მსოფლიოს უდიდესი ტბების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება

ქვემოთ ჩამოთვლილია მსოფლიოს ტბები ფართობის მიხედვით.

კონტინენტების ფერი
აფრიკა აზია ევროპა ჩრდილოეთი ამერიკა ოკეანეთი სამხრეთი ამერიკა ანტარქტიდა

მსოფლიოს ბუნებრივი ტბები ფართობის მიხედვით[რედაქტირება]

  დასახელება სანაპირო ზოლის მოსაზღვრე ქვეყნები ფართობი (კმ2) სიგრძე (კმ) მაქსიმალური სიღრმე (მ) მოცულობა (კმ3) ტბის მინიატურა
1 კასპიის ზღვა დროშა: ყაზახეთი ყაზახეთი
დროშა: თურქმენეთი თურქმენეთი
დროშა: ირანი ირანი
დროშა: აზერბაიჯანი აზერბაიჯანი
დროშა: რუსეთი რუსეთი
386.400 1.199 1.025 78.200 Caspian outline.png
2 ზემო ტბა დროშა: კანადა კანადა
დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ
82.414 616 405 12.100 Superior outline.gif
3 ვიქტორია უგანდის დროშა უგანდა
დროშა: კენია კენია
ტანზანიის დროშა ტანზანია
68.894 322 84 2.750 Victoria outline.gif
4 ჰურონი დროშა: კანადა კანადა
დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ
59.596 397 229 3.540 Lake-Huron.svg
5 მიჩიგანი დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ 58.016 517 282 4.918 Lake-Michigan.svg
6 ტანგანიიკა დროშა: ბურუნდი ბურუნდი
ტანზანიის დროშა ტანზანია
დროშა: ზამბია ზამბია
კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკის დროშა კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა
32.893 676 1.470 18.900 Tanganyika outline.gif
7 ბაიკალი დროშა: რუსეთი რუსეთი 31.722 636 1.637 23.600 Baikal outline.png
8 დიდი დათვის ტბა დროშა: კანადა კანადა 31.328 373 446 2.236 Great bear outline.gif
9 ნიასა ტანზანიის დროშა ტანზანია
მოზამბიკის დროშა მოზამბიკი
მალავის დროშა მალავი
29.600 579 706 8.400 Nyasa outline.gif
10 მონების დიდი ტბა დროშა: კანადა კანადა 28.568 408 614 2.090 Great slave outline.gif
11 ერი დროშა: კანადა კანადა
დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ
25.719 388 64 489 Erie outline.gif
12 უინიპეგის ტბა დროშა: კანადა კანადა 24.387 425 18 283 Winnipeg outline.gif
13 ონტარიო დროშა: კანადა კანადა
დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ
19.477 311 244 1.639 Ontario outline.gif
14 ლადოგის ტბა დროშა: რუსეთი რუსეთი 18.135 219 230 908 Ladoga outline.gif
15 ბალხაში დროშა: ყაზახეთი ყაზახეთი 16.996 605 26 106 Balkhash outline.png
16 ვოსტოკის ტბა ანტარქტიდა 15.690 250 1.000 5.400 Vostok outline.gif
17 ონეგის ტბა დროშა: რუსეთი რუსეთი 9.894 248 120 280 Onega outline.gif
18 ტიტიკაკა დროშა: პერუ პერუ
დროშა: ბოლივია ბოლივია
8.372 177 281 893 Titicaca outline.gif
19 ნიკარაგუა დროშა: ნიკარაგუა ნიკარაგუა 8.264 177 26 Nicaragua outline.gif
20 ათაბასკა დროშა: კანადა კანადა 7.935 335 243 204 Athabasca outline.png
21 ირმის ტბა დროშა: კანადა კანადა 6.650 245 337 Reindeer outline.gif
22 ტურკანა დროშა: ეთიოპია ეთიოპია
დროშა: კენია კენია
6.405 248 109 204 Turkana outline.gif
23 ისიქ-ქოლი დროშა: ყირგიზეთი ყირგიზეთი 6.236 182 668 1.738 Issyk-kul outline.gif
24 ვენერნი დროშა: შვედეთი შვედეთი 5.648 140 106 153 Vänern outline.gif
25 ნეტილინგის ტბა დროშა: კანადა კანადა 5.542 123 Nettilling outline.gif
26 უინიპეგოსისი დროშა: კანადა კანადა 5.374 245 Winnipegosis outline.gif
27 ალბერტი უგანდის დროშა უგანდა
კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკის დროშა კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა
5.347 161 58 280 Albert outline.png
28 ურმია დროშა: ირანი ირანი 5.180 130 16 Urmia outline.gif
29 მვერუ დროშა: ზამბია ზამბია
კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკის დროშა კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა
5.120 27 Mweru outline.png
30 არალის სამხრეთი ნაწილი დროშა: ყაზახეთი ყაზახეთი
დროშა: უზბეკეთი უზბეკეთი
~5.000
31 ნიპიგონი დროშა: კანადა კანადა 4.848 165 Nipigon outline.gif
32 მანიტობა დროშა: კანადა კანადა 4.624 200
33 ტაიმირის ტბა დროშა: რუსეთი რუსეთი 4.560 250 26 Taymyr outline.png
34 ცინხაი იგივე კუკუნორი დროშა: ჩინეთი ჩინეთი 4.489 Qinghai outline.png
35 ტყის ტბა დროშა: კანადა კანადა
დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ
4.390 120 Great salt outline.gif
36 ხანკა დროშა: რუსეთი რუსეთი
დროშა: ჩინეთი ჩინეთი
4.070 80 Khanka outline.png
37 დუბაუნტი დროშა: კანადა კანადა 3.833
38 ვანი დროშა: თურქეთი თურქეთი 3.713 120 457
39 ტანა დროშა: ეთიოპია ეთიოპია 3.628 84 14
40 ჩუდ-ფსკოვის ტბა დროშა: ესტონეთი ესტონეთი
დროშა: რუსეთი რუსეთი
3.555 143 14
41 უბსუ-ნური დროშა: მონღოლეთი მონღოლეთი 3.341 200
42 არალი ჩრდილოეთი ნაწილი დროშა: ყაზახეთი ყაზახეთი 3.300
43 ამაჯუაკის ტბა დროშა: კანადა კანადა 3.115 80
44 კივუ კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკის დროშა კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა
რუანდის დროშა რუანდა
2.693 450
45 ვოლასტონი დროშა: კანადა კანადა 2.681 71 75
46 ილიამნა დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ 2.622 120 >150
47 ხუბსუგული დროშა: მონღოლეთი მონღოლეთი 2.620 136 262
48 პოოპო დროშა: ბოლივია ბოლივია 2.337 4,02
49 მისტასინი დროშა: კანადა კანადა 2.335 150
50 ედუარდი კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკის დროშა კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა
უგანდის დროშა უგანდა
2.325 65 112
51 დალაინორი იგივე ხულუნჩი დროშა: ჩინეთი ჩინეთი 2.315 93 9
52 ნუელტინი დროშა: კანადა კანადა 2.279
53 ტაიხუ დროშა: ჩინეთი ჩინეთი 2.253
54 სამხრეთი ინდიანა დროშა: კანადა კანადა 2.247
55 ალაქოლი დროშა: ყაზახეთი ყაზახეთი 2.200 54 58,6
56 ვეტერნი დროშა: შვედეთი შვედეთი 1.893 119
57 ოკიჩობის ტბა დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ 1.890 56 4
58 ბეიკერი დროშა: კანადა კანადა 1.887
59 ნამცო დროშა: ჩინეთი ჩინეთი 1.870 70 33
60 ბუენოს-აირესი დროშა: ჩილე ჩილე
დროშა: არგენტინა არგენტინა
1.850 590
61 ლა-მარტრი დროშა: კანადა კანადა 1.776
62 ხარა-უს-ნური დროშა: მონღოლეთი მონღოლეთი 1.770
63 კიოგა უგანდის დროშა უგანდა 1.720 200 5,7
64 სეული დროშა: კანადა კანადა 1.657 241 47
65 სილინგ-ცო დროშა: ჩინეთი ჩინეთი 1.640 72 33
66 ხონგზეხუ დროშა: ჩინეთი ჩინეთი 1.600
67 თენგიზი დროშა: ყაზახეთი ყაზახეთი 1.590
68 თუზი დროშა: თურქეთი თურქეთი 1.500 80 2
69 ლაგო-არხენტინო დროშა: არგენტინა არგენტინა 1.466 500
70 იათკიედი დროშა: კანადა კანადა 1.449
71 კლეირი დროშა: კანადა კანადა 1.436 59
72 კრი დროშა: კანადა კანადა 1.434
73 ლა-რონგე დროშა: კანადა კანადა 1.413
74 ა-ლა-კლეირი დროშა: კანადა კანადა 1.383
75 საიმაა დროშა: ფინეთი ფინეთი 1.377 85 36
76 ხირგის-ნური დროშა: მონღოლეთი მონღოლეთი 1.360
77 სედარი დროშა: კანადა კანადა 1.353
78 კასბა დროშა: კანადა კანადა 1.341
79 ტანგრა-იუმკო დროშა: ჩინეთი ჩინეთი 1.295
80 ვიგი დროშა: რუსეთი რუსეთი 1.250
81 ბიენვილი დროშა: კანადა კანადა 1.249
82 კუნძულის ტბა დროშა: კანადა კანადა 1.223
83 ბეჩაროფი დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ 1.173 60 180
84 მონების პატარა ტბა დროშა: კანადა კანადა 1.168 97 20,5
85 გოდსი დროშა: კანადა კანადა 1.151
86 აბაია დროშა: ეთიოპია ეთიოპია 1.150 72 13
87 ტობა დროშა: ინდონეზია ინდონეზია 1.146 100 505 240
88 ჰავრ-ას-სანიია დროშა: ერაყი ერაყი 1.142
89 მელარენი დროშა: შვედეთი შვედეთი 1.140 115 66 14,3
90 შამპლეინი დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ
დროშა: კანადა კანადა
1.139 180 121
91 თეთრი ტბა დროშა: რუსეთი რუსეთი 1.125
92 სენტ-კლერი დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ
დროშა: კანადა კანადა
1.114 42 8,2 4
93 ჩაპალა მექსიკის დროშა მექსიკა 1.112 80 12
94 აბერდინი დროშა: კანადა კანადა 1.100 90
95 ნაპაკტულიკი დროშა: კანადა კანადა 1.080
96 პიაიანე დროშა: ფინეთი ფინეთი 1.080 120 95 18
97 ები-ნური დროშა: ჩინეთი ჩინეთი 1.070
98 მაკ-კეი დროშა: კანადა კანადა 1.061
99 მანაგუა დროშა: ნიკარაგუა ნიკარაგუა 1.049 65
100 სელავიკი დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ 1.046 50
101 ინარი დროშა: ფინეთი ფინეთი 1.040 80 92
102 სან-მარტინი დროშა: ჩილე ჩილე
დროშა: არგენტინა არგენტინა
1.013
103 სენ-ჟანი დროშა: კანადა კანადა 1.003 43,8 63

მლაშე ტბები, რომლებიც მხოლოდ პერიოდულად ივსება[რედაქტირება]

  დასახელება სანაპირო ზოლის მოსაზღვრე ქვეყნბი ფართობი (კმ2) სიგრძე (კმ) მაქსიმალური სიღრმე (მ) მოცულობა (კმ3) ტბის მინიატურა
1 ეირი დროშა: ავსტრალია ავსტრალია 9.690
2 შოტ-ელ-ჯერიდი დროშა: ტუნისი ტუნისი 7.700 200
3 ტორენსი დროშა: ავსტრალია ავსტრალია 5.745 240
4 გერდნერი დროშა: ავსტრალია ავსტრალია 4.351 160
5 მაკაის ტბა დროშა: ავსტრალია ავსტრალია 3.494 100
6 ფრომი დროშა: ავსტრალია ავსტრალია 2.596 100
7 მაკლეოდი დროშა: ავსტრალია ავსტრალია 2.331
8 ბარლი დროშა: ავსტრალია ავსტრალია 1.424 100
9 მური დროშა: ავსტრალია ავსტრალია 1.163
10 ამადეუსი დროშა: ავსტრალია ავსტრალია 1.032