 APA [241]
The Darangen Epic of the Maranao People of Lake Lanao 2005 2008 APA [242]
პორტუგალიის დროშა პორტუგალია The Fado, urban popular song of Portugal, performance genre incorporating music and poetry widely practised in the country and among emigrant communities 2011 ENA [243]
The Cante Alentejano, polyphonic singing from Alentejo, southern Portugal 2014 ENA [244]
სამხრეთ კორეის დროშა სამხრეთი კორეა Royal Ancestral Ritual in the Jongmyo Shrine and its Music 2001 2008 APA [245]
Pansori Epic Chant 2003 2008 APA [246]
Gangneung Danoje Festival 2005 2008 APA [247]
Cheoyongmu 2009 APA [248]
Ganggangsullae 2009 APA [249]
Jeju Chilmeoridang Yeongdeunggut 2009 APA [250]
Namsadang Nori 2009 APA [251]
Yeongsanjae 2009 APA [252]
Daemokjang, traditional wooden architecture 2010 APA [253]
Gagok, lyric song cycles accompanied by an orchestra 2010 APA [254]
Jultagi, tightrope walking 2011 APA [255]
Taekkyeon, a traditional Korean martial art 2011 APA [256]
Weaving of Mosi (fine ramie) in the Hansan region 2011 APA [257]
Arirang, lyrical folk song in the Republic of Korea 2012 APA [258]
Kimjang, making and sharing Kimchi in the Republic of Korea 2013 APA [259]
Nongak, community band music, dance and rituals in the Republic of Korea 2014 APA [260]
Culture of Jeju Haenyeo (women divers) 2014 2016 APA [261]
რუმინეთის დროშა რუმინეთი The Căluș tradition 2005 2008 ENA [262]
Doina 2009 ENA
The Horezu ceramics 2012 ENA
The Christmas carols in masculine horde (shared with Moldova) 2013 ENA
Lad's dances 2015 ENA [263][264]
რუსეთის დროშა რუსეთი The Cultural Space and Oral Culture of the Semeiskie 2001 2008 ENA [265]
The Olonkho, Yakut Heroic Epos 2005 2008 ENA [266]
სერბეთის დროშა სერბეთი Slava, celebration of family saint patron’s day 2014 ENA [267]
სლოვაკეთის დროშა სლოვაკეთი The Fujara and its Music 2005 2008 ENA [268]
ესპანეთის დროშა ესპანეთი The Mystery Play of Elche 2001 2008 ENA [269]
The Patum of Berga 2005 2008 ENA [270]
Irrigators' tribunals of the Spanish Mediterranean coast: the Council of Wise Men of the plain of Murcia and the Water Tribunal of the plain of Valencia 2009 ENA
Whistled language of the island of La Gomera 2009 ENA
Human towers 2010 ENA
Flamenco 2010 ENA
The chant of the Sybil on Majorca 2010 ENA
Festivity of 'la Mare de Déu de la Salut' of Algemesí 2011 ENA [271]
ტონგის დროშა ტონგა The Lakalaka, Dances and Sung Speeches of Tonga 2003 2008 APA [272]
თურქეთის დროშა თურქეთი The Arts of the Meddah, Public Storytellers 2003 2008 ENA [273]
The Mevlevi Sema Ceremony 2005 2008 ENA [274]
Karagöz and Hacivat 2009 ENA [275]
Âşıklık tradition 2009 ENA [276]
Novruz, Nowrouz, Nooruz, Navruz, Nauroz, Nevruz 2009 ENA [277]
Traditional Sohbet meetings 2010 ENA [278]
Kırkpınar oil wrestling festival 2010 ENA [279]
Semah, Alevi-Bektaşi ritual 2010 ENA [280]
Ceremonial Keşkek tradition 2011 ENA [281]
Mesir Macunu festival 2012 ENA [282]
Turkish coffee culture and tradition 2013 ENA [283]
Ebru, Turkish art of marbling 2014 ENA [284]
უგანდის დროშა უგანდა Barkcloth Making in Uganda 2005 2008 AFR [285]
უკრაინის დროშა უკრაინა Petrykivka decorative painting as a phenomenon of the Ukrainian ornamental folk art 2013 ENA [286]
ურუგვაის დროშა ურუგვაი The Candombe and its socio-cultural space: a community practice 2009 LAC
უზბეკეთის დროშა უზბეკეთი The Cultural Space of the Boysun District 2001 2008 APA [287]
Shashmaqom Music 2003 2008 APA [288]
Katta Ashula 2009 APA
ვანუატუს დროშა ვანუატუ Vanuatu Sand Drawings 2003 2008 APA [289]
ვენესუელის დროშა ვენესუელა Dancing Devils of Corpus Christi 2012 LAC [290]
ვიეტნამის დროშა ვიეტნამი Nhã nhạc, Vietnamese Court Music 2003 2008 APA [291]
The Space of Gong Culture 2005 2008 APA [292]
The Quan Họ Bắc Ninh folk songs 2009 APA [293]
The Gióng Festival at Phù Đổng and Sóc Temples 2010 APA [294]
The Worship of Hùng Kings in Phú Thọ 2012 APA [295]
The Art of Đờn ca tài tử music and song in southern Việt Nam 2013 APA [296]
The Ví and Giặm folk songs of Nghệ Tĩnh 2014 APA [297]
იემენის დროშა იემენი The Song of Sana'a 2003 2008 AST [298]
ზამბიის დროშა ზამბია The Makishi Masquerade 2005 2008 AFR [299]
ზიმბაბვეს დროშა ზიმბაბვე The Mbende Jerusarema Dance 2005 2008 AFR [300]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. Compare: Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage 2003. UNESCO. ციტატა: „In order to ensure better visibility of the intangible cultural heritage and awareness of its significance, and to encourage dialogue which respects cultural diversity, the Committee, upon the proposal of the States Parties concerned, shall establish, keep up to date and publish a Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity.“ წაკითხვის თარიღი: 2009-09-05.
  2. Albanian folk iso-polyphony - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  3. Ahellil of Gourara - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  4. Rites and craftsmanship associated with the wedding costume tradition of Tlemcen - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  5. Annual pilgrimage to the mausoleum of Sidi ‘Abd el-Qader Ben Mohammed (Sidi Cheikh) - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  6. Ritual and ceremonies of Sebeïba in the oasis of Djanet, Algeria - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  7. Sbuâ, annual pilgrimage to the zawiya of Sidi El Hadj Belkacem in Gourara - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  8. Practices and knowledge linked to the Imzad of the Tuareg communities of Algeria, Mali and Niger - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  9. Summer solstice fire festivals in the Pyrenees. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-24.
  10. Filete porteño in Buenos Aires, a traditional painting technique. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-23.
  11. Tango - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  12. Duduk and its music - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  13. Armenian cross-stones art. Symbolism and craftsmanship of Khachkars - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  14. Performance of the Armenian epic of 'Daredevils of Sassoun' or 'David of Sassoun' - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  15. Lavash, the preparation, meaning and appearance of traditional bread as an expression of culture in Armenia - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  16. Schemenlaufen, the carnival of Imst, Austria - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  17. Classical horsemanship and the High School of the Spanish Riding School Vienna - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  18. Azerbaijani Mugham - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  19. Art of Azerbaijani Ashiq - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  20. Traditional art of Azerbaijani carpet weaving in the Republic of Azerbaijan - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  21. Craftsmanship and performance art of the Tar, a long-necked string musical instrument - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  22. Traditional art and symbolism of Kelaghayi, making and wearing women’s silk headscarves - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  23. Copper craftsmanship of Lahij - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  24. Novruz, Nowrouz, Nooruz, Navruz, Nauroz, Nevruz - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  25. Baul songs - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  26. Traditional art of Jamdani weaving - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  27. Falconry, a living human heritage - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  28. Carnival of Binche - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  29. Procession of the Holy Blood in Bruges - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  30. Aalst carnival - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  31. Houtem Jaarmarkt, annual winter fair and livestock market at Sint-Lievens-Houtem - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  32. Krakelingen and Tonnekensbrand, end-of-winter bread and fire feast at Geraardsbergen - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  33. Leuven age set ritual repertoire - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  34. Marches of Entre-Sambre-et-Meuse - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  35. Shrimp fishing on horseback in Oostduinkerke - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  36. Beer culture in Belgium. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2016-11-30.
  37. Processional giants and dragons in Belgium and France - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  38. Language, dance and music of the Garifuna - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  39. Oral heritage of Gelede - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  40. Mask dance of the drums from Drametse - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  41. Andean cosmovision of the Kallawaya - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  42. Carnival of Oruro - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  43. Ichapekene Piesta, the biggest festival of San Ignacio de Moxos - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  44. Pujllay and Ayarichi, music and dances of the Yampara culture - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  45. Zmijanje embroidery - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  46. Oral and graphic expressions of the Wajapi - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  47. Samba de Roda of the Recôncavo of Bahia - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  48. Frevo, performing arts of the Carnival of Recife - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  49. Círio de Nazaré (The Taper of Our Lady of Nazareth) in the city of Belém, Pará - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  50. Capoeira circle - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  51. Bistritsa Babi, archaic polyphony, dances and rituals from the Shoplouk region - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  52. Nestinarstvo, messages from the past: the Panagyr of Saints Constantine and Helena in the village of Bulgari - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  53. The tradition of carpet-making in Chiprovtsi - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  54. Surova folk feast in Pernik region - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  55. Cultural practices and expressions linked to the balafon of the Senufo communities of Mali, Burkina Faso and Côte d'Ivoire. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-15.
  56. Ritual dance of the royal drum. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  57. Royal ballet of Cambodia - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  58. Sbek Thom, Khmer shadow theatre - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  59. Tugging rituals and games - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  60. Polyphonic singing of the Aka Pygmies of Central Africa - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  61. Baile Chino. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-23.
  62. Kun Qu opera - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  63. Guqin and its music - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  64. Uyghur Muqam of Xinjiang - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  65. Art of Chinese seal engraving - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  66. China engraved block printing technique - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  67. Chinese calligraphy - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  68. Chinese paper-cut - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  69. Chinese traditional architectural craftsmanship for timber-framed structures - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  70. Craftsmanship of Nanjing Yunjin brocade - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  71. Dragon Boat festival - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  72. Farmers’ dance of China’s Korean ethnic group - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  73. Gesar epic tradition - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  74. Grand song of the Dong ethnic group - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  75. Hua’er - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  76. Manas - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  77. Mazu belief and customs - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  78. Nanyin - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  79. Regong arts - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  80. Sericulture and silk craftsmanship of China - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  81. Tibetan opera - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  82. Traditional firing technology of Longquan celadon - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  83. Traditional handicrafts of making Xuan paper - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  84. Xi’an wind and percussion ensemble - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  85. Yueju opera - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  86. Acupuncture and moxibustion of traditional Chinese medicine - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  87. Peking opera - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  88. Chinese shadow puppetry - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  89. Chinese Zhusuan, knowledge and practices of mathematical calculation through the abacus - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  90. Urtiin Duu, traditional folk long song - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  91. Carnival of Barranquilla. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-09.
  92. Cultural space of Palenque de San Basilio. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-09.
  93. Carnaval de Negros y Blancos. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-09.
  94. Holy Week processions in Popayán. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-09.
  95. Wayuu normative system, applied by the Pütchipü’üi (palabrero). unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-09.
  96. Traditional knowledge of the jaguar shamans of Yuruparí. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-09.
  97. Festival of Saint Francis of Assisi, Quibdó. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-09.
  98. Marimba music, traditional chants and dances from the Colombia South Pacific region and Esmeraldas Province of Ecuador. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-09.
  99. Oxherding and oxcart traditions in Costa Rica - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  100. Gbofe of Afounkaha, the music of the transverse trumps of the Tagbana community - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  101. Annual carnival bell ringers’ pageant from the Kastav area - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  102. Festivity of Saint Blaise, the patron of Dubrovnik - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  103. Lacemaking in Croatia - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  104. Procession Za Krizen (‘following the cross’) on the island of Hvar - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  105. Spring procession of Ljelje/Kraljice (queens) from Gorjani - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  106. Traditional manufacturing of children’s wooden toys in Hrvatsko Zagorje - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  107. Two-part singing and playing in the Istrian scale - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  108. Gingerbread craft from Northern Croatia - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  109. Sinjska Alka, a knights’ tournament in Sinj - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-23.
  110. Bećarac singing and playing from Eastern Croatia - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  111. Nijemo Kolo, silent circle dance of the Dalmatian hinterland - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  112. Klapa multipart singing of Dalmatia, southern Croatia - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  113. La Tumba Francesa - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  114. Lefkara laces or Lefkaritika - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. ციტატა: „Lefkara laces or Lefkaritika“ წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  115. Tsiattista poetic duelling - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  116. Slovácko Verbuňk, recruit dances - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  117. Shrovetide door-to-door processions and masks in the villages of the Hlinecko area - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  118. Ride of the Kings in the south-east of the Czech Republic - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-18.
  119. Arirang folk song in the Democratic People’s Republic of Korea. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  120. Tradition of kimchi-making in the Democratic People's Republic of Korea - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-09.
  121. Cultural Space of the Brotherhood of the Holy Spirit of the Congos of Villa Mella. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-23.
  122. Cocolo Dance Drama Tradition. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-23.
  123. Traditional weaving of the Ecuadorian toquilla straw hat. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2012-04-16.
  124. Oral heritage and cultural manifestations of the Zápara people. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-23.
  125. The Al-Sirah Al-Hilaliyyah Epic. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  126. Kihnu cultural space. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2014-12-17.
  127. Seto Leelo, Seto polyphonic singing tradition. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2014-12-17.
  128. Smoke sauna tradition in Võromaa. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2014-12-17.
  129. Baltic song and dance celebrations. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2014-01-02.
  130. Commemoration feast of the finding of the True Holy Cross of Christ. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-23.
  131. Fichee-Chambalaalla, New Year festival of the Sidama people. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-23.
  132. Aubusson tapestry. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-24.
  133. Maloya. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-23.
  134. Scribing tradition in French timber framing. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-23.
  135. Compagnonnage, network for on-the-job transmission of knowledge and identities. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-23.
  136. Craftsmanship of Alençon needle lace-making. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-23.
  137. Gastronomic meal of the French. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-23.
  138. Equitation in the French tradition. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-23.
  139. Fest-Noz, festive gathering based on the collective practice of traditional dances of Brittany. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2011-12-06.
  140. Limousin septennial ostensions. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-23.
  141. Gwoka: music, song, dance and cultural practice representative of Guadeloupean identity. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-23.
  142. Kankurang, Manding initiatory rite. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-24.
  143. Georgian polyphonic singing. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-24.
  144. Ancient Georgian traditional Qvevri wine-making method. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-24.
  145. Know-how of cultivating mastic on the island of Chios. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-24.
  146. Tinian marble craftsmanship. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-24.
  147. Mediterranean Diet. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-24.
  148. Rabinal Achí dance drama tradition. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-24.
  149. Cultural space of Sosso-Bala. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-24.
  150. Busó festivities at Mohács: masked end-of-winter carnival custom. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-24.
  151. Folk art of the Matyó, embroidery of a traditional community. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-24.
  152. Kutiyattam, Sanskrit Theatre. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  153. Mudiyettu, ritual theatre and dance drama of Kerala. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-01-14.
  154. The Tradition of Vedic Chanting. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  155. Ramlila – the Traditional Performance of the Ramayana. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  156. Ramman, religious festival and ritual theatre of the Garhwal Himalayas, India. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-01-14.
  157. Kalbelia folk songs and dances of Rajasthan. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-01-14.
  158. Buddhist chanting of Ladakh: recitation of sacred Buddhist texts in the trans-Himalayan Ladakh region, Jammu and Kashmir, India. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-01-14.
  159. Sankirtana, ritual singing, drumming and dancing of Manipur. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2015-07-12.
  160. Traditional brass and copper craft of utensil making among the Thatheras of Jandiala Guru, Punjab. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2015-07-12.
  161. Wayang Puppet Theatre. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2015-06-27.
  162. Indonesian Kris. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2015-06-27.
  163. Indonesian Batik. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2009-10-05.
  164. Indonesian Angklung. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2010-11-23.
  165. The Radif of Iranian music. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2009-10-25.
  166. 166.0 166.1 Novruz, Nowrouz, Nooruz, Navruz, Nauroz, Nevruz. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2012-05-28.
  167. Traditional skills of carpet weaving in Kashan. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2012-05-28.
  168. Traditional skills of carpet weaving in Fars. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2012-05-28.
  169. Ritual dramatic art of Ta‘zīye. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2012-05-28.
  170. Pahlevani and Zoorkhanei rituals. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2012-05-28.
  171. Music of the Bakhshis of Khorasan. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2012-05-28.
  172. Qālišuyān rituals of Mašhad-e Ardehāl in Kāšān. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-01-25.
  173. The Iraqi Maqam. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - August 27, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  174. Opera dei Pupi, Sicilian Puppet Theatre. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  175. Canto a tenore, Sardinian Pastoral Songs. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  176. Traditional violin craftsmanship in Cremona. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-11-24.
  177. Celebrations of big shoulder-borne processional structures. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2014-09-27.
  178. Traditional agricultural practice of cultivating the ‘vite ad alberello’ (head-trained bush vines) of the community of Pantelleria. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2015-09-07.
  179. The Maroon Heritage of Moore Town. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  180. Nôgaku Theatre. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-05-03.
  181. Ningyo Johruri Bunraku Puppet Theatre. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-05-02.
  182. Kabuki Theatre. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-05-02.
  183. Akiu no Taue Odori. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-05-02.
  184. Chakkirako. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-05-02.
  185. Daimokutate. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-05-02.
  186. Dainichido Bugaku. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-05-02.
  187. Gagaku. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-05-02.
  188. Hayachine Kagura. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-05-02.
  189. Hitachi Furyumono. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-05-02.
  190. Koshikijima no Toshidon. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-05-02.
  191. Ojiya-chijimi, Echigo-jofu. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-05-02.
  192. Oku-noto no Aenokoto. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-05-02.
  193. Traditional Ainu dance. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-05-02.
  194. Yamahoko, the float ceremony of the Kyoto Gion festival. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-05-02.
  195. Kumiodori. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-05-02.
  196. Yuki-tsumugi. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-05-02.
  197. Mibu no Hana Taue. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2012-02-15.
  198. Sada Shin Noh. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2012-02-15.
  199. Nachi no Dengaku. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-04-24.
  200. Washoku. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-12-08.
  201. Until 2014, there was an item titled "Sekishu-Banshi: papermaking in the Iwami region of Shimane Prefecture." It was merged with the current item due to the expansion of the range of elements.
  202. Washi, craftsmanship of traditional Japanese hand-made paper. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2014-12-17.
  203. The Cultural Space of the Bedu in Petra and Wadi Rum. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2015-06-02.
  204. The Art of Akyns, Kyrgyz Epic Tellers. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  205. Al-Zajal, Recited or Sung Poetry. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2014. წაკითხვის თარიღი: 2014-09-07.
  206. Cross-crafting and its Symbolism. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - October 6, 2012. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  207. Sutartinės, Lithuanian multipart songs. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-02-18.
  208. Hopping procession of Echternach. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2014-07-15.
  209. Feast of the Holy Forty Martyrs in Štip. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2015-12-23.
  210. Kopachkata, a social dance from the village of Dramche, Pijanec. unesco.org. წაკითხვის თარიღი: 2014-12-23.
  211. The Woodcrafting Knowledge of the Zafimaniry. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  212. 212.0 212.1 The Vimbuza Healing Dance. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: March 2014.
  213. The Gule Wamkulu. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  214. Mak Yong Theatre. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - October 7, 2012. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  215. The Cultural Space of the Yaaral and Degal. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  216. The Indigenous Festivity dedicated to the Dead. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  217. Places of memory and living traditions of the Otomí-Chichimecas people of Tolimán: the Peña de Bernal, guardian of a sacred territory. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-02-03.
  218. Ritual ceremony of the Voladores: Papantla, El Tajín. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-02-03.
  219. UNESCO declares Mexican Cuisine Intangible Cultural Heritage of Humanity.
  220. Traditional Mexican cuisine – ancestral, ongoing community culture, the Michoacán paradigm. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-02-03.
  221. Parachicos in the traditional January feast of Chiapa de Corzo. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-02-03.
  222. Pirekua, traditional song of the P'urhépecha. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-02-03.
  223. Mariachi, string music, song and trumpet. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2014-03-21.
  224. 224.0 224.1 Mongolian Intangible Cultural Heritage - UNSECO
  225. The Traditional Music of the Morin Khuur. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  226. 226.0 226.1 Naadam, Mongolian traditional festival. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-02-03.
  227. UNESCO has inscribed falconry as a shared intangible heritage element of eleven countries, including Mongolia
  228. unesco.org
  229. Urtiin Duu – Traditional Folk Long Song. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  230. The Cultural Space of Jemaa el-Fna Square. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - August 27, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  231. 231.0 231.1 The Moussem of Tan-Tan. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - August 27, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  232. 232.0 232.1 The Chopi Timbila. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  233. 233.0 233.1 El Güegüense. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  234. The Ifa Divination System. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  235. The Palestinian Hikaye. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  236. Taquile and its Textile Art. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  237. Huaconada, ritual dance of Mito. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-11-25.
  238. The scissors dance. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-11-25.
  239. Pilgrimage to the sanctuary of the Lord of Qoyllurit'i. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2012-07-05.
  240. candelaria. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-11-25.
  241. The Hudhud Chants of the Ifugao. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  242. The Darangen Epic of the Maranao People of Lake Lanao. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  243. Fado, urban popular song of Portugal. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2011-11-27.
  244. Cante Alentejano, polyphonic singing from Alentejo, southern Portugal. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2014-11-27.
  245. The Royal Ancestral Ritual in the Jongmyo Shrine and its Music. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2016-12-01.
  246. The Pansori Epic Chant. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2016-12-01.
  247. The Gangneung Danoje Festival. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2016-12-01.
  248. Cheoyongmu. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2016-12-01.
  249. Ganggangsullae. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2016-12-01.
  250. Jeju Chilmeoridang Yeongdeunggut. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2016-12-01.
  251. Namsadang Nori. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2016-12-01.
  252. Yeongsanjae. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2016-12-01.
  253. Daemokjang, traditional wooden architecture. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2016-12-01.
  254. Gagok, lyric song cycles accompanied by an orchestra. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2016-12-01.
  255. Jultagi, tightrope walking. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2016-12-01.
  256. Taekkyeon, a traditional Korean martial art. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2016-12-01.
  257. Weaving of Mosi (fine ramie) in the Hansan region. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2016-12-01.
  258. Arirang, lyrical folk song in the Republic of Korea“, UNESCO Culture Sector, 2012-12-06. წაკითხვის თარიღი: 2016-12-01. 
  259. Kimjang, making and sharing kimchi in the Republic of Korea. UNESCO Culture Sector (2013-12-06). წაკითხვის თარიღი: 2016-12-01.
  260. Nongak, community band music, dance and rituals in the Republic of Korea. UNESCO Culture Sector (November 2014). წაკითხვის თარიღი: 19 December 2014.
  261. Culture of Jeju Haenyeo (women divers). UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2016-12-01.
  262. The Căluş tradition. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  263. Lad's dances in Romania. UNESCO.
  264. Patricia Marinescu. (3 December 2015) Dansul românesc "Feciorescul de Ticuş", în lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO. Mediafax.
  265. The Cultural Space and Oral Culture of the Semeiskie. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  266. The Olonkho, Yakut Heroic Epos. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  267. Slava, celebration of family saint patron’s day.
  268. The Fujara and its Music. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  269. The Mystery Play of Elche. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  270. The Patum of Berga. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  271. Festivity of 'la Mare de Déu de la Salut' of Algemesí. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2012-02-29.
  272. The Lakalaka, Dances and Sung Speeches of Tonga. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  273. The Arts of the Meddah, Public Storytellers. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-12-10.
  274. Mevlevi Sema Ceremony. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-12-10.
  275. Karagöz and Hacivat. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-12-10.
  276. Âşıklık (minstrelsy) tradition. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-12-10.
  277. Nowruz, Novruz, Nowrouz, Nooruz, Navruz, Nauroz, Nevruz. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-12-10.
  278. Traditional Sohbet meetings. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-12-10.
  279. Kırkpınar oil wrestling festival. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-12-10.
  280. Semah, Alevi-Bektaşi ritual. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-12-10.
  281. Ceremonial Keşkek tradition. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-12-10.
  282. Mesir Macunu festival. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-12-10.
  283. Turkish coffee culture and tradition. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-12-10.
  284. Ebru, Turkish art of marbling. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2014-12-01.
  285. Barkcloth Making in Uganda. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  286. Petrykivka decorative painting as a phenomenon of the Ukrainian ornamental folk art. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2014-12-30.
  287. The Cultural Space of the Boysun District. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  288. Shashmaqom Music. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  289. Vanuatu Sand Drawings. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  290. Venezuela's Dancing Devils of Corpus Christi. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2013-08-15.
  291. Nha Nhac, Vietnamese court music. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2015-09-16.
  292. Space of Gong culture. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2015-09-16.
  293. Quan Họ Bắc Ninh folk songs. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2015-09-16.
  294. Gióng festival of Phù Ðông and Sóc temples. UNESCO Culture Sector. წაკითხვის თარიღი: 2015-09-16.
  295. Worship of Hùng kings in Phú Thọm. წაკითხვის თარიღი: 2015-09-16.
  296. Art of Đờn ca tài tử music and song in southern Viet Nam. წაკითხვის თარიღი: 2015-09-16.
  297. Ví and Giặm folk songs of Nghệ Tĩnh. წაკითხვის თარიღი: 2015-09-16.
  298. The Song of Sana'a. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  299. The Makishi Masquerade. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  300. The Mbende Jerusarema Dance. UNESCO Culture Sector. დაარქივებულია ორიგინალიდან - June 28, 2009. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.