დიდებული საუკუნე (მსახიობების სია)

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
(გადამისამართდა გვერდიდან დიდებული საუკუნე მსახიობების სია)
Jump to navigation Jump to search

ამ სტატიაში წარმოდგენილია თურქული სერიალის, „დიდებული საუკუნის“ მსახიობების სია.

მთავარ როლებში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი როლი აღწერა
ჰალიტ ერგენჩი სულთან სულეიმან I დიდებული ოსმალეთის იმპერიის მე-10 სულთანი. გარდაიცვლება 139-ე სერიაში ნეკრესის ქარისგან
მერიემ უზერლი ჰიურემ სულთანი (ალექსანდრა) სულთნის პროტოტიპი. ევროპაში ცნობილია როქსოლანას სახელით. წარმოშობით უკრაინიდან, ქალაქ როგატინიდან. იყო მართლმადიდებელი მღვდლის შვილი. ჰყავდა 4 ბიჭი და 1 გოგო. გარდაიცვლება 134-ე სერიაში
ვაჰიდე ფერჩინი
გიურბეი ილერი შეჰზადე მეჰმედი სულეიმანისა და ჰიურემის პირველი ვაჟი. მანისის ბეილერბეი. 103-ე სერიაში შეჰყრიან ყვავილის სენს მაჰიდევრან სულთნის ბრძანებით
ფელინ ქარაჰანი მიჰრიმაჰ სულთანი სულეიმანისა და ჰიურემის ქალიშვილი. რუსტემ ფაშას ცოლი. აიშე ჰუმაშაჰ სულთნისა და სულთანზადე ოსმანის დედა. 139-ე სერიაში მიდის სტამბოლიდან
ენგინ ოზთურქი შეჰზადე სელიმი სულეიმანისა და ჰიურემის მეორე ვაჟი. ოსმალეთის მომავალი სულთანი
არას ბულუთ ინემლი შეჰზადე ბაიაზიდი სულეიმანისა და ჰიურემის მესამე ვაჟი. 138-ე სერიაში კლავენ შეჰზადე სელიმის ბრძანებით
თოლგა სარითაში შეჰზადე ჯიჰანგირი სულეიმანისა და ჰიურემის უმცროსი ვაჟი. 125-ე სერიაში კვდება თავისი უფროსი ძმის, მუსტაფას სიკვდილით დასჯის დარდით
ნურ ფეთაჰოღლუ მაჰიდევრან სულთანი სულეიმანის ხარჭა. უფლისწულ მუსტაფას დედა
მეჰმედ გუნსური შეჰზადე მუსტაფა სულეიმანისა და მაჰიდევრანის ვაჟი. 123-ე სერიაში კლავენ სულთან სულეიმანის ბრძანებით
ნებაჰათ ჩეჰრე ვალიდე სულთანი სულეიმანის, ჰატიჯეს, ბეიჰანის, ფატმასა და შაჰის დედა. სულთან სელიმ იავუზის მეუღლე. კვდება 61-ე სერიაში
სელმა ერგეჩი ჰატიჯე სულთანი სულთან სულეიმანის უფროსი და. იბრაჰიმ-ფაშას ცოლი, რომლისგანაც შეეძინა სამი ბავშვი: სულთანზადე მეჰმეთი, ჰურიჯიჰან სულთანი და სულთანზადე ოსმანი. იბრაჰიმის სიკვდილის დასჯის შემდეგ ცოლად გაყვა ერთ-ერთ ვეზირს ჰუსრევ-ფაშას. 102-ე სერიაში თავს იკლავს მისი ძმის თვალწინ
ფინარ ჩაღლარ გენჩთურქი ბეიჰან სულთანი სულთნის მეორე და. ფერჰად-ფაშას მეუღლე
მელტემ ჯუმბული ფატმა სულთანი სულთნის მესამე და. მუსტაფა-ფაშას, შემდგომში კი ქარა აჰმედ-ფაშას ცოლი. 130-ე სერიაში მიდის სტამბოლიდან
დენიზ ჩაქირი შაჰ სულთანი სულეიმანის უმცროსი და. ლუთფი ფაშას მეუღლე. ესმეჰან სულთნის დედა. 103-ე სერიაში მიდის დედაქალაქიდან
სელენ ოზთურქი გულფემ ხათუნი სულთან სულეიმანის ხარჭა. ჰატიჯე სულთნის მეგობარი. ჰარემის ხაზინადარი. 139-ე სერიაში კლავენ სულეიმანის ბრძანებით
ოქან იალაბიქი პარგელი იბრაჰიმ-ფაშა (თეო)[1]. სულთნის მეგობარი, ჰატიჯეს ქმარი. ოსმალეთის იმპერის 31-ე დიდი ვეზირი. 82-ე სერიაში კლავენ სულთან სულეიმანის ბრძანებით

მეორეხარისხოვან როლებში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სულთნის ჰარემი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი როლი აღწერა
სემა ქეჩიქ ქარაბელი დაიე ხათუნი დედა-სულთნის პირადი მსახური და ჰარემის ხაზინადარი. მისი სიკვდილის შემდეგ მიდის ჰარემიდან. 62-ე სერიაში სიცოცხლეს ასრულებს თვითმკვლელობით
ფილიზ აჰმედი ნიგარ ქალფა ჰარემის ქალფა, მოგვიანებით ჰატიჯე სულთნის ხაზინადარი. შემდეგ ჰიურემის ხაზინადარი. უყვარდა იბრაჰიმ-ფაშა. მოგვიანებით ცოლად გაყვა ჯერ ნასუჰ ეფენდის, შემდეგ რუსტემ ფაშას. იბრაჰიმისგან შეეძინება ესმანური. მე-100 სერიაში კლდიდან გადახტება უფსკრულში
მერვე ოფლაზი აიშე ხათუნი სულეიმანის ხარჭა. მე-13 სერიაში კლავს სადიქა ხათუნი
ენგინ გიუნაიდინი გულ აღა ჰარემის საჭურისი, ჰიურემ სულთნის მსახური. მე-60 სერიაში მაჰიდევრან სულთნის ბრძანებით აძევებენ ჰარემიდან
ესრა დემირჯი ჩობანი არიფე ხათუნი ეფსუნ ხათუნის ექიმი. 57-ე სერიაში კლავს დაიე ხათუნი
სელიმ ბაირაქთარი სუმბულ აღა ჰარემის საჭურისი, ჰიურემ სულთნის მსახური. ყავის მაღაზიის მფლობელი. ჰიურემის გარდაცვალების შემდეგ ემსახურებოდა მიჰრიმაჰ სულთანს
იუქსელ უნალი შექერ აღა ჰარემის მთავარი მზარეული
ნიჰან ბუიუქაღაჩი გულშაჰ ხათუნი მაჰიდევრან სულთნის მსახური, მოგვიანებით ემსახურებოდა ჰიურემ სულთანს. 69-ე სერიაში კლავს ნიგარ ქალფა ჰატიჯე სულთნის მკვლელობის მცდელობისთვის
ბურჯუ თუნა გულნიჰალ ხათუნი (მარია) ჰიურემ სულთნის მეგობარი და მსახური. მოგვიანებით გააძევებ ძველ სასახლეში
სებაჰათ ქუმაში ესმა ხათუნი ჰიურემ სულთნის მსახური და მისი შვილების ძიძა
მელიქე იფექ იალოვა პრინცესა იზაბელა ფორტუნა ლეონისა და კასტილიის პრინცესა. სულეიმანის საყვარელი. გახდა ჰიურემ სულთნის ინტრიგების მსხვერპლი.[2]
ჰანდე კაპტანი კარმინა პრინცესა იზაბელას მსახური. დაიღუპა 37-ე სერიაში
აიჩა ქურუ მელექ ხათუნი პრინცესა იზაბელას თარჯიმანი
მიჰაელა ფოლდიოვა ოლგა ხათუნი სულთან სულეიმანის ხარჭა. მოგვიანებით გააძევებენ ძველ სასახლეში
ჯანსუ დერე ფირუზე ხათუნი (ჰუმეირა) სულთნის საყვარელი. ითვლება, რომ ის იყო სეფიანთა დინასტიის წარმომადგენელი. მოგვიანებით გააძევებენ ძველ სასახლეში
გიულ სურალი ნასტია ხათუნი სულთან სულეიმანის ხარჭა, წარმოშობით რუსი. 67-ე სერიაში ახრჩობენ სუმბული და გულშაჰი
საადეთ აქსოი სადიქა ხათუნი (ვიქტორია) უნგრელი სამხედროს საცოლე. სასახლეში შეაღწია ფადიშაჰის მოკვლის მიზნით. 24-ე სერიაში ზღვაში ჩაძირა ნასუჰ ეფენდიმ იბრაჰიმ ფაშას ბრძანებით
შაფაქ ბაშქაია ფერჰათ აღა სულთნის პალატის მცველი ლოქმან აღას შემდეგ
საბინა თოზია აფიფე ხათუნი სულთნის გამზრდელი. ჰარემის ხაზინადარი. დაიღუპა 119-ე სერიაში
საიგინ სოისალი მერჯან აღა ჰარემის საჭურისი. შაჰ სულთნის მსახური
უნალ იეთერი ქირაზ აღა ჰარემის საჭურისი. აფიფე ხათუნის თანაშემწე. მოგვიანებით გააძევებენ ჰარემიდან ჰიურემ სულთნის ბრძანებით
ბურაქ სარიმოლა ზუმრუთ აღა მიჰრიმაჰ სულთნის მსახური. მოგვიანებით გააძევებენ ჰარემიდან
ეზგი ჯოშქუნ იეთიში სალიჰა ხათუნი ჰატიჯე სულთნის მსახური. 89-ე სერიაში კლავს ფაჰრიე ხათუნი
ქაია აქაია ლოქმან აღა ჰარემის მთავარი აღა. სულთნის პალატის მცველი. უფლისწულ ბაიაზიდის მსახური. 138-ე სერიაში კლავენ სპარსელები
ბურჯუ გუნერი ფაჰრიე ქალფა (დიანა) მაჰიდევრან სულთნის ყოფილი მსახური. ჰიურემ სულთნის ქალფა. აფიფე ხათუნის გარდაცვალების შემდეგ ხდება ჰარემის ხაზინადარი. მოგვიანებით გახდა სელიმის ქალფა. 136-ე სერიაში კლავს ნურბანუ სულთანი
ალმედა აბაზი ნაზენინ ხათუნი (ვალერია) სესილიას (ნურბანუს) ყოფილი მსახური. სულთან სულეიმანის ხარჭა. რაზიე სულთნის დედა. 114-ე სერიაში აივნიდან ვარდება ნურბანუსთან ჩხუბის დროს
ბუქეთ ორჰანი მელექ ქალფა ფატმა სულთნის ქალფა
ჰაიალ ქოსეოღლუ ნილუფერ ხათუნი ჰიურემ სულთნის მსახური. 39-ე სერიაში შეეწირება ინტრიგებს
გოქჰან თერჯანლი ფერჩემ აღა ჰარემის აღა. ჰიურემ სულთნის თანაშემწე. დაიღუპა 79-ე სერიაში
სედა არსლანი ნაზლი ხათუნი ჰიურემის თანაშემწე. 78-ე სერიაში კლავენ ჰატიჯე სულთნის ბრძანებით
აისელ ფარლაქი აიფერ ხათუნი ჰარემის ხარჭა
ანა რექოთა სელმა ხათუნი ჰარემის ხარჭა
სემიჰა ბეზრექი ესმა ხათუნი ჰარემის ხარჭა

მუსტაფას ჰარემი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მსახიობი როლი აღწერა
გიოზდე ჩიგაჯი ელიფ ხათუნი მუსტაფას ხარჭა. 47-ე სერიაში წვავენ ცოცხლად
მელისა სოზენი ეფსუნ ხათუნი (ნორა) მუსტაფას ხარჭა. 57-ე სერიაში დაიღუპა წარუმატებელი აბორტის გამო
გონჯა სარილდიზი ფატმა ხათუნი (ადრიანა) შეჰზადე მუსტაფას ხარჭა და მაჰიდევრან სულთნის მსახური. შეჰზადე სულეიმანის დედა. შვილის გარდაცვალების შემდეგ გაგიჟდა და თავი მოიკლა
ჯემრე ებუზია ელენა ხათუნი მუსტაფას საყვარელი. მოგვიანებით ბრუნდება სამშობლოში
მელისა აქმანი გულიზარ ხათუნი ხარჭა. ჰიურემ სულთანმა გააგზავნა მანისაში მუსტაფას მოკვლის მიზნით. 80-ე სერიაში დაკითხვის დროს აივნიდან ხტება
სერენაი აქთაში აიშე ხათუნი მუსტაფას ხარჭა, ნერგისშაჰ სულთნის დედა
მინა ნურ ქაიმაზი ნერგისშაჰ სულთანი შეჰზადე მუსტაფასა და აიშე ხათუნის ქალიშვილი (ბავშვობაში)
ალიზე გორდუმი შეჰზადე მუსტაფასა და აიშე ხათუნის ქალიშვილი (მოზარდობაში)
ელიფ ათაქანი რუმეისა ხათუნი (ლუკრეცია) შეჰზადე მუსტაფას ხარჭა, სენიორ გაბრიელას და. დაიღუპა 105-ე სერიაში მუსტაფაზე თავდასხმის დროს
ბუშრა აიაიდინი
ბერაქ თუზუნათაჩი მიჰრუნისა სულთანი ბარბაროსას ქალიშვილი. შეჰზადე მუსტაფას მეუღლე. შეჰზადე მეჰმედის დედა. თავს იკლავს 126-ე სერიაში
მეჰმეთ ემირ იუჯელერი შეჰზადე მეჰმედი შეჰზადე მუსტაფასა და მიჰრუნისა სულთნის ვაჟი. 124-ე სერიაში კლავენ სულთან სულეიმანის ბრძანებით
გამზე დარი ფიდან ხათუნი მუსტაფას მთავარი ქალფა მანისაში. მაჰიდევრან სულთნის მსახური
ბერაქ თურქი იუსუფი სპარსელი ჯაფერ აღას ვაჟი. ათმაჯას ნაშვილები (ბავშვობაში)
ათა ბუერი სპარსელი ჯაფერ აღას ვაჟი. ათმაჯას ნაშვილები (მოზარდობაში)

მეჰმედის ჰარემი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი როლი აღწერა
ირემ ჰელვაჯიოღლუ ნურბაჰარ ხათუნი (კლარა) შეჰზადე მეჰმედის ხარჭა. აბორტის გაკეთების შემდეგ გააძევეს ძველ სასახლეში
პატრიცია ვიდლაკი ჯიჰან ხათუნი შეჰზადე მეჰმედის ორსული ხარჭა
ჩაღქან ჩულჰა ილიასი მეჰმედის მცველი, მაჰიდევრან სულთნის მსახური. დიდი წვლილი მიუძღვის მის სიკვდილში

სელიმის ჰარემი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი როლი აღწერა
მერვე ბოლუღური ნურბანუ სულთანი (სესილია) სელიმის ხარჭა. შეჰზადე მურადის, გევჰერჰან სულთნის, შაჰ სულთნისა და ესმეჰან სულთნის დედა
ალფერენ ქოსელერი შეჰზადე მურადი შეჰზადე სელიმისა და ნურბანუ სულთნის ვაჟი (ბავშვობაში)
ჯან აბდულაჰოღლუ შეჰზადე სელიმისა და ნურბანუ სულთნის ვაჟი (მოზარდობაში)
სერჰატ ონატი შეჰზადე სელიმისა და ნურბანუ სულთნის ვაჟი (ზრდასრულ ასაკში)
ესმა ილდირიმი ესმეჰან სულთანი შეჰზადე სელიმისა და ნურბანუ სულთნის ქალიშვილი (ბავშვობაში)
ილგაზ ფირათი ნურბანუსა და სელიმის ქალიშვილი (ზრდასრულ ასაკში). მიათხოვეს სოკოლუ მეჰმედ-ფაშას
ბუსე ილდირიმი გევჰერჰან სულთანი სელიმისა და ნურბანუს ქალიშვილი (ბავშვობაში)
ელიფ ირემ ოზი სელიმისა და ნურბანუს ქალიშვილი (ზრდასრულ ასაკში). მიათხოვეს ფიალე ფაშას
ალეინა ილდირიმი შაჰ სულთანი სელიმისა და ნურბანუს ქალიშვილი (ბავშვობაში)
ირაზ ფირათი სელიმისა და ნურბანუს ქალიშვილი (ზრდასრულ ასაკში). მიათხოვეს ჰასან აღას
ჯავით ჩეთინ გულერი გაზანფერ აღა მთავარი აღა და სელიმის პირადი მცველი. ნურბანუს მსახური
ქუბრა ქიფი ჯანფედა ქალფა შეჰზადე სელიმის ჰარემის ქალფა
რეიჰან თაშორენი დილშაჰ ხათუნი შეჰზადე სელიმის ხარჭა. დაიღუპა 130-ე სერიაში
გიოზდე თურქერი საფიე ხათუნი შეჰზადე მურადის ხარჭა

ბაიაზიდის ჰარემი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი როლი აღწერა
ბურჯუ ოზბერქი ჰურიჯიჰან სულთანი იბრაჰიმ ფაშასა და ჰატიჯე სულთნის ქალიშვილი. ბაიაზიდის მეუღლე. დაიღუპა 129-ე სერიაში
ოზგე გურელი რანა სულთანი[3] შეჰზადე ბაიაზიდის ხარჭა. ორჰანის, ოსმანის, აიშეს, აბდულას, მაჰმუდის, მიჰრუმაჰისა და ჰატიჯეს დედა. 129-ე სერიაში იპოვიან დახრჩობილს
ქერემ აჯარი შეჰზადე ოსმანი შეჰზადე ბაიაზიდისა და რანა სულთნის ვაჟი (ბავშვობაში). კლავენ 138-ე სერიაში
ჰამზა თარიქ ოღუზი შეჰზადე ბაიაზიდისა და რანა სულთნის ვაჟი (მოზარდობაში). კლავენ 138-ე სერიაში
დენიზ ეგე იურდაქული შეჰზადე ორჰანი შეჰზადე ბაიაზიდისა და რანა სულთნის ვაჟი (ბავშვობაში). კლავენ 138-ე სერიაში
ქორაი ეფე იაზგანი შეჰზადე ბაიაზიდისა და რანა სულთნის ვაჟი (მოზარდობაში). კლავენ 138-ე სერიაში
დილა სუფექ ოფაქი აიშე სულთანი შეჰზადე ბაიაზიდისა და რანა სულთნის ქალიშვილი (ბავშვობაში)
დორა დალგიჩი შეჰზადე ბაიაზიდისა და რანა სულთნის ქალიშვილი (მოზარდობაში)
იასემინ ალენი დეფნე სულთანი (ლუიზა) შეჰზადე ბაიაზიდის ხარჭა ჰურიჯიჰანის გარდაცვალების შემდეგ. ნურბანუს ყოფილი ჯაშუში. თავს იკლავს 139-ე სერიაში
სანემ იშლერი გულშენ ქალფა ბაიაზიდისა და დეფნეს მსახური. მათი შვილების ძიძა

დივანის (საბჭოს) წევრები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი როლი აღწერა
არიფ ერქინ გუზელბეიოღლუ ფირი მეჰმედ-ფაშა ოსმალეთის იმპერიის 30-ე დიდი ვეზირი
ფეჰმი ქარაარსლანი აიას მეჰმედ-ფაშა იბრაჰიმ-ფაშას დროს იყო მეორე ვეზირი. ოსმალეთის იმპერიის 32-ე დიდი ვეზირი. ჰიურემ სულთნის მსახური. იმსხვერპლა ყვავილმა 96-ე სერიაში
მეჰმეთ ოზგური ლუთფი ფაშა ოსმალეთის იმპერიის 33-ე დიდი ვეზირი. შაჰ სულთნის ქმარი. მე-100 სერიაში გაშორდება სულთანს და გადაასახლებენ დიდიმოტეკაში
იბრაჰიმ რაჯი ოქსიუზი ჰადიმ სულეიმან-ფაშა ოსმალეთის იმპერიის 34-ე დიდი ვეზირი
ოზან გუვენი რუსტემ ფაშა (ბორისი) ოსმალეთის იმპერიის 35-ე და 37-ე დიდი ვეზირი. ნიგარ ქალფას ყოფილი მეუღლე. მიჰრიმაჰისგან შეეძინება აიშე ჰუმაშაჰ სულთანი და სულთანზადე ოსმანი. 137-ე სერიაში კლავს ათმაჯა აღა
იეთქინ დიქინჯილერი ქარა აჰმედ-ფაშა ოსმალეთის იმპერიის 36-ე დიდი ვეზირი. ფატმა სულთნის მეორე ქმარი. კლავენ 128-ე სერიაში
ილქერ აქსუმი ჯაფერ-აღა კაპუდან-ფაშა სულეიმანის მმართველობის დასაწყისში. კლავენ 1-ლი სერიაში
თოლგა თექინი ჰიზირ ჰაირედინ ფაშა ბარბაროსა კაპუდან-ფაშა. კლავენ 111-ე სერიაში
ილდირიმ ფიქრეთ ურაგი სოკოლუ მეჰმედ-ფაშა კაპუდან-ფაშა ჰაირედინ ფაშას გარდაცვალების შემდეგ. ოსმალეთის იმპერიის მომავალი დიდი ვეზირი. ესმეჰან სულთნის ქმარი
სერდარ ორჩინი სინან-ფაშა (ანდრო) რუსტემ ფაშას ძმა. კაპუდან-ფაშა სოკოლუ მეჰმედის შემდეგ. 126-ე სერიაში კლავს ათმაჯა
ფათიჰ დოქგოზი სემიზ ალი-ფაშა ოსმალეთის იმპერიის 38-ე დიდი ვეზირი
მურათ ტუზუნი [[ჰაინ აჰმედ-ფაშა [[ჯაფერ-აღა]]|კაპუდან-ფაშა სულეიმანის მმართველობის დასაწყისში. კლავენ 1-ლი სერიაში|-|თოლგა თექინი|[[ხაირ ალ-დინ ბარბაროსა|ჰიზირ ჰაირედინ ფაშა ბარბაროსა]]|კაპუდან-ფაშა. კლავენ 111-ე სერიაში|-|ილდირიმ ფიქრეთ ურაგი|[[სოკოლუ მეჰმედ-ფაშა]]|კაპუდან-ფაშა ჰაირედინ ფაშას გარდაცვალების შემდეგ. ოსმალეთის იმპერიის მომავალი დიდი ვეზირი. ესმეჰან სულთნის ქმარი|-|სერდარ ორჩინი|[[სინან-ფაშა]] (ანდრო)|რუსტემ ფაშას ძმა. კაპუდან-ფაშა სოკოლუ მეჰმედის შემდეგ. 126-ე სერიაში კლავს ათმაჯა|-|ფათიჰ დოქგოზი|[[სემიზ ალი-ფაშა]]|ოსმალეთის იმპერიის 38-ე დიდი ვეზირი|-|მურათ ტუზუნი აჰმედ ფაშა]] იბრაჰიმის მტერი, ფირი ფაშას დროს მეორე ვეზირი. ეგვიპტის ბეილერბეი. წარმოშობით ქართველი. მე-19 სერიაში სულთან სულეიმანის ბრძანებით კლავს ქადიზადე მეჰმედ ბეი
ქივანჩ ქილინჩი ფერჰათ ფაშა ფირი ფაშას დროს იყო მესამე ვეზირი. სემენდერეს გუბერნატორი. ბეიჰან სულთნის ქმარი. 21-ე სერიაში კლავენ სულეიმანის ბრძანებით
გოქჰან ჩელები
მურათ შაჰანი მუსტაფა ფაშა სულთან სულეიმანის მეორე ვეზირი. გარდაიცვალა ნიკრისის ქარისგან
ლურან აჰმეთი ჰუსრევ ფაშა ოსმალეთის იმპერიის ვეზირი, ჰატიჯე სულთნის მესამე ქმარი
ოქთაი დენერი ალი ეფენდი ოსმალეთის იმპერიის შეიჰულისლამ ეფენდი სულეიმან I-ის მმართველობის დასაწყისში
ისქენდერ ალთინი ფენერიზადე ეფენდი შეიჰულისლამ ეფენდი. მოგვიანებით ტოვებს თანამდებობას ჰიურემ სულთნის ინტრიგების გამო
თუნჯელ ქურთიზი ებუსუუდ ეფენდი სტამბოლის ყადი, მოგვიანებით რუმელიის ქაზასქერი. შეიჰულისლამ ეფენდი. სტამბოლის მოსახლეობა ეძახდა ხოჯა ჩელების
ბურაქ ოზჩივიტი მალქოჩოღლუ ბალი ბეი სულთნის არმიის ჯარისკაცი, მოგვიანებით სულთნის პირადი მცველი. მე-3 სეზონში ბრუნდება სამშობლოში, მაგრამ მალევე ჩამოდის სტამბოლში. 103-ე სერიაში საბოლოოდ გადაწყვეტს სამშობლოში წასვლას
ჰასან ქუჩუქჩეთინი ისქენდერ ჩელები მთავარი ხაზინადარი, მოგვიანებით დეფტერდარი. იბრაჰიმ ფაშას თანაშემწე. კლავენ სულთან სულეიმანის ბრძანებით
გოქჰან ათალაი ულამა ფაშა ისქენდერ ჩელების მომხრე. აზერბაიჯანის ბეილერბეი
ადნან კოჩი ბეჰრამ ფაშა ერთ-ერთი პროვინციის ბეილერბეი. იბრაჰიმ ფაშას მოწინააღმდეგე. 46-ე სერიაში კლავს იბრაჰიმ ფაშა
რაჰმი დილიდიქი მუსტაფა ფაშა ფატმა სულთნის პირველი მეუღლე. ანთაქიის სანჯაყ-ბეი. 110-ე სერიაში წამლავს ფატმა სულთანი
სულეიმან ქარააჰმეთი ალი აღა იანიჩართა ბანაკის მეთაური. მოგვიანებით კლავენ სულეიმან I-ის ბრძანებით
სელაჰათთინ თოზი ფერჰათ აღა იანიჩართა ბანაკის მეთაური ალი აღას შემდეგ. კლავენ სულთან სულეიმანის ბრძანებით
ბურაქ დემირი ჰუსეინ ჩავუში იანიჩართა კორპუსის მეთაური ფერჰათ აღას სიკვდილით დასჯის შემდეგ. 138-ე სერიაში კლავენ სპარსელები
რეზაქ აქლარი ფირი რეისი თურქი კაპიტანი. შეჰზადე მუსტაფას მომხრე.
იაშარ აიდინლიოღლუ თურგუთ რეისი ოსმალეთის ფლოტის ადმირალი
ფამირ ფექინი ელქას მირზა სპარსეთის უფლისწული. შაჰ თამაზის ძმა
გურქან უიგუნი მიმარ სინანი მთავარი არქიტექტორი
ოზან დაღგეზი მეჰმედ ჩელები ფირი მეჰმედ ფაშასა და დილრუბა ხათუნის ვაჟი. უფლისწულ მუსტაფას პედაგოგი
ლევენთ თაშჩი ჯელალზადე მუსტაფა ჩელები საბჭოს წევრი

სულთნის ოჯახი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი როლი აღწერა
ეროლ აივაზი სულთან სულეიმანი ოსმალეთის იმპერიის მეათე სულთანი
გოქჰან ალთინიშიქი იბრაჰიმ ფაშა სულთნის მეგობარი, ჰატიჯეს ქმარი. ოსმალეთის იმპერიის 31-ე დიდი ვეზირი
ასლი გოქსუ მაჰიდევრან სულთანი სულეიმანის ხარჭა. შეჰზადე მუსტაფას დედა (ახალგაზრდობაში)
ევრიმ ალასია დედა სულთანი სულთან სულეიმანის, ჰატიჯეს, ბეიჰანის, ფატმასა და შაჰის დედა (ახალგაზრდობაში)
მუჰარემ გულმეზი სულთან სელიმ იავუზი ოსმალეთის იმპერიის მეცხრე სულთანი. სულთან სულეიმანის, ორჰანის, ქორქუთის, მუსას, ჰატიჯეს, ბეიჰანის, ფატმასა და შაჰის მამა
ეჯე იუქსელი ჰატიჯე სულთანი სულთან სულეიმანის და (ახალგაზრდობაში)
იუსუფ ბერქან დემირბაღი შეჰზადე მუსტაფა სულეიმანისა და მაჰიდევრანის ვაჟი (ბავშვობაში)
თუნჩ ორალი სულეიმანისა და მაჰიდევრანის ვაჟი (მოზარდობაში)
ბერქეჯან აქაია შეჰზადე მეჰმედი სულეიმანისა და ჰიურემის პირველი ვაჟი (ბავშვობაში)
არდა არანათი სულეიმანისა და ჰიურემის პირველი ვაჟი (მოზარდობაში)
ელიფ ბეიზა ქურთოღლუ მიჰრიმაჰ სულთანი სულეიმანისა და ჰიურემის ქალიშვილი (ბავშვობაში)
აიდა აჯარი სულეიმანისა და ჰიურემის ქალიშვილი (მოზარდობაში)
მელის მუტლუჩი სულეიმანისა და ჰიურემის ქალიშვილი (გარდატეხის ასაკში)
ზია ქერემ აჩარსეზი შეჰზადე სელიმი სულეიმანისა და ჰიურემის მეორე ვაჟი (ბავშვობაში)
იღით უსთი სულეიმანისა და ჰიურემის მეორე ვაჟი (მოზარდობაში)
ოზგურ ეგე ნალჯი შეჰზადე ბაიაზიდი სულეიმანისა და ჰიურემის მესამე ვაჟი (ბავშვობაში)
ერჰან ჯან ქართალი სულეიმანისა და ჰიურემის მესამე ვაჟი (მოზარდობაში)
თანემ ქაია შეჰზადე ჯიჰანგირი სულეიმანისა და ჰიურემის უმცროსი ვაჟი (ბავშვობაში)
ბათუჰან იღითი სულეიმანისა და ჰიურემის უმცროსი ვაჟი (ბავშვობაში)
აიბარს ქართალ ოზსონი სულეიმანისა და ჰიურემის უმცროსი ვაჟი (მოზარდობაში)
აიბარს თურგაი სულეიმანისა და ჰიურემის უმცროსი ვაჟი (გარდატეხის ასაკში)
ეფე ინჯედემირი სულთანზადე ოსმანი იბრაჰიმისა და ჰატიჯეს ვაჟი (ბავშვობაში)
ეფე მეჰმეთ გიუნეში იბრაჰიმისა და ჰატიჯეს ვაჟი (მოზარდობაში)
ემირჯან ჩალი იბრაჰიმისა და ჰატიჯეს ვაჟი (გარდატეხის ასაკში)
ეგე ინჯედემირი ჰურიჯიჰან სულთანი იბრაჰიმისა და ჰატიჯეს ქალიშვილი (ბავშვობაში)
მინა თუანა გიუნეში იბრაჰიმისა და ჰატიჯეს ქალიშვილი (მოზარდობაში)
მელიქე ჰელინ ჩალი იბრაჰიმისა და ჰატიჯეს ქალიშვილი (გარდატეხის ასაკში)
ბერილ ილმაზი ჰუმაშაჰ სულთანი მიჰრიმაჰ სულთნისა და რუსტემ ფაშას ქალიშვილი (ბავშვობაში)
ქაირა ზაფჩი მიჰრიმაჰ სულთნისა და რუსტემ ფაშას ქალიშვილი (მოზარდობაში)
ეზგი ეიუბოღლუ აიბიგე ხათუნი ყირიმის ხანის ქალიშვილი, დედა სულთნის ძმისშვილი. მუსტაფას საცოლე. მოგვიანებით დაბრუნდა ყირიმში
ეჯემ ჩალიქი ესმაჰან სულთანი შაჰ სულთნის ქალიშვილი
ჰამდი ალქანი იაჰია ეფენდი სულეიმანის ძუძუმტე. აფიფე ხათუნის ვაჟი
მესუთ ოზქეჩეჯი საჰიბ გირაი ხანი ყირიმის ხანი, დედა სულთნის ძმა. აიბიგე ხათუნის მამა

ევროპა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი როლი აღწერა
ალფ ოიქენი კლიმენტ VII რომის პაპი
იუნალ სილვერი კარლ V საღვთო რომის იმპერატორი
ქადირ ჩერმიქი ლაიოშ II უნგრეთის მეფე 1526 წლამდე. 26-ე სერიაში დაიღუპა მოჰაჩის ბრძოლის დროს
ბურჰან გორგულუ პავლე III რომის პაპი
აიშე ოზდემირი გაბრიელა სფენცა დე ფეო გენუელი ვაჭარი. რუმეისა ხათუნის და. 93-ე სერიაში მიდის მანისის სასახლიდან
შან ბინგოლი ანტონი სენიორ გაბრიელას მსახური
მარკო მანჩიოჩი რომის პაპის, პავლეს კარდინალი
ოზგე ულუსოი ანა იაგელონკა პოლონეთის პრინცესა, სიგიზმუნდ I-ის ქალიშვილი
მაქბულე მეიზინოღლუ ისაბელ პორტუგალიელი იმპერატორ კარლ V-ს ცოლი
ჯემილ ბუიუქდოღერლი იასეფ ნასი გრაცია მენდესის ძმისშვილი. შეჰზადე სელიმის მეგობარი
დოლუნაი სოისერთი გრაცია მენდესი გენუელი ვაჭარი, იოსეფ ნასის მამიდა. რუსტემ ფაშას საყვარელი
ბარიშ აქსავაში ჟან დე ლა ფორეტი საფრანგეთის ელჩი და იბრაჰიმ ფაშას მეგობარი

სხვა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი როლი აღწერა
ოქან იალაბიქი ნიკო იბრაჰიმ ფაშას ძმა
დენიზ თუზუნი ესმანური (ქადერი) ნიგარისა და იბრაჰიმ ფაშას ქალიშვილი
დემირ დემირქანი დელი საბითი სულეიმანის მოკავშირე მოჰაჩის ბრძოლაში
ფათიჰ ალი ნასუჰ ეფენდი მემატიანე, იბრაჰიმ ფაშას მეგობარი. სადიქა ხათუნის საქმრო. 111-ე სერიაში მიდის სტამბოლიდან
ბინურ ქაია მუსკაჯი ხათუნი მსახური
ილდიზ ქულთური ჰანიმ ხათუნი იბრაჰიმის ყოფილი საყვარელი
სეჩკინ ოზდემირი ლეო ალექსანდრას ყოფილი შეყვარებული. მხატვარი. 24-ე სერიაში ჰიურემს აკვლევინებს იბრაჰიმ ფაშა
თანსელ ონგელი ალვიზე ლუიჯი გრიტი ანდრეა გრიტის უკანონო შვილი, ოსმალეთის იმპერიის სახელმწიფო მოღვაწე. კლავენ უნგრეთის მეფის- იანოშ ზაპოლის ბრძანებით
ერმან საბანი
ბერგიუზარ ქორელი მონიკა გრიტი ალვიზე გრიტის და
გუნერ ოზქული რაქელ ხათუნი ევროპელი ვაჭარი. დედა სულთნის, მაჰიდევრან სულთნისა და ჰიურემ სულთნის
ჰანდე სუბაში სალიჰა მალქოჩოღლუს შეყვარებული კარმინამდე
იასემინ ოლენა ალექსანდრას დედა. 1-ლი სერიაში კლავენ ყირიმელი თათრები როგატინზე თავდასხმის დროს
ბურჯუ ბექდემირი რუჰსარ ხათუნი ჰარემის ხარჭა, ჰიურემის კონკურენტი აიშეს სიკვდილის შემდეგ
გიზემ ქარაჯა გიოზდე ხათუნი ხარჭა, მაჰიდევრანმა გააგზავნა მუსტაფასთან
ბეთულ ოზთურქი ჰასიბე ხათუნი ხარჭა. გულშაჰ ხათუნის დავალებით წამლავს ჰიურემს. მე-6 სერიაში ახრჩობს გულშაჰი
ოზგურ მირლაქი ბათურ ბეი ჰიურემის მომხრე
ესრა აქფინარი სარა გრაცია მენდესის მსახური. კლავენ მიჰრიმაჰის ბრძანებით
მუჟდე უზმანი კარმინა ბალი ბეის ცოლი. ქორწინების მეორე დღეს იმსხვერპლებს ყვავილი
ორჰან ეშქინი აჰმედ ჩელები ებუსუუდ ეფენდის ვაჟი, მასწავლებელი
ოზლემ უნალდი ემინე ხათუნი აიშე ჰუმაშაჰის ძიძა. შაჰ სულთნის ჯაშუში. 103-ე სერიაში კლავენ მიჰრიმაჰ სულთნის ბრძანებით
აჰმედ ქარაქმანი ჯოშუა ეფენდი ებრაელი ვაჭარი და იუველირი. კარმინას მამა
სერქან ალთუნორაქი თაშლიჯალი იაჰია ეფენდი მწერალი, პოეტი. მიჰრიმაჰ სულთნის შეყვარებული. შეჰზადე მუსტაფას დედა
აიბუქე თურანი ელენი ტავერნის ბერძენი ხარჭა
ალგუნ მოლა ანა დეფნე სულთნის და (ბავშვობაში)
ალისა სეზენ სევერი დეფნე სულთნის და (მოზარდობაში)
შეფიქა თოლუნი ზეინებ ხათუნი ებუსუუდ ეფენდის ცოლი და აჰმედ ჩელების დედა
აიქუთ უნალი აბას აღა ვაჭარი, ჰელენას მეუღლე. დაიღუპა 75-ე სერიაში მუსტაფაზე თავდასხმისას
დენიზ ჯელილოღლუ შეიხ ისმაილ მაშუქი ისლამის მქადაგებელი. 98-ე სერიაში კლავენ სულთან სულეიმანის ბრძანებით
შევვალ სამი შარქიჯი ხათუნი მიჰრიმაჰის მსახური
დილერ ოზთურქი სალიმ ეფენდი ვაჭარი, იბრაჰიმ ფაშას მტერი. 56-ე სერიაში კლავენ სულეიმანის ბრძანებით
ესრა აქაია ფაჰიშე ხათუნი მეძავი. მე-100 სერიაში ლუთფი ფაშას ბრძანებით ამოუშანთავენ მკერდს
სარფ აქაია ათმაჯა (თუღრულ ბეი) შეჰზადე მუსტაფას მცველი. მისი გარდაცვალების შემდეგ კი- ბაიაზიდის მცველი. 137-ე სერიაში კვდება რუსტემ ფაშაზე წარმატებული თავდასხმის დროს
ჰილმიჯემ ინთეფე იავუზი მუსტაფას მცველი, ათმაჯას მეგობარი. 120-ე სერიაში კლავენ შეჰზადე მუსტაფაზე თავდასხმის დროს
გონჯაგულ სუნარი ჯევჰერ ხათუნი შეჰზადე მუსტაფას მსახური, სუმბულ აღას შეყვარებული. მოგვიანებით კლავს სუმბული ჰიურემ სულთნის ბრძანებით
სუათ ქარაუსთა ზალ მაჰმუდ აღა რუსტემ ფაშას ერთგული მსახური. 137-ე სერიაში სასიკვდილოდ დაჭრა ათმაჯამ
ელიფ თაში
ზილან დურუ
გულბაჰარ ხათუნი (ოლივია) რუსტემ ფაშასა და მიჰრიმაჰ სულთნის სასახლის მთავარი ქალფა (მოზარდობაში) და (ზრდასრულ ასაკში)
უმუთ ოზქანი აბას აღა ელქას მირზას მსახური. შაჰ თამაზის ჯაშუში
ნესრინ ათარი ეფთალია შეჰზადე სელიმის საყვარელი და დიმიტრის მეუღლე. 117-ე სერიაში საკუთარ სახლში წვავენ სელიმის ბრძანებით
ტანერ ტურანი დიმიტრი ვაჭარი და ეფთალიას მეუღლე. 117-ე სერიაში საკუთარ სახლში წვავენ სელიმის ბრძანებით
ბიგე ონალი რიტა ელენას და
ვოლქან გირგინი იაქუფ აღა ვაჭარი, სუმბულ აღას მეგობარი და მისი ყავის მაღაზიის მფლობელი
ზუჰრე კოჩი ელენიკა ხათუნი ტავერნის ხარჭა, მალქოჩოღლუს საყვარელი
არდა თუმერი თვითმარქვია მუსტაფა თავს ასაღებდა როგორც უფლისწული მუსტაფა. აჯანყების მთავარი მოთავე. კლავენ სულთან სულეიმანის ბრძანებით
ჯერენ ჰინდისტანი აჰსენ ხათუნი ხარჭა, ჰიურემ სულთნის ჯაშუში. შაჰ სულთნის სასახლის მსახური. ცდილობდა ლუთფი ფაშას მოკვლას. 98-ე სერიაში კლავს მერჯან აღა
ენის ილდიზი ჰადიმ იბრაჰიმ ფაშა სულეიმანის მსახური
მელისა ქავსაქი სილვია მალქოჩოღლუს საყვარელი
ალთან გორდუმი ბექირ აღა მანისელი ვაჭარი. 64-ე სერიაში კლავენ მუსტაფას ბრძანებით
ჰუმეირა აქბაი რემალ ელმაზი
შერიფ ბოზქურთი ჯაფერ აღა შაჰ თამაზის სპარსელი ჯაშუში. იუსუფის მამა. 118-ე სერიაში კლავს ათმაჯა
ბუშრა ფექინი შირინ ხათუნი მანისელი ვაჭარი, ჰიურემ სულთნის ჯაშუში
გოქჰან ალქანი
სერმეთ იეშილი
შაჰ თამაზი სპარსეთის შაჰი სეფიანთა დინასტიიდან
მაჯით ქოფერი ლალა მუსტაფა-ფაშა შეჰზადე ბაიაზიდის აღმზრდელი, მოგვიანებით კი შეჰზადე სელიმის აღმზრდელი
ბურაქ საღიაშარი პედრო ესპანელი ექიმი, მიჰრიმაჰ სულთნის მსახური

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. [Margaret Rich Greer, Walter Mignolo, Maureen Quilligan. Rereading the Black Legend: the discourses of religious and racial difference in the Renaissance empires., University of Chicago Press, 2007. ISBN 978-0-226-30722-0, p. 41-42]
  2. [Принцесса Изабелла Фортуна, которая фигурирует в сериале как принцесса Кастилии и Леона, является вымышленным персонажем. Принцессой с похожим именем в то время была Изабелла Габсбургская, дочь короля Кастилии Филиппа I и Хуаны Безумной, сестра императора Священной Римской империи Карла V, известная также под именами Изабелла Кастильская, Изабелла Австрийская и Изабелла Бургундская, но она никогда не была наложницей султана, последним годом её жизни был 1526 год.]
  3. [Прототипом Раны Султан вероятно послужила жена шехзаде Баязида Фатьма Султан]