ალიბეგლოს წმინდა ნინოს ეკლესია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
ალიბეგლოს წმინდა ნინოს ეკლესია
St. Nino Church of Alibeglo.jpg
ალიბეგლოს წმინდა ნინოს ეკლესიის ხედი
ჯაბა ლაბაძის ფოტო

ალიბეგლოს წმინდა ნინოს ეკლესია (აზერბაიჯანი)
Red pog.png
ძირითადი ინფორმაცია
გეოგრაფიული კოორდინატები 41°22′36″ ჩ. გ. 46°50′03″ ა. გ. / 41.37667° ჩ. გ. 46.83417° ა. გ. / 41.37667; 46.83417
რელიგიური კუთვნილება საქართველოს მართლმადიდებელი ეკლესიის დროშა საქართველოს მართლმადიდებელი ეკლესია
ქვეყანა დროშა: აზერბაიჯანი აზერბაიჯანი
სასულიერო სტატუსი მოქმედი
ხუროთმოძღვრების აღწერა
დეტალები

ალიბეგლოს წმინდა ნინოს ეკლესია — ტაძარი ისტორიულ ჰერეთში, საინგილოში, სოფელ ალიბეგლოში (ისტორიული სახელი – "ქათმის­ხე­ვი"), კახის რაიონი, აზერბაიჯანი.

ტა­ძა­რი აშენ­და 1877 წელს, კავკასიაში მართლმადიდებლობის გამავრცელებელი საზოგადოების სახსრებით. ძეგლი 1910 წლის აღწერის მიხედვით ქვით იყო ნაშენი, ედგა გუმბათი და იყო ხით გადახურული, საჭიროებდა რემონტს.

ეკლესიის მსახურები ცხოვრობდნენ ოთხოთახიან ქვის შენობაში, ხოლო იქვე მდგარი საზოგადოების სკოლა განთავსებული იყო სამოთახიან შენობაში.

მღვდელი ალექსანდრე ციცაგი მსახურობდა 1904 წლიდან, მედავითნე მიხეილ თაღოშვილი კი 1898 წლის 29 ოქტომბრამდე, შემდეგ კი 1903 წლიდან მოყოლებული[1].

საბჭოთა ხელისუფლების დროს ტა­ძა­რი მი­ნე­რა­ლუ­რი სა­სუ­ქე­ბი­სა და სხვა, კო­ლექ­ტი­ვის­თ­ვის სა­ჭი­რო ნედ­ლე­უ­ლის საწყო­ბად გა­და­იქ­ცა. XXI საუკუნის 10–იან წლებში ნინოობაზე აქ მრევ­ლ­მა მის­ვ­ლა და სან­თ­ლის ან­თე­ბა და­იწყო.

ტაძრის აღდგენა დაიწყო 2010 წელს, კე­თილ­მოეწყო­ ში­და ინ­ტე­რი­ე­რი, შეკეთდა გა­რე ფა­სა­დი­ და მი­სას­ვ­ლე­ლი გზა. ალი­ბეგ­ლოს დრა­მა­ტუ­ლი თე­ატ­რის წარ­მო­მად­გენ­ლის - კო­ტე ბა­რი­ხაშ­ვი­ლის ხელ­მ­ძღ­ვა­ნე­ლო­ბით ტა­ძარს ფი­ნან­სუ­რი დახ­მა­რე­ბა სხვა­დას­ხ­ვა პი­როვ­ნე­ბებ­მა და ორ­გა­ნი­ზა­ცი­ებ­მა აღ­მო­უ­ჩი­ნეს.

2011 წლის 27 იან­ვ­რი­სათ­ვის, ნინოობის დღესასწაულისთვის ტაძრის აღდგენის პირ­ვე­ლი ეტა­პი დას­რულ­და. ალი­ბეგ­ლოს წმინ­და ნი­ნოს ეკ­ლე­სი­ა­ში პა­რაკ­ლი­სი კა­ხის წმინ­და გი­ორ­გის ეკ­ლე­სი­ის წი­ნამ­ძღ­ვარ­მა მა­მა ბა­სი­ლი გო­გი­ლაშ­ვილ­მა გა­და­ი­ხა­და. მარ­თ­ლ­მა­დი­დე­ბე­ლი მრევ­ლი მო­ვი­და კა­ხი­დან, აგ­რეთ­ვე სხვა ქარ­თუ­ლი სოფ­ლე­ბი­დან: ქო­თოქ­ლო­დან, მე­შა­ბა­ში­დან, ალა­თე­მუ­რი­დან. სტუმ­რე­ბი იყ­ვ­ნენ თბი­ლი­სი­დან და კა­ხე­თის სხვა­დას­ხ­ვა რა­ი­ო­ნი­დან. გა­დაწყ­და, რომ ამი­ე­რი­დან ალი­ბეგ­ლო­ში ნი­ნო­ო­ბის დღე­სას­წა­უ­ლი უფ­რო ფარ­თო­მას­შ­ტა­ბი­ა­ნი გახ­დეს და აღი­ნიშ­ნე­ბა რო­გორც 27 იან­ვარს, აგ­რეთ­ვე 1 ივ­ნისს. ად­გი­ლობ­რი­ვე­ბი იმე­დოვ­ნე­ბენ, რომ მო­მა­ვალ­ში ამ ტა­ძარ­ში წირ­ვა-ლოც­ვის შე­საძ­ლებ­ლო­ბაც იქ­ნე­ბა და წი­ნამ­ძღ­ვა­რიც ეყო­ლე­ბა, მა­ნამ­დე კი ქარ­თ­ვე­ლებს მო­უ­წო­დე­ბენ, ამ მხა­რის მო­სა­ნა­ხუ­ლებ­ლად რო­გორც რე­ლი­გი­ურ დღე­სას­წა­უ­ლებ­ზე, ასე­ვე კულ­ტუ­რუ­ლი ტუ­რე­ბი­თაც ხში­რად ჩა­ვიდ­ნენ.

მო­მა­ვალ­ში გეგ­მა­შია ტაძ­რის მიმ­დე­ბა­რე ტე­რი­ტო­რი­ის კე­თილ­მოწყო­ბაც.

ხორნაბუჯისა და ჰერეთის ეპისკოპოსის, მეუფე მელქისედეკის განცხადებით 2011 წლის 1 ივნისს, წმიდა ნინოს ხსენების დღეს, ეკლესია ოფიციალურად იკურთხება.[2]

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. «Общество Восстановления Православного Христианства на Кавказ», „списки членов общества, учителей школ, церковных служащих“, გვ. 10
  2. 150 წლის შემდეგ აზერბაიჯანში ქართული ეკლესია იხსნება / Presage.tv