აშშ-ის შტატების მეტსახელების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება

ცხრილში მოცემულია აშშ-ის შტატების მეტსახელების სია, რომელიც მოიცავს როგორც ოფიციალურად დამტკიცებულ მეტსახელებს, ისე სხვა ტრადიციულად გავრცელებულ სახელს. შტატების ოფიციალური მეტსახელები აღნიშნულია მუქი შრიფტით.

შტატების მეტსახელები[რედაქტირება]

შტატი მეტსახელ(ებ)ი
ალაბამის დროშა ალაბამა
(ოფიციალური მეტსახელი არ აქვს)[1]
  • ბამბის პლანტაციის შტატი[2]
  • ბამბის შტატი[3]
  • დიქსის გული[3][4][5]
  • ხვლიკის შტატი[2]
  • Yellowhammer State[3]
  • კამელიის შტატი
ალასკის დროშა ალასკა
არიზონის დროშა არიზონა
არკანზასის დროშა არკანზასი
კალიფორნიის დროშა კალიფორნია
  • ელ-დორადოს შტატი
  • ოქროს შტატი[12][13] (previously used on license plates)
  • The Land of Sunshine and Opportunity
  • ოქროს დასავლეთი
  • ყურძნის შტატი
  • რძისა და თაფლის შტატი
  • სადაც ვარსკვლავები იბადებიან
  • The Cereal Bowl of the Nation
  • ევრიკის შტატი [14]
  • დათვის შტატი (ან რესპუბლიკა)
  • მზიანი შტატი (in disuse) (check FL)
კოლორადოს დროშა კოლორადო
კონექტიკუტის დროშა კონექტიკუტი
დელავერის დროშა დელავერი
კოლუმბიის ფედერალური ოლქის დროშა კოლუმბიის ფედერალური ოლქი
ფლორიდის დროშა ფლორიდა
ჯორჯიის დროშა ჯორჯია
  • Peach State[29] (previously used on license plates)
  • Cracker State — Along with Florida, Georgia had been called "The Cracker State" in earlier times, perhaps a derogatory term that referred to immigrants, called "crackers," from the mountains of Virginia and North Carolina.[29] See also Atlanta Crackers: Origin of the name
  • Empire State of the South — Refers to economic leadership[29]
  • Yankee-land of the South: Similarly to the above nickname, "Yankee-land of the South" speaks to industrial and economic development in the south. This nickname may be used in a derogatory sense.[29]
  • Goober State — Refers to peanuts, the official state crop.[29]
ჰავაის დროშა ჰავაი
აიდაჰოს დროშა აიდაჰო
ილინოისის დროშა ილინოისი[35]
ინდიანის დროშა ინდიანა
აიოვის დროშა აიოვა
  • Hawkeye State[38]
  • Cyclone State
  • Land of the Rolling Prairie
  • Tall Corn State
კანზასის დროშა კანზასი
კენტუკის დროშა კენტუკი
ლუიზიანის დროშა ლუიზიანა
  • Bayou State (previously used on license plates)
  • Child of the Mississippi
  • Creole State
  • Fisherman's Paradise
  • Holland of America
  • Pelican State
  • Sportsman's Paradise (currently used on license plates)
  • Sugar State
მენის დროშა მეინი
{{{link alias-s}}} დროშა მერილენდი
მასაჩუსეტსის დროშა მასაჩუსეტსი
მიჩიგანის დროშა მიჩიგანი
  • The Great Lakes State (previously used on license plates)
  • Pure Michigan (currently used to promote tourism and on highway signs)
  • Spectacular Peninsulas (currently used on license plates)
  • Mitten State
  • Winter Water Wonderland (previously used on license plates)
  • Wolverine State[25]
  • The Birthplace of Automotives
მინესოტის დროშა მინესოტა
  • Gopher State
  • Land of 10,000 Lakes (currently used on license plates)
  • Land of Lakes
  • Land of Sky-Blue Waters
  • North Star State
  • State of Hockey[53]
მისისიპის დროშა მისისიპი
მისურის დროშა მისური
მონტანის დროშა მონტანა
  • Big Sky Country (currently used on license plates)
  • The Last Best Place[54]
  • Treasure State (previously used on license plates)
ნებრასკის დროშა ნებრასკა
  • Beef State (previously used on license plates)
  • Cornhusker State (previously used on license plates)
  • Tree Planter's State
ნევადის დროშა ნევადა
{{{link alias-s}}} დროშა ნიუ-ჰემფშირი
{{{link alias-s}}} დროშა ნიუ-ჯერსი
ნიუ-მექსიკოს დროშა ნიუ-მექსიკო
ნიუ-იორკის დროშა ნიუ-იორკი
{{{link alias-s}}} დროშა ჩრდილოეთი კაროლინა
ჩრდილოეთი დაკოტის დროშა ჩრდილოეთი დაკოტა
ოჰაიოს დროშა ოჰაიო
ოკლაჰომის დროშა ოკლაჰომა
ორეგონის დროშა ორეგონი
{{{link alias-s}}} დროშა პენსილვანია
პუერტო-რიკოს დროშა პუერტო-რიკო
  • Island of Enchantment
  • Borinquen
  • Progress Island [63]
{{{link alias-s}}} დროშა როდ-აილენდი
{{{link alias-s}}} დროშა სამხრეთი კაროლინა
სამხრეთი დაკოტის დროშა სამხრეთი დაკოტა
{{{link alias-s}}} დროშა ტენესი
ტეხასის დროშა ტეხასი
იუტის დროშა იუტა
  • Beehive State
  • Mormon State[67]
  • Friendly State (in disuse) (formerly used on license plates)[68]
  • Greatest Snow on Earth (formerly used on all license plates; now an alternate slogan on license plates alongside the state's current tourism slogan, "Life Elevated")
ვერმონტის დროშა ვერმონტი
ვირჯინიის დროშა ვირჯინია
  • Mother of Presidents
  • The Old Dominion[25]
  • The Commonwealth
ვაშინგტონის დროშა ვაშინგტონი
დასავლეთ ვირჯინიის დროშა დასავლეთი ვირჯინია
უისკონსინის დროშა უისკონსინი
უაიომინგის დროშა უაიომინგი
  • Cowboy State
  • Equality State
  • Park State
  • Forever West (On highway welcome signs)

See also[რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება]

General
Notes
  1. Emblems Index“, State of Alabama. წაკითხვის თარიღი: 2008-01-26. 
  2. 2.0 2.1 Introduction to Alabama, 50 States, retrieved April 24, 2009.
  3. 3.0 3.1 3.2 Alabama Emblems, Symbols and Honors. Alabama Department of Archives & History (2006-04-20). ციტატა: „Alabama does not have an official nickname.“ წაკითხვის თარიღი: 2007-03-18.
  4. Heart of Dixie. Alabama Emblems, Symbols and Honors. Alabama Department of Archives & History (2004-06-29). წაკითხვის თარიღი: 2007-03-18.
  5. Nicknames: America's 50 States (First of Four Parts)“, Voice of America, VOA Special English program, 2008-01-06. წაკითხვის თარიღი: 2009-01-04. 
  6. 6.0 6.1 6.2 6.3 The Last Frontier State, 50 States, retrieved April 24, 2009.
  7. Alaska Division of Economic Development (2010-12-21). Alaska Division of Economic Development. Alaska Division of Economic Development. წაკითხვის თარიღი: 2011-07-30.
  8. 8.0 8.1 8.2 8.3 8.4 8.5 8.6 8.7 8.8 8.9 Introduction to Arizona, 50 States, retrieved April 24, 2009.
  9. Ariz. HB 2549 Officially adopted by Arizona on February 14, 2011
  10. 10.0 10.1 10.2 10.3 10.4 10.5 10.6 10.7 Introduction to Arkansas, US States, retrieved April 24, 2009.
  11. Arkansas § 1-4-106 - State nickname Retrieved Feb. 28, 2011
  12. California Government Code Section 420.75 Retrieved Feb. 28, 2011
  13. State Symbols“, California State Library, State of California. წაკითხვის თარიღი: 2008-01-26. 
  14. http://www.shgresources.com/ca/symbols/motto/
  15. 15.0 15.1 15.2 15.3 Colorado (HTML). NetState.com. NState, LLC.. წაკითხვის თარიღი: 2007-02-21.
  16. 16.0 16.1 Colorado State Name and Nicknames (HTML). Colorado State Symbols & Emblems. State of Colorado, Department of Personnel & Administration, Colorado State Archives. წაკითხვის თარიღი: 2007-02-21.
  17. Colorado State Flower (HTML). Colorado State Symbols & Emblems. State of Colorado, Department of Personnel & Administration, Colorado State Archives. წაკითხვის თარიღი: 2007-02-21.
  18. Colorado Water History (asp). Colorado Historical Society. წაკითხვის თარიღი: 2007-11-29.
  19. Denver (HTML). wikipedia.org. Wikipedia. წაკითხვის თარიღი: 2007-05-05.
  20. Colorado (HTML). USAtourist.com. USATourist. წაკითხვის თარიღი: 2007-02-21.
  21. Introduction to Colorado, 50 States, retrieved April 24, 2009.
  22. 22.0 22.1 22.2 Introduction to Connecticut, 50 States, retrieved April 24, 2009.
  23. SOTS:Facts, Statistics, & Holidays; retrieved on February 28, 2011
  24. 24.0 24.1 24.2 Connecticut State Library retrieved on February 28, 2011
  25. 25.00 25.01 25.02 25.03 25.04 25.05 25.06 25.07 25.08 25.09 25.10 25.11 25.12 25.13 Barry Popik, Smoky City, barrypopik.com website, March 27, 2005
  26. 26.0 26.1 26.2 26.3 26.4 26.5 26.6 26.7 26.8 Introduction to Delaware, 50 States, retrieved April 24, 2009.
  27. Delaware Code Title 29 Section 318 retrieved on February 28, 2011
  28. 28.0 28.1 28.2 28.3 28.4 Introduction to Florida, 50 States, retrieved April 24, 2009.
  29. 29.0 29.1 29.2 29.3 29.4 Quick Facts: State Symbols (HTML). The New Georgia Encyclopedia. University of Georgia Press. წაკითხვის თარიღი: 2008-03-03.
  30. 30.0 30.1 30.2 30.3 Introduction to Hawaii, 50 States.
  31. http://www.guidebookamerica.com/news/hawaii_rainbow/index.htm
  32. Nicknames: America's 50 States (Second of Four Parts)“, Voice of America, VOA Special English program, 2008-01-12. წაკითხვის თარიღი: 2009-01-04. 
  33. 33.0 33.1 Introduction to Idaho, 50 States.
  34. SuperPages: Idaho History (HTML). წაკითხვის თარიღი: 2008-03-21.
  35. Illinois (HTML). Illinois State Symbols & Emblems. წაკითხვის თარიღი: 2007-04-29.
  36. 36.0 36.1 36.2 36.3 36.4 36.5 Introduction to Illinois, 50 States, retrieved April 24, 2009.
  37. The official sobriquet of the State of Indiana has given rise to the humorous constructions Hoosierana (the land of Hoosiers; see uses in Indiana Journalism Hall of Fame and by sports journalist Frank DeFord) and Hoosierstan (the place of Hoosiers).
  38. Iowa Department of Economic Development Travel Iowa web site - State Symbols. Iowa Department of Economic Development. წაკითხვის თარიღი: August 7, 2007.
  39. Kansas Signage. roadsideamerica.com. წაკითხვის თარიღი: 2007-03-26.
  40. 40.0 40.1 40.2 40.3 Introduction to Kentucky, 50 States.
  41. http://www.50states.com/bio/nickname2.htm
  42. Judy Colbert, Off the Beaten Path: Maryland and Delaware, 8th ed., 2007, ISBN 15385485.
  43. 43.0 43.1 43.2 43.3 43.4 43.5 [1]
  44. Nicknames: America's 50 States (Third of Four Parts)“, Voice of America, VOA Special English program, 2008-01-19. წაკითხვის თარიღი: 2009-01-04. 
  45. Archives of Maryland Online
  46. 46.0 46.1 46.2 Introduction to Massachusetts, 50 States, retrieved April 24, 2009.
  47. Massachusetts (state, United States), Britannica Online, retrieved April 24, 2009.
  48. Andrew Ryan,
    • The People's Republic of Massachusetts (colloquial)
    Report: 'Taxachusetts' label remains part of Massachusetts' past, Boston Globe, April 6, 2007.
  49. Daniel J. Flynn, 'Taxachusetts' no more?, Forbes, October 22, 2008.
  50. 'Taxachusetts' Voters May Eliminate State Income Tax, Fox News, October 7, 2008.
  51. Michael D. Shear, Giuliani Backers Attack 'Taxachusetts Romney', The Washington Post, December 12, 2007.
  52. Slate's Chatterbox: The Myth of 'Taxachusetts', National Public Radio, October 15, 2004.
  53. Jess Myers, Hockey roots run deep in Minnesota, ESPN.com, February 10, 2004
  54. In Montana, a Popular Expression Is Taken Off the Endangered List New York Times, August 17, 2008; Retrieved February 28, 2011
  55. 55.0 55.1 55.2 State of New Hampshire Division of Travel and Tourism Development (HTML). State Facts. წაკითხვის თარიღი: 2007-07-09.
  56. 56.0 56.1 56.2 56.3 New Mexico Symbols, State Names, SHG Resources website, accessed July 7, 2008
  57. 57.0 57.1 Introduction to North Carolina, 50 States, retrieved February 28, 2011.
  58. Why We are Called Tar Heels“, UNC Libraries. წაკითხვის თარიღი: 2008-01-26. 
  59. Variety Vacationland Postcard Exhibit Retrieved February 28, 2011.
  60. It's official: Ohio IS the birthplace of aviation. The Cincinnati Enquirer (2003-06-14). წაკითხვის თარიღი: 2007-04-06.
  61. Nicknames: America's 50 States (Fourth of Four Parts)“, Voice of America, VOA Special English program, 2008-01-26. წაკითხვის თარიღი: 2009-01-04. 
  62. Oregon's license plate from 1960 to circa 1966. Plate Shack. წაკითხვის თარიღი: 2007-07-12.
  63. Progress Island U.S.A.. Progress Island U.S.A.. wikipedia. წაკითხვის თარიღი: 20 August 2011.
  64. 64.0 64.1 64.2 64.3 64.4 South Dakota Symbols, State Names, SHG Resources website, accessed July 7, 2008
  65. 65.0 65.1 65.2 65.3 65.4 Tennessee Symbols and Honors, in Tennessee Blue Book
  66. 66.0 66.1 Texas:Facts, Map, and State Symbols“, EnchantedLearing.com. წაკითხვის თარიღი: 2008-03-09. 
  67. NetState: Utah (HTML). წაკითხვის თარიღი: 2008-03-24.
  68. State it on a plate — Over the years, slogans, designs have taken some poetic license. Deseret News.
  69. Symbols of Washington State. Washington State Legislature. წაკითხვის თარიღი: 2007-03-11.