ინდოეთის მდინარეების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება
ინდოეთის მდინარეების რუკა.

მდინარეები, რომლებიც ჩაედინება ზღვაში დახარისხებულია გეოგრაფიულად, სანაპიროს გასწვრივ დაწყებული ბენგალის ყურედან აღმოსავლეთით, სამხრეთით - კანიაკუმარამდე, შემდეგ ჩრდილოეთით არაბეთის ზღვის გასწვრივ.

ინდოეთის მთავარი მდინარეებია:

  • ბრაჰმაპუტრა, განგი( შენაკადებით- იამუნა, კამეიკა,გომთი, ჩამბალი), მეგნა, მაჰანადი, გოდავარი, კრიშნა, კავერი-ჩაედინებიან ბენგალის ყურეში.
  • ინდი, ნარმადა, ტაფტი- ჩაედინებიან არაბეთის ზღვაში.

დანარჩენი მდინარეები:

  • მიედინება ინდოეთის შიდა ნაწილში
  • წარმოადგენს სანაპირო მდინარეებს



სექციების სია

ბენგალიის ყურეში ჩამდინარე მდინარეები[რედაქტირება]

მდინარე მეგნას აუზი[რედაქტირება]

მდინარე მეგნა-სურმაბარაკი მიედინება ინდოეთსა და ბანგლადეშში

მდინარე ბრაჰმაპუტრას აუზი[რედაქტირება]

  • მდინარე ბრაჰმაპუტრას ბანგლადეშში ჯამუნას უწოდებენ
  • დარლა(ბანგლადეში)
  • ჯალდჰაკა(ინდოეთი)
  • ტორსა( იგივე ტორშა, ბანგლადეშში მას კალჯანის უწოდებენ)
  • გარგარია
  • ბური ტორსა
  • ტეესტა
  • რანგეთი
  • ლაჩენი
  • ლაჩუნგი
  • იამუნა
  • სანკოში (მეორენაირად სანხოში)
  • რაიდაკი
  • მანასი
  • ფაგლადია
  • კაპილი
  • კოლონგი
  • დანსირი
  • მორა დანსირი
  • დიფლუ
  • მორა დიფლუ
  • სუბანსირი
  • კაკოდონგა
  • ბჰოგდოი( ძველად უწოდებდნენ დესოის)
  • დიხუ
  • ნამდანგი
  • დისანგი
  • კამენგი
  • დიჰინგი
  • ტირაპი
  • ნამფუკი
  • ლოჰიტი(მეორენაირად ლუჰიტი)
  • დორიკა
  • დიბანგი

მდინარე განგის აუზი[რედაქტირება]

  • განგი
  • აღმოსავლეთ კაალი ნადი
  • რამ განგა
  • ჰუგლი
  • დამოდარი
  • ბარაკარი
  • ჯალანგი
  • ჩურნი
  • იჩამატი
  • რუპნარაიანი
  • აჯაი
  • მაიურაქში
  • დვარაკესვარი
  • მუნდესვარი
  • მეგნა
  • ფადმა
  • ატრაი
  • მაჰანანდა
  • კოსი
  • ბურჰი-განდაკი
  • სონი
  • ჩრდილო-კოელი
  • ამანატი
  • რიჰანდი
  • გოფადი
  • გოინი
  • ნოირი
  • ბანასი
  • ჯოჰილა
  • გაგარა (მეორენაირად გოგრა, ნეპალში კი მას კამალის უწოდებენ)
  • დასავლეთ რაფტი
  • რონი
  • სარდა( ჩაუკა)
  • ლადია
  • სარაიუ(სარჯუ)
  • გორი-განგა
  • დარმა(დაულიგანგა ან დარმაგანგა)
  • გომათი (გომთი)
  • იამუნა
  • ბან-განგა
  • კენი
  • ბეტვა
  • დასანი
  • ჰალალი
  • კალიასოტე
  • სინდი
  • კვარი
  • ჰინდონი
  • კარბანი
  • ფარუჯი
  • ჩამბალი
  • ბანასი
  • ბერაჩი
  • აჰარი
  • კალი-სინდი
  • ფარბატი
  • შიფრა
  • გამბირი
  • ხოჰი
  • მანდალი
  • ალაკანდა
  • მანდაკინი
  • ფინდარი
  • ნანდაკინი
  • რიშიგანგა
  • ბაგირათი
  • ბილანგნა
  • ჯაჰნავი

დასავლეთ ბენგალიის სანაპიროს მდინარეები[რედაქტირება]

  • სუბარნარეხა
  • ხარკაი
  • კანგსაბატი
  • ბაგირათი
  • ჰუგლი

მდინარე მაჰანადის აუზი[რედაქტირება]

  • მაჰანადი
  • ბრაჰმანი
  • ბაიტარანი
  • სამხრეთ კოელი
  • სანხი
  • დევი
  • კუსაბადრა
  • დაია
  • ბარგავი
  • კადუა

მდინარე გოდავარის აუზი[რედაქტირება]

  • გოდავარი ანდჰრა პრადეშში, მაჰარაშტრას შტატი
  • კოლაბი ორისას შტატში
  • ინდრავატი მაჰარაშტრას შტატში
  • ბანდია
  • პრანაჰიტა
  • ვაინგანგა
  • ვარდა
  • პენგანგა
  • მანჯირა
  • საბარი
  • პურნა
  • ტალიპერუ
  • ტრავარა
  • მანაირი
  • კინერასანი
  • პედა-ვაგუ

მდინარე კრიშნას აუზი[რედაქტირება]

  • კრიშნა
  • ვარადა
  • ტუნგაბადრა
  • ტუნგა
  • ბადრა
  • ვედავათი
  • სუვარნამუხი
  • ვედა
  • ავათი
  • ბიმა
  • სინა
  • ნირა
  • მულა-მუთა
  • მულა
  • მუთა
  • ჩანდარი
  • კამინი
  • მოში
  • ამბი
  • ბორი
  • მანი
  • ბოგვატი
  • ინდრაიანი
  • კუნდალი
  • კუმანდალა
  • გოდი
  • ბჰამა
  • პავნა
  • მელაპრაბა
  • გატაპრაბა
  • ვარმა
  • ვენა
  • კოია

მდინარე პენერის აუზი[რედაქტირება]

  • პენერი

მდინარე კავერის აუზი[რედაქტირება]

  • კავერი
  • კოლიდამი
  • ამარავატი
  • არკავათი
  • მეტური
  • ბავანი
  • ჰემავათი
  • კაბინი

თამილ-ნადუს სანაპირო მდინარეები[რედაქტირება]

  • თამირაბარანი
  • პალარი
  • ვაიგაი
  • ვაიპარი
  • ველარი
  • ვაისიშტა
  • სვეტა
  • კუომი
  • ადიარი
  • თენპენაი

არაბეთის ზღვაში ჩაბდინარე მდინარეები[რედაქტირება]

კარნატაკას სანაპირო მდინარეები[რედაქტირება]

  • კალი
  • ნეტრავატი
  • შარავათი
  • აგანაშინი

კერალას სანაპირო მდინარეები[რედაქტირება]

  • პენიარი
  • ბარათაპუზა
  • პამბა

გოას სანაპირო მდინარეები[რედაქტირება]

  • ტირაკოლი
  • ჩაპორა
  • ბაგა
  • მანდოვი
  • ზუარი
  • სალი
  • ტალპონა
  • გალგიბაგი

მაჰარაშტრას სანაპირო მდინარეები[რედაქტირება]

  • შასტრი
  • გადი
  • ვაშიშტი
  • სავიტრი
  • ულასი
  • თანე-ქრეკი
  • ვასაი-ქრეკი
  • მითი(მაჰიმი)
  • ოშივარა
  • დაჰისარი
  • ტანსა
  • ვაიტარნა
  • სურია

მდინარე ტაფტის აუზი[რედაქტირება]

  • ტაფტი
  • გომაი
  • არუნავატი
  • პანზარა
  • კაანი
  • ანერი
  • გირნა
  • ტიტური
  • * ვაგური
  • * პურნა
  • ნალგანგა
  • ვაანი
  • მორნა
  • კატეპურნა
  • უმაა
  • სანგია

მდინარე ნარმადას აუზი[რედაქტირება]

  • ნარმადა
  • კოლარი
  • ბარნა
  • ჰირენი
  • ტავა
  • ბურჰნერი

მდინარე მაშის აუზი[რედაქტირება]

  • მაში
  • გომათი

მდინარე საბარმათის აუზი[რედაქტირება]

  • საბარმათი
  • ვაკაი
  • სეი

მდინარე ინდუსისის აუზი[რედაქტირება]

  • ინდუსი
  • ფანჯნადი
  • სუთლეჯი
  • ბეასი
  • ფარბათი
  • ჩენაბი
  • რავი
  • ჯჰელუმი
  • ნეელუმი
  • ტავი
  • შიოკი
  • ნუბრა
  • ჩანგ-ჩენმო
  • გალვანი
  • სურუ
  • დრასი
  • შინგო
  • იაპოლა
  • ზანსკარი
  • მარხა
  • ხურნა
  • ტსარაპი
  • დოდა
  • ჰენლი

მდინარეების ინდოეთის შიდა ნაწილში[რედაქტირება]

  • გაგარი
  • მუსი
  • სამირი
  • ლუნი

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება]