ლუქსემბურგის მონარქთა სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება
ლუქსემბურგის დიდი საჰერცოგოს გერბი

ლუქსემბურგის ტერიტორიას მართავდნენ მთავრები, გრაფები და გრანგრაფები. ის იყო ჯერ გერმანიის სამეფოს, შემდეგ საღვთო რომის იმპერიის ნაწილი, სანამ ის არ გახდა სუვერენული სახელმწიფო 1815 წელს.

ლუქსემბურგის მთავრები[რედაქტირება]

არდენის სახლი[რედაქტირება]

სურათი სახელი დაბადების თარიღი გარდაცვალების თარიღი მმართველობა კავშირი წინამორბედთან
Siegfried van Luxemburg.jpg
ზიგფრიდი 922 28 ოქტომბერი 998 963

28 ოქტომბერი 998
Armoiries Comtes de Luxembourg.svg
ჰაინრიხ I 964 27 თებერვალი 1026 28 ოქტომბერი 998

27 თებერვალი 1026
შვილი
Armoiries Comtes de Luxembourg.svg
ჰენრიხ II 1007 16 ოქტომბერი 1047 27 თებერვალი 1026

16 ოქტომბერი 1047
ძმისშვილი
Giselbert zoon van Reginar Lankhals.jpg
გილბერტი 1007 14 აგვისტო 1059 16 ოქტომბერი 1047

14 აგვისტო 1059
ძმა
Armoiries Comtes de Luxembourg.svg
კონრად I 1040 8 აგვისტო 1086 14 აგვისტო 1059

8 აგვისტო 1086
შვილი
Armoiries Comtes de Luxembourg.svg
ჰაინრიხ III 1070 1096 8 აგვისტო 1086

1096
შვილი
Armoiries Comtes de Luxembourg.svg
ვილჰელმ I 1081 1131 1096

1131
ძმა
Armoiries Comtes de Luxembourg.svg
კონრად II 1106 1136 1131

1136
შვილი

ნამიურების სახლი[რედაქტირება]

სურათი სახელი დაბადების თარიღი გარდაცვალების თარიღი მმართველობა კავშირი წინამორბედთან
Armoiries Comtes de Luxembourg.svg
ჰენრი IV
უსინათლო
1112 14 აგვისტო 1196 1136

14 აგვისტო 1196
პირველი ბიძაშვილი

ჰოჰენშტაუფენების სახლი[რედაქტირება]

სურათი სახელი დაბადების თარიღი გარდაცვალების თარიღი მმართველობა კავშირი წინამორბედთან
Othon Ier de Bourgogne.jpg ოტონი ივნისი/ივლისი 1170 13 იანვარი 1200 1196

1197
მესამე ბიძაშვილი

ლუქსებურგის ნამიურთა სახლი[რედაქტირება]

სურათი სახელი დაბადების თარიღი გარდაცვალების თარიღი მმართველობა კავშირი წინამორბედთან
Ermesinda.jpg
ერმეზინდე ივლისი 1186 12 თებერვალი 1247 1197

12 თებერვალი 1247
ჰენრი IV-ს ერთადერთი ქალიშვილი და ოტოს მეოთხე ძმისშვილი
Bar Arms.svg
თეობალდ I 1158 13 თებერვალი 1214 1197

13 თებერვალი 1214
მისი პირველი ქმარი და თანამმართველი
Limburg New Arms.svg
ვალერანი 1180 2 ივლისი 1226 მაისი 1214

2 ივლისი 1226
მისი მეორე ქმარი და თანამმართველი

ლუქსემბურგის ლიმბურგთა სახლი[რედაქტირება]

სურათი სახელი დაბადების თარიღი გარდაცვალების თარიღი მმართველობა კავშირი წინამორბედთან
Henri V de Blonden.jpg
ჰაინრიხ V
ქერა
1216 24 დეკემბერი 1281 12 თებერვალი 1247

24 დეკემბერი 1281
მათი შვილი
Hendrik VI van Luxemburg.jpg
ჰაინრიხ VI
დაგმობილი
1240 5 ივნისი 1288 24 დეკემბერი 1281

5 ივნისი 1288
მისი შვილი
Henry7Luc.jpg
ჰაინრიხ VII 1275/1270 26 აგვისტო 1346 5 ივნისი 1288

24 აგვისტო 1313
მისი შვილი
John of Luxemburg.PNG
იოანი
უსინათლო
10 აგვისტო 1296 26 აგვისტო 1346 24 აგვისტო 1313

26 აგვისტო 1346
მისი შვილი
Charles IV-John Ocko votive picture-fragment.jpg
კარლ I 14 მაისი 1316 29 ნოემბერი 1378 26 აგვისტო 1346

1353
მისი შვილი
VaclavLux2.jpg
ვენცელი I 25 თებერვალი 1337 7 დეკემბერი 1383 1353

13 მარტი 1354
მისი ძმა

ლუქსემბურგის ჰერცოგები[რედაქტირება]

ლუქსემბურგის ლიმბურგთა სახლი[რედაქტირება]

სურათი სახელი დაბადების თარიღი გარდაცვალების თარიღი მმართველობა კავშირი წინამორბედთან
Wenceslaus of Luxembourg.jpg
ვენცელ I 25 თებერვალი 1337 7 დეკემბერი 1383 13 მარტი 1354

7 დეკემბერი 1383
VaclavnaVotobraze.jpg
ვენცელI
ზარმაცი
26 თებერვალი 1361 16 აგვისტო 1419 7 დეკემბერი 1383

1388
მისი ძმისშვილი
Jošt Lucemburský.jpg
იოსტი დეკემბერი 1351 18 იანვარი 1411 1388

18 იანვარი 1411
ბიძაშვილი
Jan van Eyck 011.jpg
ელიზაბეტ I ნოემბერი 1390 2 აგვისტო 1451 18 იანვარი 1411

1443
მისი მემკვიდრე & ბიძაშვილი
Antonin.jpg
ანტონი (ბრაბანტის ჰერცოგი)ანტონი აგვისტო 1384 25 ოქტომბერი 1415 18 იანვარი 1411

25 ოქტომბერი 1415
მისი პირველი ქმარი და თანამმართველი
John III Duke of Bavaria-Straubing.png
იოან II 1374 6 იანვარი 1425 10 მარტი 1418

6 იანვარი 1425
მისი მეორე ქმარი და თანამმართველი

ელიზაბეტს არ ჰყავდა შვილები და ლუქსემბურგი მიჰყიდა ფილიპ III-ს, 1441 წელს. ფილიპმა ლუქსემბურგი აიღო 1443 წელს, მაგრამ მას არ ჰქონია ჰერცოგის ტიტული ავსტრიის ჰერცოგინიასთან, ანასთან კონფლიქტის გამო.

კლაიმანტები[რედაქტირება]

სურათი სახელი დაბადების თარიღი გარდაცვალების თარიღი მმართველობა კავშირი წინამორბედთან
Jan van Eyck 011.jpg
ელიზაბეტ I ნოემბერი 1390 2 აგვისტო 1451 1443

2 აგვისტო 1451
Ladislas the Posthumous 001.jpg
ლადისლავ პოსტუმი 22 თებერვალი 1440 23 ნოემბერი 1457 2 აგვისტო 1451

23 ნოემბერი 1457
მისი ბიძაშვილი
Counts of Habsburg Arms.svg
ანა 12 აპრილი 1432 13 ნოემბერი 1462 23 ნოემბერი 1457

13 ნოემბერი 1462
მისი და
ვილჰელმ
მამაცი
30 აპრილი 1425 17 სექტემბერი 1482 მისი ქმარი და თანამმართველი
Elżbieta Rakuszanka (1436-1505).JPG
ელიზაბეტ II 1436 30 აგვისტო 1505 13 ნოემბერი 1462

1467
მისი და
Casimir IV Jagiellon.jpg
კაზიმირ იაგიელონი 30 ნოემბერი 1427 7 ივნისი 1492 მისი ქმარი და თანამმართველი

ვალუა-ბურგუნდიის სახლი[რედაქტირება]

სურათი სახელი დაბადების თარიღი გარდაცვალების თარიღი მმართველობა კავშირი წინამორბედთან
Philip the good.jpg
ფილიპ I
კარგი
31 ივლისი 1396 15 ივნისი 1467 1443

15 ივნისი 1467
ელიზაბეტ I-ს მორე ბიძაშვილი და უზურპატორი
Charles the Bold 1460.jpg
შარლ II
მამაცი
10 ნოემბერი 1433 5 იანვარი 1477 15 ივნისი 1467

5 იანვარი 1477
მისი შვილი
Mary of burgundy pocher.jpg
მარია I
მდიდარი
13 თებერვალი 1457 27 მარტი 1482 5 იანვარი 1477

27 მარტი 1482
მისი ქალიშვილი
Bernhard Strigel 007.jpg
მაქსიმილიან I
უკანასკნელი რაინდი
22 მარტი 1459 12 იანვარი 1519 მისი ქმარი და თანამმართველი

ჰაბსბურგების სახლი[რედაქტირება]

1482 წელს მუქსემბურგი გადაეცა ჰაბსბურგთა სახლს. იმპერატორ კარლ V-ს შემდეგ, ლუქემბურგის საჰერცოგო გადავიდა ესპანელ ჰაბსბურგთა სახლის მმართველობის ქვეშ.

სურათი სახელი დაბადების თარიღი გარდაცვალების თარიღი მმართველობა კავშირი წინამორბედთან
Meister der Magdalenenlegende 001.jpg
ფილიპე II
მშვენიერი
22 ივლისი 1478 25 სექტემბერი 1506 27 მარტი 1482

25 სექტემბერი 1506
მათი შვილი
Charles5orley.jpg
კარლ III 24 თებერვალი 1500 21 სექტემბერი 1558 25 სექტემბერი 1506

16 იანვარი 1556
მისი შვილი
King PhilipII of Spain.jpg
ფილიპე III
გონიერი
21 მაისი 1527 21 სექტემბერი 1558 16 იანვარი 1556

13 სექტემბერი 1598
მისი შვილი
Landvoogden Albrecht en Isabella van Oostenrijk.jpg
იზაბელა კლარა ეუხენია 12 აგვისტო 1566 1 დეკემბერი 1633 6 მაისი 1598

13 ივლისი 1621
მისი ქალიშვილი
ალბერტი 15 ნოემბერი 1559 13 ივლისი 1621 მისი შვილობილი
Philippe IV espagne.jpg
ფილიპე IV
დიდი
8 აპრილი 1605 17 სექტმბერი 1665 31 ივლისი 1621

17 სექტემბერი 1665
მათი ძმისშვილი
Carlos II.jpg
კარლ IV
მოჯადოებული
6 ნოემბერი 1661 1 ნოემბერი 1700 17 სექტემბერი 1665

1 ნოემბერი 1700
მისი შვილი

ბურბონთა სახლი[რედაქტირება]

სურათი სახელი დაბადების თარიღი გარდაცვალების თარიღი მმართველობა კავშირი წინამორბედთან
King Philip V of Spain.jpg
ფილიპე V 19 დეკემბერი 1683 9 ივლისი 1746 1 ნოემბერი 1700

1712
მისი ძმისშვილიშვილი

ვიტელსბახების სახლი[რედაქტირება]

სურათი სახელი დაბადების თარიღი გარდაცვალების თარიღი მმართველობა კავშირი წინამორბედთან
Joseph Vivien 001.jpg
მაქსიმილიან II
მაქსიმილიან ემანუელ ლუდვიგ მარია ჯოზეფ კაეტანი
ანტონ ნიკოლაუსი
იგნას ფელიქსი
11 ივლისი 1662 26 თებერვალი 1726 1712

11 აპრილი 1713
მისი პირველი ბიძაშვილი

ჰაბსბურგთა სახლი[რედაქტირება]

სურათი სახელი დაბადების თარიღი გარდაცვალების თარიღი მმართველობა კავშირი წინამორბედთან
Johann Gottfried Auerbach 004.jpg
კარლ V
კარლ ფრანც ჯოზეფი
ვენცელ ბალთასარ იოჰანი
ანტონ იგნასიუსი
1 ოქტომბერი 1685 20 ქოტომბერი 1740 11 აპრილი 1713

20 ოქტომბერი 1740
მისი მეორე ბიძაშვილი
Queen Maria Theresia.jpg
მარია II ტერეზა
მარია ტერეზა
ვალბურგა ანალია ქრისტინა
13 მაისი 1717 29 ნოემბერი 1780 20 ოქტომბერი 1740

29 ნოემბერი 1780
მისი ქალიშვილი

ლორენთა სახლი[რედაქტირება]

სურათი სახელი დაბადების თარიღი გარდაცვალების თარიღი მმართველობა კავშირი წინამორბედთან
Johann Zoffany 007.jpg
ფრანც I
François Étienne
8 დეკემბერი 1708 18 აგვისტო 1765 21 ნოემბერი 1740

18 აგვისტო 1765
მისი ქმარი
Joseph Hickel Joseph II.jpg
ჯოზეფი
Joseph Benedikt August Johannes Anton Michael Adam
13 მარტი 1741 20 თებერვალი 1790 29 ნოემბერი 1780

20 თებერვალი 1790
მისი შვილი
Johann Daniel Donat, Emperor Leopold II in the Regalia of the Golden Fleece (1806).png
ლეოპოლდი
Peter Leopold Joseph Anton Joachim Pius Gotthard
5 მაისი 1747 1 მარტი 1792 20 თებერვალი 1790

1 მარტი 1792
მისი ძმა
Francis II, Holy Roman Emperor at age 25, 1792.png
ფრანც II
Francis Joseph Charles
12 თებერვალი 1768 2 მარტი 1835 1 მარტი 1792

1794
მისი შვილი

1794-1813 წლებში ლუქსემბურგი ოკუპირებული იყო ფრანგი რევოლუციონერების მიერ. ვენის კონგრესზე ვილჰელმს მიენიჭა დიდი ჰერცოგის ტიტული და ლუქსემბურგი გაერთიანდა ნიდერლანდებთან.

ლუქსემბურგის დიდი ჰერცოგები[რედაქტირება]

ლუქსემბურგის დიდი საჰერცოგოს გერბი

ლუქსემბურგის დიდი ჰერცოგი არის ლუქსემბურგის სახელმწიფოს მეთაური. ლუქსემბურგი არის მსოფლიოს ერთადერთი სუვერენული დიდი საჰერცოგო. ეს სტატუსი მიიღო ლუქსემბურგმა 1815 წელს, როცა ის შეუერთდა ნიდერლანდებს.


ორან-ნასაუს სახლი[რედაქტირება]

სურათი სახელი დაბადების თარიღი გარდაცვალების თარიღი მმართველობა კავშირი წინამორბედთან
Willem I in kroningsmantel.jpg
ვილჰელმ I
Willem Frederik
24 აგვისტო 1772 12 დეკემბერი 1843 15 მარტი 1815

7 ოქტომბერი 1840
ფრანცის მესამე ბიძაშვილი
და
ანას პირდაპირი შთამომავალი
WillemIINL3.jpg
ვილჰელმ II
Willem Frederik George Lodewijk
6 დეკემბერი 1792 17 მარტი 1849 7 ოქტომბერი 1840

17 მარტი 1849
მისი შვილი
Portrait of King Willem III of the Netherlands, Nicolaas Pieneman (1856).jpg
ვილჰელმ III
Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk
17 თებერვალი 1817 23 ნოემბერი 1890 17 მარტი 1849

23 ნოემბერი 1890
მისი შვილი

ნასაუ-ვილბურგთა სახლი[რედაქტირება]

სურათი სახელი დაბადების თარიღი გარდაცვალების თარიღი მმართველობა კავშირი წინამორბედთან
Adolfluxembourg1817-6.jpg
ადოლფი 24 ივლისი 1817 17 ნოემბერი 1905 23 ნოემბერი 1890

17 ნოემბერი 1905
მისი ძმისშვილი
Guillaume IV of Luxembourg.png
ვილჰელმ IV 22 აპრილი 1852 25 თებერვალი 1912 17 ნოემბერი 1905

25 თებერვალი 1912
მისი შვილი
Marie-Adélaïde.gif
მარია-ადელაიდა 14 ივნისი 1894 24 იანვარი 1924 25 თებერვალი 1912

14 იანვარი 1919
მისი ქალიშვილი
Charlotte, Grand Duchess of Luxembourg.jpg
შარლოტა 23 იანვარი 1896 9 ივლისი 1985 14 იანვარი 1919

12 ნოემბერი 1964
მისი და
(ვილჰელმ IV-ს უმცროსი ქალიშვილი)
Grand Duke Jean 29.09.2006.jpg
ჟანი 5 იანვარი 1921 12 ნოემბერი 1964

7 ოქტომბერი 2000
მისი შვილი
Henri of Luxembourg (2009).jpg
ჰენრი 16 აპრილი 1955 2000 წლის 7 ოქტომბრიდან
(დღემდე)
მისი შვილი

Henri, Grand Duke of Luxembourg Jean, Grand Duke of Luxembourg Charlotte, Grand Duchess of Luxembourg Marie-Adélaïde, Grand Duchess of Luxembourg William IV, Grand Duke of Luxembourg Adolphe, Grand Duke of Luxembourg William III of the Netherlands William II of the Netherlands William I of the Netherlands

ლიტერატურა[რედაქტირება]