ფინეთის ეროვნული პარკების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება

ფინეთის ტერიტორიაზე 36 ეროვნული პარკი მდებარეობს. ყველა მათგანს ფინეთის სახელმწიფო სატყეო ადმინისტრაცია მართავს. მათი საერთო ფართობი 8,873 კმ²-ია, მთლიანი ქვეყნის ფართობის 2.7 %. 2007 წელს, ეროვნულ პარკებს 1.7 მლნ მნახველი ეწვია.[1]

ეროვნული პარკების სია[რედაქტირება]

ეროვნული პარკი ფოტო რეგიონი ფართობი (კმ²) დაარსების თარიღი მნახველი (2009)[2] კოორდინატები
არქიპელაგის ეროვნული პარკი Gullkrona-överblick.jpg ვარსინაის-სუომი 500 1982 53,500 59°54′53″ ჩ. გ. 21°52′39″ ა. გ. / 59.91472° ჩ. გ. 21.87750° ა. გ. / 59.91472; 21.87750 (Archipelago National Park)
აღმოსაველთ ფინეთის ყურის ეროვნული პარკი კიმენლააკსო 6.7 1982 19,000 60°17′05″ ჩ. გ. 27°16′26″ ა. გ. / 60.28472° ჩ. გ. 27.27389° ა. გ. / 60.28472; 27.27389 (Eastern Gulf of Finland National Park)
ტამისაარის არქიპელაგის ეროვნული პარკი Sundharu Jussarö.jpg უუსიმაა 52 1989 44,500 59°49′22″ ჩ. გ. 23°27′15″ ა. გ. / 59.82278° ჩ. გ. 23.45417° ა. გ. / 59.82278; 23.45417 (Ekenäs Archipelago National Park)
ჰელვეტინიარვის ეროვნული პარკი Helvetinkolu.jpg პირკანმაა 49.8 1982 33,000 62°02′ ჩ. გ. 23°51′ ა. გ. / 62.033° ჩ. გ. 23.850° ა. გ. / 62.033; 23.850 (Helvetinjärvi National Park)
ჰიიდენპორტის ეროვნული პარკი კაინუუ 45 1982 12,000 63°52′22″ ჩ. გ. 29°03′31″ ა. გ. / 63.87278° ჩ. გ. 29.05861° ა. გ. / 63.87278; 29.05861 (Hiidenportti National Park)
ისოიარვის ეროვნული პარკი Isojärvi National Park.jpg ცენტრალური ფინეთი 19 1982 10,500 61°41′54″ ჩ. გ. 25°00′39″ ა. გ. / 61.69833° ჩ. გ. 25.01083° ა. გ. / 61.69833; 25.01083 (Isojärvi National Park)
კაუჰანევა-პოჰიანგანკასის ეროვნული პარკი Kauhaneva.jpg სამხრეთი ოსტრობოტნია / სატაკუნტა 57 1982 4,500 62°10′45″ ჩ. გ. 22°24′23″ ა. გ. / 62.17917° ჩ. გ. 22.40639° ა. გ. / 62.17917; 22.40639 (Kauhaneva-Pohjankangas National Park)
კოლის ეროვნული პარკი Koli hill view.jpg ჩრდილოეთი კარელია 30 1991 127,500 63°03′27″ ჩ. გ. 29°53′14″ ა. გ. / 63.05750° ჩ. გ. 29.88722° ა. გ. / 63.05750; 29.88722 (Koli National Park)
კოლოვესის ეროვნული პარკი KolovesiRocks.jpg სამხრეთი სავონია 23 1990 7,500 62°15′27″ ჩ. გ. 28°49′00″ ა. გ. / 62.25750° ჩ. გ. 28.81667° ა. გ. / 62.25750; 28.81667 (Kolovesi National Park)
კურიენრაჰკის ეროვნული პარკი Savojärvi near Kurjenpesä.jpg ვარსინაის-სუომი 29 1998 28,500 60°43′14″ ჩ. გ. 22°23′01″ ა. გ. / 60.72056° ჩ. გ. 22.38361° ა. გ. / 60.72056; 22.38361 (Kurjenrahka National Park)
ლაუჰანვუორის ეროვნული პარკი Lauhanvuori 5.jpg სამხრეთი ოსტრობოტნია 53 1982 10,000 62°09′07″ ჩ. გ. 22°10′30″ ა. გ. / 62.15194° ჩ. გ. 22.17500° ა. გ. / 62.15194; 22.17500 (Lauhanvuori National Park)
ლეივონმიაკის ეროვნული პარკი Leivonmäki National Park I.jpg ცენტრალური ფინეთი 29 2003 12,500 61°56′ ჩ. გ. 26°02′ ა. გ. / 61.933° ჩ. გ. 26.033° ა. გ. / 61.933; 26.033 (Leivonmäki National Park)
Lლემენიოკის ეროვნული პარკი River at Lemmenjoki national park, Finland IMG 0330.JPG ლაპლანდია 2,850 1956 10,000 68°30′ ჩ. გ. 25°30′ ა. გ. / 68.500° ჩ. გ. 25.500° ა. გ. / 68.500; 25.500 (Lemmenjoki National Park)
ლიესიარვის ეროვნული პარკი Saruwine - Faery Tale Forest (by-sa).jpg კანტა-ჰიამე 22 1956 30,500 60°40′50″ ჩ. გ. 23°51′30″ ა. გ. / 60.68056° ჩ. გ. 23.85833° ა. გ. / 60.68056; 23.85833 (Liesjärvi National Park)
ლინანსაარის ეროვნული პარკი Linnansaari1.jpg სამხრეთი სავონია / ჩრდილოეთი სავონია 38 1956 31,000 62°06′38″ ჩ. გ. 28°30′34″ ა. გ. / 62.11056° ჩ. გ. 28.50944° ა. გ. / 62.11056; 28.50944 (Linnansaari National Park)
ნუუკსიოს ეროვნული პარკი Mustalampi Lake in Nuuksio.jpg უუსიმაა 45 1994 179,500 60°18′27″ ჩ. გ. 24°29′57″ ა. გ. / 60.30750° ჩ. გ. 24.49917° ა. გ. / 60.30750; 24.49917 (Nuuksio National Park)
ოულანკის ეროვნული პარკი FI-Oulanka NP1.jpg ჩრდილოეთი ოსტრობოტნია / ლაპლანდია 270 1956 165,500 66°22′32″ ჩ. გ. 29°20′19″ ა. გ. / 66.37556° ჩ. გ. 29.33861° ა. გ. / 66.37556; 29.33861 (Oulanka National Park)
პიაიანეს ეროვნული პარკი Päijänne and päijätsalo.jpg პიაიატ-ჰიამე 14 1993 15,000 61°23′12″ ჩ. გ. 25°23′36″ ა. გ. / 61.38667° ჩ. გ. 25.39333° ა. გ. / 61.38667; 25.39333 (Päijänne National Park)
პალას-იულიასტუნტურის ეროვნული პარკი Pallastunturi Finland.jpg ლაპლანდია 1,020 2005 419,000 68°09′32″ ჩ. გ. 24°02′25″ ა. გ. / 68.15889° ჩ. გ. 24.04028° ა. გ. / 68.15889; 24.04028 (Pallas-Yllästunturi National Park)
პატვინსუოს ეროვნული პარკი Patvinsuo kohosuota.jpg ჩრდილოეთი კარელია 105 1982 12,000 63°06′41″ ჩ. გ. 30°42′16″ ა. გ. / 63.11139° ჩ. გ. 30.70444° ა. გ. / 63.11139; 30.70444 (Patvinsuo National Park)
პერიამერის Bothnian Bay Kemi.jpg ლაპლანდია 2.5 1991 9,000 65°37′22″ ჩ. გ. 24°19′10″ ა. გ. / 65.62278° ჩ. გ. 24.31944° ა. გ. / 65.62278; 24.31944 (Perämeri National Park)
პეტკელიარვის ეროვნული პარკი Kuikan kierros.jpg ჩრდილოეთი კარელია 6 1956 19,500 62°35′ ჩ. გ. 31°11′ ა. გ. / 62.583° ჩ. გ. 31.183° ა. გ. / 62.583; 31.183 (Petkeljärvi National Park)
პუურიიარვი-ისოსუოს ეროვნული პარკი Isosuo mire at Puurijärvi-Isosuo NP.jpg პირკანმაა / სატაკუნტა 27 1993 11,500 61°14′57″ ჩ. გ. 22°34′01″ ა. გ. / 61.24917° ჩ. გ. 22.56694° ა. გ. / 61.24917; 22.56694 (Puurijärvi-Isosuo National Park)
პიუჰია-ჰიაკის ეროვნული პარკი Aarnimetsa.jpg ცენტრალური ფინეთი 13 1956 17,000 62°50′44″ ჩ. გ. 25°28′21″ ა. გ. / 62.84556° ჩ. გ. 25.47250° ა. გ. / 62.84556; 25.47250 (Pyhä-Häkki National Park)
პიუჰია-ლუოსტოს ეროვნული პარკი Isokuru.JPG ლაპლანდია 142 2005 128,000 67°03′59″ ჩ. გ. 26°58′25″ ა. გ. / 67.06639° ჩ. გ. 26.97361° ა. გ. / 67.06639; 26.97361 (Pyhä-Luosto National Park)
რეპოვესის ეროვნული პარკი Repoveden Kansallispuisto Kesayonauringossa.jpg კიმენლააკსო / სამხრეთი სავონია 15 2003 74,500 61°11′ ჩ. გ. 26°53′ ა. გ. / 61.183° ჩ. გ. 26.883° ა. გ. / 61.183; 26.883 (Repovesi National Park)
რიისიტუნტურის ეროვნული პარკი Noukavaara - Riisitunturi - Posio - Finland.jpg ლაპლანდია 77 1982 15,000 66°14′ ჩ. გ. 28°30′ ა. გ. / 66.233° ჩ. გ. 28.500° ა. გ. / 66.233; 28.500 (Riisitunturi National Park)
როკუას ეროვნული პარკი Rokuan kansallispuisto.JPG ჩრდილოეთი ოსტრობოტნია / კაინუუ 4.3 1956 23,500 64°33′22″ ჩ. გ. 26°30′36″ ა. გ. / 64.55611° ჩ. გ. 26.51000° ა. გ. / 64.55611; 26.51000 (Rokua National Park)
სალამაიარვის ეროვნული პარკი Salamajärvi national park.jpg ცენტრალური ოსტრობოტნია / ცენტრალური ფინეთი 62 1982 10,500 63°16′ ჩ. გ. 24°45′ ა. გ. / 63.267° ჩ. გ. 24.750° ა. გ. / 63.267; 24.750 (Salamajärvi National Park)
სეიტსემინენის ეროვნული პარკი Seitseminen-mylly.jpg პირკანმაა 45.5 1982 45,500 61°56′ ჩ. გ. 23°26′ ა. გ. / 61.933° ჩ. გ. 23.433° ა. გ. / 61.933; 23.433 (Seitseminen National Park)
სიპოონკორპის ეროვნული პარკი Sipoonkorpi.jpg უუსიმაა 18.6 2011 60°18′54″ ჩ. გ. 25°13′08″ ა. გ. / 60.31500° ჩ. გ. 25.21889° ა. გ. / 60.31500; 25.21889 (Sipoonkorpi National Park)
სიუეტეს ეროვნული პარკი Syote National Park.jpg ჩრდილოეთი ოსტრობოტნია / ლაპლანდია 299 2000 40,000 65°44′51″ ჩ. გ. 27°54′43″ ა. გ. / 65.74750° ჩ. გ. 27.91194° ა. გ. / 65.74750; 27.91194 (Syöte National Park)
ტიილიკაიარვის ეროვნული პარკი Tiilikkajarven kansallispuisto Venajanhiekka.jpg ჩრდილოეთი სავონია / კაინუუ 34 1982 7,500 63°40′ ჩ. გ. 28°18′ ა. გ. / 63.667° ჩ. გ. 28.300° ა. გ. / 63.667; 28.300 (Tiilikkajärvi National Park)
ტორონსუოს ეროვნული პარკი Torronsuo National Park.jpg კანტა-ჰიამე 25.5 1990 20,500 60°44′ ჩ. გ. 23°37′ ა. გ. / 60.733° ჩ. გ. 23.617° ა. გ. / 60.733; 23.617 (Torronsuo National Park)
ურჰო-კეკონენის ეროვნული პარკი Paratiisikuru waterfall.JPG ლაპლანდია 2,550 1983 289,000 68°13′05″ ჩ. გ. 28°08′25″ ა. გ. / 68.21806° ჩ. გ. 28.14028° ა. გ. / 68.21806; 28.14028 (Urho Kekkonen National Park)
ვალკმუსის ეროვნული პარკი Valkmusan suolahde.jpg კიმენლააკსო 17 1996 7,000 60°34′ ჩ. გ. 26°44′ ა. გ. / 60.567° ჩ. გ. 26.733° ა. გ. / 60.567; 26.733 (Valkmusa National Park)

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება]

  1. Kansallispuistojen suosio kasvussa (Finnish). Metsähallitus (2008-02-18). წაკითხვის თარიღი: February 18, 2008.
  2. Käyntimäärät kansallispuistoittain 2009 (Finnish). Metsähallitus. წაკითხვის თარიღი: September 29, 2010.