ერევნის პეტრე-პავლეს ეკლესია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
ერევნის წმინდა პეტრესა და პავლეს ეკლესია
Սուրբ Պողոս-Պետրոս Եկեղեցի
Saint Peter and Paul Church, Yerevan.jpg

წმინდა პეტრესა და პავლეს ეკლესია

ერევნის პეტრე-პავლეს ეკლესია (სომხეთი)
Red pog.png
ძირითადი ინფორმაცია
გეოგრაფიული კოორდინატები 40°10′54″ ჩ. გ. 44°31′02″ ა. გ. / 40.18167° ჩ. გ. 44.51722° ა. გ. / 40.18167; 44.51722
რელიგიური კუთვნილება სომხური სამოციქულო ეკლესიის დროშა სომხური სამოციქულო ეკლესია
ქვეყანა დროშა: სომხეთი სომხეთი
რაიონი კენტრონი
ადგილმდებარეობა დროშა: სომხეთი სომხეთი, ერევანი, კენტრონის რაიონი
სასულიერო სტატუსი ეკლესია
ფუნქციური სტატუსი დაანგრიეს 1931 წელს
ხუროთმოძღვრების აღწერა
ხუროთმოძღვრული ტიპი გვიანი შუა საუკუნეების ერთნავიანი ბაზილიკა
ხუროთმოძღვრული სტილი სომხური
თარიღდება V საუკუნე - VI საუკუნეებით
(XVII საუკუნეში ჩაუტარდა რესტავრაცია)
დეტალები

ერევნის პეტრე-პავლეს ეკლესია (სომხ. Սուրբ Պողոս-Պետրոս Եկեղեցի) — სომხური ეკლესიის ტაძარი ერევანში აშენებული V - VI საუკუნეებში. ტაძარი 1931 წელს დაანგრიეს იმჟამინდელი აბოვიანის ქუჩაზე კინოთეატრ "მოსკოვისთვის" ადგილის გასათავისუფლებლად.

ისტორია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სომეხი ისტორიკოსის ქარო ღაფადარიანის მიხედვით, პეტრეს-პავლეს ტაძარი უდიდესი იყო ძველ ერევანში. სინამდვილეში, როდესაც ახლად არჩეულმა კათალიკოსმა აბრაჰამ I-მა დვინში საეკლესიო კრება მოიწვია, მან ერევნიდან ორი მღვდელმთავარი მიიპატიჟა. ამან შეიძლება გვაფიქრებინოს, რომ იმჟამად ერევანში სულ მცირე ორი დიდი ეკლესია მაინც უნდა ყოფილიყო. XVII საუკუნის მოგზაურმა ჟან შარდენმა ერევანში მოგზაურობის შემდეგ აღნიშნა, რომ ერევანში არაერთი ეკლესი იყო. თუმცა პეტრე-პავლეს ეკლესიას ის არ მოიხსენიებს.

1679 წელს სომხეთში მომხდარმა დამანგრეველმა მიწისძვრამ ეკლესიის გარკვეული ნაწილიც შეიწირა. თუმცა დანგრეული ნაწილი მალევე აღადგინეს. [1]

ამის შემდეგ 1931 წლამდე ამ ტაძრის შესახებ დადასტურებული ფაქტები არ მოიძიება.

დანგრევა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

1931 წელს საბჭოთა რეჟიმის პერიოდში ეკლესია დაანგრიეს და მისი კედლებით, რამდენიმე ხაჩქარითდა ეკლესიის სხვა ნაწილებით კინოთეატრი "მოსკოვი" ააშენეს.

გალერეა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ლიტერატურა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • Karo Ghafadaryan, Երևանի միջնադարյան հուշարձանները, վիմական արձանագրությունները (Monuments and lapidary inscriptions of Medieval Yerevan), 1975, Yerevan
  • Yervand Shahaziz, Հին Երեվանը (Old Yerevan), Mughni Publishing, 2003, Yerevan

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

Commons-logo.svg
ვიკისაწყობში? არის გვერდი თემაზე:
  1. St. Peter and Paul Church in Armenian Holy Apostolic Church, Araratian Patriarchal Diocese