დიარბექირის გუბერნატორების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

ამ სტატიაში წარმოდგენილია დიარბექირის გუბერნატორების სია. ეს თანამდებობა 1515 წელს დაარსდა და გაუქმდა 1919 წელს.

  • ფილ იაქუფ–ფაშა (1528–1530)
  • სახელით უცნობი (1534–1537)
  • სოფუ ჰადიმ ალი–ფაშა (1537–1540)
  • ბალი ფაშა (1543–1546)
  • თოქათლიზადე მეჰმედ ფაშა (1546–1548)
  • ვეზირზადე ჰასან ფაშა (1570–1571)
  • საღირ ბეჰრამ ფაშა (1577–1579)
  • ჰადიმ მეჰმედ ფაშა (1579–1580)
  • შეჰიდ მეჰმედ ფაშა (1583–1585)
  • ქოჯა მეჰმედ ფაშა (1586–1589)
  • დელი იბრაჰიმ ფაშა (1590–1592)
  • საათჩი ჰასან-ფაშა (1592–1593)
  • დელი იბრაჰიმ-ფაშა (1593–1594)
  • ჰადიმ ოსმან ფაშა (1594–1594)
  • ფერჰად ფაშა (1595–1595)
  • მურად ფაშა (1595–1601)
  • ჰადიმ ჰუსრევ ფაშა (1601–1602)
  • სოფუ იბრაჰიმ ფაშა (1602–1603)
  • ქეთენჯი ომერ ფაშა (1603–1604)
  • ქოჯა ოსმან ფაშა (1604–1605)
  • ჩაღალაზადე მაჰმუდ ფაშა (1605–1606)
  • ზინჯირქირან ალი ფაშა (1606–1606)
  • ზულფიკარ ფაშა (1611–1612)
  • მუალიმზადე მეჰმედ ფაშა (1614–1614)
  • თექელი მეჰმედ ფაშა (1614–1615)
  • ქოჯა ჰუსრევ ფაშა (1626–1627)
  • ჰალიჯიზადე მუსტაფა ფაშა (1628–1629)
  • მაქსუდ ფაშა (1640–1641)
  • ქარა მუსტაფა ფაშა (1644–1644)
  • თელი მუსტაფა ფაშა (1646–1646)
  • მისირლი მუსტაფა ფაშა (1648–1649)
  • ჩაღირღან მეჰმედ ფაშა (1649)
  • საჩბაღი მეჰმედ-ფაშა (1649–1650)
  • ქარა მუსტაფა ფაშა (1650–1651)
  • ჰაიდარზადე მუსტაფა ფაშა (1651–1652)
  • მისირლი მუსტაფა ფაშა (1652–1653)
  • ბოსტანჯი მეჰმედ ფაშა (1653–1654)
  • გურჯი ჯაფერ ფაშა (1654–1655)
  • შათირ ქარა მუსტაფა ფაშა (1655–1655)
  • თაიარზადე აჰმედ ფაშა (1655–1656)
  • სილაჰდარ აჰმედ ფაშა (1656–1656)
  • თაიარზადე აჰმედ ფაშა (1657–1658)
  • სილაჰდარ ოსმან ფაშა (1658–1660)
  • მირაჰურ მუსტაფა ფაშა (1660–1661)
  • სილაჰდარ ქენან ფაშა (1661–1661)
  • ქეთჰუდა მეჰმედ-ფაშა (1661–1662)
  • დეფტერდარ ჰაჯი ჰუსეინ ფაშა (1662–1663)
  • ჩუჰადარ ჰასან ფაშა (1663–1667)
  • ქენან ფაშა (1667–1668)
  • ჰაჯი მეჰმედ-ფაშა (1668–1671)
  • ჩუჰადარ ჰასან ფაშა (1671–1673)
  • შათირ მეჰმედ-ფაშა (1673–1674)
  • ყაფლან მუსტაფა-ფაშა (1674–1676)
  • დამატი ჰუსეინ ფაშა (1676–1677)
  • დეფტერდარ ჰუსეინ ფაშა (1677–1677)
  • ყაფლან მუსტაფა ფაშა (1677–1678)
  • ქემანქეშ მაჰმუდ–ფაშა (1678–1681)
  • ოსმან ფაშა (1683–1683)
  • დუიდუქლუ იბრაჰიმ ფაშა (1683–1684)
  • დამატი ჰუსეინ ფაშა (1686–1687)
  • მიუფეთთიშ ჯაფერ ფაშა (1687–1688)
  • სილაჰდარ ომერ ფაშა (1688–1688)
  • ოსმან ფაშაზადე აჰმედ ფაშა (1688–1689)
  • შაჰინ მეჰმედ ფაშა (1691–1693)
  • ქალაილიქოზ აჰმედ-ფაშა (1693–1693)
  • ჰაჯი ოსმან-ფაშა (1693–1693)
  • დარენდელი აჰმედ ფაშა (1693–1694)
  • შაჰინ მეჰმედ-ფაშა (1695–1695)
  • თოფალ ჰუსეინ ფაშა (1695–1696)
  • თალთაბან მუსტაფა ფაშა (1696–1697)
  • თოსუნ მეჰმედ ფაშა (1697–1698)
  • ჩელები იუსუფ ფაშა (1698–1699)
  • ჩელები იუსუფ ფაშა (1703–1703)
  • [[იბრაჰიმ-ფაშა}] (1706–1707)
  • რეჯებ ფაშა (1707–1710)
  • შეჰლა იბრაჰიმ ფაშა (1713–1715)
  • ქარა მუსტაფა ფაშა (1715–176)
  • რეჯებ ფაშა (1716–1718)
  • ქოფრიულიუზადე აბდულა ფაშა (1718–1720)
  • არიფ აჰმედ-ფაშა (1720–1725)
  • რეჯებ ფაშა (1725–1726)
  • ქურთი იბრაჰიმ ფაშა (1726–1728)
  • ჰაჯი მუსტაფა ფაშა (1728–1729)
  • ქარა მუსტაფა ფაშა (1730–1733)
  • ქარა მუსტაფა ფაშა (1733–1734)
  • სარი მუსტაფა ფაშა (1735–1735)
  • სილაჰდარ ფირარი მუსტაფა ფაშა (1735–1736)
  • აბდი ფაშაზადე ალი ფაშა (1737–1738)
  • თუზ მეჰმედ ფაშა (1738–1739)
  • მეჰმედ მემიშ ფაშა (1739–1740)
  • ქეთჰუდა ჰუსეინ–ფაშა (1741–1742)
  • გულეჩ ალი ფაშა (1742–1742)
  • აბდი ფაშაზადე ალი ფაშა (1742–1744)
  • შეჰსუვარზადე მუსტაფა ფაშა (1752–1753)
  • ფეიზულაჰ ფაშა (1760–1761)
  • აღაზადე მუსტაფა ფაშა (1761–1763)
  • სარი აბდურაჰმან ფაშა (1763–1764)
  • ჰუსეინ ფაშა (1767–1768)
  • აბდულჯელიზადე ემინ ფაშა (1768–1770)
  • ბოსტანჯი აჰმედ ფაშა (1770–1771)
  • ოსმან ფაშა (1773–1773)
  • ისფანაქჩი მუსტაფა ფაშა (1773–1774)
  • აბდულაჰ ფაშა (1777–1778)
  • ქემაჰლი ჰალილ ფაშა (1778–1779)
  • ოსმანფაშაზადე მეჰმედ ფაშა (1779–1780)
  • ოსმან ფაშა (1780–1781)
  • ქიქი აბდი ფაშა (1781–1784)
  • ნასუჰ ფაშა (1784–1784)
  • მიქდათ ფაშა (1785–1786)
  • ქიქი აბდი ფაშა (1786–1786)
  • ფირუზ ფაშა (1788–1788)
  • ფერჰათ ფაშა (1791–1792)
ებუბექირ-ფაშა (1796–1796)
  • სილაჰდარ ჰაჯი იბრაჰიმ ფაშა (1798–1799)
  • ადიმ (აზიმზადე აბდულა ფაშა (1799–1800)
  • შეიჰზადე იბრაჰიმ ფაშა (1800–1800)
  • ჩორუმლუ ჰუსეინ ფაშა (1800–1801)
  • ოსმან ფაშა (1801–1801)
  • თაიარზადე მაჰმუდ ფაშა (1801–1801)
  • ზუჰდი ისმაილ ფაშა (1801–1802)
  • ქოსეფაშაზადე ველი უდ–დინ ფაშა (1804–1805)
  • ჰუსრევ მეჰმედ ფაშა (1805–1805)
  • ჰაჯი იბრაჰიმ ფაშა (1805–1806)
  • ქათარაღასიზადე მეჰმედ ფაშა (1806–1806)
  • მურად ფაშა (1806–1807)
  • მეჰმედ შერიფ ფაშა (1808–1809)
  • შეიჰზადე იბრაჰიმ ფაშა (1809–1813)
  • ემინ ფაშა (1813–1815)
  • ქალენდერ ფაშა (1815–1816)
  • ფეჰლივან იბრაჰიმ ფაშა (1816–1816)
  • მორალი ჰაჯი ებუბექირ ფაშა (1816–1817)
  • მარაშლი ალი ფაშა (1818–1819)
  • სეიიდ აჰმედ ფაშა (1819–1820)
  • გევრანლიზადე ალი ფაშა (1820–1820)
  • ჰაფიზ ალი ფაშა (1820–1821)
  • ჰაჯი ალაედინ ფაშა (1821–1822)
  • გევრანლიზადე მეჰმედ ფაშა (1822–1823)
  • ჰუსეინ ფაშა (1823–1824)
  • მეჰმედ ემინ ფაშა (1826–1826)
  • ჩოთელიზადე ჰაჯი იბრაჰიმ ფაშა (1832–1832)
  • ჩოთელიზადე ისჰაკ ფაშა (1832–1834)
  • ჰაფიზ ფაშა (1837–1839)
  • მეჰმედ სადულაჰ ფაშა (1839–1840)
  • ფაიასლი ისმაილ ფაშა (1842–1845)
  • ჩირფანლი აბდულქერიმ ნადირ ფაშა (1845–1851)
  • ნასუჰზადე მეჰმედ ჰამდი ფაშა (1853–1855)
  • ხათუნოღლუ ქურთ ისმაილ ჰაქი ფაშა (1868–1875)
  • აჰმეთ თევფიქ ფაშა (1875–1878)
  • მეჰმედ იზედ ფაშა (1879–1882)
  • ჰასან სამიჰ ფაშა (1882–1886)
  • აჰმედ აზიზ ფაშა (1886–1886)
  • სელიმ სირრი ფაშა (1888–1889)
  • სელიმ სირრი ფაშა (1891–1895)
  • ენის ფაშა (1895–1896)
  • მეჰმედ ათა ბეი (1906–1906)
  • მუსტაფა ნური ბეი (1906–1906)
  • მაჰმუდ არიფ ფაშა (1907–1908)
  • შევქეთ ბეი (1918–1919)
  • მუსტაფა ნეირი ბეი (1919–1919)

ლიტერატურა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • Google Kitaplar'da Commercial statistics: A digest of the productive resources, commercial... By John Macgregor
  • II. Uluslar Arası Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Diyarbakır Sempozyumu (Türkçe). Diyarbakır Valiliği ve TOBB ETÜ Fen-Edebiyat Fakültesi. II. International Symposium on the Ottoman Empire Republic of Diyarbakir] TOBB ETU Diyarbakir Governor's Office and the Faculty of Arts and Sciences.
  • Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (Türkçe).
  • Kentin Tarihi (Türkçe). Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Bakanlığı.
  • a b c Yılmaz Öztuna "Başlangıcından zamanımıza kadar Büyük Türkiye tarihi" cilt 13, sf. 279, Ötüken Yayınevi (1977).
  • Osmanlı Hakimiyeti Süresince Diyarbakır Eyaleti Valileri (1516-1838), İbrahim Yılmazçelik, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cit:10, Sayı:1, Sayfa:233-287,Elazığ, 2000
  • Son Dönem Osmanlı Erkan ve Ricali (1839 - 1922) Prosopografik Rehber, Sinan Kuneralp, ISIS Press, İstanbul, ISBN 9784281181, 1999