რუსეთის მონარქთა სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება
რუსეთის ისტორია
რუსეთის გერბი
ეს სტატია არის ნაწილი სერიისა
ვოლგა ბულგარეთი
ხაზარეთი
ძველი სლავები
კიევის რუსეთი
რუსეთის სამთავროები
ნოვგოროდის რესპუბლიკა
ვლადიმერის სამთავრო
მონღოლების შეჭრა
მონღოლების უღელი
ლიტვის დიდი სამთავრო
მოსკოვის დიდი სამთავრო
რუსეთის სამეფო
რუსეთის იმპერია
დროებითი მთავრობა
საბჭოთა რუსეთი
საბჭოთა კავშირი
რუსეთის ფედერაცია

რუსეთის დროშა რუსეთის პორტალი
  •  •  

რუსეთის ისტორია იწყება კიევის რუსეთიდა, კიევის რუსეთის დაშლის შემდეგ რუსეთის ტერიტორიაზე ძლიერდება ვლადიმირ-სუზდალის სამთავრო. ამის შემდგომ რუსეთს იპყრობენ მონღოლები. მონღოლთა უღლის გადაგდების შემდეგ თანდათანბით ძლიერდება რუსეთის სამეფო, 1682 წლიდან რუსეთის მმართველი ხდება პეტრე I დიდი რომელიც რუსეთს იმპერიად გადააქცევს.

სექციების სია

ნოვგოროდის და კიევის დიდი მთავრები (860–1240)[რედაქტირება]

ვლადიმირ-სუზდალის დიდი მთავრები (1168–1389)[რედაქტირება]

ვლადიმირის დიდი მთავარი ალესანდრე ნეველი 1252–1263

მოსკოვის დიდი მთავრები (1283–1547)[რედაქტირება]

Searchtool-80%.png მთავარი სტატია : მოსკოვის დიდი სამთავრო.

რიურიკების დინასტია[რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი დაბადება–გარდაცვალება მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული
Ib226.jpg დანიელი 1261–1303 1283 4 მარტი 1303
Jurij of Moscov.jpg იური 1281–1325 4 მარტი 1303 21 ნოემბერი 1325
Ivan Kalita.jpg ივანე I 1288–1340 21 ნოემბერი 1325 31 მარტი 1340
Simeon Dumny.jpg სამოელ (ამაყი) 1316–1353 31 მარტი 1340 27 აპრილი 1353
Ivan2.jpg ივანე II (მშვენიერი) 1326–1359 27 აპრილი 1353 13 ნოემბერი 1359
Dmitri Donskoy.jpg დიმიტრი I (დონელი) 1350–1389 13 ნოემბერი 1359 19 მაისი 1389
Vasili I of Russia.jpg ვასილი I 1371–1425 19 მაისი 1389 27 თებერვალი 1425
Vasil2b.gif ვასილი II (ბრმა) 1415–1462 27 თებერვალი 1425 27 მარტი 1462
Iwan Srogi.jpg ივანე III (დიდი) 1440–1505 5 აპრილი 1462 6 ნოემბერი 1505
Vasilii III.jpg ვასილი III 1479–1533 6 ნოემბერი 1505 13 დეკემბერი 1533
Ivan the Terrible (cropped).JPG ივანე IV (მრისხანე) 1530–1584 13 დეკემბერი 1533 26 იანვარი 1547

რუსეთის ცარები (1547–1721)[რედაქტირება]

Searchtool-80%.png მთავარი სტატია : რუსეთის ცარების სია.

რიურიკების დინასტია[რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი დაბადება-გარდაცვალება მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული
Ivan the Terrible (cropped).JPG ივანე IV (მრისხანე) 1530–1584 26 იანვარი 1547 28 მარტი 1584
Feodor I of Russia - Project Gutenberg eText 20880.jpg თედორე I 1557–1598 28 მარტი 1584 17 იანვარი 1598

არეულობის ხანა (1598–1613)[რედაქტირება]

გოდუნოვების დინასტია[რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი დაბადება-სიკვდილი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული
Boris Godunov.jpg ბორის გოდუნოვი 1550/ c. 1551–1605 3 მარტი, 1598 23 აპრილი, 1605
თედორე II 1589–1605 23 აპრილი, 1605 11 ივნისი, 1605

ტახტის მიმტაცებელი[რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი დაბადება-გარდაცვალება მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული
Dymitr Samozwaniec.jpg ცრუ დიმიტრი I 1581–1606 30 ივნისი 1605 27 მაისი 1606

შუისკების დინასტია[რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი დაბადება-გარდაცვალება მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული
Basil IV.jpg ვასილ IV 1552–1612 27 მაისი 1606 27 ივლისი 1610

ტახტის მიმტაცებელი[რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი დაბადება-გარდაცვალება მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული
Pseudo-Dimitrij.jpg ცრუ დიმიტრი II (ნომინალური) 1582–1610 27 ივლისი 1610 21 დეკემბერი 1610

ვაზას დინასტია[რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი დაბადება-გარდაცვალება მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული
Rubens Władysław Vasa (detail).jpg ვლადისლავ IV (ფორმალური) 1595–1648 27 აგვისტო (21 დეკემბერი) 1610 4 ნოემბერი 1612

ბოიარების მმართველობა (27 ივლისი 1610 – 4 ნოემბერი 1612)[რედაქტირება]

(1610 წლის 6 სექტემბერს კვლავ გამეფდა ვლადისლავ IV):

ერობის კრების მმართველობა (17 აპრილი 1611 – 26 ივლისი 1613)[რედაქტირება]

რომანოვების დინასტია[რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაბადება ქორწინება სიკვილი
მიხეილ I
1613-1645
Tsar Mikhail I -cropped.JPG 12 ივლისი 1596
მოსკოვი
მშობლები ფიოდორ ფილორეტი და ქსენია ივანეს ასული შესტოვა
მარია ვლადიმირის ასული დოლგორუკი
1624
1 შვილი

ეუდოქსია სტრეშნევა
5 თებერვალი 1626
10 შვილი
14 ივლისი 1645
მოსკოვი
49 წლის
ალექსეი I
1645-1676
Alexis I of Russia (Hermitage).jpg 9 მაისი 1629
მოსკოვი
მშობლები მიხეილი I და ეუდოქსია სტრეშნევა
მარია ილიას ასული მილოსლავსკაია
17 იანვარი 1648
13 შვილი

ნატალია კირილეს ასული ნარიშკინა
1 თებერვალი 1671
3 შვილი
29 იანვარი 1676
მოსკოვი
46 წლის
თედორე III
1676-1682
Feodor III of Russia.jpg 9 ივნისი 1661
მოსკოვი
მშობლები ალექსეი I და მარია მილოსლავსკაი
აგრეპინა სიმონის ასული გრუშევსკაია
28 ივლისი 1680
1 ვაჟიშვილი

მარტა აპრაკსინა
24 თებერვალი 1682
შვილი არ ჰყავდათ
7 მაისი 1682
მოსკოვი
20 წლის
პეტრე I დიდი
1682-1725
ივანე V-სთან ერთად მართავდა 1696 წლამდე
Peter der-Grosse 1838.jpg 9 ივნისი 1672
მოსკოვი
მშობლები ალექსეი I და ნატალია ნარიშკინა
ევდოკია ლოპუხინა
1689
3 შვილი

ეკატერინე I
1707
9 შვილი
8 თებერვალი 1725
52 წლის
ივანე V
1682-1696
პეტრე I-თან ერთად მართავდა
IvanV.jpg 6 სექტემბერი 1666
მოსკოვი
მშობლები ალექსეი I და მარია ილიას ასული მილოსლავსკაია
პრასკოვია თეოდორეს ძე სალტიკოვა
1684
5 ქალიშვილი
8 თებერვალი 1696
29 წლის

რუსეთის იმპერატორები (1721–1917)[რედაქტირება]

(აგრეთვე ფინეთის დიდი ჰერცოგი 1809 წლიდან 1917 წლამდე; და პოლონეთის მეფე 1815 წლიდან 1916 წლამდე)

რომანოვების დინასტია[რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაბადება ქორწინება სიკვილი
პეტრე I დიდი
1682-1725
Peter der-Grosse 1838.jpg 9 ივნისი 1672
მოსკოვი
მშობლები ალექსეი I და ნატალია ნარიშკინა
ევდოკია ლოპუხინა
1689
3 შვილი

ეკატერინე I
1707
9 შვილი
8 თებერვალი 1725
52 წლის
ეკატერინე I
1725-1727
Empress Catherine I -c.1724 -2.jpg 15 აპრილი 1684
რინგონი, შვედური ლივონია
მშობლები სამოელ სკომრონსკი
პეტრე I
1707
9 შვილი
17 მაისი 1727
სანქტ-პეტერბურგი
43 წლის
პეტრე II
1727-1730
Peter II by unknown.jpg 23 ოქტომბერი 1715
სანქტ-პეტერბურგი
მშობლები ალექსანდრე პეტროვიჩი და პრინცესა შარლოტა კრისტინა ბრუნსვიკ-ვოლფენბუტენი
უცოლო 30 იანვარი 1730
მოსკოვი
14 წლის
ანა
1730-1740
Louis Caravaque, Portrait of Empress Anna Ioannovna (1730).jpg 7 თებერვალი 1693
მოსკოვი
მშობლები ივანე V და სალტიკოვა პრესკოვია
ფრედრიხ ვილჰემი
ნოემბერი 1710
შვილ არ ჰყავდათ
28 ოქტომბერი 1740
47 წელი
ივანე VI
1740-1741
Ivan6russia1740.jpg 23 აგვისტო 1740
სანქტ-პეტერბურგი
მშობლები ანტონ ულრიხ ბრუნსვიკი და ანა ლეოპოლდოვნა
უცოლო 16 ივლისი 1764
შლისებურგი
23 წლის
ელისაბედ I
1741-1762
Carle Vanloo, Portrait de l’impératrice Élisabeth Petrovna (1760).jpg 29 დეკემბერი 1709
კოლომენსკოე
მშობლები პეტრე I და ეკატერინე I
ალექსეი რეზუმსკოე
1742
შვილი არ ჰყავდათ
5 იანვარი 1762
52 წლის
პეტრე III
1762
Coronation portrait of Peter III of Russia -1761.JPG 21 თებერვალი 1728
კილი, შლეზვიგ-ჰოლშტაინი
მშობლები კარლ ფრიდრიხ გოლშტეინ-გოტორპსკი და ანა პეტროვნა
ეკატერინე II
16 აგვისტო 1745
ერთი ვაჟი
17 ივლისი 1762
(მოსკლეს ქალაქ პოპშაში)
34 წლის
ეკატერინე II დიდი
1762-1796
Catherine II by J.B.Lampi (1780s, Kunsthistorisches Museum).jpg 2 მაისი 1729
შჩეცინი, პრუსიის სამეფო, საღვთო რომის იმპერია
მშობლები ავგუსტი და იოვანა-ელიზაბეტა გოლშტეინ-გოტორბსკაია
პეტრე III
16 აგვისტო 1745
ერთი ვაჟი
6 ნოემბერი 1796
სანქტ პეტერბუგი
67 წლის
პავლე I
1796-1801
Paul i russia.jpg 1 ოქტომბერი 1754
სანქტ პეტერბურგი
მშობელბი პეტრე III და ეკატერინე II
ნატალია ალექსანდრეს ასული
29 სექტემბერი 1773
ერთი ქალშვილი

მარია თეოდორეს ასული
26 სექტემბერი 1776
ათი შვილი
23 მარტი 1801
სანქტ პეტერბურგი
46 წლის
ალექსანდრე I კურთხეული
1801-1825
Alexander I of Russia by F.Kruger (1837, Hermitage).jpg 23 დეკემბერი 1777
სანქტ პეტერბურგი
მშობლები პავლე I და მარია თეოდორეს ასული
ელისაბედ ალექსანდრეს ასული
28 სექტემბერი 1793
2 ქალიშვილი
1 დეკემბერი 1825
ტაგანროგი
47 წლის
კონსტანტინე I
1825
Grand Duke Constantine Pavlovich of Russia.JPG 27 აპრილი 1779
ცარსკოე-სელო
მშობლები პავლე I და მარია თეოდორეს ასული
ანა თეოდორეს ასული
26 თებერვალი
შვილები არ ჰყოლიათ
27 ივნისი 1831
ვიტებსკი
52 წლის
ნიკოლოზ I დამპყრობელი
1825-1855
Franz Krüger - Portrait of Emperor Nicholas I - WGA12289.jpg 6 ივლისი 1796
გოჩინა
მშობლები პავლე I და მარია თეოდორეს ასული
ალექსანდრა თეოდორეს ასული
13 ივლისი 1817
7 შვილი
2 მარტი 1855
სანქტ პეტერბურგი
58 წლის
ალექსანდრე II განმანთავისუფლებელი
1855-1881
Tsar Alexander II -6.jpg 29 აპრილი 1818
მოსკოვი
მშობლები ნიკოლოზ I და ალექსანდრა თეოდორეს ასული
მარია ალექსანდრეს ასული
16 აპრილი 1841
8 შვილი
13 მარტი 1881 (მოკლეს)
სანქტ პეტერბურგი
62 წლის
ალექსანდრე III
1881-1894
Kramskoy Alexander III.jpg 10 მარტი 1845
სანქტ პეტერბურგი
მშობლები ალექსანდრე II და მარია ალექსანდრეს ასული
მარია თეოდორეს ასული
9 ნოემბერი 1866
6 შვილი
1 ნოემბერი 1894
ლივადია, ყირიმი
ნიკოლოზ II
1894-1917
Nicolas II photographie couleur.jpg 6 მაისი 1868
ცარსკოე-სელო
მშობლები ალექსანდრე III და მარია თეოდორეს ასული
ალექსანდრა თედორეს ასული
26 ნოემბერი 1894
5 შვილი
17 ივლისი 1918 (დახვრიტეს ბოლშევიკებმა)
ეკატერინბურგი,
50 წლის
მიხეილ II (დროებითი მმართველი)
1917
Mihail II.jpg 22 ნოემბერი 1878
ცარსკოე-სელო
მშობლები ალექსანდრე III და მარია თეოდორეს ასული
ნატალია ბრასოვა
15 ოქტომბერი 1911
ერთი შვილი
12 ივნისი 1918 (მოკლეს ბოლშევიკებმა)
პერმი,
39 წლის

სამეფო ტახტის პრეტენდენტები 1917 წლის შემდეგ[რედაქტირება]

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება]

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება]