ევროპის სუვერენულ სახელმწიფოთა სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
ქვეყანა ოფიციალური სახელი მდებარეობა დროშა გერბი დედაქალაქი ფართობი კმ2 მოსახლეობის რაოდენობა სიმჭიდროვე (კმ2-ზე)
ავსტრია ავსტრიის რესპუბლიკა EU-Austria.svg
Flag of Afghanistan
Austria Bundesadler.svg ვენა 83 871 8 504 850 101.4
აზერბაიჯანი ¹ აზერბაიჯანის რესპუბლიკა Europe-Azerbaijan.svg
Flag of Azerbaijan
Emblem of Azerbaijan.svg ბაქო 86 600 9 493 600 109,6
ალბანეთი ალბანეთის რესპუბლიკა Europe-Albania.svg
Flag of the United Arab Emirates
Coat of arms of Albania.svg ტირანა 28 748 2 831 741 98,5
ანდორა ანდორის სამთავრო Location Andorra Europe.png
Flag of Timor-Leste
Coat of arms of Andorra.svg ანდორა-ლა-ველა 468 68 403 146,2
ბელარუსი ბელარუსის რესპუბლიკა Europe-Belarus.svg
Flag of Bangladesh
Coat of arms of Belarus.svg მინსკი 207 560 9 459 000 105,8
ბელგია ბელგიის სამეფო EU-Belgium.svg
Flag of Bahrain
Great coat of arms of Belgium.svg ბრიუსელი 30 528 11 007 000 360,6
ბოსნია და ჰერცეგოვინა ბოსნია და ჰერცეგოვინა Europe-Bosnia and Herzegovina.svg
Flag of Brunei
Coat of arms of Bosnia and Herzegovina.svg სარაევო 51 129 3 843 126 75,2
ბულგარეთი ბულგარეთის რესპუბლიკა EU-Bulgaria.svg
Flag of Bhutan
Coat of arms of Bulgaria.svg სოფია 110 910 7 621 337 68,7
გაერთიანებული სამეფო დიდი ბრიტანეთისა და ჩრდილოეთ ირლანდიის გაერთიანებული სამეფო EU-United Kingdom.svg
Flag of Iraq
Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg ლონდონი 244 820 61 100 835 244,2
გერმანია გერმანიის ფედერაციული რესპუბლიკა EU-Germany.svg
Flag of Vietnam
Coat of arms of Germany.svg ბერლინი 357 021 83 251 851 233,2
დანია დანიის სამეფო EU-Denmark.svg
Flag of Turkey
National Coat of arms of Denmark.svg კოპენჰაგენი 43 094 5 564 219 129
ესპანეთი ესპანეთის სამეფო EU-Spain.svg
Flag of Turkmenistan
Escudo de España.svg მადრიდი 504 851 47 059 533 93,2
ესტონეთი ესტონეთის რესპუბლიკა EU-Estonia.svg
Flag of Japan
Coat of arms of Estonia.svg ტალინი 45 226 1 340 194 29
ვატიკანი ვატიკანის ქალაქ-სახელმწიფო Location Vatican City Europe.png
Flag of Yemen
Vatican City CoA.svg ვატიკანი 0,44 900 2 045,5
თურქეთი ² თურქეთის რესპუბლიკა Europe-Turkey.svg
Flag of India
Emblem of Turkey.svg ანკარა 783 562 75 627 384 98
ირლანდია ირლანდიის რესპუბლიკა EU-Ireland.svg
Flag of Indonesia
Coat of arms of Ireland.svg დუბლინი 70 280 4 234 925 60,3
ისლანდია ისლანდიის რესპუბლიკა Europe-Iceland.svg
Flag of Jordan
Coat of arms of Iceland.svg რეიკიავიკი 103 000 307 261 2,7
იტალია იტალიის რესპუბლიკა EU-Italy.svg
Flag of Iran
Emblem of Italy.svg რომი 301 230 59 530 464 197,7
კვიპროსი კვიპროსის რესპუბლიკა EU-Cyprus.svg
Flag of Israel
style="text-align:center;" style="text-align:center;"|ნიქოზია 9 251 788 457 85
ლატვია ლატვიის რესპუბლიკა EU-Latvia.svg
Flag of Cambodia
Latvia coa.png რიგა 64 589 2 067 900 34,2
ლიტვა ლიტვის რესპუბლიკა EU-Lithuania.svg
Flag of Qatar
Coat of arms of Lithuania.png ვილნიუსი 65 200 2 988 400 45,8
ლიხტენშტაინი ლიხტენშტაინის სამთავრო Location Liechtenstein Europe.png
Flag of Cyprus
Staatswappen-Liechtensteins.svg ვადუცი 160 32 842 205,3
ლუქსემბურგი ლუქსემბურგის დიდი საჰერცოგო EU-Luxembourg.svg
Flag of Laos
style="text-align:center;" style="text-align:center;"|ლუქსემბურგი 2 586 6 448 569 173,5
მაკედონია მაკედონიის რესპუბლიკა Europe-Macedonia.svg
Flag of Lebanon
Coat of arms of North Macedonia.svg სკოპიე 25 713 2 054 800 81,1
მალტა მალტის რესპუბლიკა EU-Malta.svg
Flag of Malaysia
Coat of arms of Malta.svg ვალეტა 316 397 499 1 257,9
მოლდოვა მოლდოვის რესპუბლიკა Location Moldova Europe.png
Flag of the Maldives
Coat of arms of Moldova.svg კიშინიოვი 33 843 4 434 547 131
მონაკო მონაკოს სამთავრო Location Monaco Europe.png
Flag of Myanmar
Coat of arms of Monaco.svg მონაკო 1,95 31 987 14 403,6
ნიდერლანდები ნიდერლანდების სამეფო EU-Netherlands.svg
Flag of Mongolia
Royal coat of arms of the Netherlands.svg ამსტერდამი 41 526 16 318 200 393
ნორვეგია ნორვეგიის სამეფო Europe-Norway.svg
Flag of Nepal
Coat of arms of Norway.svg ოსლო 385 178 5 018 836 15,5
პოლონეთი პოლონეთის რესპუბლიკა EU-Poland.svg
Flag of Oman
Herb Polski.svg ვარშავა 312 685 38 625 478 123,5
პორტუგალია პორტუგალიის რესპუბლიკა EU-Portugal olivenza neutral.svg
Flag of Pakistan
Coat of arms of Portugal.svg ლისაბონი 91 568 10 409 995 110,1
რუმინეთი რუსეთის ფედერაცია EU-Romania.svg
Flag of Russia
Coat of arms of Romania.svg ბუქარესტი 238 391 21 698 180 style="text-align:center;"91
რუსეთი ³ რუსეთის ფედერაცია Russian Federation (orthographic projection) - Crimea disputed.svg
Flag of Russia
Coat of Arms of the Russian Federation.svg მოსკოვი 17 098 242 142 517 670 8,3
საბერძნეთი ელინური რესპუბლიკა EU-Greece.svg
Flag of Saudi Arabia
Coat of arms of Greece.svg ათენი 131 957 11 123 034 80,7
სან-მარინო სან-მარინოს რესპუბლიკა Location San Marino Europe.png
Flag of Georgia
Coat of arms of San Marino.svg სან-მარინო 61 27 730 454,6
საფრანგეთი საფრანგეთისრესპუბლიკა EU-France.svg
Flag of Singapore
Armoiries république française.svg პარიზი 547 030 63 182 000 115,5
საქართველო ¹ საქართველო Georgia (orthographic--projection).svg
Flag of Georgia
Greater coat of arms of Georgia.svg თბილისი 69 700 4 570 934 65,5
სერბეთი სერბეთის რესპუბლიკა Europe-Serbia.svg
Flag of Armenia
Coat of arms of Serbia.svg ბელგრადი 88 361 7 120 660 91,9
სლოვაკეთი სლოვაკეთის რესპუბლიკა EU-Slovakia.svg
Flag of Thailand
Coat of arms of Slovakia.svg ბრატისლავა 48 845 5 422 366 111
სლოვენია სლოვენიის რესპუბლიკა EU-Slovenia.svg
Flag of Tajikistan
Coat of arms of Slovenia.svg ლუბლიანა 20 273 2 050 189 101
სომხეთი ¹ სომხეთის რესპუბლიკა Armenia (orthographic projection).svg
Flag of Armenia
Coat of arms of Armenia.svg ერევანი 29 743 3 229 900 108,5
უკრაინა უკრაინა Europe-Ukraine (disputed territory).svg
Flag of the Philippines
Lesser Coat of Arms of Ukraine.svg კიევი 603 700 48 396 470 80,2
უნგრეთი უნგრეთი EU-Hungary.svg
Flag of Kuwait
Coat of arms of Hungary.png ბუდაპეშტი 93 030 10 075 034 108,3
ფინეთი ფინეთის რესპუბლიკა EU-Finland.svg
Flag of Kazakhstan
Coat of arms of Finland.svg ჰელსინკი 336 593 5 175 537 15,3
ყაზახეთი &sup4; ყაზახეთის რესპუბლიკა Kazakhstan (orthographic projection).svg
Flag of Kazakhstan
Emblem of Kazakhstan.svg ნურ-სულთანი 2 724 900 17 522 010 6,4
შვედეთი შვედეთის სამეფო EU-Sweden.svg
Flag of Sri Lanka
Great coat of arms of Sweden.svg სტოკჰოლმი 449 964 9 090 113 19,7
შვეიცარია შვეიცარიის კონფედერაცია Europe-Switzerland.svg
Flag of China
Coat of arms of Switzerland.svg ბერნი 41 290 7 507 000 176,8
ჩერნოგორია ჩერნოგორიის რესპუბლიკა Europe-Montenegro.svg
Flag of North Korea
Coat of arms of Montenegro.svg პოდგორიცა 13 812 616 258 44,6
ჩეხეთი ჩეხეთის რესპუბლიკა EU-Czech Republic.svg
Flag of North Korea
Coat of arms of the Czech Republic.svg პრაღა 78 866 10 256 760 130,1
ხორვატია ხორვატიის რესპუბლიკა EU-Croatia.svg
Flag of North Korea
Coat of arms of Croatia.svg ზაგრები 56 542 4 437 460 77,7

  • 1 განსაზღვრების თანახმად, რომელიც კავკასიონს აკუთვნებს ევროპას, ეს ქვეყნები ევროპაში მოიაზრებიან.
  • 2 ევროპული თურქეთი მოიცავს ტერიტორიას ბოსფორისა და დარდანელის სრუტეების დასავლეთით და ჩრდილოეთით.
  • 3 ურალის მთების დასავლეთით მდებარე რუსეთის ტერიტორია ევროპას მიეკუთვნება.
  • 4 ყაზახეთის ევროპული ტერიტორია მდებარეობს მდინარე ურალის დასავლეთით.