აფრიკის ქვეყნების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება
აფრიკის კონტინენტი.

ფართობით აფრიკა მეორე კონტინენტია მსოფლიოში. კონტინენტს აღმოსავლეთიდან ინდოეთის ხოლო დასავლეთიდან ატლანტის ოკეანეები საზღვრავს. ევროპისაგან მას ჰყოფს 14 კილომეტრის სიგრძის გიბრალტარის სრუტე და ხმელთაშუა ზღვა, აზიასა და აფრიკას შორის კი საზღვარი გადის სუეცის არხზე, წითელ ზღვასა და ბაბ-ელ-მანდების სრუტეზე. აფრიკის ფართობია 30 221 532 კმ², კონტინენტის 3 უდიდესი ქვეყანაა: სუდანი — 2,5 მლნ. კვ. კმ, ალჟირი — 2,3 მლნ. კვ. კმ, კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა (კდრ) — 2,3 მლნ. კვ. კმ. აფრიკა მოსახლეობის რაოდენობით (1 000 010 000 ადამიანი) ჩამორჩება მხოლოდ აზიას. სხვა კონტინენტებთან შედარებით სიმჭიდროვე დაბალია — 26 კაცი 1 კვ კმ-ზე.

აფრიკის თანამედროვე პოლიტიკური რუკა ძირითადად მეორე მსოფლიო ომის შემდეგ ჩამოყალიბდა. მხოლოდ ეთიოპია და ლიბერია არ ყოფილა კოლონიური ქვეყანა. აფრიკის ისტორიაში მნიშვნელოვანი იყო 1960 წელი, როდესაც პოლიტიკური დამოუკიდებლობა მიიღო 17 სახელმწიფომ (ამ წელს აფრიკის წელსაც უწოდებენ). XX საუკუნის 70-იან წლებში მოწესრიგდა ე. წ "სამხრეთ როდეზიის" პრობლემა, ხოლო 1994 წელს სარში მოეწყო პირველი არარასობრივი არჩევნები. დღეისათვის კონტინენტზე 54 დამოუკიდებელი სახელმწიფოა. სერიოზულ პრობლემას წარმოადგენს დასავლეთ საჰარის საკითხი, ეს ტერიტორია 1976 წლამდე იმყოფებოდა ესპანეთის მმართველობის ქვეშ. დღეს აღნიშნული ტერიტორია ოკუპირებულია მაროკოს მიერ.

სია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]


სახელი (ოფიციალური სახელი) დროშა დედაქალაქი ვალუტა ოფიციალური ენა ფართობი (კმ²) მოსახლეობა მშპ (აშშ$) რუკა
1 ალჟირი[1]
(ალჟირის სახალხო დემოკრატიული რესპუბლიკა)
ალჟირის დროშა ალჟირი ალჟირული დინარი არაბული 2 381 740 33 333 216 7,700 3LocationAlgeria.svg
2 ანგოლა[2]
(ანგოლის რესპუბლიკა)
ანგოლის დროშა ლუანდა კვანზა პორტუგალიური 1 246 700 15 941 000 2,813 42

LocationAngola.svg

3 ბენინი[3]
(ბენინის რესპუბლიკა)
ბენინის დროშა პორტო-ნოვო დასავლეთ აფრიკული CFA ფრანკი ფრანგული 112 622 8 439 000 1,176 24LocationBenin.svg
4 ბოტსვანა[4]
(ბოტსვანის რესპუბლიკა)
ბოტსვანის დროშა გაბორონე პულა ინგლისური, ტსვანა 581 726 1 839 833 11,400 46LocationBotswana.svg
5 ბურკინა ფასო[5] ბურკინა-ფასოს დროშა უაგადუგუ დასავლეთ აფრიკული CFA ფრანკი ფრანგული 274 000 13 228 000 1,284 21LocationBurkinaFaso.svg
6 ბურუნდი[6]
(ბურუნდის რესპუბლიკა)
ბურუნდის დროშა ბუჟუმბურა ბურუნდის ფრანკი კირუნდი,
ფრანგული,
სუაჰილი
27 830 7 548 000 739 38LocationBurundi.svg
7 კამერუნი[7]
(კამერუნის რესპუბლიკა)
კამერუნის დროშა იაუნდე ცენტრალური აფრიკული CFA ფრანკი ფრანგული,
ინგლისური
475 442 17 795 000 2,421 26LocationCameroon.svg
კანარის კუნძულები (ესპანეთი)[8][n 1] კანარის კუნძულების დროშა ლას-პალმასი და სანტა-კრუს-დე-ტენერიფე ევრო ესპანური 7447 1 995 833 N/A 6Localización de Canarias.png
8 კაბო-ვერდე[9]
(კაბო-ვერდეს რესპუბლიკა)
კაბო-ვერდეს დროშა პრაია კაბო-ვერდეს ესკუდო პორტუგალიური 4033 420 979 6,418 14aLocationCapeVerde.svg
9 ცენტრალური აფრიკის რესპუბლიკა[10]
(ცენტრალური აფრიკის რესპუბლიკა)
ცენტრალური აფრიკის რესპუბლიკის დროშა ბანგი ცენტრალური აფრიკული CFA ფრანკი სანგო,
ფრანგული
622 984 4 216 666 1,198 27LocationCentralAfricanRepublic.svg
სეუტა (ესპანეთი)[8][n 1] სეუტის დროშა სეუტა ევრო ესპანური 28 76 861 N/A 2aLocalización Ceuta.png
10 ჩადი[11]
(ჩადის რესპუბლიკა)
ჩადის დროშა ნჯამენა ცენტრალური აფრიკული CFA ფრანკი ფრანგული,
არაბული
1 284 000 10 146 000 1,519 11LocationChad.svg
11 კომორის კუნძულები[12]
(კომორის კავშირი)
კომორის კუნძულების კავშირის დროშა მორონი კომორული ფრანკი არაბული,
ფრანგული
2235 798 000 1,660 43aLocationComoros.svg
12 კოტ-დ'ივუარი[13]
(კოტ-დ'ივუარის რესპუბლიკა)
კოტ-დ’ივუარის დროშა იამასუკრო West African CFA franc ფრანგული 322 460 17 654 843 1,600 20LocationCotedIvoire.svg
13 კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა[14][n 2]
(კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა)
კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკის დროშა კინშასა კონგოური ფრანკი ფრანგული 2 344 858 63 655 000 774 34LocationDRCongo.svg
14 ჯიბუტი[15]
(ჯიბუტის რესპუბლიკა)
ჯიბუტის დროშა ჯიბუტი ჯიბუტური ფრანკი არაბული,
ფრანგული
23 200 496 374 2,070 29LocationDjibouti.svg
15 ეგვიპტე[16][n 3]
(ეგვიპტის არაბული რესპუბლიკა)
ეგვიპტის დროშა კაირო ეგვიპტური გირვანქა არაბული 1 001 449 80 335 036 4,836 5LocationEgypt.svg
16 ეკვატორული გვინეა[17]
(ეკვატორული გვინეის რესპუბლიკა)
ეკვატორული გვინეის დროშა მალაბო ცენტრალური აფრიკის CFA ფრანკი ესპანური,
ფრანგული,
პორტუგალიური
28 051 504 000 16,312 31LocationEquatorialGuinea.svg
17 ერიტრეა[18]
(ერიტრეის შტატები)
ერიტრეის დროშა ასმერა ნაკფა ტიგრინია,
არაბული
117 600 4 401 000 1,000 13LocationEritrea.svg
18 ეთიოპია[19]
(ეთიოპიის ფედერალური დემოკრატიული რესპუბლიკა)
ეთიოპიის დროშა ადის-აბება ეთიოპიური ბირი ამჰარული 1 104 300 85 237 338 823 28LocationEthiopia.svg
19 გაბონი[20]
(გაბონის რესპუბლიკა)
გაბონის დროშა ლიბრევილი ცენტრალური აფრიკის CFA ფრანკი ფრანგული 267 668 1 384 000 7,055 32LocationGabon.svg
20 გამბია[21]
(გამბიის რესპუბლიკა)
გამბიის დროშა ბანჯული დალასი ინგლისური 10 380 1 517 000 2002 15LocationGambia.svg
21 განა[22]
(განის რესპუბლიკა)
განის დროშა აკრა სედი ინგლისური 238 534 23 000 000 2,700 22LocationGhana.svg
22 გვინეა[23] (გვინეის რესპუბლიკა) გვინეის დროშა კონაკრი გვინეური ფრანკი ფრანგული 245 857 9 402 000 2,035 17 LocationGuinea.svg
23 გვინეა-ბისაუ[24]
(გვინეა-ბისაუს რესპუბლიკა)
გვინეა-ბისაუს დროშა ბისაუ დასავლეთ აფრიკის CFA ფრანკი პორტუგალიური 36 125 1 586 000 736 16LocationGuineaBissau.svg
24 კენია[25]
(კენიის რესპუბლიკა)
კენიის დროშა ნაირობი კენიური შილინგი სუაჰილი,
ინგლისური
580 367 34 707 817 1,445 36LocationKenya.svg
25 ლესოთო[26]
(ლესოთოს სამეფო)
ლესოთოს დროშა მასერუ ლოტი სესოთო,
ინგლისური
30 355 1 795 000 2,113 49LocationLesotho.svg
26 ლიბერია[27]
(ლიბერიის რესპუბლიკა)
ლიბერიის დროშა მონროვია ლიბერიული დოლარი ინგლისური 111 369 3 283 000 1,003 19LocationLiberia.svg
27 ლიბია[28]
(ლიბიის რესპუბლიკა)
ლიბიის დროშა ტრიპოლი ლიბიური დოლარი არაბული 1 759 540 6 036 914 12,700 4LocationLibya.svg
28 მადაგასკარი[29]
(მადაგასკარის რესპუბლიკა)
მადაგასკარის დროშა ანტანანარივუ მალაგასური არიაარი მალაგასიური,
ფრანგული,
ინგლისური
587 041 18 606 000 905 44 LocationMadagascar.svg
მადეირა (პორტუგალია)[n 4] Flag of Madeira.svg ფუნშალი ევრო პორტუგალიური 828 245 806 N/A 1LocationMadeira.png
29 მალავი[30]
(მალავის რესპუბლიკა)
მალავის დროშა ლილონგვე მალავური კვაჩა ინგლისური,
ჩიჩევა
118 484 12 884 000 596 42LocationMalawi.svg
30 მალი[30]
(მალის რესპუბლიკა)
მალის დროშა ბამაკო დასავლეთ აფრიკის CFA ფრანკი ფრანგული 1 240 192 13 518 000 1,154 9 LocationMali.svg
31 მავრიტანია[31]
(მავრიტანიის ისლამური რესპუბლიკა)
მავრიტანიის დროშა ნუაქშოტი მავრიტანული უგია არაბული 1 030 700 3 069 000 2,402 8LocationMauritania.svg
32 მავრიკი[32]
(მავრიკის რესპუბლიკა)
მავრიკის დროშა პორტ-ლუი მავრიკული რუპია ინგლისური 2040 1 219 220 13,703 44aLocationMauritius.png
მაიოტა[33] (საფრანგეთი)[n 5] მაიოტას დროშა მამუცუ ევრო ფრანგული 374 186 452 2,600 43bLocationMayotte.png
მელილია (ესპანეთი)[n 1](ავტონომიური ქალაქი მელილია) მელილიის დროშა N/A ევრო ესპანური 20 72 000 N/A 2bLocalización Melilla.png
33 მაროკო[34]
(მაროკოს სამეფო)
მაროკოს დროშა რაბატი მაროკოული დირჰამი არაბული 446 550 33 757 175 4,600 2LocationMorocco.svg
34 მოზამბიკი[35]
(მოზამბიკის რესპუბლიკა)
მოზამბიკის დროშა მაპუტუ მოზამბიკური მეტიკალი ჰორტუგალიური 801 590 20 366 795 1,389 43LocationMozambique.svg
35 ნამიბია[36]
(ნამიბიის რესპუბლიკა)
ნამიბიის დროშა ვინდჰუკი ნამიბიური დოლარი ინგლისური 825 418 2 031 000 7,478 45LocationNamibia.svg
36 ნიგერი[37]
(ნიგერის რესპუბლიკა)
ნიგერის დროშა ნიამეი დასავლეთ აფრიკული CFA ფრანკი ფრანგული,
ჰაუსა
1 267 000 13 957 000 872 10LocationNiger.svg
37 ნიგერია[38]
(ნიგერიის ფედერაციული რესპუბლიკა)
ნიგერიის დროშა აბუჯა ნიგერიული ნაირა ინგლისური 923 768 154 729 000 1,188 25LocationNigeria.svg
38 კონგოს რესპუბლიკა[39][n 6]
(კონგოს რესპუბლიკა)
კონგოს რესპუბლიკის დროშა ბრაზავილი ცენტრალური აფრიკული CFA ფრანკი ფრანგული 342 000 4 012 809 3,919 25LocationRCongo.svg
რეუნიონი (საფრანგეთი)[n 5] რეიუნიონის დროშა სენ-დენი ევრო ფრანგული 2512 793 000 N/A 44b LocationReunion.svg
39 რუანდა[40]
(რუანდის რესპუბლიკა)
რუანდის დროშა კიგალი რუანდული ფრანკი კინიარუანდა,
ფრანგული,
ინგლისური
26 798 7 600 000 1,300 37LocationRwanda.svg
წმინდა ელენე, ამაღლება და ტრისტანი-და-კუნია (დიდი ბრიტანეთი)[41] Flag of Saint Helena.svg ჯეიმსტაუნი წმინდა ელენეს ფუნტი ინგლისური 3926 4250 N/A 40bLocationSaintHelena.png
40 სან-ტომე და პრინსიპი[42]
(სან-ტომესა და პრინსიპის დემოკრატიული რესპუბლიკა)
სან-ტომე და პრინსიპის დროშა სან-ტომე დობრა პორტუგალიური 964 157 000 1,266 31aLocationSaoTomeAndPrincipe.png
41 სენეგალი[43]
(სენეგალის რესპუბლიკა)
სენეგალის დროშა დაკარი დასავლეთ აფრიკის CFA ფრანკი ფრანგული 196 723 11 658 000 1,759 14 LocationSenegal.svg
42 სეიშელის კუნძულები[44] (სეიშელის რესპუბლიკა) სეიშელის დროშა ვიქტორია სეიშელის რუპია ინგლისური,
ფრანგული,
სეიშელის კრეოლი
451 80 654 11,818 39a LocationSeychelles.png
43 სიერა-ლეონე[45]
(სიერა-ლეონეს რესპუბლიკა)
სიერა-ლეონეს დროშა ფრიტაუნი ლეონე ინგლისური 71 740 6 144 562 903 18LocationSierraLeone.svg
44 სომალი[46]
(სომალის რესპუბლიკა)
სომალის დროშა მოგადიშო სომალური შილინგი სომალური, არაბული 637 657 9 832 017 600 30LocationSomalia.svg
45 სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა[47]
(სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა)
სამხრეთ აფრიკის დროშა პრეტორია (აღმოსავლური)
ბლუმფონტეინი (სასამართლო)
კეიპტაუნი (საკანონმდებლო)
სამხრეთ აფრიკული რენდი აფრიკაანსი, ინგლისური, ნდებელე, ჩრდილოეთ სოტო, სოტო, სვატი, ტსონგა, ტსვანა, ვენდა, კოსა, ზულუ 1 221 037 47 432 000 12,161 48LocationSouthAfrica.svg
46 სუდანი[48]
(სუდანის რესპუბლიკა)
სუდანის დროშა ხართუმი სუდანური ფუნტი არაბული,
ინგლისური
1 886 068 30 894 000 2,522 12LocationSudan.svg
47 სამხრეთი სუდანი[49]
(სამხრეთ სუდანის რესპუბლიკა)
სამხრეთ სუდანის დროშა ჯუბა სამხრეთ სუდანური ფუნტი არაბული,
ინგლისური
619 745 8 260 490 12LocationSouthSudan.svg
48 სვაზილენდი[50]
(სვაზილენდის სამეფო)
სვაზილენდის დროშა ლობამბა
მბაბანე (ადმინისტრაციული)
ლილანგენი ინგლისური,
სვატი
17 364 1 032 000 5,245 50LocationSwaziland.svg
49 ტანზანია[51]
(ტანზანიის გაერთიანებული რესპუბლიკა)
ტანზანიის დროშა დოდომა ტანზანიური შილინგი სუაჰილი,
ინგლისური
945 087 37 849 133 723 39LocationTanzania.svg
50 ტოგო[52]
(ტოგოს რესპუბლიკა)
ტოგოს დროშა ლომე დასავლეთ აფრიკული CFA ფრანკი ფრანგული 56 785 6 100 000 1,700 23LocationTogo.svg
51 ტუნისი[53]
(ტუნისის რესპუბლიკა)
ტუნისის დროშა ტუნისი ტუნისური დინარი არაბული 163 610 10 102 000 8,800 3LocationTunisia.svg
52 უგანდა[54]
(უგანდის რესპუბლიკა)
უგანდის დროშა კამპალა უგანდური შილიგი სუაჰილი,
ინგლისური
236 040 27 616 000 1,700 35LocationUganda.svg
დასავლეთი საჰარა[n 7] დასავლეთ საჰარის დროშა ელ-აიუნი (მაროკო),
ბირ-ლელუ (დროებითი)[n 8]
მაროკოული დინარი არაბული 267 405 266 000 N/A 7Edmund WS.PNG
53 ზამბია[55]
(ზამბიის რესპუბლიკა)
ზამბიის დროშა ლუსაკა ზამბიური კვაჩა ინგლისური 752 614 14 668 000 931 41LocationZambia.svg
54 ზიმბაბვე[56]
(ზიმბაბვეს რესპუბლიკა)
ზიმბაბვეს დროშა ჰარარე ზიმბაბვური დოლარი შონა,
ნდებელე,
ინგლისური
390 757 13 010 000 2,607 47LocationZimbabwe.svg

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ჩანაწერები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. 1.0 1.1 1.2 Autonomous community of ესპანეთი
  2. Also known as Congo-Kinshasa and formerly as Zaire.
  3. Some territory could be argued to be a part of Asia or Africa.
  4. Autonomous Region of პორტუგალია.
  5. 5.0 5.1 საფრანგეთის ზღვისიქითა დეპარტამენტი.
  6. Also known as Congo-Brazzaville.
  7. Not fully internationally recognised. Occupies part of the territory of Western Sahara.
  8. Currenlty under Moroccan administration. Bir Lehlou is the temporary capital and Tindouf Camps is the de facto one

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. The World Factbook: Algeria. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  2. The World Factbook: Angola. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  3. The World Factbook: Benin. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  4. The World Factbook: Botswana. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  5. The World Factbook: Burkina Faso. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  6. The World Factbook: Burundi. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  7. The World Factbook: Cameroon. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  8. 8.0 8.1 The World Factbook: Spain. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-16). წაკითხვის თარიღი: 2008-05-16.
  9. The World Factbook: Cape Verde. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  10. The World Factbook: Central African Republic. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  11. The World Factbook: Chad. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  12. The World Factbook: Comoros. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  13. The World Factbook: Cote d'Ivoire. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  14. The World Factbook: Congo, Democratic Republic of the. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  15. The World Factbook: Djibouti. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  16. The World Factbook: Egypt. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  17. The World Factbook: Equatorial Guinea. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  18. The World Factbook: Eritrea. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  19. The World Factbook: Ethiopia. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  20. The World Factbook: Gabon. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  21. The World Factbook: Gambia, The. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  22. The World Factbook: Ghana. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  23. The World Factbook: Guinea. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  24. The World Factbook: Guinea-Bissau. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  25. The World Factbook: Kenya. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  26. The World Factbook: Lesotho. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  27. The World Factbook: Liberia. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  28. The World Factbook: Libya. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  29. The World Factbook: Madagascar. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  30. 30.0 30.1 The World Factbook: Mali. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  31. The World Factbook: Mauritania. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  32. The World Factbook: Mauritius. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  33. The World Factbook: Mayotte. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  34. The World Factbook: Morocco. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  35. The World Factbook: Mozambique. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  36. The World Factbook: Namibia. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  37. The World Factbook: Niger. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  38. The World Factbook: Nigeria. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  39. The World Factbook: Congo, Republic of the. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  40. The World Factbook: Rwanda. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  41. The World Factbook: Saint Helena. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  42. The World Factbook: Sao Tome and Principe. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  43. The World Factbook: Senegal. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  44. The World Factbook: Seychelles. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  45. The World Factbook: Sierra Leone. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  46. The World Factbook: Somalia. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  47. The World Factbook: South Africa. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  48. The World Factbook: Sudan. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  49. The World Factbook: South Sudan. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  50. The World Factbook: Swaziland. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  51. The World Factbook: Tanzania. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  52. The World Factbook: Togo. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  53. The World Factbook: Tunisia. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  54. The World Factbook: Uganda. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  55. The World Factbook: Zambia. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  56. The World Factbook: Zimbabwe. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.