ინდოეთის მდინარეების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
Emblem-important.svg ეს სტატია ან განყოფილება სპეციალისტის ყურადღებას საჭიროებს.
გთხოვთ დაგვეხმაროთ სტატიის გამართვაში. დეტალებისთვის იხილეთ განხილვის გვერდი
ინდოეთის მდინარეების რუკა.

მდინარეები, რომლებიც ჩაედინება ზღვაში დახარისხებულია გეოგრაფიულად, სანაპიროს გასწვრივ დაწყებული ბენგალის ყურედან აღმოსავლეთით, სამხრეთით - კანიაკუმარამდე, შემდეგ ჩრდილოეთით არაბეთის ზღვის გასწვრივ.

ინდოეთის მთავარი მდინარეებია:

  • ბრაჰმაპუტრა, განგი( შენაკადებით- იამუნა, კამეიკა,გომთი, ჩამბალი), მეგნა, მაჰანადი, გოდავარი, კრიშნა, კავერი-ჩაედინებიან ბენგალის ყურეში.
  • ინდი, ნარმადა, ტაფტი- ჩაედინებიან არაბეთის ზღვაში.

დანარჩენი მდინარეები:

  • მიედინება ინდოეთის შიდა ნაწილში
  • წარმოადგენს სანაპირო მდინარეებს



ბენგალიის ყურეში ჩამდინარე მდინარეები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მდინარე მეგნას აუზი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მდინარე მეგნა-სურმაბარაკი მიედინება ინდოეთსა და ბანგლადეშში

მდინარე ბრაჰმაპუტრას აუზი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • მდინარე ბრაჰმაპუტრას ბანგლადეშში ჯამუნას უწოდებენ
  • დარლა(ბანგლადეში)
  • ჯალდჰაკა(ინდოეთი)
  • ტორსა( იგივე ტორშა, ბანგლადეშში მას კალჯანის უწოდებენ)
  • გარგარია
  • ბური ტორსა
  • ტეესტა
  • რანგეთი
  • ლაჩენი
  • ლაჩუნგი
  • იამუნა
  • სანკოში (მეორენაირად სანხოში)
  • რაიდაკი
  • მანასი
  • ფაგლადია
  • კაპილი
  • კოლონგი
  • დანსირი
  • მორა დანსირი
  • დიფლუ
  • მორა დიფლუ
  • სუბანსირი
  • კაკოდონგა
  • ბჰოგდოი( ძველად უწოდებდნენ დესოის)
  • დიხუ
  • ნამდანგი
  • დისანგი
  • კამენგი
  • დიჰინგი
  • ტირაპი
  • ნამფუკი
  • ლოჰიტი(მეორენაირად ლუჰიტი)
  • დორიკა
  • დიბანგი

მდინარე განგის აუზი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • განგი
  • აღმოსავლეთ კაალი ნადი
  • რამ განგა
  • ჰუგლი
  • დამოდარი
  • ბარაკარი
  • ჯალანგი
  • ჩურნი
  • იჩამატი
  • რუპნარაიანი
  • აჯაი
  • მაიურაქში
  • დვარაკესვარი
  • მუნდესვარი
  • მეგნა
  • ფადმა
  • ატრაი
  • მაჰანანდა
  • კოსი
  • ბურჰი-განდაკი
  • სონი
  • ჩრდილო-კოელი
  • ამანატი
  • რიჰანდი
  • გოფადი
  • გოინი
  • ნოირი
  • ბანასი
  • ჯოჰილა
  • გაგარა (მეორენაირად გოგრა, ნეპალში კი მას კამალის უწოდებენ)
  • დასავლეთ რაფტი
  • რონი
  • სარდა( ჩაუკა)
  • ლადია
  • სარაიუ(სარჯუ)
  • გორი-განგა
  • დარმა(დაულიგანგა ან დარმაგანგა)
  • გომათი (გომთი)
  • იამუნა
  • ბან-განგა
  • კენი
  • ბეტვა
  • დასანი
  • ჰალალი
  • კალიასოტე
  • სინდი
  • კვარი
  • ჰინდონი
  • კარბანი
  • ფარუჯი
  • ჩამბალი
  • ბანასი
  • ბერაჩი
  • აჰარი
  • კალი-სინდი
  • ფარბატი
  • შიფრა
  • გამბირი
  • ხოჰი
  • მანდალი
  • ალაკანდა
  • მანდაკინი
  • ფინდარი
  • ნანდაკინი
  • რიშიგანგა
  • ბაგირათი
  • ბილანგნა
  • ჯაჰნავი

დასავლეთ ბენგალიის სანაპიროს მდინარეები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • სუბარნარეხა
  • ხარკაი
  • კანგსაბატი
  • ბაგირათი
  • ჰუგლი

მდინარე მაჰანადის აუზი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • მაჰანადი
  • ბრაჰმანი
  • ბაიტარანი
  • სამხრეთ კოელი
  • სანხი
  • დევი
  • კუსაბადრა
  • დაია
  • ბარგავი
  • კადუა

მდინარე გოდავარის აუზი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • გოდავარი ანდჰრა პრადეშში, მაჰარაშტრას შტატი
  • კოლაბი ორისას შტატში
  • ინდრავატი მაჰარაშტრას შტატში
  • ბანდია
  • პრანაჰიტა
  • ვაინგანგა
  • ვარდა
  • პენგანგა
  • მანჯირა
  • საბარი
  • პურნა
  • ტალიპერუ
  • ტრავარა
  • მანაირი
  • კინერასანი
  • პედა-ვაგუ

მდინარე კრიშნას აუზი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • კრიშნა
  • ვარადა
  • ტუნგაბადრა
  • ტუნგა
  • ბადრა
  • ვედავათი
  • სუვარნამუხი
  • ვედა
  • ავათი
  • ბიმა
  • სინა
  • ნირა
  • მულა-მუთა
  • მულა
  • მუთა
  • ჩანდარი
  • კამინი
  • მოში
  • ამბი
  • ბორი
  • მანი
  • ბოგვატი
  • ინდრაიანი
  • კუნდალი
  • კუმანდალა
  • გოდი
  • ბჰამა
  • პავნა
  • მელაპრაბა
  • გატაპრაბა
  • ვარმა
  • ვენა
  • კოია

მდინარე პენერის აუზი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • პენერი

მდინარე კავერის აუზი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • კავერი
  • კოლიდამი
  • ამარავატი
  • არკავათი
  • მეტური
  • ბავანი
  • ჰემავათი
  • კაბინი

თამილ-ნადუს სანაპირო მდინარეები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • თამირაბარანი
  • პალარი
  • ვაიგაი
  • ვაიპარი
  • ველარი
  • ვაისიშტა
  • სვეტა
  • კუომი
  • ადიარი
  • თენპენაი

არაბეთის ზღვაში ჩაბდინარე მდინარეები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

კარნატაკას სანაპირო მდინარეები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • კალი
  • ნეტრავატი
  • შარავათი
  • აგანაშინი

კერალას სანაპირო მდინარეები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • პენიარი
  • ბარათაპუზა
  • პამბა

გოას სანაპირო მდინარეები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • ტირაკოლი
  • ჩაპორა
  • ბაგა
  • მანდოვი
  • ზუარი
  • სალი
  • ტალპონა
  • გალგიბაგი

მაჰარაშტრას სანაპირო მდინარეები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • შასტრი
  • გადი
  • ვაშიშტი
  • სავიტრი
  • ულასი
  • თანე-ქრეკი
  • ვასაი-ქრეკი
  • მითი(მაჰიმი)
  • ოშივარა
  • დაჰისარი
  • ტანსა
  • ვაიტარნა
  • სურია

მდინარე ტაფტის აუზი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • ტაფტი
  • გომაი
  • არუნავატი
  • პანზარა
  • კაანი
  • ანერი
  • გირნა
  • ტიტური
  • * ვაგური
  • * პურნა
  • ნალგანგა
  • ვაანი
  • მორნა
  • კატეპურნა
  • უმაა
  • სანგია

მდინარე ნარმადას აუზი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • ნარმადა
  • კოლარი
  • ბარნა
  • ჰირენი
  • ტავა
  • ბურჰნერი

მდინარე მაშის აუზი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • მაში
  • გომათი

მდინარე საბარმათის აუზი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • საბარმათი
  • ვაკაი
  • სეი

მდინარე ინდუსისის აუზი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • ინდუსი
  • ფანჯნადი
  • სუთლეჯი
  • ბეასი
  • ფარბათი
  • ჩენაბი
  • რავი
  • ჯჰელუმი
  • ნეელუმი
  • ტავი
  • შიოკი
  • ნუბრა
  • ჩანგ-ჩენმო
  • გალვანი
  • სურუ
  • დრასი
  • შინგო
  • იაპოლა
  • ზანსკარი
  • მარხა
  • ხურნა
  • ტსარაპი
  • დოდა
  • ჰენლი

მდინარეების ინდოეთის შიდა ნაწილში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • გაგარი
  • მუსი
  • სამირი
  • ლუნი

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]