თურქეთის ზავების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
ნავიგაციაზე გადასვლა ძიებაზე გადასვლა

ცხრილში წარმოდგენილია თურქეთის ზავების სია, რომელსაც ხელი მოაწერა თურქეთის მთავრობამ (1920 წლის 23 აპრილიდან დღემდე)

პრერესპუბლიკური ერა:

თარიღი სახელწოდება ხელმომწერები (გარდა თურქეთისა)
3 დეკემბერი 1920 ალექსანდროპოლის ხელშეკრულება[1] სომხეთი
9 მარტი 1921 კილიკიის სამშვიდობო ხელშეკრულება[2] საფრანგეთი
16 მარტი 1921 მოსკოვის ხელშეკრულება[3][4] სსრკ
13 ოქტომბერი 1921 ყარსის ხელშეკრულება[5] აზერბაიჯანის სსრ, სომხეთის სსრ, საქართველოს სსრ
20 ოქტომბერი 1921 ანკარის ხელშეკრულება[6][7] საფრანგეთი
11 ოქტომბერი 1922 მუდანიის დროებითი ზავი[8] დიდი ბრიტანეთი - საფრანგეთი -იტალია
24 ივლისი 1923 ლოზანის საზავო ხელშეკრულება[9] დიდი ბრიტანეთი, საფრანგეთი, იტალია, იაპონია, საბერძნეთი, რუმინეთი, იუგოსლავია

რესპუბლიკური ერა:

თარიღი სახელწოდება ხელმომწერები (გარდა თურქეთისა)
17 ოქტომბერი 1933 ბალკანეთის პაქტი[10] საბერძნეთი, რუმინეთი, იუგოსლავია
20 ივლისი 1936 მონტრის კონვენცია[11] დიდი ბრიტანეთი, საფრანგეთი, იტალია, რუმინეთი, სსრკ, უკრაინა, საბერძნეთი, იუგოსლავია, იაპონია
08 ივლისი 1937 საადაბადის ხელშეკრულება[12] ირანი, ერაყი, ავღანეთი
14 სექტემბერი 1937 ნიონის კონფერენცია[13] დიდი ბრიტანეთი, ბულგარეთი, ეგვიპტე, საფრანგეთი, საბერძნეთი, რუმინეთი, სსრკ, იუგოსლავია
18 ივნისი 1941 გერმანია-თურქეთის თავდაუსხმელობის პაქტი[14] გერმანია
26 თებერვალი 1955 ბაღდადის პაქტი[15] დიდი ბრიტანეთი, ირანი, ერაყი, პაკისტანი
11 თებერვალი 1959

19 თებერვალი 1959

ციურიხისა და ლონდონის შეთანხმება[16] დიდი ბრიტანეთი, საბერძნეთი
12 სექტემბერი 1963 ანკარის შეთანხმება[17] საერთო ბაზარი
21 ივლისი 1964 განვითარების რეგიონალური კოოპერაცია[18] ირანი, პაკისტანი
25 ივნისი 1992 ბისეკი[19] ალბანეთი, სომხეთი, აზერბაიჯანი, ბულგარეთი, საქართველო, საბერძნეთი, მოლდოვა, რუმინეთი, რუსეთი, უკრაინა
17 ივლისი 2003 ეკონომიკური თანამშრომლობის ორგანიზაცია[20] ავღანეთი- აზერბაიჯანი- ირანი- ყაზახეთი - ყირგიზეთი - პაკისტანი- ტაჯიკეთი - თურქმენეთი - უზბეკეთი
16 აგვისტო 2010 სტრატეგიული თანამშრომლობისა და ორმხრივი მხარდაჭერის ხელშეკრულება [21] აზერბაიჯანი

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. ალექსანდროპოლის ხელშეკრულების ტექსტი
  2. League of Nations - Chronology 1921
  3. Full text of the Treaty of Moscow in original Russian
  4. "Moscow, Treaty of." Encyclopædia Britannica. 2007. Encyclopædia Britannica Online. 23 March 2007
  5. ყარსის ხელშეკრულების ორიგინალური ვერსია ინგლისურ და რუსულ ენებზე
  6. Full text of the Franco-Turkish agreement of Ankara
  7. Chronology 1921
  8. International Treaties of the Twentieth Century, London: Routledge, ISBN 0-415-14125-7.
  9. Full text of the Treaty of Lausanne (1923)
  10. Text of the pact
  11. Nihan Ünlü, The Legal Regime of the Turkish Straits, Martinus Nijhoff Publishers, 2002. ISBN 9041119043
  12. Text of the treaty
  13. "The Nyon Conference and its Result". Bulletin of International News (London, United Kingdom: Royal Institute of International Affairs) 14 (6). 18 September 1937.
  14. "Nazi-Turkey Pact Reported Ready To Sign"
  15. Официальный текст Багдадского договора 1955 года. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2007-02-22. ციტირების თარიღი: 2011-10-03.
  16. Zürich and London Agreement
  17. Text of Ankara Agreement. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2011-07-18. ციტირების თარიღი: 2011-10-03.
  18. ECO's website დაარქივებული 2011-12-25 საიტზე Wayback Machine. .
  19. ბისეკის საიტი
  20. ECO's Website. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2011-12-25. ციტირების თარიღი: 2011-10-03.
  21. Abbasov, Shahin. "Azerbaijan-Turkey Military Pact Signals Impatience with Minsk Talks -- Analysts". Eurasia.net. Retrieved 27 March 2011.