აფრიკის ქვეყნების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება
აფრიკის კონტინენტი.

ფართობით აფრიკა მეორე კონტინენტია მსოფლიოში. კონტინენტს აღმოსავლეთიდან ინდოეთის ხოლო დასავლეთიდან ატლანტის ოკეანეები საზღვრავს. ევროპისაგან მას ჰყოფს 14 კილომეტრის სიგრძის გიბრალტარის სრუტე და ხმელთაშუა ზღვა, აზიასა და აფრიკას შორის კი საზღვარი გადის სუეცის არხზე, წითელ ზღვასა და ბაბ-ელ-მანდების სრუტეზე. აფრიკაში ფართობია 30,221,532 კმ², კონტინენტის 3 უდიდესი ქვეყანაა: სუდანი 2,5 მლნ. კვ.კმ, ალჟირი 2,3 მლნ. კვ.კმ, კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა (კდრ) 2,3 მლნ.კვ.კმ. აფრიკა მოსახლეობის რაოდენობით (1 000 010 000 ადამიანი) ჩამორჩება მხოლოდ აზიას. სხვა კონტინენტებთან შედარებით სიმჭიდროვე დაბალია - 26 კაცი 1 კვ კმ-ზე.

აფრიკის თანამედროვე პოლიტიკური რუკა ძირითადად მეორე მსოფლიო ომის შემდეგ ჩამოყალიბდა. მხოლოდ ეთიოპია და ლიბერია არ ყოფილა კოლონიური ქვეყანა. აფრიკის ისტორიაში მნიშვნელოვანი იყო 1960 წელი, როდესაც პოლიტიკური დამოუკიდებლობა მიიღო 17 სახელმწიფომ (ამ წელს აფრიკის წელსაც უწოდებენ). XX საუკუნის 70-იან წლებში მოწესრიგდა ე.წ "სამხრეთ როდეზიის" პრობლემა, ხოლო 1994 წელს სარში მოეწყო, პირველი არარასობრივი არჩევნები. დღეისთვის კონტინენტზე 53 დამოუკიდებელი სახელმწიფოა. სერიოზულ პრობლემას წარმოადგენს დასავლეთ საჰარის საკითხი, ეს ტერიტორია 1976 წლამდე იმყოფებოდა ესპანელთა მმართველობის ქვეშ. დღეს აღნიშნული ტერიტორია ოკუპირებულია მაროკოს მიერ.

სია[რედაქტირება]


სახელი (ოფიციალური სახელი) დროშა დედაქალაქი ვალუტა ოფიციალური ენა ფართობი (კმ²) მოსახლეობა მშპ (აშშ$) რუკა
ალჟირი[1]
(ალჟირის სახალხო დემოკრატიული რესპუბლიკა)
ალჟირის დროშა ალჟირი ალჟირული დინარი არაბული 2,381,740 33,333,216 7,700 3LocationAlgeria.svg
ანგოლა[2]
(ალგონის რესპუბლიკა)
ანგოლის დროშა ლუანდა კვანზა პორტუგალიური 1,246,700 15,941,000 2,813 42

LocationAngola.svg

ბენინი[3]
(ბენინის რესპუბლიკა)
ბენინის დროშა პორტო-ნოვო დასავლეთ აფრიკული CFA ფრანკი ფრანგული 112,622 8,439,000 1,176 24LocationBenin.svg
ბოტსვანა[4]
(ბოტსვანას რესპუბლიკა)
ბოტსვანის დროშა გაბორონე პულა ინგლისური, ტსვანა 581,726 1,839,833 11,400 46LocationBotswana.svg
ბურკინა ფასო[5] ბურკინა-ფასოს დროშა უაგადუგუ დასავლეთ აფრიკული CFA ფრანკი ფრანგული 274,000 13,228,000 1,284 21LocationBurkinaFaso.svg
ბურუნდი[6]
(ბურუნდის რესპუბლიკა)
ბურუნდის დროშა ბუჟუმბურა ბურუნდის ფრანკი რუნდი,
ფრანგული,
სუაჰილი
27,830 7,548,000 739 38LocationBurundi.svg
კამერუნი[7]
(კამერუნის რესპუბლიკა)
კამერუნის დროშა იაუნდე ცენტრალური აფრიკული CFA ფრანკი ფრანგული,
ინგლისური
475,442 17,795,000 2,421 26LocationCameroon.svg
კანარის კუნძულები (ესპანეთი)[8][n 1] კანარის კუნძულების დროშა ლას-პალმასი და სანტა-კრუს-დე-ტენერიფე ევრო ესპანური 7,447 1,995,833 N/A 6Localización de Canarias.png
კაბო-ვერდე[9]
(კაბო-ვერდეს რესპუბლიკა)
კაბო-ვერდეს დროშა პრაია კაბო-ვერდეს ესკუდო პორტუგალიური 4,033 420,979 6,418 14aLocationCapeVerde.svg
ცენტრალური აფრიკის რესპუბლიკა[10]
(ცენტრალური აფრიკის რესპუბლიკა)
ცენტრალური აფრიკის რესპუბლიკის დროშა ბანგი ცენტრალური აფრიკული CFA ფრანკი სანგო,
ფრანგული
622,984 4,216,666 1,198 27LocationCentralAfricanRepublic.svg
სეუტა (ესპანეთი)[8][n 1] სეუტის დროშა სეუტა ევრო ესპანური 28 76,861 N/A 2aLocalización Ceuta.png
ჩადი[11]
(ჩადის რესპუბლიკა)
ჩადის დროშა ნჯამენა ცენტრალური აფრიკული CFA ფრანკი ფრანგული,
არაბული
1,284,000 10,146,000 1,519 11LocationChad.svg
კომორის კუნძულები[12]
(კომორის კავშირი)
კომორის კუნძულების კავშირის დროშა მორონი კომორული ფრანკი არაბული,
ფრანგული
2,235 798,000 1,660 43aLocationComoros.svg
კოტ-დ'ივუარი[13]
(კოტ-დ'ივუარის რესპუბლიკა)
კოტ-დ’ივუარის დროშა იამასუკრო West African CFA franc ფრანგული 322,460 17,654,843 1,600 20LocationCotedIvoire.svg
კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა[14][n 2]
(კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა)
კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკის დროშა კინშასა კონგოური ფრანკი ფრანგული 2,344,858 63,655,000 774 34LocationDRCongo.svg
ჯიბუტი[15]
(ჯიბუტის რესპუბლიკა)
ჯიბუტის დროშა ჯიბუტი ჯიბუტური ფრანკი არაბული,
ფრანგული
23,200 496,374 2,070 29LocationDjibouti.svg
ეგვიპტე[16][n 3]
(ეგვიპტის არაბული რესპუბლიკა)
ეგვიპტის დროშა კაირო ეგვიპტური გირვანქა არაბული 1,001,449 80,335,036 4,836 5LocationEgypt.svg
ეკვატორული გვინეა[17]
(ეკვატორული გვინეის რესპუბლიკა)
ეკვატორული გვინეის დროშა მალაბო ცენტრალური აფრიკის CFA ფრანკი ესპანური,
ფრანგული,
პორტუგალიური
28,051 504,000 16,312 31LocationEquatorialGuinea.svg
ერიტრეა[18]
(ერიტრეას შტატები)
ერიტრეის დროშა ასმერა ნაკფა ტიგრინია,
არაბული
117,600 4,401,000 1,000 13LocationEritrea.svg
ეთიოპია[19]
(ეთიოპიის ფედერალური დემოკრატიული რესპუბლიკა)
ეთიოპიის დროშა ადის-აბება ეთიოპიური ბირი ამჰარული 1,104,300 85,237,338 823 28LocationEthiopia.svg
გაბონი[20]
(გაბონის რესპუბლიკა)
გაბონის დროშა ლიბრევილი ცენტრალური აფრიკის CFA ფრანკი ფრანგული 267,668 1,384,000 7,055 32LocationGabon.svg
გამბია[21]
(გამბიის რესსუბლიკა)
გამბიის დროშა ბანჯული დალასი ინგლისური 10,380 1,517,000 2002 15LocationGambia.svg
განა[22]
(განის რესპუბლიკა)
განის დროშა აკრა სედი ინგლისური 238,534 23,000,000 2,700 22LocationGhana.svg
გვინეა[23] (გვინეის რესპუბლიკა) გვინეის დროშა კონაკრი გვინეური ფრანკი ფრანგული 245,857 9,402,000 2,035 17 LocationGuinea.svg
გვინეა-ბისაუ[24]
(გვინეა-ბისაუს რესპუბლიკა)
გვინეა-ბისაუს დროშა ბისაუ დასავლეთ აფრიკის CFA ფრანკი პორტუგალიური 36,125 1,586,000 736 16LocationGuineaBissau.svg
კენია[25]
(კენიის რესპუბლიკა)
კენიის დროშა ნაირობი კენიური შილინგი სუაჰილი,
ინგლისური
580,367 34,707,817 1,445 36LocationKenya.svg
ლესოთო[26]
(ლესოთოს სამეფო)
ლესოთოს დროშა მასერუ ლოტი სესოტი,
ინგლისური
30,355 1,795,000 2,113 49LocationLesotho.svg
ლიბერია[27]
(ლიბერიის რესპუბლიკა)
ლიბერიის დროშა მონროვია ლიბერიული დოლარი ინგლისური 111,369 3,283,000 1,003 19LocationLiberia.svg
ლიბია[28]
(ლიბიის დიდი სოციალისტური სახალხო არაბული ჯამაჰირია)
ლიბიის დროშა ტრიპოლი ლიბიური დოლარი არაბული 1,759,540 6,036,914 12,700 4LocationLibya.svg
მადაგასკარი[29]
(მადაგასკარის რესპუბლიკა)
მადაგასკარის დროშა ანტანანარივუ მალაგასური არიაარი მალაგასური,
ფრანგული,
ინგლისური
587,041 18,606,000 905 44 LocationMadagascar.svg
მადეირა (პორტუგალია)[n 4] Flag of Madeira.svg ფუნშალი ევრო პორტუგალიური 828 245,806 N/A 1LocationMadeira.png
მალავი[30]
(მალავის რესპუბლიკა)
მალავის დროშა ლილონგვე მალავური კვაჩა ინგლისური,
ნიანჯა
118,484 12,884,000 596 42LocationMalawi.svg
მალი[30]
(მალის რესპუბლიკა)
მალის დროშა ბამაკო დასავლეთ აფრიკის CFA ფრანკი ფრანგული 1,240,192 13,518,000 1,154 9 LocationMali.svg
მავრიტანია[31]
(მავრიტანიის ისლამური რესპუბლიკა)
მავრიტანიის დროშა ნუაქშოტი მავრიტანული უგია არაბული 1,030,700 3,069,000 2,402 8LocationMauritania.svg
მავრიკი[32]
(მავრიკის რესპუბლიკა)
მავრიკის დროშა პორტ-ლუი მავრიკული რუპია ინგლისური 2,040 1,219,220 13,703 44aLocationMauritius.png
მაიოტა[33] (საფრანგეთი)[n 5] მაიოტას დროშა მამუდზუ ევრო ფრანგული 374 186,452 2,600 43bLocationMayotte.png
მელილია (ესპანეთი)[n 1](ავტონომიური ქალაქი მელილია) მელილიის დროშა N/A ევრო ესპანური 20 72,000 N/A 2bLocalización Melilla.png
მაროკო[34]
(მაროკოს სამეფო)
მაროკოს დროშა რაბატი მაროკოული დირჰამი არაბული 446,550 33,757,175 4,600 2LocationMorocco.svg
მოზამბიკი[35]
(მოზამბიკის რეესპუბლიკა)
მოზამბიკის დროშა მაპუტუ მოზამბიკური მეტიკალი ჰორტუგალიური 801,590 20,366,795 1,389 43LocationMozambique.svg
ნამიბია[36]
(ნამიბიის რესპუბლიკა)
ნამიბიის დროშა ვინდჰუკი ნამიბიური დოლარი ინგლისური 825,418 2,031,000 7,478 45LocationNamibia.svg
ნიგერი[37]
(ნიგერის რესპუბლიკა)
ნიგერის დროშა ნიამეი დასავლეთ აფრიკული CFA ფრანკი ფრანგული,
ჰაუსა
1,267,000 13,957,000 872 10LocationNiger.svg
ნიგერია[38]
(ნიგერიის ფედერაციული რესპუბლიკა)
ნიგერიის დროშა აბუჯა ნიგერიული ნაირა ინგლისური 923,768 154,729,000 1,188 25LocationNigeria.svg
კონგოს რესპუბლიკა[39][n 6]
(კონგოს რესპუბლიკა)
კონგოს რესპუბლიკის დროშა ბრაზავილი ცენტრალური აფრიკული CFA ფრანკი ფრანგული 342,000 4,012,809 3,919 25LocationRCongo.svg
რეუნიონი (საფრანგეთი)[n 5] რეუნიონის დროშა სენ-დენი ევრო ფრანგული 2,512 793,000 N/A 44b LocationReunion.svg
რუანდა[40]
(რუანდის რესპუბლიკა)
რუანდის დროშა კიგალი რუანდული ფრანკი რუანდა,
ფრანგული,
ინგლისური
26,798 7,600,000 1,300 37LocationRwanda.svg
წმინდა ელენე, ამაღლება და ტრისტანი-და-კუნია (დიდი ბრიტანეთი)[41] Flag of Saint Helena.svg ჯეიმსტაუნი წმინდა ელენეს ფუნტი ინგლისური 3,926 4,250 N/A 40bLocationSaintHelena.png
სან-ტომე და პრინსიპი[42]
(სან-ტომესა და პრინსიპის დემოკრატიული რესპუბლიკა)
სან-ტომე და პრინსიპის დროშა სან-ტომე დობრა პორტუგალიური 964 157,000 1,266 31aLocationSaoTomeAndPrincipe.png
სენეგალი[43]
(სენეგალის რესპუბლიკა)
სენეგალის დროშა დაკარი დასავლეთ აფრიკის CFA ფრანკი ფრანგული 196,723 11,658,000 1,759 14 LocationSenegal.svg
სეიშელის კუნძულები[44] (სეიშელის რესპუბლიკა) სეიშელის დროშა ვიქტორია სეიშელის პუპია ინგლისური,
ფრანგული,
სეიშელის კროლე
451 80,654 11,818 39a LocationSeychelles.png
სიერა-ლეონე[45]
(სიერა-ლეონეს რესპუბლიკა)
სიერა-ლეონეს დროშა ფრიტაუნი ლეონე ინგლისური 71,740 6,144,562 903 18LocationSierraLeone.svg
სომალი[46]
(სომალის რესპუბლიკა)
სომალის დროშა მოგადიშო სომალური შილინგი სომალური 637,657 9,832,017 600 30LocationSomalia.svg
სამხრეთ აფრიკა[47]
(სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა)
სამხრეთ აფრიკის დროშა პრეტორია (აღმოსავლური)
ბლუმფონტეინი (სასამართლო)
კეიპტაუნი (საკანონმდებლო)
სამხრეთ აფრიკული რენდი აფრიკაანსი, ინგლისური, ნდებელე, ჩრდილოეთ სოტო, სოტო, სვატი, ტსონგა, ტსვანა, ვენდა, კოსა, ზულუ 1,221,037 47,432,000 12,161 48LocationSouthAfrica.svg
სუდანი[48]
(სუდანის რესპუბლიკა)
სუდანის დროშა ხართუმი სუდანური ფუნტი არაბული,
ინგლისური
1,886,068 30,894,000 2,522 12LocationSudan.svg
სამხრეთი სუდანი[49]
(სამხრეთ სუდანის რესპუბლიკა)
სამხრეთ სუდანის დროშა ჯუბა სამხრეთ სუდანური ფუნტი არაბული,
ინგლისური
619,745 8,260,490 12LocationSouthSudan.svg
სვაზილენდი[50]
(სვაზილენდის სამეფო)
სვაზილენდის დროშა ლობამბა
მბანანა (ადმინისტრაციული)
ლილანგენი ინგლისური,
სვატი
17,364 1,032,000 5,245 50LocationSwaziland.svg
ტანზანია[51]
(ტანზანიის გაერთიანებული რესპუბლიკა)
ტანზანიის დროშა დოდომა ტანზანიური შილინგი სვატი,
ინგლისური
945,087 37,849,133 723 39LocationTanzania.svg
ტოგო[52]
(ტოგოს რესპუბლიკა)
ტოგოს დროშა ლომე დასავლეთ აფრიკული CFA ფრანკი ფრანგული 56,785 6,100,000 1,700 23LocationTogo.svg
ტუნისი[53]
(ტუნისის რესპუბლიკა)
ტუნისის დროშა ტუნისი ტუნისური დინარი არაბული 163,610 10,102,000 8,800 3LocationTunisia.svg
უგანდა[54]
(უგანდის რესპუბლიკა)
უგანდის დროშა კამპალა უგანდური შილიგი ინგლისური,
სვატი
236,040 27,616,000 1,700 35LocationUganda.svg
დასავლეთი საჰარა[n 7] დასავლეთ საჰარის დროშა ელ-აიუნი (მაროკო),
ბირ-ლელუ (დროებითი)[n 8]
მაროკოული დინარი N/A.[n 9] 267,405 266,000 N/A 7Edmund WS.PNG
ზამბია[55]
(ზამბიის რესპუბლიკა)
ზამბიის დროშა ლუსაკა ზამბიური კვაჩა ინგლისური,
ნიანჯა
752,614 14,668,000 931 41LocationZambia.svg
ზიმბაბვე[56]
(ზიმბაბვეს რესპუბლიკა)
ზიმბაბვეს დროშა ჰარარე ზიმბაბვური დოლარი შონა,
ნდებელე,
ინგლისური
390,757 13,010,000 2,607 47LocationZimbabwe.svg

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება]

ჩანაწერები[რედაქტირება]

  1. 1.0 1.1 1.2 Autonomous community of ესპანეთი
  2. Also known as Congo-Kinshasa and formerly as Zaire.
  3. Some territory could be argued to be a part of Asia or Africa.
  4. Autonomous Region of პორტუგალია.
  5. 5.0 5.1 საფრანგეთის ზღვისგადაღმა ტერიტორია.
  6. Also known as Congo-Brazzaville.
  7. Not fully internationally recognised. Occupies part of the territory of Western Sahara.
  8. Currenlty under Moroccan administration. Bir Lehlou is the temporary capital and Tindouf Camps is the de facto one
  9. არაბული და ესპანური recognised regional languages.

სქოლიო[რედაქტირება]

  1. The World Factbook: Algeria. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  2. The World Factbook: Angola. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  3. The World Factbook: Benin. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  4. The World Factbook: Botswana. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  5. The World Factbook: Burkina Faso. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  6. The World Factbook: Burundi. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  7. The World Factbook: Cameroon. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  8. 8.0 8.1 The World Factbook: Spain. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-16). წაკითხვის თარიღი: 2008-05-16.
  9. The World Factbook: Cape Verde. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  10. The World Factbook: Central African Republic. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  11. The World Factbook: Chad. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  12. The World Factbook: Comoros. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  13. The World Factbook: Cote d'Ivoire. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  14. The World Factbook: Congo, Democratic Republic of the. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  15. The World Factbook: Djibouti. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  16. The World Factbook: Egypt. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  17. The World Factbook: Equatorial Guinea. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  18. The World Factbook: Eritrea. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  19. The World Factbook: Ethiopia. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  20. The World Factbook: Gabon. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  21. The World Factbook: Gambia, The. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  22. The World Factbook: Ghana. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  23. The World Factbook: Guinea. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  24. The World Factbook: Guinea-Bissau. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  25. The World Factbook: Kenya. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  26. The World Factbook: Lesotho. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  27. The World Factbook: Liberia. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  28. The World Factbook: Libya. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  29. The World Factbook: Madagascar. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  30. 30.0 30.1 The World Factbook: Mali. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  31. The World Factbook: Mauritania. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  32. The World Factbook: Mauritius. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  33. The World Factbook: Mayotte. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  34. The World Factbook: Morocco. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  35. The World Factbook: Mozambique. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  36. The World Factbook: Namibia. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  37. The World Factbook: Niger. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  38. The World Factbook: Nigeria. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  39. The World Factbook: Congo, Republic of the. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  40. The World Factbook: Rwanda. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  41. The World Factbook: Saint Helena. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  42. The World Factbook: Sao Tome and Principe. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  43. The World Factbook: Senegal. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  44. The World Factbook: Seychelles. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  45. The World Factbook: Sierra Leone. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  46. The World Factbook: Somalia. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  47. The World Factbook: South Africa. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  48. The World Factbook: Sudan. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  49. The World Factbook: South Sudan. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  50. The World Factbook: Swaziland. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  51. The World Factbook: Tanzania. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  52. The World Factbook: Togo. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  53. The World Factbook: Tunisia. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  54. The World Factbook: Uganda. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  55. The World Factbook: Zambia. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.
  56. The World Factbook: Zimbabwe. CIA Directorate of Intelligence (2008-05-15). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-12.