დათუნას ეკლესია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
დათუნას ეკლესია
Georgian Church of Datuna .jpg
დათუნას ეკლესია (რუსეთი)
Red pog.png
ძირითადი ინფორმაცია
გეოგრაფიული კოორდინატები 42°28′20″ ჩ. გ. 46°38′45″ ა. გ. / 42.47222° ჩ. გ. 46.6460333° ა. გ. / 42.47222; 46.6460333
რელიგიური კუთვნილება საქართველოს მართლმადიდებელი ეკლესიის დროშა საქართველოს მართლმადიდებელი ეკლესია
ქვეყანა რუსეთის დროშა რუსეთი
პროვინცია დაღესტნის დროშა დაღესტანი
რაიონი შამილის რაიონი
ადგილმდებარეობა სოფ. დათუნა
სასულიერო სტატუსი უმოქმედო
ფუნქციური სტატუსი რუსეთის ფედერაციის კულტურული მემკვიდრეობის ობიექტი
ხუროთმოძღვრების აღწერა
ხუროთმოძღვრული ტიპი დარბაზის ტიპის
თარიღდება X დასას. - XI დასაწ.
დეტალები
სიგრძე 9,1 მ.
სიგანე 5,7 მ.
სიმაღლე (მაქსიმალური) 8 მ.
გუმბათი უგუმბათო
მასალა მოოქრო-მოყვითალო ქვიშაქვის ბლოკები და კირქვა

დათუნას ეკლესია — ქრისტიანული ტაძარი, შუა საუკუნეების ხუროთმოძღვრების ძეგლი, მდებარეობს დაღესტნის რესპუბლიკის, შამილის რაიონში, იმავე სახელის მქონე სოფელ დათუნასთან.

გეოგრაფია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ტაძარი მდებარეობს ჰატან-ბუღებ-კხოლის ხეობაში, უსახელო პატარა მდინარის ნაპირზე (ხეობიდან გამოსვლისას იქვე ავარიის ყოისუში ჩაედინება), შამილის რაიონის სოფელ დათუნას რაიონში.

ისტორია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ეკლესია აშენებულია ქართველი მისიონერების მიერ, დაახლოებით X საუკუნის დასასრულსა და XI საუკუნის დასაწყისში. XIII საუკუნეში მიტოვებულ იქნა, თუმცა XIX საუკუნის გარკვეული მონაკვეთი ის ისევ ფუნქციონირებდა. კავკასიის ომის პერიოდში (1817–1864 წწ.) ეკლესია იმამ შამილის მხარეს გადასულ რუს ჯარისკაცებს გადაეცათ ღვთისმსახურებისთვის.

აშენებულია ქართული უგუმბათო, დარბაზის ტიპის ეკლესიების მსგავსად. აგებულია მოოქრო-მოყვითალო ქვიშაქვის ბლოკებისგან. ეკლესიის სიგრძე 9,1 მ, სიგანე 6,7 მ, სიმაღლე 8 მ. სახურავი დაფარულია ფილებისგან. ეკლესიას აქვს სამი შესასვლელი დასავლეთიდან, აღმოსავლეთიდან და ცენტრალური ჩრდილოეთიდან (გამოდის ფლატესთან, დანიშნულება უცნობია). ფანჯრები — ღრეჩოსებრი. ნაგებობის ერთ-ერთ მხარეს ორმაგი კედლებია, რომლებშიც კელიებია განთავსებული (რაც შეიძლება მონასტრულ ცხოვრებაზე მოწმობდეს). XX საუკუნის 20-იან წლებში კედლებზე ჯერ კიდევ შეიმჩნეოდა ფრესკები.

2009 წელს კავკასიის ფონდმა გადაწყვიტა აღედგინა დათუნას ეკლესია დაღესტნის კულტურის სამინისტროსთან თანამშრომლობით, აქტიური აღდგენითი სამუშაოები 2010 წლის შუა პერიოდში დაიწყო.[1]

ლიტერატურა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. http://caucasus.org.ge/portal/alias__Caucasusorg/newsid__891/callerModID__5428/tabid__2249/default.aspx მასალა დათუნას ეკლესიის შესახებ