თურქეთის ეროვნული პარკების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

თურქეთის რესპუბლიკის ეროვნული პარკები ერთ-ერთია ხუთი დაცული ტერიტორიის სახეობიდან. თურქეთის საერთო ტერიტორიის დაახლოებით 1% ეროვნული პარკები შეადგენენ.[1]

ტიპი საერთო რაოდენობა საერთო ფართობი (ჰა)
ეროვნული პარკი (სია) 40[1] 828 614
ბუნების პარკი (სია) 203[2] 96 957
ნაკრძალი (სია) 31 48 657
ველური ბუნების დაცვის არეა (სია) 81[3] 1 192
ბუნების ძეგლი (სია) 112[4] 6 683
ჯამში 299 1 033 646
ვეთლენდები (სია) 135 1 1,919,893
  • შენიშვნა 1: რამსარის კონვენციის ფარგლებში, თურქეთში არსებობს 13 ვეთლენდია. რამსარის ზოგიერთი ძეგლი ასევე კლასიფიცირებულია როგორც ეროვნული პარკი (მაგალითად ქუშის ტბა, რომელიც ასევე ეროვნული პარკია).

ეროვნული პარკების სია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პარკი სურათი მდებარეობა ფართობი (ჰა) შეიქმნა
1 იოზგათის ფიჭვის ტყის ეროვნული პარკი იოზგათი 267 1958
2 ქარათეფე-ასლანთაშის ეროვნული პარკი Karatepe Stadtmauer.JPG ოსმანიე 4 143 1958
3 სოღოქსუს ეროვნული პარკი ანკარა 1 187 1959
4 ქუშჯენეთის ეროვნული პარკი Manyas1.JPG ბალიქესირი 17 058 1959
5 ულუდაღის ეროვნული პარკი Uludag range.JPG ბურსა 13 024 1961
6 იედიგიოლერის ეროვნული პარკი Yedigoller 1891 nevit.jpg ბოლუ 1 623 1965
7 დილექის ნახევარკუნძულის-დიდი მენდერესის დელტის ეროვნული პარკი In Milli Park.jpg აიდინი 27 598 1966
8 სპილის მთის ეროვნული პარკი Mount Sipylus Manisa Turkey Atalani Lake.jpg მანისა 6 801 1968
9 ყიზილდაღის ეროვნული პარკი ისპარტა 55 106 1969
10 გიულიუქის მთის ეროვნული პარკი Termessos - Overview.jpg ანთალია 6 700 1970
11 ქოვადას ტბის ეროვნული პარკი ისპარტა 6 551 1970
12 მუნზურის ხეობის ეროვნული პარკი Ovacik1.jpg თუნჯელი 42 674 1971
13 ოლიმპოს-ბეიდაღლარის ეროვნული პარკი Olympos Gesamtansicht.JPG ანთალია 31 165 1972
14 ქიოფრიულიუ კანიონის ეროვნული პარკი Köprülü Kanyon.JPG ანთალია 35 719 1973
15 ილგაზის მთის ეროვნული პარკი Ilgaz Dağı.jpg კასთამონუ, ჩანქირი 1 118 1976
16 ბაშქომუთანის ისტორიული ეროვნული პარკი Dumlupınar Şehitliği(2).jpg აფიონ-ყარაჰისარი, ქუთაჰია, უშაქი 40 948 1981
17 გიორემეს ისტორიული ეროვნული პარკი Goreme valley.jpg ნევშეჰირი 9 614 1986
18 ალთინდერეს ხეობის ეროვნული პარკი ტრაპიზონი 4 468 1987
19 ბოღაზქიოი-ალაჯაჰიოიუქის ეროვნული პარკი ჩორუმი 2 600 1988
20 ნემრუტ-დაღის ეროვნული პარკი Mount Nemrut (1).JPG ადიამანი, მალათია 13 827 1988
21 ბეიშეჰირის ტბის ეროვნული პარკი Beysehir from Lake Beysehir.jpg კონია 86 855 1993
22 ქაზდაღის ეროვნული პარკი Mıhlı Waterfall.JPG ბალიქესირი 20 935 1994
23 ალთინბეშიქის მღვიმის ეროვნული პარკი ანთალია 1 147 1994
24 ჰათილას ხეობის ეროვნული პარკი ართვინი 16 944 1994
25 ქარაგიოლ-საჰარის ეროვნული პარკი Karagöl - Black Lake, Bolkar Mountains.JPG ართვინი 3 251 1994
26 კაჩკარის მთების ეროვნული პარკი KackarLiblerGolu.jpg რიზე, ართვინი 52 970 1994
27 ალადაღლარის ეროვნული პარკი Aladağlar 01.JPG ნიღდე, ადანა, კაისერი 55 064 1995
28 მარმარისის ეროვნული პარკი მუღლა 29 206 1996
29 საქლიქენთის ეროვნული პარკი Saklıkent Kanyonu (2).jpg მუღლა, ანთალია 1 643 1996
30 ტროას ისტორიული ეროვნული პარკი Walls of Troy (2).jpg ჩანაქკალე 13 517 1996
31 ჰონაზის მთის ეროვნული პარკი Mount Honaz Denizli Turkey.jpg დენიზლი 9 429 1998
32 ქიურეს მთების ეროვნული პარკი Küre Dağları Güllüce Köyü Kanyonu 2014-06-15 19-58.jpeg კასთამონუ, ბართინი 37 753 2000
33 სარიქამიშ-ალლაჰუექბერის მთების ეროვნული პარკი ყარსი, ერზურუმი 22 519 2004
34 აღრის მთის ეროვნული პარკი MountArarat.jpg აღრი, იღდირი 88 014 2004
35 გალას ტბის ეროვნული პარკი ედირნე 6 087 2005
36 სულთანსაზლიღის ეროვნული პარკი Sultan sazlığı.jpg კაისერი 24 357 2006
37 თექ-თექის მთების ეროვნული პარკი შანლიურფა 19 335 2007
38 იღნეადის ჭალის ტყეების ეროვნული პარკი İğneadaFloodplainForestsNP (10).JPG ქირქლარელი 3 155 2007
39 ნენე-ჰათუნის ისტორიული ეროვნული პარკი ერზურუმი 387 2009
40 საქარიის ბრძოლის ისტორიული ეროვნული პარკი ანკარა 13 850 2015
41 ქოფ-დაღის ისტორიული ეროვნული პარკი ერზურუმი, ბაიბურთი 6 000 2016

ყოფილი ეროვნული პარკები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

# პარკი სურათი მდებარეობა ფართობი (ჰა) შენიშვნა
1 გელიბოლუს ნახევარკუნძულის ისტორიული ეროვნული პარკი Anzac Cove3.JPG ჩანაქკალე 33 439 გამოცხადდა ეროვნული პარკად 1973 წელს. 2015 წელს, სტატუსი შეიცვალა სპეციალური ადმინისტრაციის ქვეშ, როგორც „გელიბოლუს ომის ისტორიული არენის დირექტორატი“.
2 იუმურთალიქის ლაგუნა (დაცული ლანდშაფტი) ადანა 16 430 2008 წელს ეროვნულ პარკად გამოცხადდა, თუმცა, მოგვიანებით სასამრთლოს გადაწყვეტილებით გაუქმდა.

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. 1.0 1.1 TÜRKİYE'NİN MİLLİ PARKLARI tr. milliparklar.gov.tr (1 July 2015). წაკითხვის თარიღი: 18 April 2016.
  2. TÜRKİYE'NİN TABİAT PARKLARI tr. milliparklar.gov.tr (1 July 2015). წაკითხვის თარიღი: 18 April 2016.
  3. YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHALARI tr. milliparklar.gov.tr (1 July 2015). წაკითხვის თარიღი: 18 April 2016.
  4. TÜRKİYE'NİN TABİAT ANITLARI tr. milliparklar.gov.tr (1 July 2015). წაკითხვის თარიღი: 18 April 2016.